mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:18:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Več vprašanj ...
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Več vprašanj ...  (Prebrano 4729 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« : torek, 23.06.2015 : 11:59:24 »

Pozdravljeni!

Nisem vedela, kako poimenovati temo, a gre za več vprašanj, zato upam, da ni nič narobe, da bom vse postavila znotraj ene teme.

V tem letu sem se odločila nabaviti psa manjše pasme, saj je to moja dolgoletna želja. Pri hiši smo imeli vedno večje pasme, na željo sestre in staršev, nazadnje smo tako 6 let nazaj nabavili rodezijko, ki je krasna družba, a sama še vedno gojim ogromno željo po manjšem psičku, ki bi bil v moji "domeni", torej bi skrbela zanj samo jaz. Zaenkrat še živim doma v veliki hiši, kjer ima v eni sobi spalni prostor naša rodezijka, moja bodoča psička oz. psiček pa bi spal v drugem delu hiše, blizu moji sobi, tako da je že vse določeno kje in kako.

Zanima me, kako naj postopoma privadim psička na družbo rodezijke? Ena napačna poteza me lahko stane "sovraštva" med njima Grin zato bi res rada naredila vse prav ... Naša rodezijka je zelo prijetna odrasla psička, lepo vzgojena, vendar se ji "odpelje" v primerih ko vidi v daljavi srno (nenazadnje je lovski pes) in mačko. Mačke k hiši ne bo, tako da načeloma nov psiček nima razloga za skrb, a se bojim prihoda novega pasjega člana iz tega razloga, ali bi utegnila naša rodezijka biti ljubosumna na novega člana, četudi ne bo prikrajšana za noben sprehod, igro ali karkoli, česar je bila deležna do sedaj? Ona je itak ljubljenka mame (tudi očeta no, a najbolj mame), saj si jo je ona tudi želela, zato onidve preživita večino časa skupaj, jaz bom pa tako z bodočim članom naše družine. A gre za to, da bosta pa psička vseeno morala vmes preživeti skupen čas in to v sožitju. Naj omenim, da se je naša zelo lepo razumela s sosedovim maltežančkom, katerega družina se je žal preselila par let nazaj in tako več nima svojega najljubšega soseda. S tistim sta se srečevala skozi ograjo (imamo ograjeno travo velike površine za hišo) in sta skupaj na soncu ležala s hrbti eden ob drugem ob ograji, se crkljala in igrala. Za večje pse se začuda naša ne zmeni kaj preveč. Iz tega vidika upam, da bi se s tamalim psičkom ujela, a kot pravim, bi rada vedela od bolj izkušenih kakšnega pristopa naj se lotim.

Drugo vprašanje, ki me pesti, je to, kako psička navaditi na občasno kavico v kafiču. Marsikje vidim, da kdo dve uri sedi s psom v lokalu, pes srka vmes vodo, drugače pa pridno leži/sedi zraven. Verjetno je kaj takega treba navaditi od majhnega, ali pač? Sama grem na kavo tam 1x na teden, včasih manj, poleti kdaj tudi pogosteje, in sem si rekla, da če bom imela svojega psa, bo z mano vsekakor hodil na kavice, sploh glede na to, da srečujem majhne kužke celo v trgovinah z oblačili in kozmetiko (je pa res, da v Avstriji, kjer je to dovoljeno).
Torej kofetarji, kako ste privadili svojega štirinožnega prijatelja, da gre z vami na kavo in s povodcem ne obkroži vseh stolov okoli vaše mize, da bi vsi skupaj nič kaj elegantno poleteli čez lokal? Kako rešujete ob tem problem male in velike potrebe? Verjetno je pametno, da pred kavico nič ne je in pije, vodo pa pije samo v lokalu, če ste tam dlje od ene ure, kajne? Nekako je lažje počistiti veliko potrebo za psom na javni površini, torej asfaltu/travi/kamenju, kot pa na lesenih/kakršni koli drugačni gladki površini tal v kafiču, ali pač? In če se jim tam polula, tudi ni ravno lepo, moraš potem pucat tam, namesto uživat kavo+rogljiček. Grin No, pač zanima me, kako se spoprijemate s tem in izognete iztrebljanju vašega kosmatinca v kafičih.

Tretje vprašanje in nikakor najmanj pomembno pa je, za katero pasmo se odločiti. Spoznala sem se že z Yorkshire terierjem, ki zaenkrat prednjači, maltežanom in čivavo. Stvar je v tem, da se želim odločiti za najbolj primerno pasmo glede na svoj življenjski slog. Saj sem že brala literaturo in tudi na internetu brskala o tem, a me zanima od vas, ki imate katero od teh pasem; katera od teh treh pasem najbolj ustreza temu kar sem napisala - da gre z veseljem tudi posedat na kavico, zraven na kakšen izlet z avtom ipd.? Bi ga pred kavo prej (ali potem?) tudi utrudila ob igri, da se psihično on fizično malo utrudi, sprehodov bi pa z mano imel tudi dovolj, ker nisem zapečkar.
Saj vem, da ljudje z vsemi pasmami preživljajo skupen čas (tisti, ki pač res želijo imeti psa vedno ali večino časa ob sebi, tako kot nameravam tudi sama, saj se mi to zdi smisel tega, da imam psa), a me zanima katera pasma je karakterno igriva, a vseeno bolj umirjena kot da bi nenehno pričakovala dogajanje in se ne bi mogla prilagoditi lastniku v določeni meri? Zavedam se, da je večji del odvisen od vzgoje, a nek del je verjetno tudi od pasme same. Yorki se mi zdi nekako prva izbira, sem ga pri znancih in eni vzrediteljici videla že večkrat in je res krasen kuža, a kot se rado marsikje poudarja, še vedno gre za terierja, ki znajo biti kljub dosledni vzgoji trmasti in "težki" karakterji. Je to res? Tisti kratek čas, ko sem jih videvala, nekako nisem uspela oceiti njihove "težavnosti" karakterja. So izkoristili svojih "5 minut" (bilo je sicer več časa) in se predstavili kot najbolj prikupni ter zabavni psički.  Cool Maltežana sem videla samo dva, sosedovega in enega od starejše gospe, ki ga pogosto srečujem na kavi in deluje res super karakter, umirjen in prijazen. Vedno išče moj pogled in bližino. objem Čivave pa sem videla zaenkrat samo pri enem vzreditelju (tudi pri eni znanki, a tista ni bila čistokrvna), so bile kar živahne ... Je res, da ni dela z dlako, vendar pa se ne morem odločiti za katero pasmo se odločit, da bo prava zame. Po videzu so mi prvi dvoji najlepši, a gledam tudi širše ...  Undecided
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #1 : torek, 23.06.2015 : 12:55:42 »

Predlagam, da si najprej prebereš že napisane prispevke v podforumih:

"Dva ali več psov" http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,343.0.html
"Vzgoja pasjega mladička" http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,136.0.html

Obisk pasje šole (vključno z igralnimi uricami) je tudi priporočljiv.

Izbira pasme pa je predvsem odvisna od tvojih preferenc in načina življenja. Pasme, ki jih navajaš imajo zelo raznolike značajske karakteristike.
Obstajajo tudi bolj "družne" majhne pasme.
Logiran
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #2 : torek, 23.06.2015 : 13:02:04 »

Za pasjo šolo sem se že vse pozanimala sama v bližnjem kraju. Jaz sem spraševala o nasvetih, na katero pasmo naj se osredotočim. Hvala za povezavo "Dva ali več psov", kar se tiče vzgoje pasjega mladička sem pa že prej sama brala, tudi ni to prvi mladiček, za katerega bi skrbela. Za rodezijko in pred njo dalmatinko sem skrbela tudi sama (pri drugi bolj prisostvovala, saj sem bila dosti mlajša), zato sem odprla temo s konkretno usmerjenimi vprašanji, kajti prvič bosta pri hiši dva psa hkrati. Ostale stvari glede prihoda psa k hiši mi pa niso tako tuje, saj sem vedno odraščala s psi in se tudi ukvarjala z njimi, čeprav so bili prejšnji psi pripeljani v hišo na željo drugih, ne mene.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #3 : torek, 23.06.2015 : 13:07:51 »

Linkala sem ti podforuma, na katerih so v bistvu že napisani odgovori na tvoja vprašanja.  Smiley

In potek združevanja dveh psov v gospodinjstvu, kot tudi socializacija mladiča (vključno s kafetkanjem  Wink).
Predvsem pa se zavedaj, da - ne glede na to, da je rodezijka "mamina" - mora primat ostati rodezijki tudi pri tebi, če ne lahko naletiš na težave, ki si jih ne želiš.

Pa obilo uspeha pri izbiri novega družinskega člana in srečno!

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : torek, 23.06.2015 : 13:15:19 »

Za dokončno odločitev katero pasmo ti mi ne moremo veliko pomagat. Priporočala bi pa ti, da se vklopiš v pogovor ali prebereš teme o pasmah, ki te zanimajo in seveda, da jih spoznaš v živo. In se pozanimaš tudi kje so vzeli psa, ki ti je všeč. Karakterji so tudi v isti pasmi lahko zelo različni in veliko tega mladiček prinese s sabo na svet. Ni vse v vzgoji, čeprav se lahko z njo veliko naredi.
Logiran
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #5 : torek, 23.06.2015 : 13:41:34 »

Hvala, drugače sem se zdaj že vrgla v branje teh povezav ... Vsekakor se mislim ob ogledu legel pozanimati glede staršev (do zdaj sem bila samo na ogledu enega legla čivav pred leti, te pse ki sem jih spoznala - sem jih spoznala pri ljudeh tako da ni bilo ogled legel), dosti se baje da videti že iz obnašanja matere, ne? Pri enih vzrediteljih je oče iz tujine (sicer znan prvak na razstavah), a načeloma dober vzreditelj uredi srečanje tako, da poleg mladičev in matere lahko vidiš še očeta, ne? Pri rodezijki smo spoznali tudi mamo seveda, bila je izredno mirna, celo ko smo mladiča ob primernem času vzeli, da smo ga odpeljali domov (pred tem smo bili že parkrat tam pri njih s psi), je to sprejela zelo mirno, božali smo jo in vse je potekalo zelo umirjeno. Vendar očeta takrat nismo videli, je iz Italije. No, ampak naša rodezijka je drugače umirjena, ne povzroča nobenih težav. Kot "mamina" sem napisala zato, ker si jo je ona v prvi vrsti želela in ona se večinoma ukvarja z njo. Ko sta šla z očetom na dopust, sem seveda jaz prevzela komplet skrb zanjo in me je ubogala v vsem, tako da me 100% upošteva, če je prišlo do nesporazuma, da uboga samo mamo. Vzpostavljam očesni kontakt z njo, vedno mi sledi v pričakovanjih, ki jih povem od nje, skratka do nikogar v družini ni problematična oz. da koga ne bi upoštevala, čeprav jaz dve leti nisem živela doma in me še vedno upošteva. Malo manj verjetno sestro, ki z družino živi na svojem že nekaj let.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #6 : torek, 23.06.2015 : 15:19:28 »

jaz pri prihodu drugega psa nisem nikoli komplicirala. Pripeljala sem ga domov in ostali psi so ga morali sprejeti. In pika.
Naš prvi samec je bil star dobrih 5 let, ko sem kupila svojo psico. On ni maral drugih psov, ampak težav nisem pričakovala, ker je vseeno bil par (psica-pes). Sprva je bil samec zelo užaljen, da sem kupila novo psico (ampak jezen je bil name, ne na psico). Nikoli nista bila prijatelja (kar mi je bilo ok, ker nista delovala kot kardelo), ampak tudi nikoli se nista tepla, kregala ali kaj podobnega.
Potem je prišla k hiši druga samička (hčerkica od prve samice). Samec jo je sprejel ok (takrat je bil že precej v letih), ljubezni med njima ni bilo, kreganja tudi ne. Obe psici sta se ok razumeli, včasih delovali kot krdelo, kreganja med njima ni bilo (niti pri hrani ne).
Potem je samec poginil in 6m kasneje smo dobili novega samca. K nam je prišel z ogromnim egom in ves čas si poskuša podredit obe psici. Neke hude ljubezni med njimi ni, ampak se pa tudi ne kregajo. Včasih potegnejo kot krdelo.
Skratka, med mojimi psi neke hude ljubezni ni, ampak meni je bistveno, da se ne kregajo, da se ne pretepajo, da ni kreganja zaradi hrane, pozornosti, otrok, med gonitvami in podobno.

In nobeden od psov drugih (tujih) psov nima preveč rad, mladičke so vse sprejeli brez težav.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #7 : torek, 23.06.2015 : 18:49:18 »

Samca po navadi ni pri pasji mami. Lahko pa sama vzpostaviš stik z lastniki samca. Internet je zadeve zelo olajšal Smiley
V časih lahko spoznaš tudi  lastnike pasjih sorodnikov...
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Več vprašanj ...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines