mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:37:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 79   Dol
Natisni
Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 181441 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« : torek, 03.09.2002 : 19:36:42 »

Prosim, če mi lahko kdo napiše kaj o erlahiji (vsaj mislim, da se bolezni tako reče)....baje jo prenašajo klopi in je letos kar precej primerov pri psih.

Pravijo, da tipičnih bolezenskih znakov pravzaprav ni, oz. da se pojavljajo različne komplikacije  - od neješčnosti, apatije, utrujenosti...pa do okvare ledvic. :-/

Baje se bolezen lahko ugotovi samo s pregledom krvi, ki jo pošljejo na analizo na Medicino dela (?).

Hvaležna bi bila za vsako informacijo v zvezi s tem...

Lp, Breza
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #1 : torek, 03.09.2002 : 21:46:15 »

Erlihioza se resnično ugotovi na krvi, ki jo posljejo v analizo na medicinsko fakulteto.
Stvar je dokaj komplicirana, ker se v zacetni fazi kaze kot prehlad, simptomi zginejo (se potuhne). Potem je kuza zopet prehlajen in to se lahko kar nekajkrat ponovi. Pride do sprememb na kozi, ki jo zamenjajo z alergijo. Pes postane apaticen, zopet "prehlad", ki ga spremlja bruhanje. Pse se zopet popravi pa zopet zboli.
Iz lastnih izkusenj vam lahko povem, do nekje srednje faze (zgoraj opisano), ker sva jo z psico na sreco vsaj zaenkrat prebolele.

Koncni stadi je, da zmanjka trombocitov ( v bistvu pa je celotna krvna slika postavljena na glavo), ki strjujejo kri in psi zacnejo krvaveti, ponavadi so to notranje krvavitvice, ki postopno preidejo tudi v zunanje (za primer, moja je imela namesto 350 le 30 trombocitov, res sva imeli sreco). Takrat pa resitve za psa ni vec. No to pa je nazalost doletelo sosedovega psa.

Najvecji problem je, da tega krvnega parazita "ubijejo" le eni antibiotiki, vsi drugi pa ga spodbujajo, zato je smrtnost pri oboleli psi toliko vecja, ker ga v vmesnih fazah "nafilajo" z antiboitikih, ko zdravijo prehlad ali razna vnetja.

Zato vsem priporocam, da enkrat na leto odpeljejete psa k veterinarju, kjer mu vzamejo eno epruetico krvi in jo poslejo v analizo.

Imam pa se vedno neodgovorjeno vprasanje, kaj naj delam z mackom, ki je prav tako relihiozno pozitiven, a mu nic ni. To mi pa niti pri nas ne v tujini ne znajo odgovoriti.  

Cim manj erlihioze vam zelim.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #2 : sreda, 04.09.2002 : 11:01:19 »

Uf...simi...tole se pa sliši kar grozljivo.

Hvala ti za odgovor...bom pozorna na vsakršno spremembo, ki bo podobna prahladu!

Ali mogoče več, če lahko zboli tudi človek?

Lp, Breza
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #3 : sreda, 04.09.2002 : 12:07:30 »

Ne veterinar ne moj osebni zdravnik mi ne znata povedat.
Ampak ce delajo teste med. fakulteti mislim,oz vsaj logicno je, da ja.
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #4 : četrtek, 05.09.2002 : 16:41:39 »

To sem spraševal tudi na Mojpes.com v niti o Klopih in ostali golazni. Zvedel sem do sedaj le to, da bolezen povzročajo rikecije in da jo prenaša primorski rjavi klop (ne navaden klop)?; če je to zadnje čisto res, nisem 100% prepričan, saj do natančnih podatkov ni mogoče priti. Izgleda, da je zadeva uganka tudi za veterino in medicino. Človek misli, da ima pes alergijo ali da je pojedel strup za podgane, v resnici pa ga pokopljejo "navadne" rikecije Cry
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #5 : petek, 06.09.2002 : 18:11:25 »

Tudi meni se to zdi čudno Huh
Zvedel sem iz literature naslednje :
ERLICHIA CANIS je rikecija, ki povzroča razpad trombocitov pri psih in se pogosto konča s smrtjo. Prenaša jo klop RIPICEPHALUS SANGUINEUS.
Ista vrsta primorskega klopa prenaša tudi sorodno vrsto rikecije = RICKETTSIA CONORRI, ki se prenaša s psov, ki ne zbolijo oz. ob okužbi nimajo bolezenskih znakov,na človeka, ki zboli za "mediteransko mrzlico" !
Obstaja še nekaj vrst iz več rodov, ki povzročajo različna obolenja pri številnih domačih in divjih sesalcih in tudi človeku, najbolj znana je zoonoza Q mrzlica.
Rikecije so paraziti , nekako med virusi in bakterijami...lahko se prenašajo z živali (ovce, govedo, koze, psi...) na človeka s posredovanjem bolh, pršic, klopov, a tudi z iztrebki, mlekom, mesom ipd...Rikecioza pri človeku se prav tako utegne končati s smrtjo! Cry
Torej, če nič močnejšega, imejmo v letu komarjev in klopov vedno pri sebi najmanj "BABY-ZANZARA" eterična olja Grin
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #6 : sobota, 07.09.2002 : 08:35:29 »


Kaj pa če gre tudi tu za posledice "podivjane klime" zaradi tople grede? Ne samo prodiranje alge Caulerpa taxifolia iz Zahodne Afrike (preko jaht in obmorskih akvarijev) v Sredozemlje, ne samo vedno več tropskih in subtropskih vrst rib v Jadranu, ne samo prodiranje komarja mrzličarja Anophelesa na sever (in 1000 podobnih primerov), očitno v tem vlažnem in (v zadnjih letih menda za celih 5°C povišani povprečni temperaturi) toplem podnebju tudi klopi prodirajo na sever..in z njimi bolezni.
Kot je rekel  znani greenpeace-ovec: "It`s just the begining! "(to je šele začetek)... Huh
Logiran
AIsA
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 164


« Odgovor #7 : petek, 20.09.2002 : 07:57:04 »

Čao,
zanima me če je možno, da je erlahioza pri Aiši. Čeprav klopa pri njej nisem našla. Dlaka ji izjemno izpada, mislim, da je posledica alergije, ki jo je imela pred tednom dni. Zaradi bolhic, ki jih je staknila v parku. Dobila je prosti alergijsko injekcijo in proti praskanju. Zdaj sicer nima več bulic, ampak ji je tam dlaka izpadla - kjer je bila bulica. Za dlako mi je dal veterinar olje (4 žličke na dan).
Pa včasih lovi sapo, kot da bi bil prehlad (nikoli pa ko je zlaufana).

Prosim, naj mi nekdo pove kaj bi to bilo in ali samo panicarim.

Hvala, Jasmina
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #8 : ponedeljek, 23.09.2002 : 07:52:39 »

Aisa, prosi veterinarja, da Ajši odvzame kri in jo poslje na pregled. Zadeva niti ni tako draga, da si je ne bi lahko privoscili.
Tega ne mislim zate, ampak za vse ljudi, ki zivijo na obmocjih kjer je veliko klopov. Preventiva je vsaj pri tej bolezni, kjer je vazno, da se ugotovi v zacetni fazi izredno pomemebna.
Logiran
AIsA
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 164


« Odgovor #9 : ponedeljek, 23.09.2002 : 08:06:23 »

To bom danes tudi naredila - sem naročena pri Matkotu. Slišala sem, da je možno, da bodo rezultati negativni, čeprav je pes bolan. Ko je bolezen v akutni fazi. Zato je potrebno ponoviti (po treh tednih) analizo krvi.
Čisto sem že panična. Aiša ima tudi tačko vneto (na steklu si je prerezala blazinico), kljub temu, da ji povezujem, ko greva ven. Vsakič ji umijem z vodo, potem s kamilicami potem pa še razkužim z jodom. Ne vem več kaj delam narobe. Pa še kašlja in lovi sapo.
Upam, da bom danes kaj uredila (izvedela kaj je narobe). Tukaj v MB ne zaupam nobeni kliniki. Smo imeli povsod že kakšno slabo izkušnjo ali pa enostavno opazili nedoslednost.

Hvala za pomoč in lep dan,
Jasmina
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #10 : ponedeljek, 23.09.2002 : 08:46:42 »

Test se lahko ponovi, ker se ne ve, kdaj je do okuzbe prislo in tudi inkubacijska doba je razlicna.
Vsekakor ti zelim, da bo z Ajško vse uredu. Glede tacke ti bo veterinar dal podrobna navodila, morda bi jo sedaj, ko je dezevno vreme peljala le lulat in kakat. Psicka naj bo na povodcu, da ne bo prevec tekla naokoli, da se ji bo rana cim prej zacelila.
Sprorci kako je bilo pri veterinarju.
Logiran
AIsA
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 164


« Odgovor #11 : ponedeljek, 23.09.2002 : 09:13:42 »

Saj pazim, da ne teka, ampak doma pa je ne morem zadrzat, ker je kot živo srebro. preveč energije ima (pa buldog, ne - kdo bi si mislil). Non stop nosi copate pa žogice.... Zunaj pa ima tako povezano nogico in vrečko preko, da ne pride vlaga skozi.
Jutri sporočim kaj mi bo povedal Matko. upam, da nič hujšega. Kako dolgo pa se čaka na analizo?

Hvala in lep pozdrav,
Jasmina
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #12 : ponedeljek, 23.09.2002 : 12:26:15 »

Odvisno od tega koliko dela imajo na med. fakuleteti. Računaj pa, da v 14 dneh.
Logiran
AIsA
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 164


« Odgovor #13 : torek, 24.09.2002 : 07:39:37 »

Pozdravljeni,

včeraj sem bila v Topolšici. Ajšino nogico je uredil Upam, Da se bo v redu celilo. Dal ji je kremico garamicin, ko ji dam jutri obvezo dol, ji moram mazati dvakrat na dan. Glede dlake je rekel, da je po vsej verjetnosti reakcija na alergijo in zraven še menjava dlake. Kožo na hrbtu ima temno, zaradi tega ji je dal olje v tabletkah (dermatin?). Za prehlad ji je dal antibiotike.
To da lovi sapo ni nič hudega, razen če bi se stopnjevalo. Potem jo bo dal v polnarkozo, da pogleda katera izmed štirih možnih stvari je (žepki, zaklopka...). Baje, da se da to izboljšat z laserjem.
Vzel ji je tudi kri in urin, ker se mu je zdelo, da pije preveč. Za to ga pa moram še danes poklicat. Menil je, da je lahko kaj z ledvičkami.
V glavnem vsaj malo sem pomirjena. Hkrati pa odločena, da ne bom šla več nikoli k drugemu veterinarju. Celo uro časa si je vzel. Do sedaj nisem bila dalje na veterini kot 20 minut.

Lep dan še naprej,
Jasmina
Lep pozdrav
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #14 : torek, 24.09.2002 : 08:30:35 »

Veseli me, da sta postimala tacko. Ce ti je vzel kri in se mu bo zdela krvna slika zelo cudna (zelo povecane vrednosti ali zelo pomanjsane vrednosti predvsem trombocitov) ti predlagam, da ga vseeno prosis za test erlihioze.

Cimpresnje okrevanje in sporoci kako vama gre.
LP.
Alenka
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 79   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines