mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 04.06.2024 : 08:24:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Strani: 1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 ... 79   Dol
Natisni
Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 183348 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #735 : torek, 24.06.2008 : 16:08:15 »

Sepal je obcasno, ponavadi je zacel na sprehodu. Ko je en dan zacel sepati intenzivneje in skoraj ni hotel na sprehod smo sli k Matkotu. Najprej smo bili na Metacamu, ko pa so prisli izvidi za erlihijo, smo presli na clinofug. Ni pa kar prenehal sepat, ker koneckoncev ima poskodovana oba sklepa in bo sepal ves cas. Vendar sepa zelo malo, pravzaprav ostali sploh ne opazijo. Smo dogovorjeni, da ko bo spet zacel, da pridemo nazaj. Zaenkrat smo OK. lp
Logiran

WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #736 : torek, 24.06.2008 : 16:16:00 »

Hvala za odgovore.
H Kotnikovi sva šli, ker je v bistvu najboljša dermatologinja. Po vzeti anamnezi so skupaj s študenti na prvo mesto postavili hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice) - njeno psihično počutje je bilo namreč že dolgo na psu, a brez kakšnih drugih znakov, na drugo mesto alergijo na hrano in na tretje erlihiozo. Glede na vse opravljene teste in preiskave je bila še najbolj verjetna hipotiroza, kar je tudi potrdil izvid iz Dunaja. Za vsak slučaj, pa je tudi na dieti (Eucanuba dermatosis in konjsko, kunčje, divjačinsko meso). Po teh tabletih se je obanašanje in psihično počutje res zeloo izboljšalo, ampak kar se pa vnetij ušes tiče, odpadanja dlake, šepanja in uhajanja urina pa ni nič drugače.
Tako sumim, da je bodisi premajhen odmerek, je preteklo premalo časa ali pa je v bistvu ščitnica kriva samo za počutje. Psica je streilizirana in je inkontinenca zelo mogoča, čeprav se čudim, da imamo sedaj vse nakupu, pa še urin ji uhaja samo ko pride v stik z vodo (kot bi si tako hitro prehladila mehur). Tako sumim, da bi bilo lahko šepanje, vnetje ušes in mehurja povezano z erlihijo. Ima pa krvno sliko v zadnje pol leta vedno dobro.

Tozonovo sem klicala, pa nisem bila ravno preveč zadovoljna z odgovorom. Rekla je, da je malo verjetno, da bi bilo vnetje ušes povezano z erlihijo in da inkontinenca sigurno ni. Rekla je tudi, da bo glede tega ali gre za erlihijo ali ne poovedal veterinar pri katerem sva zaradi določenega problema - dr. Kotnikova zaradi dermatoloških zadev, Zorko zaradi šepanje in da šele nato se gre k njej,če res ni nobenih takšnih znakov.

Kotnikova je rekla, da bi bilo pametno preveriti titer, Toonova je rekla, a sam titer nima več kakšne vloge glede na to, da je bila že okužena...

Lahko pa tudi, da šepa zaradi česa 3. npr. displazije, artiritisa..upam, da ne.

Drugače je pa prvič antibiotike brez problema prenašala, tako da me to ne skrbi.



Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #737 : torek, 24.06.2008 : 16:17:35 »

No Kaja pri nas pa na sprehodu ne, ampak samo ko vstane.
Ali katera ve kako se šepanje kaže pri artitisu, displaziji?
Logiran
tesi
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« Odgovor #738 : torek, 24.06.2008 : 16:29:05 »

glede na izkušnje, ki jih imate vi, res ni visok ... zdaj me pa zanima, kakšno dozo Clinofuga 50 so vam veterinarji predpisali...kajti meni je eden rekel, naj vzame 3 tabletke 2xdnevno, drugi pa mi je priporočil 5/2x...
in sem kar zmedena...
torej WildAngel...moja prva psička naj bi imela artritis, oziroma kasneje so mi rekli, da dispazijo kolenčk in je bila operirana, kmalu za tem pa poginila Sad  (razlog-mogoče ni prenašala antibiotika, ki so jih da dali po operaciji) in se je kazalo tako-da je težko vstala in takoj začela šepati, že takoj potem pa šepanja ni bilo več. o tem sem brala tudi v raznih člankih o displaziji (o tem sem potem nekaj malega napisala na najini spletni strani http://za-te.net/tesi/menu_zdravje/dedne_bolezni/displazija_kolkov.php)
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #739 : torek, 24.06.2008 : 16:30:58 »

WA: a taco ste ji kaj preslikali?
Logiran
tesi
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« Odgovor #740 : torek, 24.06.2008 : 16:39:28 »

ja, pred operacijo in so rekli, da ima izrabljen hrustanec ... bolj malo se zanesem na veterinarje, sama se pa ne spoznam Sad
da se ne zansem nanje je zato, ker je nekoč Birba (moja prejšnja psička priletela v avto) in sem jo takoj odpeljala k veterinarju, četudi na srečo ni bila videti zelo poškodovana-ugotovili so, da ima zlomljeno tačko (celo pokazali so mi rentgensko sliko, a kaj ko jaz nimam pojma)  in da je nujna operacija. vsa nesrečna pokličem moje prijatelje, ki imajo doma vzrejo psov in mi priporočijo drugega veterinarja - ta mi reče, da tačka sploh ni zlomljena in da ji bo samo mobiliziral - in res je bilo že po kakem tednu vse v redu.


Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #741 : torek, 24.06.2008 : 16:53:48 »

Bina ne še. Sprva sem jo malo šparala, da bi videla, če si je mogoče samo kaj nategnila, potem vmes sva itak imeli pregled pri Kotnikovi, ki je rekla, da je možno tudi zaradi hipotiroze in je rekla naj spremljam. Sedaj bom pa počakala na drug teden, ko sva itak naročeni na kontrolo pri Kotnikovi in ji bom povedala ter zahtevala kakšno slikanje. Zorko je pa na dopustu.

Upam, da ni kakšna komolčna diplazija...
Tesi pri nas ni bilo nobene poškodbe in šepa na prednjo nogo.
Ne spomnim se koliko smo dajali Clinofuga. Mislim, da je predpisana doza 1tbl. na 10kg in da se daje 2krat/dan...se pa res ne spomnim več dobro..

Logiran
tesi
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« Odgovor #742 : torek, 24.06.2008 : 17:07:38 »

tudi jaz sem jo peljala k veterinarju zaradi šepanja, odkrili so pa erlihijo Sad ...šepala pa je samo tisti dan, potem nič več, potem čez kake dva dni spet opazim, da šepa-zelo rahlo, a hoja ni bila taka kot ponavadi..., ampak to ni isto šepanje kot pri Birbi, ki je imela izrabljen hrustanec...npr. včeraj mi je pokazala tačko kot takrat,ko si kaj naredi...a je bilo že po parih minutah bolje...pri vstajanju nima nobenih težav in tko

Clinofug - eden mi je rekel, da je bolje, če ji dajem 2 tbl na 10kg...ker je bolje, če vzame malo več ... tako res ne vem
Logiran
apollo
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 516


WWW
« Odgovor #743 : torek, 24.06.2008 : 18:13:50 »

Šepa pa ne vem zakaj mi. Zelo šepa, ko vstane(na sprednjo nogo). Potem, ko se shodi je v redu. Sedaj jo že nekaj časa šparam, da je malo bolje, a ko malo bolj poskoči, spet zelo šepa.

WA tudi Nuba ima podobne znake (le morda v bolj blagi obliki). Le da meni če laufa ali skače potem ne šepa skoraj nič bolj. Letos po lavinskem tečaju (ko je skočila iz ene 2 m) mi je naenkrat spet zašepala (šepala je tudi lani, ko so ji diagnostificirali erlihijo). Ker ni bilo bolje, smo jo preslikali-vse od A do Ž (tudi kontrastno) v Topolščici. Ker so ji v mladosti postavili diagnozo OCD in jo celo odprli-potem pa sploh ni bilo nobenega OCD-ja-in zato le zaprli nazaj, sem sumila, da bi lahko zdaj kaj nastalo. Nikol ne veš... Zato smo se najbolj orientirali na ramo. Ker nismo nič našli so dali celo blokado pa je še vedno šepala-tako da smo ramo izključili. In tudi nobenih sprememb na hrustancu ali kjerkoli ni videt-v nobenem sklepu.
Preslikali so tudi komolce in šapo... Vse... Zaključek je bil-verjetno poškodba na mišici.

No šepanje pa se je še vedno pojavljalo-podobno kot ga ti opisuješ. Šla sem na VF. Še enkrat sem dala testirat klopne bolezni (borelija neg, erlihija kot je blo), na Dunaj smo poslali revmatoid faktor (neg), kri b.p. in ker ni bilo nič smo sumili na poškodbo mišice.
Mislila sem jo dat na fizioterapijo zato so rekli, naj še dr. Zorko pregleda slike-in našel je zlomljen prst- star epifiziolizni zlom (navadno nastane pri mladih psih, ki še rastejo). Zlom naj bi bil že zelo star (verjetno od takrat, ko so mi prvič odpirali ramo). Kost ni optimalno zaceljena (ker ni bilo nič imobilizirano), zato je nastalo nekaj brstenja na distalnem delu 1 prstnice 3. prsta. In to se tudi ujema s tem, da mi bolj zašepa po kamenčkih ali asfaltu.

Glede na to, da ima ta zlom verjetno že dolgo časa me sedaj malo muči, da nima še erlihija kaj prstov zraven... Je pa Nuba drugače povsem živahna in nima drugih težav... In tudi to šepanje se komaj opazi. Tako, da me zanima kaj boste odkrili... In upam, da ti bo moja izkušnja kaj v pomoč...
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #744 : torek, 24.06.2008 : 18:21:58 »

Hvala za odgovor. Tudi jaz sem sprva mislila, da aktivnost nima vpliva, saj ko sem jo prvič šparala ni bilo ničl bolje. Sedaj pa je...ne vem no. Bom sporočila. Če po pravici povem še najraje vidim, da erlihija kriva za vse to in bo po tabletih vse ok!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #745 : torek, 24.06.2008 : 20:04:38 »

kar se ščitnice tiče: psi ponavadi ravno ne šepajo, vsaj ne izrazito. Imajo pa pogosto oslabele mišice, tako da nekateri komaj hodijo in so tudi štorasti.
Koža in dlaka rabita precej časa da se popravita, koža se na začetku zdravljenja lahko celo poslabša.
Lahko da imaš kombinacijo (recimo ščitnica + erlihija)
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #746 : sreda, 25.06.2008 : 09:20:33 »

Lanabela sedaj je en mesec na tabletih. A meniš, da je to še premalo in je možno, da se je zaradi tablet celo poslabšalo(izpadanje dlake)?

Ali menite, da je smiselno ponovno gledati titer?

Kar se pa šepanja tiče, bo pa pomoje sigurno potrebno slikanje. Samo ne vem ali je kotnikova dosti usposobljena za ortopedske zadeve ali bo treba k Zorkotu. Je pa Zorko na dopustu..
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #747 : sreda, 25.06.2008 : 11:55:57 »

Kotnikove sploh ne sprasuj o ortopediji ... Pocakaj na prof. Zorka.
m.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #748 : sreda, 25.06.2008 : 12:14:45 »

Pri naši je šlo nekako tako: razpoloženje se je popravilo po nekaj dneh, koža je bila prve tri tedne celo slabša - naredile so se ranice, ki jih prej ni bilo, stara dlaka je šla ven, da je začela rasti nova dlaka je trajalo mogoče 2 meseca, da so se povsem popravile mišice je trajalo mogoče pol leta, skratka, treba je imeti potrpljenje.

Aja, povsem možna je tudi kombinacija ščitnica + poškodba, ker so bolni psi nerodni. Pri naši je bil tudi problem, ker ni več obvladala mimike potrebne za komunikacijo z drugimi psi in je bila posledično precejkrat tepena, enkrat celo grdo pogrizena.  Tudi to se je popravilo šele po večih mesecih.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #749 : četrtek, 26.06.2008 : 08:25:45 »

Uf hvala za te info!

Lanabela pri nas je ravno tako. Razpoloženje se je zelo hitro popravilo, dlaka pa ji je še bolj začela odpadati. To se zelo pozna po tleh, ležišču in ko jo božam. Je huje kot običajna sezonska menjava dlake. Me pa skrbi, ker se vnetje ušes ponavlja... Lanabela ali vas je obravnavala Kotnikova? Ali je rekla, da je to poslabšanje normalno?

Ne spomnim se, da bi padla ali kaj podobnega in po tem začela šepati. Sem pa mogoče opazila, da jo je kdaj pa kdaj spodneslo, ko sem ji žogico metala.

Glede uhajanja urina, se mi zdi, da ima te težave ponavadi, če je mokra. Npr. naju ujame dež, skače po vodi. Tako, da sumim, da mogoče tako hitro faše vnetje (npr. zaradi erlihije) in da ne gre za inkontinenco zaradi sterilizacije. Čeprav je Tozonova drugače rekla...

V ponedeljek bom nesla urin na veterino pregledat. Pa me zanima ali mogoče veste kaj naj sploh pregledajo, če želim vedeti ali gre za kakšno vnetje ali kaj v povezavi z erlihijo? Namreč Kotnikova mi ni nič omenila kaj naj sploh dam pregledat. Pri njej imava preged naslednji petek zvečer, ko laboratorij ne dela več, zato bom nesla že prej.

Sedaj pa res ne vem ali bi lahko bila erlihija ali ne...Kotnikova bo najbrž rekla naj ji spet titer pogledamo...samo ne vem. Jaz bi jo kar dala na eno kuro Clinofuga. Saj v prvo ga je brez problema prenašala. ALi naj raje počakam na prof. Zorka?


Logiran
Strani: 1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 ... 79   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines