mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 19:49:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Izguba vida pri psu in čudno obnašanje
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izguba vida pri psu in čudno obnašanje  (Prebrano 19493 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« : sreda, 30.11.2016 : 18:42:56 »

Živjo.

Imam 2,5 leti starega mešanca večje rasti, ki ima zelo oslabljen vid oziroma je skoraj popolnoma slep. Peljal sem ga na pregled k dr. Čopovi v Lesce. Edino kar je opazila, je zmanjšano število krvnih žilic. Verjetno gre za odmiranje mrežnice oziroma PRA. Druga opcija je možganski tumor, vendar se za CT zaenkrat nisem odločil.
V leglu kjer je bil moj kuža, so bili 4 samci. Eden je bil slep že ob rojstvu in je po nekaj dneh umrl, drugi pa naj bi imel iste simptome kot moj, kot sem uspel izvedeti. Za četrtega pa žal ne vem. Starša kužkov (šarplaninec in nemška ovčarka) sta oba zdrava.
Skrbi pa me, ker se kuža vsakih nekaj dni obnaša zelo čudno.
Na slepoto se navaja počasi, kar razumem. Podnevi ponavadi ni problema pri premikanju in hoji, sledi glasu in vonju. Zvečer pa se pojavijo težave, ko se začne upirati, noče se premikati, grize ustnico, začel si je puliti dlako.
Vratnico sem zamenjal z oprsnico. Pri vodenju ponavadi ni problema, tudi po stopnicah gre. Včasih pa se pojavijo nenormalni problemi, ko kuža noče nikamor. Že najmanjši dogodek ga popolnoma vrže iz tira, uleže se na tla in noče nikamor. Samo nazaj se plazi, kot bi se umikal. Takrat ga je potrebno iz sprehoda domov nesti, kar pa je nerodno pri njegovih 50 kg. Takšen primer je, ko ga vodim na povodcu in se nenadoma odloči, da hoče po drugi poti oziroma po najbližji poti domov. Kar pa vedno ni mogoče. Ko ga hočem preusmeriti nazaj, popolnoma odpove.
Okoli hiše pozna vse poti in "pasti", ko pa dobi takšen napad, pa ne upa nikamor. Samo v kot leze in grize vse, kar mu pride pod zobe. Če ne drugega, pa sebe. Recimo 2 dni se obnaša čisto v redu, vesel je, skače, hinavsko uščipne za nogo in podobno. Nato pa klik in v momentu se vse spremeni. Nato mi ne preostane drugega, kot da ga nesem v boks, kjer pa se njegovo obnašanje nadaljuje. Noče jesti, včasih noče iz ute, včasih noče v uto in rine zadaj za uto, kjer pa ni dovolj prostora.
Zadeva postaja že neznosna, ker je njegovo obnašanje zelo nepredvidljivo in ga niti ne upam peljati dlje na sprehod.
Pri takšnih napadih izgubi apetit, grize se, puli si dlake, zleze k tlom in se umika samo vzratno, orientacija se mu čisto poruši. Včasih se mu začnejo tresti zadnje tačke. Srčni utrip se mu zelo poveča. Pri prvem takšnem napadu mu je veterinarka pregledala kri, kjer je bilo vse v redu. Imel pa je preko 40 vročine.
Verjetno bi bilo pametno opraviti še slikanje glave. Oziroma kaj predlagate? CT ali magnetno resonanco? Kaj je bolj zanesljivo in kakšne so cene? CT naj bi se gibale cene okoli 200€, kar mi ni problem dati. Bolj me zanima, kaj se v primeru možganskega tumorja sploh da storiti? Oziroma če je zadevo sploh smiselno zdraviti? Ne me razumeti narobe, psa nočem uspavati, ampak zdravljenja in operacij v tisočih evrov si pa tudi ne morem privoščiti.
Je imel kdo takšno izkušnjo?

 
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 30.11.2016 : 20:58:26 »

Danes ima najhujši napad do sedaj. Hodi oziroma se napol plazi samo vzvratno. Naprej sploh ne hodi. Tudi usesti se ne more ali ne zna, ne vem več. Tudi glasu ne da nobenega.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #2 : sreda, 30.11.2016 : 21:37:36 »

Tole se zal ne bere dobro. Undecided
Ce so se tezave zacele z vidom, naj psa pregleda specialist oftalmolog. Se pa bojim, da je vid samo del tezav. Ker je za CT potrebna narkoza, mogoce lahko najprej poskusite z rentgensko sliko?

Izkljuciti je treba tudi epilepsijo.

Da ne bo pomote, vse to so popolnoma laicni nasveti oziroma to, kar bi najprej naredila jaz pri svojih psih. Vsekakor bi pridobila se drugo mnenje.

Pa ne cakat - cimprej,  takoj jutri uredite to. Ce bo diagnoza slaba, boste vsaj vedeli, pri cem ste. Ce pa obstaja resitev, naj vam predstavijo okviren izracun stroskov. Odlocitev od tu naprej pa je treba sprejeti z glavo.  sram

Zelim vam vso sreco!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #3 : sreda, 30.11.2016 : 21:52:09 »

Tole se zal ne bere dobro. Undecided
Ce so se tezave zacele z vidom, naj psa pregleda specialist oftalmolog. Se pa bojim, da je vid samo del tezav. Ker je za CT potrebna narkoza, mogoce lahko najprej poskusite z rentgensko sliko?
saj dr. Čopova to je.
Jaz bi se obrnila na kliniko in jim razložila celotno zgodbo. In naj oni svetujejo kako naprej. Saj so na kliniki trije super veterinarji, ki se zavzamejo za pse.
Srečno.
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 30.11.2016 : 21:57:18 »

saj dr. Čopova to je.
Jaz bi se obrnila na kliniko in jim razložila celotno zgodbo. In naj oni svetujejo kako naprej. Saj so na kliniki trije super veterinarji, ki se zavzamejo za pse.
Srečno.

To tudi nameravam storiti.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 01.12.2016 : 07:31:12 »

Edini Oftamolog v SLO je dr. Zemljič Tadej, sodeluje pa tudi s tujimi in občasno povabi ordinirat kolegico iz Avstrije, ki ima še druge aparature. Psa se da na slepoto lepo navadit, pogoj zato je, da se človek sprijazni in da imata s psom dober odnos, da pes zaupa.

Za obnašanje lahko je ali p ani povezano z izgubo vida oz. poslabšanjem, lahko je pa kaj drugega, kaj hormonskega recimo ali pa nevrološkega.
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 01.12.2016 : 09:32:14 »

Njegovo obnašanje/napadi ne zgledajo, kot da bi izvirali iz slepote, ampak bolj nevrološko. Jaz bi na tvojem mestu peljala psa na Kliniko za male živali, verjetno bi bilo smiselno začeti pri nevrologu (dr. Žel je zelo v redu) (glede na to, da pri oftamologu si že bil). Potem te bodo pa od tam naprej napotili in ti svetovali. Glede na njegove napade je precej verjetno, da ti bodo svetovali CT glave, stane okoli 300 evrov, delajo ga pa v Postojni in nekje pri Velenju.
Logiran
pitra
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 01.12.2016 : 09:45:19 »

pozdravljen,

tole z vidom izgleda, da je kar problem in upam, da se bo dalo rešiti. Nevrološko pa (zlasti, če je epilepsija) bom kar še enkrat napisala in ne delam reklame, zelo, zelo pomaga oziroma odpravi smola industrijske konoplje. Prijateljica je to pri svoji psički s tem popolnoma odpravila. Napadi zelo oslabijo psa in, če so pogosti je to velik problem, ali celo smrtnost . Ker je naravna in nima škodljivih vplivov, velja vsekako poizkusiti.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 01.12.2016 : 10:11:26 »

Pri epilipsiji-če bo potrjena je velik faktor tudi stres in prehrana. Poleg CBD zelo pomaga, zreducira napade akopunktura (opravljena kvalitetno in strokovno, pri nekomu, ki ve kako olajšat napade).

Kar se prehrane tiče-včasih so tako zamaskirane intolerance in pri epileptikih se popolnoma odsvetuje predelana hrana .Prav tako igrajo vlogo OHji, maščobe, beljakovine, razmerja, vrste, škropiva in konzervansi. Dejansko je cela znanost za tem, ampak v slovenščini boš bolj malo kaj našel.

Stres se olajša z rutino, ki psu ustreza.

Pa srečno.

CT Je v Topolšici, pa klinika za male živali bi ga tudi lahko imela.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : četrtek, 01.12.2016 : 12:10:19 »

Sej to niti  ni videti kot epilepsija. Lahko bi bili tudi panični napadi.
Jaz bi vsekakor začela pri nevrologu. Če bo potreben CT, potem ga naredite, da se izključi tumor (če gre za tumor, se običajno kaj dosti ne da narediti, lahko se samo začasno ublaži simptome - nekaj sem slišala, da v tujini delajo tudi operacije, a mi ni znano, kakšni so uspehi).
Nenadna slepota povezana z nevrološkimi simptomi žal ponavadi ni dober znak.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : četrtek, 01.12.2016 : 12:17:01 »

Ajs. Glede na to, da so prizadeti tudi drugi mladiči iz legla, je treba na to opozoriti tudi veterinarja, lahko da gre za kaj dednega.
Pitra, ti pa prosim lepo nehaj delat reklamo za konopljo, ki mogoče celo pomaga v nekaterih primerih, a naj o njeni uporabi presodi veterinar.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #11 : četrtek, 01.12.2016 : 12:46:34 »

Pitra, ti pa prosim lepo nehaj delat reklamo za konopljo, ki mogoče celo pomaga v nekaterih primerih, a naj o njeni uporabi presodi veterinar.

Sem prepričana, da Pitra misli dobro. So pa te odločitve prepuščene vsakemu posameznemu lastniku psa/mačke/hrčka itd.. Kadar nimaš kaj izgubiti, večinoma poleg veterinarskih nasvetov še sam poiščeš dodatne informacije o tem, kaj bi lahko pomagalo - najbrž Donzo počne prav to.

Vem, da Jana ne dovoli reklamiranja na svojem forumu, zato bo zagotovo to sama uredila - mislim, da to ni stvar ostalih udeležencev v tej debati.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #12 : četrtek, 01.12.2016 : 13:46:10 »

Jaz bi vsekakor šla do nevrologa, potem - če bi on to svetoval, CT (bolj koristno kot magnetna) in potem se odločala na podlagi izvidov ...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #13 : četrtek, 01.12.2016 : 14:25:44 »

Pepsi: meni se pa zdi, da je. Namreč: vsako priporočanje  zdravil na pamet brez posveta z veterinarjem je zelo riskantno, sploh po netu, ko nimaš psa pred seboj in lahko samo ugibaš kaj mu je. Celo kadar gre za legalno zdravilo, ki se ga dobi brez recepta. Reklamiranje samo po sebi me ne briga, to je stvar Jane, potencialno delanje škode pa briga tudi mene. Tukaj se konopljino smolo priporoča kot panaceo za vse mogoče in nemogoče težave. S tem ne zanikam njene možne koristi kot podporno zdravilo, vendar izključno pod veterinarsko kontrolo.
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 01.12.2016 : 14:36:44 »

Hvala za odgovore.
Nevrolog bo res prava izbira. Čopova mi je svetovala ambulanto Toplica v Topolščici, kjer izvajajo CT preiskave. Ima kdo kaj izkušenj s to ambulanto?

Pes je danes še vedno pod vplivom včerajšnjega napada, ne upa iz boksa, boji se dotikanja. Tudi bruhal je, ampak to so verjetno izzvale dlake, ki si jih puli in jih nekaj tudi pogoltne.
Najhuje je, da ko pade pod stres, ga ne morem drugače spraviti domov, kot da ga nesem. Nošenje se mu je pa že od nekdaj upiralo, zato je takrat še toliko bolj pod stresom in se upira. Nato potrebuje kakšen dan, da začne spet zaupati, ker se boji, da ga bom spet vzdignil. Daljših sprehodov se že tako izogibamo, ampak tudi 10 m od boksa je dovolj, da ga moram nesti.

Pri Trstenjaku so mi povedali, da CT ne pride v poštev, ampak samo magnetna resonanca. Kar se mi zdi malo verjetno. Verjetno voda na svoj mlin?
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #15 : četrtek, 01.12.2016 : 14:45:51 »

V Topolšici so odlični in zaradi tega zelo zasedeni. Pokliči že danes, da boste čimprej na vrsti.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #16 : četrtek, 01.12.2016 : 14:50:04 »

Trstenjak morda tudi nima CT, nima ga prav veliko klinik in vet. postaj, magnetno pa še manj. RTG pa skoraj vsak.
S takim psom jaz na sprehode v pravem pomenu besede ne bi hodila, ampak samo v bližini doma, da se lahko čimprej evakuirata.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #17 : četrtek, 01.12.2016 : 14:51:52 »

ah prehiter enter. Kaj je bolj koristno CT-magnetna...Navadno delajo magnetno, ko CT ne pokaže zadosti. Pri magnetu, sploh s kontrastom se vidi več in druge zadeve, kot pri Ctju. Moraš pa veterinarju za čisto vse simptome in zadeve povedat, ko se boš menil za CT, da boš čimprej na vrsti.
Logiran
pitra
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #18 : četrtek, 01.12.2016 : 14:55:40 »

Pitra ne dela reklame samo svetuje. Tudi rast tumorja zavira CBD. Tudi veterinarji, ki zdravijo z naravnimi zdravili jo priporočajo, berite kaj o tem.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : četrtek, 01.12.2016 : 15:51:59 »

Lahko da. samo potem napiši: ko bosta z veterinarjem razglabljala o raznih možnostih zdravljenja, omeni še konopljino smolo, ki je v nekaterih primerih imela pozitivni učinek. NIČ se ne daje brez vednosti veterinarja.
Logiran
pitra
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #20 : petek, 02.12.2016 : 08:16:50 »

no pišem: Ko boste z veterinarjem razglabljala o zdravljenju vašega psa, omenite tudi, da bi ga zdravili s smolo industrijske konoplje, še prej pa o CBD preberite čim več na netu. Tudi moji veterinarki (pri Zajc-Trstenjak sem to povedala in se je strinjala, da psička ne gre na težko operacijo, kemoterapijo in obsevanje in verjamem, da bo dobrih novic vesela, to so, da je naša psička še vedno z nami).
Lanabela zadovoljna?
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #21 : petek, 02.12.2016 : 09:26:37 »

Trstenjak morda tudi nima CT, nima ga prav veliko klinik in vet. postaj, magnetno pa še manj. RTG pa skoraj vsak.


Kot je meni znano, sta samo dva CT-ja v Sloveniji - v Topolščici in Postojni, verjetno ga Trstenjak zato ni predlagal, ker ga nima.
Glede čakalnih dob - jaz sem bila v Postojni še isti dan na vrsti. Pa nočem delati reklame zanje, sploh ne, samo povem, če bi bile v Topolščici daljše čakalne dobe.
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #22 : petek, 02.12.2016 : 11:41:11 »

V Topolščici je prvi termin šele v sredo. Pa še to ker je nujno. Bo pa psa verjetno obdržal na opazovanju.
Zaenkrat bo opravil preglede drugih organov, nato pa bomo videli, če je sploh smiselno delati CT.
Meni je vseeno ali Topolščica ali Postojna. Rad bi samo, da pregled opravi dober veterinar nevrolog.
S postojno ste zadovoljni?
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #23 : ponedeljek, 05.12.2016 : 11:04:01 »

CT so mojemu kužku v Postojni opravili zelo kvalitetno, na to res nimam pripomb, ampak so pa bile druge stvari, ki so me zmotile.
Na tvojem mestu, sploh če je kuža na opazovanju pri veterinarju ta čas, bi počakala do srede in šla v Topolščico.
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #24 : nedelja, 11.12.2016 : 16:32:39 »

Živjo

Smo bili na pregledu v Topolščici. Z odnosom dr. Matka sem zelo zadovoljen, žal je pa diagnoza zelo slaba.
Za slikanje se nismo odločili, ker je doktor že na podlagi videoposnetkov, naše obrazložitve in pa obnašanje psa med pregledom (namreč zaradi vožnje je bilo stanje zelo slabo, napad je bil zelo močen), povedal, da gre za hudo okvaro v možganih, za katero je malo možnosti, da se popravi. In pa da dvomi, da bi se na CT slikanju sploh kaj pokazalo. Zelo korekten in fer odnos z njegove strani, da ni vsiljeval slikanja, če praktično ni smiselno.
Tako da je predpisal zdravilo Lyrica v kombinaciji z Epiphenom. Dober izid zdravljenja pa je malo verjeten, glede na slabo stanje psa.
Stanje je zaenkrat nespremenjeno oziroma slabše zaradi stranskih učinkov tablet. Pes je kar pošteno zadet.
Vse bolj se mi zdi, da je vztrajanje pri zdravljenju samo izogibanje neizogibnemu. Še posebej sedaj, ko se bližajo časi pokanja petard in raket, kar je psa že prejšnja leta vznemirjalo.
Bom se še posvetoval z dr. Matkom, če je pametno vztrajati pri zdravljenju. Namreč težko je spremljati tako nebogljenega psa, čeprav se trudi, ampak mu koordinacija povsem odpove. Tudi hrane ni sposoben normalno žvečiti in mu pada iz ust, ga je potrebno skoraj pitati. Tudi ko ga pokličem, ponavadi gre v povsem drugo smer, kot bi moral. Zaveda se pa verjetno praktično ničesar ne.
 
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #25 : ponedeljek, 12.12.2016 : 07:42:29 »

Hudo  Sad Na tvojem mestu bi se s psom ulegla nekam na mehko in pomirjujoče pogovorila o vsem, kar je še za povedat. Kako je bilo lepo, kako je zdaj, na koncu bi ga še pa nafehtala naj proba hitro kak čudež izvest, ker sam veš, da ga takole pustit ne moreš dolgo.. Stokrat mu povej, koliko ga imaš rad in da vse kar delaš, delaš v njegovem najboljšem interesu.

Malo v razmislek - http://www.terryglasco.com/puppies-euthanasia.php
Logiran
pitra
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #26 : ponedeljek, 12.12.2016 : 09:31:04 »

če želiš mi lahko napišeš mail, jaz bi, če dovolite še enkrat, napisala, da pri nevroloških težavah zelo pomaga smola industrijske konoplje. Omili lahko veliko težav z napadi panike, bolečine, zavira rst tumorjev...
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #27 : ponedeljek, 12.12.2016 : 20:00:56 »

Živjo še enkrat.

Odločil sem se, da izvedemo to terapijo s tableti do konca, razen če se stanje poslabša. Očitno je, da je doza zdravil trenutno premočna, zato bomo malce zmanjšali odmerek. Drugače pa nekaj napredka je, ampak v odsotnosti psa zaradi zdravil ta ne pride tako do izraza. Po temi ni več problem se sprehajati, apetita ima precej več, tudi razigran je dostikrat, kar prej ni bil. Kljub slabi motoriki se hoče igrati igro, ki se jo je rad igral pred boleznijo. Problem je predvsem zame, ker nima skoraj nobenega občutka in te hitro zadane z zobmi  Smiley  Predvsem s ploskanjem dosežem, da mi pes sledi, teče za mano, skače in pokaže res veliko volje do igranja. Tukaj je viden napredek, čeprav ne vsak dan.
Po drugi strani pa je orientacija po večini res slaba, prav tako občutek praktično za vse. Najbolj se zagotovo opazi pri hranjenju.
Tako da od danes naprej prejema manjšo dozo tablet, naprej se pa slišimo z Matkom, kakšna bodo opažanja.
Ima kdo izkušnjo s temi zdravili?
Že nekajkrat sem se pri sebi odločil, da je uspavanje najbolj humana izbira, pa me takrat vedno preseneti z znaki izboljšanja. Se pa tolažim s tem, da njemu najbrž ni preveč hudo, ker se verjetno ne zaveda vsega.
Upam, da se zadeva vsaj malo stabilizira. Da bi ga lahko prostovoljno spravil v avto in mogoče v kakšno drugo okolje za nekaj časa. Prav tako je problem pri oskrbi psa v moji odsotnosti, komu ga zaupati oziroma komu bo pes zaupal.


Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #28 : ponedeljek, 12.12.2016 : 20:38:54 »

Odlično, držimo pesti Smiley
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #29 : torek, 13.12.2016 : 07:25:15 »

CBD  in ostale dodatke se lahko dodaja samo v sodelovanju z veterinarjam. Pes je na zdravilih in kdo ve kako bi bilo v kompletu s CBD. Jaz ne bi karnekaj napamet, ker to ni glih kapsula omega 3.

Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #30 : torek, 13.12.2016 : 07:54:19 »

Donzo, držim pesti  Smiley
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #31 : torek, 13.12.2016 : 08:26:29 »

CT (bolj koristno kot magnetna)

Zakaj? Kaj se vidi na CTju kar se na MRI ne, in obratno? Pri kakšnih težavah je primeren prvi in pri kakšnih drugi - predvsem v smislu nevroloških težav? Oboje se lahko dela s kontrastom? Če lahko en tak povzetek daš za nas laike, ko si ravno iz foha:)
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #32 : torek, 13.12.2016 : 10:05:01 »

Pri fotru je CT glave pokazal gmoto, abnormalnost. MRI pa je pokazal več, tudi žilo okoli katere je tumor bil ovit.

En luštn članek, kjer je opisano oboje http://www.viva.si/Diagnostika/473/Kaj-se-skriva-za-kraticami-diagnosti%C4%8Dnih-preiskav-CT-MRI-PET
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #33 : torek, 13.12.2016 : 13:12:00 »

Nimam kaj pametnega za dodati, razen, da sledim temi in držim pesti! Smiley
Logiran
Kejt
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 501


WWW
« Odgovor #34 : sreda, 14.12.2016 : 07:21:40 »

Držita se!
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #35 : petek, 13.01.2017 : 23:11:34 »

Živjo
Z Donom se žal ni izšlo. S terapijo sem vztrajal skoraj do konca, ampak sem se zaradi slabšanja stanja odločil, da nima smisla vztrajati. Kljub zdravilom je vse bolj izgubljal občutek za prostor, hrano, ugriz, napadi strahu so se spet pojavljali. Zelo težko sem se odločil, kar nekaj časa se nisem mogel sprijazniti s tem, da ga ni več, ampak še težje pa je bilo gledati praktično najboljšega prijatelja v tako slabem stanju. Za evtanazijo sem se odločil že med prazniki, čeprav sem hotel z njim preživeti še nekaj dni, ko sem imel več časa. Ampak pri takšnem stanju ni imelo smisla. Poleg tega pa so se bližali dnevi pokanja pirotehnike, kar bi ga samo še bolj vznemirjalo. Sedaj je minilo že nekaj tednov, sem se že malo navadil, da je boks prazen. Je pa moral dobiti skoraj 2-kratno dozo narkoze za svojo težo. Zaradi prizadetega živčevja je potrebna večja količina, da zaspi, vsaj tako je povedala veterinarka. Verjetno najtežjih 60 minut v mojem življenju do sedaj, ampak sva s punco oba počakala pri njemu do konca bitja srca. Pa čeprav je veterinarka odsvetovala. Čeprav sem se odločil, da se je pretežko posloviti in da nikoli več ne bom posvojil psa, pa kljub temu upam, da se bom postopoma sprijaznil, ker je res velika praznina brez psa. Me pa zelo znervirajo ljudje (pa ni malo takšnih), ki te takoj, ko jim poveš, da psa ni več, vprašajo, kaj boš pa zdaj nabavil oziroma če že imam drugega psa. Lahko potegnem vzporednico s prodajo avta. Žalostno. Predvsem zato ker je vsa "žlahta" takšna. Itak pa nima smisla komu soliti pameti, ker stara kmečka logika
je zakon. Celo komentar v smislu, "če bi bil nek drag rodovnišk pes, bi se še splačalo zdravljenje", sem dobil. Se človek težko zadrži, da ne bi mahnil koga.
Žal pa je tudi pri njegovem bratu bolezen začela hitreje napredovati. Čeprav mesec dni nazaj simptomi še niso bili tako hudi in sem jim svetoval obisk pri Matku, se kljub temu "ne splača, ker ga itak časa enak konec kot pri bratu". No, ja, vsak pa svoje. Tudi lastnici staršev psa sem obrazložil zadevo in da ni parjenje več pametno, pa se ne sekirajo preveč. Sterilizacija je itak predraga, čez pol leta bodo pa spet ponujali svoje "čistokrvne" pse. Res, katastrofa na kakšnem nivoju je poznavanje osnovnih pojmov kinologije pri določenih ljudeh. Njihovi psi so rodovniški, potem pa ti pokažejo potni list. Saj imamo papirje za psa ....Kakorkoli, mene je izučilo, od koga vzeti oziroma ne vzeti pasjega mladiča. Me pa ujezi, ko v dobri nameri svetuješ, da parjenje ni več pametno, ker nikomur ne privoščiš bolnega psa, te pač po domače povedano ne jeb*jo 5%.

Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #36 : sobota, 14.01.2017 : 08:17:07 »

Iskreno sožalje

Pa čeprav je veterinarka odsvetovala.
Lips Sealed
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #37 : sobota, 14.01.2017 : 09:22:37 »

Donzo, iskreno sožalje!
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #38 : sobota, 14.01.2017 : 11:04:59 »

Smo takšni in drugačni. Mene je ravno ta praznina za pokojno psičko gnala v premišljeno iskanje novega pasjega prijatelja.
Naredil si najboljšo stvar zanj. In en, da je zelo težko. Moje sožalje.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #39 : sobota, 14.01.2017 : 11:05:33 »

En=vem
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #40 : sobota, 14.01.2017 : 12:37:20 »

Iskreno sožalje Cry
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #41 : sobota, 14.01.2017 : 14:14:30 »

Sožalje.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #42 : sobota, 14.01.2017 : 14:17:28 »

Sožalje. Cry
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #43 : sobota, 14.01.2017 : 19:11:33 »

Donzo, iskreno sožalje.  Cry
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #44 : torek, 17.01.2017 : 12:25:35 »

sožalje  Cry
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #45 : torek, 17.01.2017 : 12:42:20 »

Zelo mi je žal.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Izguba vida pri psu in čudno obnašanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines