mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 19:26:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Mešanci  |  Tema: Bi parili ...
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bi parili ...  (Prebrano 19962 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #30 : ponedeljek, 18.08.2014 : 18:50:26 »

Hvala lepa za napotek glede učenja na odpoklic in tudi vse ostale spodbudne in pohvalne besede. Bomo nabavili ta flexi povodec, sedaj imam fiksnega. Saj pravim, v kolikor ni nekih motečih dejavnikov, gre rada in hitro k meni, ko jo pokličem, pa tudi k hčeri, ki je takoj za mano. Tako za hec, je včeraj moj mož, ko je opazoval mene in našo psičko, kako sem jo klicala k sebi in kako hitro je stekla k meni, imam jo spuščeno na dvorišču, ograjenem seveda, in sem jaz komentirala, da kako me ima rada, no, je mož uporabil malo črnega humorja in rekel, da me ima vsaj nekdo rad. Smiley

Sem brala ravno članek glede pasje pubertete in sem brala glede spremembe vedenja v puberteti, me je kar malo strah postalo, kaj se nam v kratkem obeta. In to sedaj, ko je nekako to "luštno" z njo. Marsikaj že uboga, če ne takoj, ko rečeš, pa v drugo, tretjo. Ta odpoklic v primeru motilnih dejavnikov ni ravno idealen, ampak bomo še to tehniko uporabljal, pa da vidimo. Sicer se pa lepo vsede, sedi, za lezi pa mi uporabljamo dol oz. to uporabljamo da ne skače po nas, in včasih sedaj tudi tako, na vmes, uporabljamo in uboga, da se nekako uleže. In seveda sem potem še jaz vesela in jo z veseljem pobožam, in tudi ona je zelo vesela crkljanja, med božanjem je sprva čisto pri miru, božam jo seveda po trebuščku, ki mi ga z veseljem kaže, potem me pa še začne sama lizati (čeprav ji tega res ne bi bilo treba).
Ne vem, kaj bo sedaj s puberteto, upam pa, da bo vsaj nekoliko manj stresnih hormonov, ker bo sterilizirana.

Kakšne so pa vaše izkušnje glede pubertete, je res tako težavno obdobje, kot se piše/bere?


Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #31 : ponedeljek, 18.08.2014 : 19:32:26 »


Ok iz vprašanja, če bi parili in kako je z oddajo mladičev in kako so rodovniški bolni in sterilizacije in odpoklica smo prišli na puberteto psa  Shocked Shocked  wtf wtf wtf wtf

jest sem pa res ČIIISTTT blont  Huh
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : ponedeljek, 18.08.2014 : 19:41:11 »

Ne fleksi, sledni (=navaden 5 - 10m dolg) povodec.
Puberteta je normalen del odraščanja, bolj izrazita je pri samcih. Kar bi morali lastniki vzeti v obzir. Kadar je le mogoče, je dobro, da se pusti pse da normalno dozorijo. Kar pomeni, da gredo samci skozi naval hormonov in samice vsaj skozi eno ali dve gonitvi. Za lastnike je to malček bolj zoprno obdobje in žal se mnogi lastniki samcev ob prvih težavah odločijo za kastracijo, čeprav ta sicer ne bi bila potrebna.
Samice se po gonitvi spremenijo. Lastniki zgodaj steriliziranih samic se pogosto hvalijo, da se njihove psice med odraščanjem niso spremenile in da so enako igrive, kar jim je sicer  všeč, a ni čisto res.
Natis, meni je to, kako se je obrnila debata zelo všeč. Sej se jo kasneje lahko tudi zbriše, če bo preveč zmešana.
Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #33 : torek, 19.08.2014 : 05:32:36 »

Psice se spremenijo, če se gonijo, če so sterilizirane, pa kao ne? Priznam, nimam pojma zakaj se oz. se ne spremenijo. Jaz sem domnevala, da se vsi spremenijo zaradi odraščanja. Je to mišljeno, da zaradi nekega pomanjkanja hormonov ne pride do neke "resnosti" oz. umirjenosti... pri njih?
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #34 : torek, 19.08.2014 : 09:14:38 »

Itak da se spremenijo in odrastejo, sterilizirane ali ne.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #35 : torek, 19.08.2014 : 10:48:30 »

Mene pa neki zanima že dlje časa, pa bom kar v tej temi vprašala. Smiley Dostikrat rečem komu, da naj dajo psičko sterilizirat in pol mi odvrnejo, da mora vsaka psička vsej enkrat imet mladičke. Kar ni res kot jaz vem... Ampak me zanima od kod ljudem tako prepričanje?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : torek, 19.08.2014 : 11:14:44 »

Lyn, to seveda ni res. Res pa je, da je dobro, da se pred sterilizacijo vsaj enkrat goni. Če seveda lahko lastnik v tem času zagotovi varnost psici. Če varnosti ne more zagotoviti ali je to povezano z velikimi težavami (kjer je veliko nekastriranih potepuških psov recimo) pa je sterilizacija pred prvo gonitvijo še vedno daleč najboljša opcija.
Pri psicah po prvi (in včasih še po drugi in tretji) gpnitvi  lahko opaziš vidne spremembe, kot da bi kar naenkrat stopila za stopničko višje pri dozorevanju. Nekaterim lastnikom to ni všeč, saj se poveča samostojnost, samozavest in s tem tudi težave pri vzgoji in šolanju,sploh  če lastnik na to ni dovolj pripravljen.
Zgodaj sterilizirane psice sicer seveda tudi odrastejo, a nimajo takih skokov pri dozorevanju in kot vse kaže jim precej pogosteje manjka samozaveti kot intaktnim (ali pozno steriliziranim) kar je mnogim lastnikom zelo všeč, saj so lažje vodljive, a žal pomeni tudi pogostejše vedenjske motnje (fobije, ločitvena tesnoba, agresivnost zaradi strahu...)
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #37 : torek, 19.08.2014 : 12:29:04 »

Aha, hvala za odgovor Lanabela. Smiley
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #38 : sreda, 20.08.2014 : 10:29:17 »

Meni (!) je pa čisto mimo to razmišljanje, da bi mogli biti vsi psi sterilizirani/kastrirani, da je to edina prava možnost za preprečevanje legel, za to, da pes ne postane ''dominanten'', za zdravje itd. Seveda je pri tistih, ki nočejo/ne morejo/ne znajo čuvati svojega psa ali psice pred paritvijo to še vedno daleč najboljša možnost in tudi sama vsem, za katere nisem sigurna, da bodo svojega psa pazili, svetujem s/k še pred prvo gonitvijo. Ne strinjam pa se z rezanjem zdravih organov kar vse povprek, tudi pri odgovornih lastnikih ki bi lahko preprečili paritve. Tudi to, da so s/k psi bolj zdravi, me ne prepriča ravno. Eko, to npr. govori o tem (pa še dosti je napisanega): http://avmajournals.avma.org/doi/pdf/10.2460/javma.231.11.1665 . Jaz osebno zase lahko rečem, da ne glede na to, kaj mi ljudje govorijo, mojega (rodovniškega) ne bom kastrirala in tudi mojih prihodnjih psov ne, ne glede na to, da bodo mešančki ali rodovniški, če to ne bo res nujno. Zakaj? Mojega imam vedno pod nadzorom, zaplodil ni še nobenega legla in ga skoraj sigurno tudi ne bo, saj skorajda ni brez povodca. Marsikateri pes se po kastraciji zredi, in za jazbečarjevo hrbtenico in sklepe je to pogubno. Ne rečem, da se ne da imeti fit kastriranega psa, daleč od tega, ampak mi res ni do štetja briketov do konca življenja pri psu, ki mu je hrana največje veselje.  Roll Eyes In že tako se precej hitro zredi in moram kar paziti, ne vem kaj bi bilo šele po kastraciji... Pes nima nobenih zdravstvenih niti vedenjskih težav, ki bi bile povezane s kastracijo. Torej se mi zdi čisto nesmiselno dajati zdravega psa pod narkozo in mu odrezati zdrave organe. Mislim pa, da zaradi tega, ker moj pes ni kastriran, nisem nič manj odgovorna, saj čisto nič ne povečujem števila psov v zavetiščih.  Smiley
Torej po mojem mnenju s/k absolutni DA pri neodgovornih lastnikih oz. pri vseh tistih, ki niso sigurni, da bodo lahko preprečili nezaželjena legla. NE pa kar tako vse povprek, samo zato ker je moderno in proglašanje vseh, ki nimajo s/k psov za neodgovorne in krive za pse v zavetiščih.  Smiley
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #39 : sreda, 20.08.2014 : 11:37:56 »

http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf še ta link sem pozabila v prejšnjem postu
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #40 : sreda, 20.08.2014 : 12:10:19 »

Jaz se tudi strinjam z Airedale, da čisto vsak pes (predvsem samček) ne rabi bit kastriran, če ga imajo lastniki pod nadzorom, tudi če je mešanček. Tudi moj prvi pes je bil mešanček, ni bil kastriran, na sprehodih je bil na vrvici, drugače smo ga imeli v hiši, problem je predvsem pri tistih neodgovornih lastnikih, ki imajo pse spuščene, to je predvsem na vaseh, taki neodgovorni lastniki bi bilo itak bolje, da psov sploh nebi imeli..
Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #41 : četrtek, 21.08.2014 : 20:33:00 »

Glede sterilizacije... kar neko krivo vest sem dobila. Začela sem namreč razmišljati, da bom s tem svoji psički nekaj odrekla. Neko pravico, kot jo imamo ženske oz. ljudje. Saj najbrž je čisto mimo razmišljanje.
Je pa tako, da jaz res ne morem zagotovit, da ne bi moja psička bila breja. Imam jo zunaj, sicer imamo zagrejeno, ampak sem ravno danes govorila z gospodom, ki je občudoval mojo psičko oz. bil do nje prijazen, in mi je razlagal, da ima on doma tudi eno psičko, ki ima sedaj mladička. Tudi njegova psička je mešanček, in čeprav so se pogovarjali, da bi jo dali sterilizirati, so mislili, da to ne bo potrebno, da jo bodo pred nezaželeno brejostjo lahko zaščitili s tem, da bo zaprta v boksu, kar je tudi bila. No, sedaj pa ima psička mladička. V glavnem, ta gospod mi je razlagal, kako je bilo, ko se je gonila. Okoli pesjaka kup psov, psica se je celo tako obračala, da je bila z ritko ob ograji, da bi le lahko kakšen pes prišel do nje. V glavnem, nazadnje so našli enega psa v pesjaku, kljub temu, da je pesjak tako narejen, da so med tlemi in ograjo še "šipke", v glavnem, pes se je noter splazil skozi luknjo tam cca 15 cm premera. Jaz svojo tako v ponedeljek peljem na sterilizacijo, ker mislim, da je sedaj spet v neki novi fazi, po moje jo že malo neka puberteta daje, ali nekaj takega. Njen karakter se je spet spremenil. Skoraj nič več me ne posluša, kar naenkrat, vse kar je prej znala oz. me ubogala, sedaj popolnoma ignorira, ko gremo na sprehod vsakih nekaj metrov lula (zakaj to, mi sicer ni jasno) in čeprav se je do sedaj vedno odmilkala nepoznanim psom, bežala od njih stran, je bilo zadnjič nekaj "novega". Namreč, s celo družino in našo psičko smo šli na sprehod, imelo smo jo seveda na vrvici, ko se nam približa nemški ovčar. Brez povodca, brez lastnika. Jaz upočasnim korak, moj najmlajši sin se ustraši, začne jokat, mi leze v naročje, hči se tudi nekaj začne skrivat, kar videla sem, kako me bo naša psička začela vleči stran od psa, ko ona naredi nekaj nepričakovanega. Postavi se pred mene in zalaja. Ne zarenči, samo zalaja. In potem še nekaj bolj čudnega, pes odskoči, kot da sem ga z vodo polila, ali kaj podobnega in pobegne na drugo stran, stran od nas. Očitno se jo je ustrašil, čeprav mi ni jasno, kako je to možno. Potem smo lahko mirno nadaljevali svojo pot. Tako da ja, veliko psov bi lahko imeli na dvorišču, ob ograji in verjetno tudi v ograji.

Eno vprašanje bi pa za konec vseeno zastavila. Ko pridemo ven, vedno skoči na nas. Jaz jo nekako prepričam, da gre potem v položaj "dol", in ponavadi se je potem ulegla, jaz pa sem jo nagradila z božanjem in pohvala. Drugi (otroci) jo pa ne morejo do tega pripraviti, jih ne uboga. Tako skače v otroke, in jih nekako hoče "ugriznit" oz. prijeti z zobmi. Ko jo opazujem pri igri z drugimi psi, je to takrat, ko vabi k igri. Saj veste, ko psi skačejo drug po drugem in se nekako cukajo. Tega bi jo rada odvadila, ker se enostavno bojim, da ne bi prehudo koga prijela, in ga ranila. To je vedno ob tem, ko pridemo ven, oz. pridejo otroci ven, potem čez čas pa nima več takšne želje. So pa otroci veliko zunaj, ne ves čas, vendar veliko, sploh sedaj, ko so počitnice. Je pa res, da jo nimamo notri. Ima kdo kakšen predlog, izkušnjo.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #42 : četrtek, 21.08.2014 : 22:18:46 »

Hm, zanimivo kako ljudje različno razmišljamo. It razmišlja, da bi s sterilizacijo psički odrekla neko pravico do potomstva, jaz pa sem razmišljala ravno obratno, da s kakšno pravico recimo nek vzreditelj psico pari ali jo umetno oplodi. Kaj če si psička v resnici ne želi tega in jo človek v to prisili? No jaz sem potem ugotovila, da je zame najbolj fajn imeti samca, pa če je kastriran ali pač ne, ker sta itak oba ves čas pod kontrolo oz na vrvici..
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #43 : četrtek, 21.08.2014 : 22:29:45 »

No tole bom pa še zdaj povedala, kak video sem enkrat vidla na you tubu.. Glih o tem nasilnem parjenju. Ne vem kako sem sploh do tega videa prišla, ampak bil je prav res brutalen video, da sem bila povsem šokirana. Dva moška sta privezano psičko in z nagobčnikom gor držala, da jo je samec lahko naskočil. Psička se je vidno upirala, so pa bili psi iste pasme. Meni kot ženski je vse skupaj dobesedno delovalo kot posilstvo. V kateri državi se je to dogajalo ne vem, so pa bili tej moški podobni latinoameričanom. Kdo take stvari dela psom, mi ni jasno. Samo nekdo, ki je precej bolan v glavi. Zato jaz če bi imela psičko rodovniško in če se psička sama nebi želela recimo parit s samcem iste pasme, jaz pač nebi vzrejala, ker ima tudi psička pravico izbire, če noče imeti mladičkov, je nebi silila na noben način, tudi ne umetno oplodila. No to je moje mnenje...
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #44 : četrtek, 21.08.2014 : 22:40:45 »

Glede skakanja po otrocih ste že malo pozni. Od prve minute bi bilo potrebno paziti. Naš je imel lahek povodec pripet na ovratnici ves čas. Ko je iz veselja ali česa drugega hotel skočiti na otroka sem samo pohodila povodec in ga ustavila. Poleg tega je spoznal ukaz "dol" in "ne kakat". Tako je govoril najmlajši, pomenilo pa je "ne skakat". Otrokom je bilo jasno pred prihodom psa, da cviliti in jokati in k mamici teči ne pomaga. Odločen "ne" mora pes upoštevati tudi od gospodarja, ki ima manj kil kot pes.
Predvsem in pa najpomembnejše pa je:
   Pes in otrok sta lahko skupaj samo pod nadzorom odraslega!
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Mešanci  |  Tema: Bi parili ...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines