mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 15:37:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: Koliko so bili stari vaši mladički?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Koliko so bili stari vaši mladički?  (Prebrano 6100 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
badgal
novinec
*
Sporočil: 40


WWW
« : ponedeljek, 29.12.2014 : 23:09:28 »

Pozdravljeni.
Za vas imam eno vprašanje glede opravljanja male potrebe pri mladičkih.

Moja biba, stara 9 tednov vse povpreg lula in kaka po stanovanju  Sad
Vem, da je potrebna vztrajnost, a poskusila sem že vse možno, in poskušam ''že'' dva tedna. Probala sem z brisačko, z besedico ''FUJ'', kupila sem ji pleničke, lulanje popivnala na pleničko, da bi vonj asocirala z opravljanjem potrebe, a nič. Vedno znova se polula na nepričakovano mesto, celo na kovter, ko se zbudi. Vajo ponavljava najmanj 10x na dan, pa ne zaleže. Sicer ve, da počne nekaj narobe, ker ko se ji približam in govorim ''fuj'' beži. Je možno, da ve, da nekaj počne narobe vendar neve, kako bi to počela pravilno?

Zanima me, kdaj so se vaši tamali navadili na opravljanje manjše potrebe na želenem mestu? (ne zunaj). Res nisem pristaš fizičnega kaznovanja in tudi ne bom, zato me zanima še kakšna druga metoda..

Je že kdo poizkusil puppy trainer kapljice? Veterinar mi je rekel, da nič ne pomaga, vendar me vseeno zanima vaše mnenje, če je kdo poizkusil?

Že v naprej hvala za odgovore!
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : torek, 30.12.2014 : 08:55:07 »

A nagrajuješ tudi kaj ali samo kaznuješ?

Ne glede na odgovor, NE KAZNUJ! Preprečuj in nagrajuj. Maš pa že ogromno napisanega na to temo. Preberi si...
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2 : torek, 30.12.2014 : 09:06:29 »

Jaz kiksov nikoli nisem komentirala, pač pa intenzivno samo zunanje, zaželene. Sem pa mladiča sredi lulanja/kakanja tudi odnesla ven (poleg seveda vsakič, ko se je zbudil, nehal igrati, pojedel ... in še 100x vmes Wink). Primernega mesta v stanovanju nismo niti določali, primerno je bilo samo zunaj.
Logiran
retriverka
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 182


WWW
« Odgovor #3 : torek, 30.12.2014 : 09:27:05 »

Nas je postal sobno cist tam nekje pri 9 ali 10 tednih. Napak nismo kaznovali ampak samo bili cisto evforicni ko je lulal zunaj. Pa seveda preprecevanje napak tako da si tudi z enim zoknom na nogi letel ven, ker se je mulc pol minute prehitro zbudil hehe
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : torek, 30.12.2014 : 09:44:54 »

Točno tako - treba je biti pozoren kot sokol in ko se pes zbudi, dejansko spustit vse iz rok (pa ni važno, kaj delaš) in takoj ven! Zunaj pa sledi izdatna pohvala, lahko tudi priboljšek. Ki si jih seveda že prej naštimaš v vse možne žepe. Enako velja za kakšnih 10-15 minut po jedi: ven, pa počakat lužico. Itak bo takoj.

Pa vztrajen je treba biti! Eni psi dojamejo zelo hitro, drugi pač rabijo malce dlje. 9 tednov je res še mini-mini, tako da kar potrpežljivo. Pa tudi potem, ko bo že dojela, se zna še kdaj zgoditi kakšna nesreča.  Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #5 : torek, 30.12.2014 : 09:59:34 »

Pri nas je za to zadolžen Damjan, ker se lahko hitreje zrihta zjutraj kot jaz  Tongue (beri: jaz moram vedno NUJNO prvo na WC  Roll Eyes). Šibata dol, in se lepo polula in pokaka. Samo enkrat se je pokakal noter, polulal pa ene 10 krat, star je pa 5 mesecev. Pri nas je tudi edini pravi prostor za opravljanje potreb zunaj. Moj je hitro dojel, se pa seveda še kdaj zgodi da ga preslišim, in naredi kakšno lužico, pa ko se s Piko igrata mu včasih mal ven priteče  Tongue, drugače je pa super sobno čist.  Kiss
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #6 : torek, 30.12.2014 : 10:35:03 »

Eni prej, drugi kasneje - in to kljub trudu.

KAZNOVANJE - kakršnokoli - NIMA SMISLA, predvsem zato, ker se bo zadeva samo še poslabšala.

Ena moja mladička je bila pri 9-10ih tednih glede na moj trud praktično že sobno čista, drugi mladiček pa je ob enakem mojem trudu in še večjem trudu (hvaljenje s priboljški) novega lastnika lulal po stanovanju tja do 7-8 meseca! Enako se je polulal kjerkoli in nepričakovano, npr. med igranjem v košari, malo po tem, ko sem bila 15 min z njim zunaj, da bi kaj naredil.. Nikoli mu ni potegnilo, da bi si izbral samo en del stanovanja za to ali da bi uporabil plenično podlogo/časopis. Še spala sem oblečena za ven, da bi ga lahko prehitela, pa se je kdaj zgodilo tudi to, da se mi je polulal v naročju, ko sem ga nosila dol (pa nimam tako veliko stopnic).

Tudi ti si šla prej ali kasneje iz plenic na kahlico kot sosedov otrok.

2 meseca je še čisto prezgodaj za pričakovanje o sobni čistosti, menim pa, da je vseeno nek pokazatelj, koliko dolgo/težavno bo to obdobje trajalo. V vsakem primeru se bo pa končalo, o tem ni dvoma.
Logiran
badgal
novinec
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #7 : torek, 30.12.2014 : 13:55:36 »

Kaznujem je ne, in kot sem tudi zapisala nimam nobenega namena. Imava pa problem, da nama je veterinar določil, da en teden zdaj nesmeva ven - zdi se mi pa, da je to ravno pravi čas, ko bi se je bilo treba učiti sobne čistoče. Je namreč prehlajena (vročina, bezgavke), zato sva zdaj, ko je zunaj minus doma.
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #8 : torek, 30.12.2014 : 14:01:06 »

Jaz sem našega "pesjana" prinesla v stanovanje poleti - zato je bilo lažje večkrat na dan hodit z njim ven.
Prvih 10 dni sem ga vozila (beri nosila) ven vsako uro.
Po vsakem obroku.
Vsakič, ko je pil tekočino.
Po vsaki igri.
Vsakič, ko se je zbudil.
Nesla sem ga direktno na travnik, ga položila na tla in čakala, da se je polulal, nato pa ga hvalila tako zelo Wink, da so mimoidoči mislili, da z mano ni vse ok  Tongue in mu za vsako opravljeno "dobro delo" dala kak priboljšek.
Ko se je polulal, sem ga takoj spet nesla v stanovanje in tako cca 10 dni.
Zvečer sem ga nazadnje peljala ven okoli 23.00, zjutraj pa ob 5.00 in nikoli ni bilo luže ali kupčka  Smiley.
Po 10 dnevih sem izhode počasi začela "redčit"......mogoče vsake 2 ali 3 ure.
Moram povedat, da se je izkazala ta tehnika za zelo zelo dobro, saj je bil moj pes po cca 3 tednih "popolnoma suh". bravo
V stanovanju nikoli nisem imela pleničk ali druge podloge. Če se je zgodila "nesreča", sem mu sicer z malo bolj grobim glasom povedala, da to se ne sme, nikoli pa ga nisem fizično ali kako drugače kaznovala.

Se je pa tako "razvadil" priboljškov, da je še en čas po tem, ko je bil že sobno čist, vsakič po potrebi milo pogledal proti meni (če bi govoril, bi mi verjetno rekel: dobim priboljšek, a ne?) in čakal...... Tongue

Vso srečo in obilo veselja z novo pridobitvijo.  Wink
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #9 : torek, 30.12.2014 : 14:15:46 »

Bagdal, jaz sem iz zavetišča domov prinesla 4 mesece starega mladiča, ki seveda tudi še ni bil sobno čist.

Pa sem se šla na začetku prvih nekaj tednov popolnoma enako "igrico" kot vsi ostali, ki so tule povedali svoje izkušnje. Imam srečo, da smo v pritličju, tako da sem samo vrata odprla, pa smo bili par korakov iz stanovanja že na travi oz. vrtu.
Kljub temu, da sem vedela, da verjetno mehur 4 mesečnika "zdrži" več kot pri rosnih 8 ali 9 tednih, sem tudi jaz delala točno tako kot ti piše Zaposlena.
Tudi jaz tako navdušeno nisem cvilila in ploskala več od prvih samostojnih korakov svojih otrok Grin

Kljub temu se je zgodila prve tedne še kaka lužica, predvsem od vzemirjenja. Pa nismo nič komentirali, smo kužka prijeli, da je naredil še zunaj kako lužico, fuuuuul pohvalili (zunaj!), tla v hiši pobrisali z vodo in kisom in to je to.

PS. Tudi, če imate "predpisano" mirovanje v hiši, mislim, da ni nič narobe, če kužiko  po vsakem obroku, igri, prebujanju ... skratka na kaki dve uri primeš v naročje in odneseš pred hišo, da poskusi narediti lužico ali kakati, fuuul pohvališ in potem takoj nazaj notri. Po moje je veterinar mislil na zunanje sprehode in ne na to, da niti za tri minute ne smeta na zrak za lulanje? Ne vem, pokliči in vprašaj ga!

Logiran

Unikatne tablice in portretki
badgal
novinec
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #10 : torek, 30.12.2014 : 16:04:17 »

Najlepša hvala za še vajino deljenje izkušnje! Smiley
Bova poskusili... Sem poklicala veterinarja, ki je zanjo skrbel, pa mi je povedal, da če že nujno moram, zadostuje 5 min na dan. Živim namreč v Ljubljani v bloku in je zunaj fejst mraz, pa še teh 5 min ko sem jo peljala ven, je od navdušenja nad prvim stikom s snegom čisto podivjala in pozabila na lulanje, haha Tongue

Bova poskusili, ko se malo poboljša stanje... Upam le, da se ne razvadi preveč Tongue

Ponovno hvala za nasvete! B.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #11 : torek, 30.12.2014 : 16:36:43 »

Balkon imate?
Mogoče bi pa lahko za začetek poskusila tako, da na balkon postaviš kako nizko podlago (kot so tisti plastični "pladnji" za odcejevanje mokrih čevljev), pa dala notri časopisni papir in poskusila psičko tja nosit? Čisto zaradi tega, da se navadi, da se v stanovanju NE lula itd, ampak je za to prostor zunaj, na zraku? Saj ne vem, če pes to dejansko tako povezuje, ma vsaj na prehod IZ stanovanja VEN bi se morda navadil Wink
Potem pa, ko bo teden bolniške minil, pa začneta trenirat šibanje pred blok Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
badgal
novinec
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #12 : torek, 30.12.2014 : 17:11:05 »

Balkon imam, ja. Saj sem razmišljala, da bi ji šla danes iskat en pesek tako kot za mačji wc. Škodovati ne more, a ne  Grin
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #13 : torek, 30.12.2014 : 17:13:34 »

Nekateri vzreditelji mladičkom prinesejo kakšem meter travne ruše, da se navadijo hodit gor lulat, če ne morejo ven. Trava sicer ne ostane prav dolgo, a moja psica, ki so jo vzgajali na ta način, je bila pri 8 tednih, ko sem jo vzela že sobno čista.
Logiran
badgal
novinec
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #14 : torek, 30.12.2014 : 17:25:33 »

Na to pa nisem še pomislila... Meni moji bivši "lastniki" niso dali niti tablete za razglistenje, kaj šele česa takšnega, ha.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: Koliko so bili stari vaši mladički?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines