mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:07:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kupci, ne kupujte psov brez dokumentov!
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kupci, ne kupujte psov brez dokumentov!  (Prebrano 6726 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : četrtek, 22.01.2015 : 10:09:32 »

2. alineja 3. odstavka 6. člena Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-UPB3), ki določa, da mora pristojna veterinarska organizacija ob prijavi psa v centralni register psov vnesti tudi podatke o izvoru psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015, je z začetkom tega leta stopila v veljavo. V Sloveniji so se tako že skotili prvi mladiči, za katere bodo lastniki morali ob registraciji navesti tudi številko mikročipa njihove matere.

3. člen novega Pravilnika o označevanju in registraciji hišnih živali določa, da mora biti vsak pes označen z mikročipom najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti, za namen premikov izven Slovenije ali pred prvo spremembo lastništva pa že pred dopolnjenim tretjim mesecem starosti.

"Izvor - mikročip matere bo mogoče v aplikacijo vnesti le, če je psica-mati v register že vnešena. V nasprotnem primeru se bo štelo, da o izvoru ni podatka (neznan), kar predstavlja zdravstveno tveganje za ljudi in živali in/ali eventuelno kršitev določb o preprodaji psov.
Novela zakona predvideva sankcije za neupoštevanje zahteve po predložitvi izvora psa, enako kot pri neupoštevanju določbe o obvezni prijavi psa, in sicer v višini 200 do 400 EUR za fizično osebo."
Urška Kos, UVHVVR


Moj nasvet:
Ne kupujte in ne posvajajte nečipiranih psov. Od prodajalcev ali tistih, ki vam ponujajo pse v posvojitev, zahtevajte pasji potni list.
Če že vzamete nečipiranega psa, zahtevajte od prodajalca ali osebe, ki vam ga daje v posvojitev, osebne dokumente in si izpišite vse njegove osebne podatke. Ob registraciji psa jih boste potrebovali.

Psa, skotenega v Sloveniji po 1. 1. 2015, ne boste mogli registrirati brez težav, če ne boste imeli podatkov o njegovi materi, za registracijo uvoženega psa potrebujete spremljajoče veterinarske dokumente, najdenčka pa morate 'prijaviti' v zavetišču.

Celoten prispevek z ostalimi odgovori UVHVVR ... klik
Logiran

vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #1 : ponedeljek, 26.01.2015 : 22:45:35 »

Bo torej še več mladičev zapuščenih in pobitih. Mene to spominja na idejo naše vlade, da bi šparala na otrocih..
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : torek, 27.01.2015 : 17:50:45 »

Hm ..., leta 2003 je bilo zelo močno nasprotovanje uvedbi čipiranja, ker naj bi se nam v prihodnjih letih (od 2003 naprej) obetala množična morišča psov. Opisovanja so bila zelo slikovita, od metanja v gnojne jame, do sekanja glav, puščanja v gozdovih, metanja iz avtomobilov ...
Pravzaprav se ni nič posebnega zgodilo. Dogajalo se je tu in tam povsem enako, kot prej ali se dogaja še danes, 12 let po uvedbi čipiranja. Kdor je imel namen potamanit mladiče, jih je, ne glede na to, kaj je kdo drug o tem mislil ali kakšno novo zakonodajo si je kdo izmislil, jo sprejel in uvedel. Kdor ni imel namena čipirati psa, ga ni čipiral, ne glede na to, kaj je kdo drug o tem mislil ... In tako dalje. Psi so še vedno tukaj in jih je preveč. S psi še vedno nekateri grdo ravnajo in bodo tako ravnali tudi naprej. Še vedno je nek delež neoznačenih in še vedno jih nekateri pobijajo, privezujejo in puščajo v gozdu, mečejo v vrečah v kante, puščajo v škatlah za cesto ... Kot v vseh sferah družbe je tudi tukaj nek odstotek ljudi, ki delajo drugače, kot je družbeno sprejemljivo in zakonito. Temu se zagotovo tudi v prihodnje ne bomo mogli izogniti in namen uvedbe novosti o vpisu izvora psa ni v tem, da bo z uvedbo mučenje živali izginilo, temveč da se bo dalo ugotoviti, kje in kdo je lastnik pasje matere. Za poštene ne bo to popolnoma nič posebnega in podatek ne bo predstavljal problema, za nepoštene (tudi tisti, ki ne označijo živali niso ravno pošteni, saj goljufajo sistem, poleg tega pa ob zapustitvi psa še naše skupne denarnice) je pa najbrž vseeno - če se ne držijo enega predpisa, se pač ne bodo držali še drugega.

Osebno bi si želela videti podlage za trditev (na koncu je pika in ne vprašaj), da bo še več (več= tisti, ki bodo v vsakem primeru + drugi) mladičev zapuščenih in pobitih in kakšno raziskavo, statistiko ... o pobitih mladičih zaradi izogibanja označitvi ter projekcijo o pričakovanih pobitih mladičih zaradi uvedbe izvora mladiča.

Številke, iz katerih bo mogoče potegniti kakšen sklep o učinkih označevanja psov, bodo predvidoma do sredi februarja zbrane in tukaj objavljene. O tem, kakšne učinke bo prinesla uvedba vpisa izvora psa, pa bomo verjetno lahko kaj konkretnega na kup vlekli šele čez 5 ali več let.
Logiran

binulja
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.446


Ben


« Odgovor #3 : torek, 27.01.2015 : 20:18:41 »

Mene pa na protikadilski zakon spominja. Vsi so vse vedeli, vsi lokali, sploh majhni, bodo propadli. Najbolj prizadeti bodo najsibkejsi, bla bla bla. V nasi okolici se zaradi tega zakona ni zaprl noben lokal vec ali manj, imajo pa vsi "ogrevane" in z dekcami opremljene vrtove. Smiley
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : torek, 27.01.2015 : 20:36:40 »

Ma ne no. Kadilski zakon je dejansko fejst spremenil navade velikega števila ljudi. Tu pa gre samo za eno šrevilko, ki jo mora imeti vsak pes že zdaj.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 18.02.2015 : 18:21:30 »

Prvi dnevnik RTV Slo, 18. 2. 2015:
Preprodaja pasjih mladičev - klik
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kupci, ne kupujte psov brez dokumentov!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines