mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 14:53:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: driska, bruhanje, pomanjkanje apetita, vnetje trebušne slinavke...
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: driska, bruhanje, pomanjkanje apetita, vnetje trebušne slinavke...  (Prebrano 11286 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« : ponedeljek, 11.04.2016 : 20:47:54 »

Pozdravljeni!

Odprla sem novo temo, ker sem prebrala skoraj celoten forum in nisem našla nikjer podobnega primera, vsaj ne v enem "kosu". Undecided
Sploh ne vem, kako mi sicer lahko pomagate, ker mi tudi veterinarji ne znajo, mogoče sam izkušnje, tolažba...  Cry

Skratka, imam višavčka, starega 12 let. Lansko leto je bil kastriran, ker smo zatipali bulo na modih. Bula ni bila rakava. Psu je ostalo precej nagona, tudi do drugih psov je bil še vedno "teriersko napadalen", vse do letošnjega februarja. Opazili smo, da se psu enostavno ne ljubi več na sprehode. Šel je ven na kratek obhod, opravil svoje in hotel domov. Doma je bil normalno živahen, ješč, igriv, zato smo to spremembo, skupaj z njegovo veterinarko, pripisovali starosti in kastraciji. Približno v istem času smo opazili, da se v blatu občasno pojavita sluz in kri. Mislila sem, da gre za zamašene analne žleze (s tem je imel kar nekaj težav v preteklosti), zato sem ga peljala k veterinarju. Ta mi je rekla, da je možnih vzrokov več, lahko so polipi, počene žilice itd. in da naj zadevo spremljamo.
Približno 14 dni po tistem je kuža začel bruhati. Doma sem mu, po nasvetu veterinarke, dala ranital in dietno hrano, ukinila vse priboljške in stanje se izboljšalo. 3 tedne za tem pa je pes postal apatičen, videlo se je, da ga nekaj muči, tresel se je... Ker je bila ravno Velika noč, sem klicala dežurnega veterinarja (dr. Matko), ki je rekel, da če pes ima apetit in ne bruha, lahko s pregledom počakam do torka. Naslednji dan (ponedeljek) je začel še bruhati (apetit je ves čas imel) in zato smo takoj v torek odšli na pregled, kjer se je izkazalo, da ima vnetje trebušne slinavke. Ostal je na infuziji 48 ur in ko sem prišla po njega, je bil "kot nov". Živahen, ješč, brez bolečin.... Vnetni parametri so padli. Dobili smo antibiotike, ranital in drugo dietno hrano. Dva dni je bilo super, le driska oz. tekoče, mehko blato je ostajalo. Po dveh dneh je pes začel zavračati hrano oz. je pojedel zelo malo svojih briketov. Zopet je postal "čuden", umikal se je, tresel se je, bil je nemiren. Ker so se nakazovale tudi hujše težave s kožo, smo odšli nazaj k veterinarju, če je morda alergija kriva za vse omenjene težave. Veterinarka nam je potrdila, da bi lahko alergija sprožila tudi samo vnetje trebušne slinavke in povzročala drisko. Ker se je pes vidno slabo počutil, mu je dala inekcijo proti srbežu, antibiotike efloran in antialergijsko hrano. V 5 dneh naj bi driska popolnoma izginila, drugače bodo morali opraviti biopsijo.
Problemi pa so se šele pojavili. Pes ni od tistega dne do danes (5 dni) pojedel niti enega samega briketa. Ne starega, ne prvega dietnega, ne novih protialergijskih... Nič. Postavi se pred skledo, povoha in gre stran. Ne je niti dietnih konzerv. Drugo hrano bi jedel, sicer v manjših količinah, ampak mu je po nasvetu veterinarke nisem smela dajati, ker naj bi pes trmaril. Problem je, ker če nič ne je, tudi kaka nič oz. izjemno malo, sluzasto, mogoče za pol čajne žličke. Krvi ni bilo več. Ker mi ga je bilo hudo gledati, kako hira, sem mu vseeno skuhala malo piščanca in testenine. Z veseljem jih je pojedel. Naslednji dan sem mu skuhala teletino in testenine. Tudi to je pojedel. Takrat se je oblikovalo nekoliko drugačno blato, kot neko dolgo, sluzavo črevo, napolnjeno z blatom, videza suhe slive. Shocked Kljub neješčnosti pes ni kazal znakov prizadetosti. Ko sem odhajala od doma, je bil takoj pri vratih, želel je biti zunaj, reagiral je na druge pse, veselil se je domačih, bolelo ga ni nič...
Danes, en teden po tem, je bil dopoldne noro živahen. Prvič po vsem tem času je pokazal voljo do kratkega sprehoda. Ponoči je spal na hrbtu s tacami v zrak, kar nisem zasledila že lep čas. Potem pa kot bi odrezal, ko sem mu ponovno ponudila meso, ga je mukoma pojedel nekaj koščkov in čez nekaj časa izbruhal. Po tistem mi je v trenutku nepazljivosti pojedel še nekaj trave in spet bruhal. Druge hrane niti povoha ne. Ne morem mu dati niti ranitala, niti antibiotika, ker ga z ničemer ne spravim vanj. Seveda se mu je razpoloženje spremenilo za 100%, spet se rahlo trese, glavo tišči k tlom in samo spal bi. Se je ponovila trebušna slinavka? Se mu je zaradi tega, ker ni nič jedel vnel želodec? So krivi antibiotiki?
Klicala sem njegovo veterinarko in jutri mora tja na opazovanje, na biopsijo pa moramo čakati do 5.5. Če bodo jutri mnenja, da je zadeva nujna, pa bodo to naredili že ta teden.
Že več kot mesec dni me spremlja ta agonija, izmučena sem od stalnih vzponov in padcev.  Cry Sedaj sem globoko v sebi že prepričana, da nas čaka najhujše... Cry Jezi me, ker se stvari odvijajo tako počasi.   Angry
Ima katera podobne izkušnje? Kaj lahko pričakujem? Kakršnakoli informacija bo dobrodošla.
Hvala.
Lp
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1 : torek, 12.04.2016 : 06:46:50 »

Kako je pa s slinavko?

Mimogrede, pes, ki je bolan, pa noče jesti, je BOLAN, ne pa TRMAST! Nič čudnega ne bi bilo recimo, da bi začel take in onake brikete povezovati s slabostjo in bi jih zato zavračal. To se je zgodilo pri moji, ko je bila na kemo in je precej pogosto.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #2 : torek, 12.04.2016 : 06:56:26 »

Prehitro poslala - "precej pogosto" sem mislila kot "precej pogosto pri psih na kemo(terapiji)". Pri moji je sovpadalo z Efloranom, ne morem pa seveda reči, da je bil to tudi vzrok.

Ranital sem mojemu zdrobila, zmešala z vodo in mu ga dala po brizgi.

A kri so mu pregledali? Ultrazvok? Biopsijo česa bi oni delali?

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #3 : torek, 12.04.2016 : 06:58:50 »

Tole si prebrala: vnetje trebušne slinavke?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #4 : torek, 12.04.2016 : 11:22:00 »

Hvala za odgovor. Moram reči, da ne vem pri čem smo. Trebušna slinavka je bila 10 dni nazaj menda ok. Tako je pokazala kri in tako se je pes tudi obnašal. Problem je, ker je po tistem začel zavračati hrano. Sama sumim (glede na njegovo vedenje), da bi rad jedel pa ne upa, ker ga potem boli/tišči/peče... Poskusi briket ali dva in gre stran. Tudi "fehtaril" ni, je pa pojedel, če sem mu ponudila kuhano meso.  No po treh dneh je izbruhal tudi to meso in si spet razdražil želodec, danes ponoči je namreč bruhal tudi na prazen želodec in kasneje še popito vodo. Danes zjutraj sem ga peljala nazaj v Topolšico in ostal bo tam na opazovanju. Čeprav sem mnenja, da potrebuje ukrepanje in ne opazovanje. Do sedaj jih še nismo uspeli dobiti na telefon, ker imajo gnečo, pokličejo popoldne. Shujšal je 1,7 kg v mesecu in pol. 1kg na račun trebušne slinavke in ostalo zadnji teden, ko ni jedel nič. Upam, da jih uspem prepričati, da pes ne trmari. Cry Moram reči, da sem kar malo razočarana nad odnosom in nepotrebnim zavlačevanjem.
Nanook, o trebušni slinavki sem prebrala. Do določene meje je pri nas enako, potem se stvari zakomplicirajo. Tole čakanje res ubija...
Logiran
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #5 : torek, 12.04.2016 : 11:25:27 »

Aja še to... ultrazvok menda ne bi pokazal ničesar, tako so rekli... Undecided kri bodo (upam!) danes spet vzeli. nazadnje je bila ok. Delali bi biopsijo tkiva črevesja oz. želodca. Če jo bodo naredili ta teden ima smisel. 5.5. se bojim da bo prepozno.  Cry
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #6 : torek, 12.04.2016 : 12:10:00 »

Trkam na les, da takšnih izkušenj še nimam...Bi pa bilo po moji logiki smiselno preveriti prebavne encime in prehrambene alergije (ena od  opcij je Nabergoj, Petsanus ipd) s pomočjo bioresonance ugotavljajo (in veliko pacientov je zadovoljnih) in še druga opcija, ki je tudi dražja, pošiljanje krvi v Mardid.

Psu z občutljivo prebavo (ja, to pa imamo tudi mi doma, ne tako hudo, a ravno toliko da so težave z briketi) se pa splača kuhat. Pri nas je to 50% mesa in 50% zelenjave. 1 vir mesa (jaz kolobarim, kar je lažje dostopno in ugodno med piščancem, govedino in nekaj svinjine in sardelami). Večinski delež je piščanec. Od zelenjave pa prosto po prešerno, kar je doma, kar je v akciji. In pa več majhnih obrokov dnevno, 5 če je treba.

Tudi prazna juha (daš meso, s katerim pes nima težav in še kaj korenčka v lonec in bogato zaliješ z vodo 1-2L) in en dan probas samo s to čisto juho, brez korenja in mesa po žličkah dajat. Drug dan pa zmiksaš korenje in meso čiiisto na drobno, kot za dojenčka ki spoznava hrano in ponudiš v majhnem obroku, lahko tudi samo par žličk naenkrat).

za mojo 32kg psico je dnevni obrok 300g mesa in 300g zelenjave. Nakuhaš za dan, dva, tretji dan ponoviš vajo z mesom in zmečkanim korenjem, lahko dodaš še sluzasto skuhan riž/proso/ kar veš, da pes prenaša.
Logiran
agi
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #7 : torek, 12.04.2016 : 12:42:07 »

Pri vnetju trebušne slinavke se običajno držiš tega, da pes dobi pusto in nemastno hrano. Npr. kakšna piščančja prsa za začetek. Telečje meso je mislim da že lahko premastno. Držiš se tega, da pes je več obrokov na dan po malo. Jst bi takšnemu psu tudi pripravljala obroke. Lahko si prebereš še tole stran: http://www.2ndchance.info/pancreatitisdog.htm
Logiran
LAKIE
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #8 : torek, 12.04.2016 : 14:07:38 »

Tudi jaz bi takšnemu psu kuhala. Držala bi se pravila en vir beljakovin, en vir OH in zelo previdno z zelenjavo (za začetek) in nebi nič menjala in eksperimentirala, dokler se stanje nebi umirilo, pa čeprav bi naslednjih nekaj mesecev pes jedel samo piščančja prsa in riž.

Zakaj pa bi vetrina z biopsijo čakal do maja?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : torek, 12.04.2016 : 19:16:44 »

Morda veš katere krvne preiskave so naredili?

Aja, kakšne barve je blato?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #10 : torek, 12.04.2016 : 19:21:59 »

Aja, priporočam ti pisanje dnevnika. Koliko tehta, kako se obnaša, kaj je tisti dan pojedel, kako in koliko je kakal, kakšne posebnosti, ipd.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #11 : torek, 12.04.2016 : 20:24:31 »

 
Zakaj pa bi vetrina z biopsijo čakal do maja?

Zato, ker so tako zelo zasedeni. Če bodo ugotovili, da gre za nujen primer, bodo to opravili prej.

Hvala vsem, vsekakor mu bom kuhala, teh dietnih briketov, hipoalergenih res ne verjamem da bo jedel. Je pa jedel low fat do neke točke. Potem pa nič več. Ko sem brala vaše izkušnje, sem pomislila, da pa je mogoče le imel efloran nekaj pri tem, da se je stanje spet poslabšalo. Sploh ker smo s terapijo z ranitalom prenehali, ko se je stanje umirilo, takrat je dobil tudi efloran namesto synuloxa in nekej dan ali dva po tem, se mu je hrana uprla. In potem je še skoraj en teden dobival efloran na prazen želodec, brez ranitala.

Toby je danes menda bolje. Bruhal ni več, pije in na sprehodu je bil živahen. Dobil je ranital z inekcijo in po vsej verjetnosti so ga zvečer priklopili na infuzijo (rekli so, če ne bo jedel in mislim si, da najbrž ni). Zdaj je tam na opazovanju, preiskave bodo delali jutri, tako da bom jutri vedela kaj več, kakšne in kaj se dogaja. Zaenkrat mi upanje daje to, da če se bo bolje počutil (zaradi ranitala in infuzije), bo morda imel tudi več apetita. Je pa zagotovo sestradan.

Aja, priporočam ti pisanje dnevnika. Koliko tehta, kako se obnaša, kaj je tisti dan pojedel, kako in koliko je kakal, kakšne posebnosti, ipd.

Hvala tudi za tole idejo. Že pišem... 
Kar pa se blata tiče... Blato je ves čas normalno rjavo. Na začetku je bila driska le občasno, takrat je bilo več sluzi in nekaj kapljic krvi. Krvi zdaj ni več, je pa blato teksture jogurta in za približno pol jedilne žličke. To najbrž zato, ker ni jedel. Ko pa je pojedel nekaj kuhane hrane pa je bilo blato v obliki 15 cm čreve, ki ni bila sluzasta, ampak suha, notri pa suho blato kot nekakšna posušena sliva in hkrati nekaj sluzi. Totalno čudno.... Po tistem ni več kakal.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 13.04.2016 : 14:34:48 »

Blato lahko tudi slikaš. Jaz sem ga, za vsak primer.

Moj sicer ni imel vnetja trebušne slinavke, je bilo pa nekaj stvari podobnih s tvojim (sluzast kakec, kri, zavračanje hrane, slabost, bruhec in trava, nemirnost). Je bil enkrat na Synuloxu, drugič pa na Efloranu. Synulox je bil ok, Efloran pa veliko manj. Žal trenutno ne najdem njegovega dnevnika, da bi točno preverila, tako da pišem po spominu. Sad

Skratka takrat sem ga dala na "njegovo driskasto dieto" in sicer je bil to kuhan krompir + riba (morda tudi bučke? vse kuhano, seveda). Dobil je še probiotike (za ljudi), pa mislim da tudi Epato (za zaščito jeter - imel je namreč povišane vrednosti encimov). Aja, pa Ranital, zjutraj na tešče. To mislim da smo potem kar stalno dajali. Antibiotikov nikoli nisem dala na prazen želodec. Če ni šlo drugače, sem mu hrano zmiksala in dajala z brizgo, pa šele potem antibiotik. Enako z Ranitalom (to na tešče, kakšnih 20min pred obrokom), Epato, probiotiki ipd..
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
LAKIE
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 13.04.2016 : 16:08:38 »

Če se ti zdi, da z dodatnimi preiskavami preveč odlašajo, vztrajaj naj jih opravijo takoj. Meni se je to obneslo. Psico so na preiskavo naročili čez en mesec, ker sem težila in spraševala in sitnarila so jo opravili čez 3 dni.
Na splošno se mi zdi, da je pametno veterinarja čim več spraševat... kakšne preiskave, zakaj, zakaj šele takrat in ne takoj, kakšne so lahko posledice, zakaj ta zdravila in ne kakšna druga, katera vse bi pa še lahko prišla v poštev, kakšni so lahko stranski učinki, zakaj se temu ne da izognit.. skratka vse dvome in pomisleke poveš in razložiš, tako da imaš na koncu malo šolo veterine za telebane. Jaz sem si kar pripravila spisek, ker sem drugače v ambulanti vse pozabila.

Upam da čim prej okrevate.
Logiran
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 14.04.2016 : 20:12:29 »

Nanook, kaj pa je bila diagnoza pri tvojem kužku?

Toby je zaenkrat super. Še vedno je hospitaliziran, bruha ne več, normalno je dietno hrano, blato pa je občasno še vedno sluzasto z malo krvi, zato bodo kljub vsemu v ponedeljek opravili biopsijo.

Lakie točno to sva z možem počela, klicala vsak dan in težila, dokler niso rekli, naj ga pripeljeva na opazovanje. Hvala, vidim da je enako kot pri ljudeh, ne smeš se zadovoljiti s prvim odgovorom ampak moraš biti siten, ne glede na to, da vse plačamo.

Vam javim kako bo potekalo naprej, mogoče še komu pridejo informacije prav.
Držite pesti, da bodo rezultati biopsije ok.
Hvala.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: driska, bruhanje, pomanjkanje apetita, vnetje trebušne slinavke...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines