mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 13:21:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: renčanje
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: renčanje  (Prebrano 17397 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : torek, 14.04.2015 : 20:57:50 »

Pozdravljeni, sem nov član na forumu in mogoče je takšna tema že kje odprta, za kar se iskreno opravičujem.
Sem lastnik petmesečne psičke pasme beagle. Kaya do včeraj ni kazala nikakršnih znakov agresije, ne z mano, družinskimi člani, drugimi ljudmi ali pa psi. Psička živi z nami v hiši, zvečer pa se preseli v kurilnico kjer ima urejeno ležišče. Ponavadi zaspi v dnevni sobi, poleg naših nog in ko je čas za preselitev se brez problemov odpravi. Včeraj pa ko sem jo hotel dvigniti in nesti dol, kar prakticiram vsak večer, je začela z renčanjem in celo skosnila z zobmi proti moji roki in me celo oplazila. Mislil sem da sem jo mogoče narobe prijel, zato sem poskušal spet a znova renčanje. Vmes je posegel še oče, a je renčala tudi nanj. Vsakič ko smo poskušali z roko priti zraven nje je zarenčala in jezno zalajala. Naposled smo jo le spravili dol s priboljški. Že takrat se je obnašala kot da se ni zgodilo ni, prav tako zjutraj in danes zvečer. Kot da je na momente včeraj bil to nek drugi pes.
Kaj bi lahko bil vzrok takšnega vedenja? Smo jo mogoče zbudili s spanja in sanj pa je postala agresivna? In kako takšno ravnanje odpraviti?
Hvala za odgovore.
Lp Klemen
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 15.04.2015 : 07:10:43 »

Če je kaj ne boli, bi jaz ignorirala renčanje in jo lepo mirno prijela in delala kot da ni nič. Priboljšek bi pa kvečjemu dobila v kurilnici.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 15.04.2015 : 07:21:11 »

Prehitro oddala Tongue

Važno je, da se vi ne obnašate drugače in da ne ugotovi, da bo kaj dosegla z upiranjem in renčanjem. Ne se sekirat in bit kakorkoli živčen. Če pa vas je strah vse tega renčanja, dejte že v štartu poskusit s priboljški. Ne samo kadar začne renčat Wink
Logiran
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 15.04.2015 : 14:52:20 »

Ma bolečina dvomim da je bila, saj sem jo včeraj, ko je bila spet normalna celo pregledal in razen enega klopa nisem odkril ničesar.  Smiley
Tudi sam sem jo poskušal prijeti in nato še oče, a je vsakič ko smo se ji poskusili približati z roko zarenčala in če bi šli bliže bi pomoje ugriznila. Kot da se je počutila ogroženo. Ne da nas je strah, le neprijetno  Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 15.04.2015 : 19:15:29 »

Jaz bi vseeno normalno prijela kot vedno, ampak kot sem napisala, če se pri vas nihče ne počuti, da bi kaj takega naredil je najboljše naredit tako, da se izognete direktni konfrontaciji a vse skupaj speljete tako, da je po vaše Tongue

Še ena varianta je, da pustiš en štrikec na ovratnici in jo z njim odpelješ do kurilnice. Možnosti imaš veliko, samo spomnit se jih je treba Wink
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #5 : četrtek, 16.04.2015 : 08:01:58 »

Hahah, saj vem da ni smešno, ampak še ena, ki je pogruntala, da je v stanovanju boljše kot v kurilnici in se na vse kriplje in pretege trudi, da bi ostala z vami. Pes vam hoče pač na svoj način nekaj povedat. Vi ste vi in imate svoja pravila to je normalno in o njihovi primernosti se tule ne debatira, jaz bi jo gotovo pustila gor. Pa ne zato, ker bi z renčanjem dosegla svoje in bi se je jaz bala ampak zato, ker je vaša psica pametna krdelna žival, ki je na jasen, čeprav zoprn način skomunicirala, česa si želi. Biti v svojem krdelu in ne kot višek odstranjena za čez noč. Evo, takle mamo  Smiley
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 16.04.2015 : 10:56:18 »

Viš, Kocka, tukaj se pa jaz ne strinjam s teboj. Prvo kot prvo, čez noč smo vsi po svojih sobah in pes bi bil prav tako sam v kuhinji.
Sama imam tudi psa čez noč v kurilnici. Pa ne samo čez noč, tudi dopoldan, ko smo vsi po službah in v šoli. Zakaj? Ne uničuje stanovanja (o.k. saj v kurilnici tudi ni nič uničil), dlake je po stanovanju manj, ko je moker ali blaten v kurilnici počaka, da uredim najprej otroke, šele potem je na vrsti on, v primeru obiskov, ki niso pasje tolerantni mirno počaka tam, kjer je navajen.......
Moje mnenje je, če so se vsi otroci navadili spat v svojih sobah bo moral to znati tudi pes.
Je pa tudi res, da ima pes mačjo družbo v kurilnici.

Kot posledica stalne izpostavljenosti mačji dlaki je mulc pokasiral alergijo nanje. In iz previdnosti smo že v štartu uvedli tako prakso in se obnese. Psu je jasno, kje se spi. Saj popoldan, ko smo zunaj gre pes velikokrat spat v svojo posteljo v kurilnici, sploh sedaj, ko je sonce začelo pripekati. Pa pozimi se tudi hitro potegne notri, ker ga kepice snega taaaako bolijo, pa v dežju tudi.
Sem prepričana, da se pes ne počuti nič prikrajšan zaradi take ureditve.

Najslabše bi bilo, če bi psička z renčanjem dosegla to, da je v stanovanju čez noč. Če je bilo to povod za renčanje, potem čez eno leto ne bi nihče več sedel na sedežno, ker bi ga od tam tudi prepodila. Psička išče meje in testira. Koliko ji bo pa greben zrastel je pa odvisno od lastnikov.
Še enkrat, sem prepričana, da psu, ki spi ponoči v kurilnici nič ne manjka.

Lp Bamfa
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #7 : četrtek, 16.04.2015 : 12:23:53 »

Jp, vsak po svoje. Jaz po dveh psih, ki sta bila zunaj in/ali v kurilnici kaj takega ne bi imela nikoli več. Zagotovo pa se psu ne godi nobena huda škoda, ker mora spat v kurilnici  Wink
Kar se pa tiče samega ravnanja ob renčanju, je pa itak že AngSeter vse povedala.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #8 : četrtek, 16.04.2015 : 12:55:36 »

Hm, tole je sicer meni rahlo znana situacija. Moja ne pusti, da se jo dlje časa dotikam po njenem bušiju, kadar leži. Takrat dejansko zarenči, skoči in šavsne - opozorilno. Zadnjič sem po nesreči držala mojo roko dlje na njenem bedercu na notranji strani in me je dejansko opozorilno ugriznila (brez sledov - ko samo rahlo stisne mojo roko). Ob prvem takšnem dogodku sem mislila, da je kaj fizičnega narobe, jasno, ugotovili nismo nič. Potem pa sem videla, da enostavno tega ne prenese. Tako kot ne prenese nošenja. Psica je lovska in podobna beaglu po konstituciji. Bodite pozorni in je ne nosite. Naj gre sama v kurilnico, kjer ji naredite ekstra prijetno bivanje (nagradice in posladki...).
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #9 : četrtek, 16.04.2015 : 15:21:52 »

Moja psica, k sreči takih težav nima. 1x je zarenčala v mraku na neznanega človeka, ker je hodil proti njej in iztegoval roko. Iz strahu, opozorilno renčanje. Mirno sva šle pote naprej mimo človeka, brez kontakta.

Drugič je zarenčala pri veterinarju zaradi hude bolečine, do iste veterinarke je sicer prej in potem imela čisto prijateljski odnos. Ljudje v temi pa niso več problem. Oz. so, vendar v manjšem obsegu, zdaj ve, da če je ob meni, ne bo nič hudega. Desenzibilizacija in druženje, srečevanje različnih ljudi sredi belega dne, v mraku in v temi.

Pse, ki renčijo v takih problemih je treba malo drugače obravnavat. V smislu neke rutine, vaj, doslednosti in stabilnosti na strani človeka. Ne, rukni, cukni, ampak ugotovit vzrok in delat na tem, da se odpravi oz. poveže z drugačno reakcijo, sproščenostjo.

Moj pes mora tolerirat in biti sproščen ob dotikih celega telesa, ker je to nujno. (izčesavanje dlake, umivanje, brisanje mokrih tac, pregledovanje za klope, oskrba ran, striženje krempljev, čiščenje ušes. In vse to je veliko lažje početi, če je pes ob tem sproščen, ker ve, da ne bo nič slabega in da bo tudi tega konec.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #10 : petek, 17.04.2015 : 07:01:27 »

Večkrat na dan jo ob priboljških peljite v kurilnico za minutko ali dve, ne samo takrat, ko mora it spat.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 18.04.2015 : 08:11:29 »

Jaz je ne bi podkupovala. Bi pa ogromno delala razne vaje poslušnosti, tudi trikce, zakaj pa ne. Ogromno na shaping. Nagrajena za dobro delo in obvezno del tega v kurilnici.

Če bi pa imela psico kot luna7, bi pa psico peljaja na menedžerski pregled, UZ trebušne votline, preverila ledvice, jetra, urin, krvno sliko. In če bi zdravstveno res bila BP, bi delala na desenzibilizaciji.

Ne vem kake imate reakcije in pristop. Ampak umirjen je treba bit in dosleden, črno bel. Brez nervoze, hektike, razburjenja. Tudi pozitivnega ne, vsaj ne takrat, ko so težave in kadar želiš umirjeno vedenje.

Logiran
kleeemeeen
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 20.04.2015 : 20:57:00 »

Hvala za odgovore. Nažalost pa ko pride moment trme in svojeglavosti ne pomagajo ne priboljški, ne igrače, ne kosti, praktično nič. Do danes smo bili poslušni in se brez težav odpravili spat dol, danes pa spet težave. Ko se je prebudila ni reagirala ne na besede ne na priboljške. In ko smo se ji poskušali približati z rokami renčanje. Po dolgi proceduri smo končno dol. Še kakšen nasvet?  Smiley
Logiran
agi
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 20.04.2015 : 22:34:20 »

Pa jo še vedno nosite dol ali gre sama? Renči vsakič ko se jo dvigne? Kaj pa če psu mogoče višina ne ustreza?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #14 : torek, 21.04.2015 : 06:42:34 »

Ga imaš že napisanega - štrik naj ima vedno gor in ne bo treba z rokami do nje, ampak samo do štrika
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: renčanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines