mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 15:39:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pes je poginil - mnenje
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes je poginil - mnenje  (Prebrano 6515 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« : petek, 12.09.2014 : 15:14:27 »

Torej v Bosni imamo zlatega prinašalca - mešanca. Danes je poginil star je bil 1 leto in nekaj mesecev. Je zunanji pes v ograjenem dvorišču. 3-4 dni nazaj preden so svojci odšli  spat, so ga potrepljali, ko je zunaj ležal na travi in zjutraj, ko so vstali je še zmeraj ležal na istem mestu in ni mogel vstati, lahko je le dvignil glavo. Klicali so veterinarja, ki je prišel, ga dal na infuzijo, mu dal 3-4 inekcije, malo pregledal in opazil, da je vroč, težko diha. predvideval je naj bi bila pljučnica in naj ga ne kličemo 3-4 dni, ker ne ve kaj bi lahko bilo in je naredil vse kar je lahko. Glede na to, da tam nimajo ambulant za živali, da o kakšnih pregledih krvi, UZ, RTG sploh ne smeš pomislit, ker tega nimajo, smo lahko samo upali na srečen konec...

Pes ni več pil, iztrebljal, vstajal in tako je danes poginil.

Seveda lahko le predvidevamo, da ali se je zastrupil, ali ga je kača ugriznila... Morda genska mutacija, ker ni bil rodovniški pes? Seveda so to ugibanja, vendar me zanima ali mogoče kdo sumi na kaj, na kar mi nismo pomislili, da se je lahko zgodilo?

Še nekaj slik, ko je bil mali: https://www.dropbox.com/s/r9nc5h575ngtl8x/2014-02-27%2020.05.57-1.jpg?dl=0
 https://www.dropbox.com/s/1pshln1qknl9v7r/2014-02-27%2020.05.57-2.jpg?dl=0

In sedaj: https://www.dropbox.com/s/1pshln1qknl9v7r/2014-02-27%2020.05.57-2.jpg?dl=0
 https://www.dropbox.com/s/jdezf7aek5zzrod/2014-08-05%2009.57.05.jpg?dl=0
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1 : sobota, 13.09.2014 : 07:52:34 »

Ojoj, najprej sožalje za izgubo vašega kužka, Cry  res je umrl zelo mlad. Ampak ne morem verjet da v Bosni ni veterinarskih ambulant za pse, groza, to pa sploh nisem vedla. Pol vsak pes ki zboli kar umre, še dobro da živim v Sloveniji, to si sploh ne predstavljam da nebi mogla psa ko je bolan kam peljat.. Sad
Logiran
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 13.09.2014 : 11:22:21 »

Zdravo,
ja nimajo niti zavetišč in ogromno je zapuščenih psov. Vedno, ko sem tam na obisku, imam vrečko hrane s seboj v avtu in jih nahranim ter jim polepšam dan. Po pogovoru z bratom sem izvedel, da je imel trebuh močno napet in povečan. On sumi, da je kaj pojedel in ni mogel prebaviti., morda se mu je zasukal želodec. No, nikoli ne bomo izvedeli. Res je pa jedel karkoli je najdel. Krompir, slive (tudi koščice), hruške, kamne je rad grizel. Vse to imamo v sadovnjaku in vrtu. Je pa imel lepo življenje, vendar na žalost prekratko.

Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #3 : sobota, 13.09.2014 : 11:26:15 »

Žal mi je za psa Sad in žal mi je, da ni dobil pomoči.  sram
Ob mladem psu človek najprej pomisli - je bil cepljen proti kužnim boleznim? Ne mislim stekline.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #4 : sobota, 13.09.2014 : 18:25:14 »

Gavr0 veš kaj pa mene zanima, ni sicer v zvezi s to temo, ampak ker berem po FB če se res dogajajo (pogosto) tudi primeri mučenja teh brezdomnih psov v Bosni, ker ravno par dni nazaj je bila slika psa ki sem jo tudi jaz delila, ki je imel kožo odrezano s hrbta in riti, bil je videt kot zlati prinašalec, to je bilo sicer v Romuniji ampak brala sem da naj bi se tudi v Bosni to dogajalo, a kaj veš o tem?
Logiran
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 15.09.2014 : 10:09:46 »

Proti nečemu je bil cepljen kot mladič 3x. Natančno ne vem.

@Lynn: Še nisem videl/slišal za takšen primer. Sem pa videl enega zapuščenega psa v centru mesta, kjer vodo dobi iz kakšnih vodnih fontan. Pred tem ga je nek mali cigancek brcnil (zanj je bila to igra), nato sem psa poklical k sebi, mu dal za jesti in sem odšel. Drugače pa v Bosni ni kot tukaj, da imajo pse po stanovanjih ali za družinske člane. Jim je zelo čudno in odvratno, ko povem kako je v Sloveniji. Si ne predstavljajo, da bi bil pes v hiši/stanovanju. Tam sploh ne vejo, da se pse pelje na sprehod.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #6 : ponedeljek, 15.09.2014 : 17:25:30 »

Gavr0 hvala za informacijo. Hm, to je pa čudno da se jim zdi odvratno da so psi v hiši. Ja to se mi kar smilijo psi, da tavajo kar sami po cestah, brez da bi kdo poskrbel za njih in brez veterinarske oskrbe.. Žalostno.
Logiran
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 15.09.2014 : 18:26:24 »

Takšna je mentaliteta. Poskrbis za svojo rit in družino, ostalo je nepomembno. Večinoma obdržijo samce, ker ne morejo imeti mladičev. Če pa imajo samico pa mladiče zavržejo. Še nisem spoznal človeka tam da ima kastriranega al pa steriliziranega psa. Pes je tam pripet na verigo da laja, če kdo pride in jé ostanke od kosila. Žalostno a resnično.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #8 : torek, 16.09.2014 : 00:22:11 »

Ja sej, to je posledica nerazvite države, po mojem. Bolj ko je država na višjem nivoju mentalitete, da imajo ljudje razvito empatijo tudi do živali, bolj tudi za njih skrbijo. Meni je pred dvemi leti umrl pes. Za njegovo zdravljenje sem v parih letih dala ziher 2000 evrov, pa če bi bilo možno bi si želela da bi živel še dlje. Sploh ni bil zame kot pes, ampak kot pravijo na FB "fur baby", vsekakor moja velika pasja ljubezen, res krasen kuža, tako da res težko razumem take nacije ki tako slabo skrbijo za živali... Sad Tudi jaz nikoli ne napišem za mojega psa, da je poginil. Moj kuža je umrl.. Če me razumeš kaj hočem povedat...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : torek, 16.09.2014 : 10:47:04 »

Jaz bi pa rekla prej obratno.  Bosanci (saj je bilo govora o sarajevskih psih, a ne) so v primeru z nami, ki se imamo za bolj razvite in celo na višjem mentalnem nivoju (sic) do psov izjemno tolerantni. Brez njihove izjemne tolerance tolikšno število pocestnih psov ne bi moglo preživeti (in večina sploh ni v zelo slabem stanju, prav tako se večina ne boji ljudi). Pse hranijo, jih branijo pred šintarji in pustijo, da se otroci igrajo z njimi. Ali pa jih vsaj ignorirajo. Ha, si predstavljate kako bi na krdela potepuških psov reagirali pri nas (pa ne mi zdaj "ja poklicali bi zavetišče"...zavetišča bi bila, če bi že bila, do roba polna), kjer histerični lastniki nesocializiranih cuckov zganjajo paniko že zaradi povsem nenevarnih, zdravih in pocepljenih psov, ki na sprehodu niso privezani. O tem, kak halo bi zagnali starši, če bi se krdela garjavih, glistavih in potencialno celo steklih psov klatila okrog vrtcev in šol raje ne bi.
Tudi ne bi izgubljala besed o tem, kakšna čistka bi sledila prvemu ugrizu (na katerega glede na to, kako se v okolici psov ne zna vesti ne samo večina otrok, ampak tudi odraslih, ne bi bilo treba dolgo čakati)
Zna bit, da je procent tistih, ki ne marajo psa v stanovanju tam res večji kot tukaj, dvomim pa, da imajo (ne glede na to, da so tam psi neprimerljivo večje nadloga kot tukaj) večji procent zastrupljevalcev in drugih mučiteljev, kot jih premoremo "v civilizaciji"
Žalostno je, če nenadoma pogine mlad in do nedavnega zdrav pes. Vendar se to kar pogosto zgodi, če je pes sam zunaj in ni pod kontrolo. Če opaziš, da je z njim nekaj narobe šele takrat, ko je že napol mrtev. Vzroka brez obdukcije ni mogoče ugotoviti. V tem primeru bi bilo lahko karkoli, od infekcije, zasuka želodca, zastrupitve, notranje poškodbe....
In ne, v Bosni niso tako zaostali, da ne bi imeli veterinarskih ambulant, tudi kakšna klinika bi se našla vsaj v glavnem mestu - samo nekoliko dlje se bi bilo treba peljati, prav za vsakim vogalom jih pa res ni.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #10 : torek, 16.09.2014 : 11:18:11 »

Lanabela Afro
Da ne govorim o novodobnih slovenskih presocializiranih (ali kako bi se reklo) psih, očitno izjemno dobro šolanih  in vzgojenih, ki pa jih imajo lastniki tako 150% pod nadzorom, da jim ne dovolijo na sprehodu niti na 10m povohati drugega psa, čeprav ne kažejo prav nobenih znakov agresije ali plašnosti, zgolj željo po druženju.
Je pa res, da je večina Bosancev muslimanov in da imajo verni muslimani po tradiciji distanco do psov in jim po pravici povedano niso ljube živali. 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : torek, 16.09.2014 : 11:58:22 »

To je res, vendar jim vera hkrati prepoveduje, da bi s psi grdo ravnali. Po tradiciji naj bi muslimani psov ne imeli za hišne ljubljenčke, za njih je pes delovna žival. Samo da Bosanci niso nikoli bili neki skrajno ortodoksni, tako da se po mestih tudi psov v stanovanjih ne manjka. In pred vojno so imeli tudi odlično rodovniško vzrejo (ki si še ni opomogla)
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #12 : torek, 16.09.2014 : 21:16:13 »

Aha, no jaz sem samo vprašala, ker me je zanimalo kakšne razmere so tam. Sem pa sklepala tudi sama, da morda zaradi muslimanske vere ne želijo, da so v stanovanju. Vsak po svoje pač. Zame je pes družinski član, moj prijatelj, nekdo ki me razveseljuje in vsak pa ima pravico imet drugačno mnenje. Jaz nikakor psa nebi imela zunaj, ravno zaradi tega, ker potem ne opaziš, kaj se s psom dogaja, in tudi psa si kupiš oz ga vzameš iz zavetišča da bo ob tebi, zakaj bi ga torej imel zunaj, no ja tako pač jaz razmišljam oz s tem namenom imam jaz pse, da mi delajo družbo in so z mano... Wink
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Pes je poginil - mnenje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines