mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 17:45:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Mešanci  |  Tema: Beagle, mešanec
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beagle, mešanec  (Prebrano 10607 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« : ponedeljek, 19.10.2015 : 17:31:04 »

Naš Max, smo ga poimenovali. Mešanec med čistokrvno mamo beaglom in in očetom beaglom, ki je mešanec. Sicer sem sam  želel nekaj manj trmoglavega (tako pravijo o tej pasmi poznavalci) in za nekaj začetnike, torej prvega psa. Naneslo pa je, da so se družinski člani odločili z namenom, da me presenetijo (brez moje vednosti, pa da ne bo pomote - vedno sem si želel psa) in zaradi ugodnosti ter bližine prevzema (pes je podarjen). Prinesli so domov štručko, dva meseca in pol, samčka. O pasmi sem že prej veliko prebral in vem, da je bolj kot ne trmoglav in ni ravno primeren za začetnike. Toda tudi sam bom pri vzgoji poizkušal biti vztrajen. Upam, da bo šlo. Želim povedati par besed o prvih dveh dneh. Po prihodu so bile izredne razmere, jasno. Zdaj je prioriteta navajanje psa na čistočo. Je težko, res. Zunaj na sprehodu kaka in lula, seveda pa to počne tudi v stanovanju, ker še pač ne more zadrževati. Nekaj rutine. Okoli šestih zjutraj se po naporni noči (ponoči se v povprečju zbudi na vsaki dve ali na uro in pol). Danes ponoči ob pol desetih zvečer počitek, do pol dveh trikrat zbujen in trikrat lulanje v stanovanju. Od pol dveh do šestih zjutraj pa je mirno spal. Po bujenju se sam hitro se oblečem in je vmes že večkrat čepel v tisti pozi, poskušam ga zamotiti, vseeno pa mu uspe spustiti majhen čepek. Zunaj naju je še čakala tema, zato sva si svetila do mesta na travi kjer kakava. Danes je kakal po petih minutah na rahlem dežju (običajno potrebuje še kakšnih dodatnih pet do deset minut). Obilno ga pohvalim pes skače, skačem tudi sam Smiley in mu dam priboljšek. Greva malo naprej, kjer lulava, toda ni nama uspelo (je že kdo uporabljal s toplo cotico, tako z jezikom bojda delalo mame, ko hočejo, da mladiček lula)? Zajtrk nekaj pred sedmo, njegova merica briketov in voda. Po zajtrku čakam, da bi pokazal svojo namero o lulanju in sem prepočasen. Ko je počepnil je pač šlo iz njega. Moja napaka, vem, moral bi ga takoj po zajtrku peljati ven, ker prej nisva lulala. Toda dež je bil ravno takrat še kar močan pa sem sklenil malo počakati (plaščka še nimava, pa tudi ta bo danes ali jutri).
Potem nekaj igre in interneta, dodatno berem o čistoči v stanovanju. Nekateri so vstajali tudi ponoči na vsaki dve uri in peljali psa ven. Spet drugi pravijo, da tega niso nikoli počeli. Pravijo, da se mlad pes občasno pač pokaka in polula, saj še ne more zadrževati dolgo. Tretji svetujejo ograjen prostor ali prenosni boks in pravijo, da je tako psa najbolj enostavno naučiti na čistočo, saj se "načeloma" pes ne ponečedi v svojem spalnem prostoru. Se strinjam, kako pa potrem, ko ponoči pač ne more zadrževati? Ali boks še vedno koristi svojemu namenu, ko kuža ne more zadrževati in bo pač opravil svoje, kjerkoli? Ja, se strinjam, da s tem pes vendarle "trenira zadrževanje", toda ali boks kljub temu opraviči svoj namen navajanja na čistočo?
Drugače pa se sprehajava zjutraj, opoldne - nekaj pred eno (kakšne pol ure po obroku) in popolne okoli pol sedmih (okoli šestih popoldne zadnji obrok), pred spanjem, okoli devetih pa še pokukava ven na "hitrco" in vsakič ko lula in kaka ga nagradim s priboljškom. Vmes pa, kot sem že dejal mu tudi "ugre". Saj je to normalno, a ne? Kako torej naprej? Naj med sprehodi, ki so dolgi okoli 30 minut (je to premalo?), greva še na vsako uro in pol ven? Pa ponoči? Vaše izkušnje. Prosil bi vas za pomoč, saj imate veliko izkušenj. Hvala in lep dan želim (kljub dežju) Smiley.     
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 19.10.2015 : 19:25:43 »

Mi smo imeli boks v spalnici, tako da smo slišali cviljenje oz.lajanje, ko je mladiček moral it lulat. Prvi teden se je to dogajalo 1x do 2x na noč, potem kak teden enkrat na noč. Kasneje je do nekako 4. meseca bil mir od 23. do 5. zjutraj, skratka, sčasoma se je ta čas podaljšal na celo noč. Čez dan seveda ni bil v boksu, smo pa pazili, da smo ga odpeljali ven, preden bi se zgodila nesreča. Vedno sicer ni uspelo, ampak pri štirih mesecih je bil "vodotesen". Pokakal se pa nikoli ni notri, je vedno opozoril, da mora ven. je pa tudi veliko odvisno od vzreditelja, koliko jih že on navadi.
Veliko uspeha in veselja z malčkom želim!  Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : ponedeljek, 19.10.2015 : 19:38:56 »

Biglčki so čisto v redu psi za začetnike, samo zavedati se moraš da je gonič in da bo šel za zajcem, če ga bo zaznal. Zaradi česar bo moral biti tam, kjer so zajci privezan. Trmasti so samo, če z njimi napačno ravnaš. Psu prijazna a dosledna vzgoja, razvijanje medsebojne navezanosti med lstnikom in psom in zgodnja socializacija je ključ do uspeha.
Logiran
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #3 : torek, 20.10.2015 : 11:45:13 »

Hvala joe cool. Premlevam vse verzije (boks, plenička ipd.), toda bom še malo počakal kaj se bo razvilo v naslednjih dneh. Današnja noč je bila kar mirna. Ob desetih sva odšla spat, ob dvanajstih pa sva bila žebudna in predno sem se lahko oblekel je za napravil lužico. Potem je bilo potrebno malce igre, okoli 30 min, kasneje pa sva spala do pol sedmih zjutraj. Hitro sem se oblekel in ga peljal ven, kjer je kakal dva krat, in tudi lulal, vse pa opravil v 2-3 minutah. Ker je bilo še mokro in mrzlo sva šla kar noter in k zajtrku. Bomo videli. Dodaten problem je še s starejšo muco, ki ni nikoli imela družbe in se bo očitno psa težko navadila. Zanjo je to velika sprememeba (pa saj je za nas tudi Smiley ) in je očitno ljubosumna in jezna. Večinoma je zdaj v zgornjih prostorih pri ženini materi in redko pride dol, razen ponoči, ko pri nas spi, psiček pa v drugi sobi. Sicer sta se že seznanila, vendar muca večinoma piha nanj. Zanimivo pa je, da se z zunanjo mačko (ta je prišla od soseda z mladičkom, ki ga je kasneje povozil avto in ostala pri nas) odlično razume. Se podita okoli in igrata. V naslednjih dneh bomo morali napraviti več, da se bosta navadila eden drugega. Hvala za lepe želje.
Hvala tudi tebi Lanabela za spodbudne besede. seveda ga imamo radi, smo pa tudi odločni in vztrajamo nad tem, kar ne sme. Mogoče kakšen namig ali mu dopustimo na kavč ali pa ne. Zdaj je še premajhen in nanj ne more, bolj pa se nagibam k temu, da mu tega ne bi dopustili. Ali pa je to misija nemogoče, ko zraste Smiley ?
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #4 : torek, 20.10.2015 : 12:06:16 »

Dobro vam gre.  Cheesy Cheesy
Če boste vztrajali, da na kavč ne sme, potem ne bo šel. Je pa treba bit dosleden. Sploh pri beaglih.  Wink
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #5 : torek, 20.10.2015 : 13:09:54 »

Kavč je popolnoma vaša odločitev. Praktično je imeti čez kako pregrinjalo in ga menjati po potrebi. Bolj problematični so skoki iz kavča dol, podobno kot tek po stopnicah dol in dirjanje po bregu navzdol. Bolj obremeni sklepe.

Pri nas doma se sicer ne sme na kavč. Je pa lahko na moji postelji in ni bilo težav z dojemanjem, da je kavč žal prepovedan (kaj čem, nisem še na svojem). Nekaj časa je bila pod nadzorom v dnevni 1 in 2, kjer sta kavča, potem sem na momente hodila preverjat in če je bila gor, je pač sledil "dol". Zdaj tudi v odsotnosti ne hodi na kavč.

Meni je že fajn, če ima pes dostop tudi na kavč. Ni nepotrebnega sklanjanja in sedenja na tleh za čoh pavzo.
Logiran
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #6 : torek, 20.10.2015 : 14:09:47 »

Hvala luna7. Vem, da so trmasti, torej moramo biti mi bolj Smiley. Pa še vedno lahko uspeh izostane. Upam, da nekako le bo. V bližini sta dva beagla, ki sta neobvladljiva, pravijo in tudi večkrat pobrišeta, doma pa delata škodo - pohištvo ipd. Upam, da z našim ne bo tako, ker bi mojo ženo kap Smiley.
Logiran
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #7 : torek, 20.10.2015 : 14:15:10 »

Hvala Binas, verjetno pa pri vas ne gre za beagla, ali pač? 
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #8 : torek, 20.10.2015 : 17:24:37 »

Zdajšnja je ovčar labradorec bohsigavedikaj mix. Prejšnji je bil pa gonič. Smiley  Trmasti so ravno toliko, kolikor narobe z njimi delaš. Drugače pa super psi, ki te marsičesa naučijo. S silo in prisilo nikamor, z diplomacijo in možgani pa povsod. Pač, to so psi, ki so bili vzrejeni za razmišljanje s svojo glavo in vztrajnost pri gonji, nimajo vgrajenega "wish to please". V agilityu tekmujeta vsaj 2 bigl samici. In res lepo delata!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : torek, 20.10.2015 : 18:52:30 »

Če greš s trmo nad trmo, ne prideš nikamor.
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #10 : torek, 20.10.2015 : 20:19:41 »

Glede kavča - pri nas ga je eden od članov družine (tisti, ki je bil najmanj navdušen nad tem, da pride pes v hišo)  Shocked prvi dan takoj ob prihodu spustil na kavč v dnevni sobi. In tam je kuža ostal. Nismo mu pa dovolili na kavč na vikendu in tudi ne na posteljo. Pri tem smo tudi vztrajali, tako da se tega drži. Pri prepovedih moraš pač vztrajati, ker je tudi bigl vztrajen, pozitivno vedenje pa nagrajevati.  Smiley
Bigl pušča precej dlak, tako da moraš tudi to upoštevati, če ga boš spustil na kavč. Najbolj se obnese, če je kavč usnjen.
Škodo delajo psi, ki svoje energije ne morejo sprostiti na drug način, sploh, če so to delovni psi. Naš je par stvari (copati, časopis, krpe) zgrizel kot mladič, potem pa ne več. V bistvu je zelo priden pes, rabi pa svojo "dozo" gibanja in zabave. Tako da če ga boš zaposlil, ne bo počel neumnosti.  Grin
Logiran
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 21.10.2015 : 11:31:15 »

Hvala vsem. Ja grizenje zna biti problem. Naš Maxi si je takoj prisvojil oba moja copata in jih ima za igračko, tako kot plišastega kljunača, pleteno vrv in žogico. Ker sta oba copata že malce načeta sem mu ju pustil, tako spijo pri njemu v posteljici z drugimi igračkami. Če jih vržeš iz nje jih tako ponovno pospravi v posteljico Smiley. Seveda pa poizkuša glodati tudi kakšno krpico, vogal pohištva, stransko zaveso, toda mu tako prepovem. Tako se začne igra manj trmasti popusti Smiley - on poizkuša, jaz ga odrinem itd. Podobno je s kavčem. Ker je še premajhen ga doseže samo s prvima tačkama, zato jih da dol in tako nekajkrat, dokler ne popusti in gre drugam ali pa mu preusmerim pozornost z igračko. Z našo muco muco pa še ni kaj boljše. Sicer je šele peti dan od kar je pri nas, vendar se še nista navadila eden drugega. Je pa bila muca danes celo dopoldne v spodnjih prostorih in je nismo pustili v zgornje. Seveda je nekajkrat zapihala nanj, ko se ji je poizkušal približati, on pa jo je malce nalajal nazaj. Ga je pa večinoma opazovala z višjega prostora, kamor Maxi pač ne more. Upam, da bo kmalu bolje.
Lepo, da ste me potolažili tisti, ki poznate pasmo in tisti, ki celo imate beagla. Se trudimo in upam, da ne bo takšen, kot sem prej opisal dva primera, ki sta bolj kot ne neobvladljiva.
Lep sončen dan vam želim. 
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #12 : četrtek, 22.10.2015 : 12:07:31 »

Moat, lepo, da napredujeta!  Smiley
Glede neobvladljivih biglov iz soseščine pa še enkrat: ni neprimernih psov, so samo neprimerni lastniki!
Bigl je pes za aktivnega lastnika, kar očitno tvoji sosedi niso. Bi bilo bolje, da bi si omislili pasmo, ki je zadovoljna, da v družbi z lastnikom poležava na kavču.
Tudi jaz vem za primer biglice, ki gre na živce vsem sosedom z neprenehnim lajanjem. Revica je namreč pri treh družinskih članih, ki bi jo lahko peljali ven, pretežno na balkonu, kjer mora tudi opravljati potrebo  Angry In lajanje je pač vse, kar lahko počne  Cry
Logiran
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 26.10.2015 : 09:59:18 »

Hvala joe cool za spodbudne besede. Bom več napisal, ko bom imel čas, kako napredujeva in postavil še kakšno vprašanje. Zdaj moram opraviti delo zunaj. Se slišimo. Lep dan želim.
Logiran
moat
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 29.10.2015 : 13:41:19 »

Da napišem malce več. Danes je četrti dan, ko nisva v stanovanju lulala in kakala. Moram pa biti res pozoren, zlasti čez dan. Na vsaki dve ali tri ure lula, kaka pa večinoma (takrat seveda tudi lula) kakšno uro po obroku, lahko pa tudi prej ali pozneje (en dan ni kakal okoli 8 ur, potem pa je napravil kar dva konkretna kupa v krajših presledkih). Ponoči je malce lažje za prepoznavati ali ga tišči. Takoj ko vstane (na okoli 4 ure) ponavadi okoli 9. zvečer in okoli polnoči oz. ene zjutraj, greva ven. Takrat obvezno lulava in enkrat na noč tudi kakava. Torej problem je, da še ne zna opozoriti, da ga tišči. Podnevi postane pred tem nemiren, hodi v krogu in ovohava, toda vedno mu pa res ne morem biti za petami. Nič ne cvili in ne hodi k vratom. Še vedno pa dobi priboljšek po vsakem lulanju in kakanju. Me pa moti tudi to, da ga ne morem navaditi, da bi priboljšek vzel umirjeno. Ko ga pohvalim in vzamem iz žepa vrečko s priboljški ga ne morem ustaviti, da ne bi skakal kot navit. Ne bi ga pa bi rad zmedel z ukazi, dokler nisva dejansko čista. Priznam, malce pa me je tudi strah, kako bova opravljala potrebo, ko bo zunaj dejansko mrzlo in bo padel sneg. Torej, trudiva se, upam na najbolje. Lep dan, moat. 
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #15 : nedelja, 01.11.2015 : 20:56:00 »

mislim, da bosta do snega (če ne bo že v novembru), število izhodov izključno zaradi opravljanja potrebe že bistveno zmanjšala, tako da ni treba preveč skrbeti... Je pa ravno zaradi tega prednost imeti pomladanskega mladiča  Grin
veliko uspeha še naprej!
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Mešanci  |  Tema: Beagle, mešanec
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines