mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 17:22:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Psi terapevti in pomočniki (Moderator: Agnes)  |  Tema: Pet terapije
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pet terapije  (Prebrano 28497 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
sana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 231


« Odgovor #30 : torek, 26.09.2006 : 20:11:17 »

Ja midva z Mikeom sva se udeležila tega preizkusa. Moram povedati, da je bilo kar precej zahtevno, ampak meni je bilo zelo všeč. Res pa je, da vsak kuža ni primeren za takšno dejavnost... To ni odvisno od pasme je odvisno od značaja. Sama imam lep primer za to. Oba moja psa sta avstralska ovčarja pa si starejšega niti zamisliti ne morem v kakšnem domu za ostarele, bolnišnici... On ima pač rad akcijo, nekaj se mora dogajati. Agility in pa žogice-to je nekaj za njega Wink Tudi ni preveč prijazen do ljudi (ni agresiven) vendar pa ne išče stika s tujci. Kar v bistvu ni nič narobe.

Medtem ko Mike ravno nasprotno- vedno skuša navezati stik s človekom, je izredno nežen in miren. Pripravljen je tudi po več ur ležati ob meni, ko berem knjigo. Zna pa se tudi raživeti in spravljati v smeh. Prav zaradi njegovega značaja sem se prijavila na ta preizkus. No in očitno je bilo uspešno.

Glede raznega pokanja pa: glavno je da kuža ne paničari takrat ko naenkrat nekaj poči. Če malo trzne nič hudega. Mike je tudi malo pogledal-že zaradi tega ker imajo avstralci odlično razvit sluh. Ampak ni bilo problema...

Toliko na kratko. Ko pa bomo začeli bom pa še kaj povedala.

lp 
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #31 : sreda, 22.10.2008 : 14:48:18 »

Na žalost tukaj že dolgo ni bilo novega prispevka v temo, ker sva pa z Majem kot eden dveh teamov (drugi team sestavljata Daša in njena psička Kala) sredi šolanja za psa terapevta v Avstriji, sem nekaj malega na to temo napisala v temo dalmatincev, če koga zanima Wink http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7031.msg454280.html#msg454280
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #32 : sreda, 22.10.2008 : 15:44:25 »

Sledi odgovor na:

U, mene pa zanima tole šolanje za pa terapevta. Kje v Avstriji se šolata? Koliko časa šola traja? Kakšna je cena? a je važno kakšne pasme je pes? Koliko mora biti star?
Ko vse to opraviš kaj vse pravzaprav lahko potem počneš s psom? Upam, da je zadnje vprašanje razumljivo- zanima me za kaj vse je uporaben (saj se čudno sliši pa vendar upam, da je razumljiv).
Aja š to-so predavanja in nasploh šolanje tudi v angleškem jeziku?
Za odgovore se ti pa že vnaprej najlepše zahvaljujem Wink Upam, da ni preveč vprašanj Smiley

Šolamo se pri znani avstrijski  (čeprav že skoraj mednarodni, glede na številne izpostave Wink ) organizaciji Tiere als Therapie ali skrajšano TAT. Največ si lahko prebereš kar na njihovi strani, žal je samo v nemškem jeziku, tako kot tudi sam tečaj. Pri tej ustanovi se je šolala tudi že prej v tej temi omenjena Petra Štrus s svojim Gal-om, sva ju zadnjič tudi imele priložnost spoznati Smiley Šolanje kot tako poteka v treh delovnih enotah (3xvikend), ter obiska mesta (urbano okolje) in mislim da še 2 vodena obiska v ustanovi. Zaključek je seveda pisni in praktični izpit. Teoretičnih predavanj je kar precej in zelo raznolike tematike, zato tudi zelo zanimivo. Pasma nikakor ni važna, vsakega psa se obravnava kot individualno bitje, obstaja spodnja minimalna starostna meja (bi morala pogledat točno) in obvezen je BBH.

Kaj lahko počneš s psom je najbolj odvisno od psa in tebe same oz. tvojih interesov. Če sama nisi izobražena v terapevtskem smislu (študiran terapevt, zdravnik, itn) deluješ v skupnosti s terapevti ustanove in v okviru sposobnosti obiskanega. Težko ti razložim, upam, da je razumljivo kaj mislim. Delaš v teamu, pes je seveda najpomembnejši del. V bistvu gre za "tiergestuetzte Therapie" kar bi pomenilo nekaj v smislu terapija pod/oz. s pasjo podoporo. Na splošno gre za obiske v bolnicah, domovih za ostarele, pediatričnih oddelkih, šolah,... možnosti je veliko v kolikor so odprti za takšne vrste obiske. V bistvu ni mogoče posploševati, saj je vse možno dodelati in stopnjevati Wink
Logiran

zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #33 : sreda, 22.10.2008 : 15:55:38 »

Najlepša hvala za odgovore. Škoda, da je le v nemškem jeziku (sem se sicer 12 let učila ta jezik, ker ga pa nisem obnavljala, znam bolj malo). Razumem veliko a govorim težko. Bi se že znala veliko zmenit, a najverjetneje ne popolnoma pravilno Smiley. Kakšna je pa cena tečaja? A slučajno veš, če obstaja v Avstriji tudi šolanje psov vodnikov za slepe? Ali je najbližja Švica? V Sloveniji pa takega šolanja za pse terapevte ni nikjer? Vem da obstaja društvo Tačke pomagačke, vendar ne vem, če je tudi šolanje.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #34 : sreda, 22.10.2008 : 16:08:03 »

Smo se zanimali nekaj tudi pri nas v Sloveniji, a nekak nismo našli konkretne rešitve za nas. V avstriji je to že uveljavljena in rutinirana ustanova z dolgoletnimi izkušnjami, niti ne vem, kako so te naše, kako naj rečem, certificirane oz. kdo izdaja takšen certifikat? Glede na to, da mi jezik ne predstavlja težav, mi to šolanje ustreza. Nikoli ne veš, kaj bo prihodnost prinesla, mogoče bi se ob zadostnem zanimanju lahko kaj pri nas organiziralo. Končno ceno še ne vem točno, plačaš vsako enoto posebej, saj lahko le po uspešno zaključeni napreduješ v naslednjo. Cene enot so med 150-200eur, potem je še izpit in članarina itn. Za šolanje psov vodnikov za slepe res ne vem, lahko se pa pozanimam o tem Wink
Logiran

zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #35 : sreda, 22.10.2008 : 16:44:19 »

Bi te res prosila da se pozanimaš o šolanju psov vodnikov za slepe. Vem, da so v Švici šole, vendar je Avstrija bolj pri roki in bi bila uresničitev mojih sanj lažja Wink
Aja pa še to me zanima: slišala sem, da so nekatere bolnice odločno proti, da pride pes terapevt tja. Prav tako nekateri domovi za ostarele. Imaš že kakšne izkušnje s tem?
Naša država je glede tega še tako zadaj...sem prav žalostna, saj je bilo že večkrat dokazano, kako ta terapija blagodejno vpliva na ljudi.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #36 : sreda, 22.10.2008 : 17:13:52 »

Ravno to povečanje interesa s strani raznih ustanov, kar se tiče obiskov pri njih, je pomagalo pri odločitvi, da se tega lotimo "resnejše" in bolj profesionalno. Iz začetnih aktivnosti s psi v sklopu naše skupine "Kosmati smrčki" se izobražujemo in šolamo za pet terapijo. Trenutno smo redno aktivni v Domu ob Savinji Celje, gre za dom za ostarele, kjer skupaj z njihovo delovno terapevtko in pobudnico vsega opravljamo redne obiske. Gre za oblikovani skupini, torej vedno iste osebe, in vedno isti vodniki s svojimi psi. Tako bodo morebitni napredki najlažje vidni in dokazljivi argument za prihodnje delo. Upajmo, da bo vedno več povpraševanja Wink

Se bom pozanimala zate, ni problema! Smiley
Logiran

zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #37 : sreda, 22.10.2008 : 17:49:42 »

Ste tudi že v kakšno bolnico šle ali poskušale priti? Kakor sem se pogovarjala v pediatrični niso pustili, čeprav so psi seveda preverjeno zdravi in prijazni.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #38 : sreda, 22.10.2008 : 17:58:06 »

Zaenkrat ne, pri nas očitno tega še ni, v A je to že pogosta praksa.
Logiran

zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #39 : sreda, 22.10.2008 : 18:00:38 »

No upam, da vam uspe prinesti takšno prakso tudi v Slovenijo (verjetno bo še kar trajalo, a venda se počasi daleč pride Wink ). Morda nekega dne pri tem tudi sama pomagam Wink. Za enkrat pa bi šla še raje v te vode, da šolam pse vodnike za slepe. Me to že kar ene par let zanima in mislim, da se bom v to usmerila po končanem faksu.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #40 : sreda, 22.10.2008 : 19:54:43 »

Mislim, da se bo pri nas morala najprej spremenit zakonodaja in mišljenje ljudi. V Avstriji (in tudi v mnogih drugih državah), lahko mirno s psom greš skoraj povsod ( restavracije, trgovski centri, trgovine...), pri nas je drugače. Že zakonodaja marsikam psom prepoveduje vstop.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #41 : sreda, 22.10.2008 : 20:09:06 »

Pes terapevt naj bi imel povsod dovoljen vstop.
Logiran
ZAKAJA
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #42 : četrtek, 30.10.2008 : 11:16:39 »

Ste tudi že v kakšno bolnico šle ali poskušale priti? Kakor sem se pogovarjala v pediatrični niso pustili, čeprav so psi seveda preverjeno zdravi in prijazni.

Nimate pravih informacij ! Rada bi vam poslala prospekt, da vidite kje delajo terapevtski kužki, ni  dovolj samo prijaznost in zdravje, potrebno je veliko dela in šolanja, lp
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #43 : četrtek, 30.10.2008 : 12:12:25 »

Mogoče lahko skenirate in objavite prospekt, da bo lažje dostopno?
Kakšne izkušnje imate z delom v pediatrični kliniki?
Prosila bi vas še za informacijo, kje ste se -oz kje so se vaši inštruktorji- strokovno usposabljali za šolanje psov terapevtov in njihovih vodnikov? Verjetno v tujini? Je to bilo usposabljanje v obliki tečaja za kinološkega inštruktorja samo pač v smeri pet terapije?

Hvala v naprej za odgovore in uspešno delo še naprej!
Logiran

ZAKAJA
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #44 : četrtek, 30.10.2008 : 14:26:37 »

Skenirati: bom poskusila, nimam teh izkušenj.
Učenje: doma in v tujini
Izkušnje: kar veliko
Povabilo: priključite se naši skupini in skupaj bomo delili dobre izkušnje www.ognjena.com/tackepomagacke
LP
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Psi terapevti in pomočniki (Moderator: Agnes)  |  Tema: Pet terapije
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines