mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 09.06.2024 : 10:57:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Strani: 1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 79   Dol
Natisni
Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 183562 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #570 : nedelja, 02.04.2006 : 22:32:34 »

Erlihija lahko ponovno izbruhne tudi kot posledica kakšnega večjega stresa, padca odpornosti itd....

Jaz nebi čakala.....Daj mu čimprej pregledati kri ! .... In držim pesti za vaju !
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #571 : četrtek, 06.04.2006 : 11:26:01 »

Pozdravljeni!

Čeprav se sliši smešno, tudi jaz na nek način upam da bo moj Khan na erlihijo pozitiven, saj je vsaj na nek način obvladljiva in seveda da bo potem z njim vse ok.
Začelo pa se je nekako takole: nekje na začetku februarja so mu otekle bezgavke pod vratom. Obnašal se je čisto normalno, jedel in pil - v glavnem vse je bilo čisto normalno. Opazili smo le, da je za malenkost več spal. Mami je klicala veterinarja zaradi oteklih bezgavk, ta pa je reke, da če se obnaša normalno, da če je in pije da bo vse ok. Potem smo se proti koncu februarja (25. 2. - sobota)sli smučati za cel dan. Khan je v četrtek malo bruhal ampak drugače je bil čisto normalen. Tudi v petek je bilo vse ok. Potem pa ko pridemo zvečer domov je bil pa katastrofalen. Ležal je na tleh, ni se mogel premakniti. Z atijem sma ga peljala dežurnemu veterinarju, Khan sploh ni mogel hoditi tako da ga je ati nesel. Dobil je tablete Synulox (roza in dokaj velike tablete) in nekaj inekcij. Ker ni potem v naslednjih parih dneh hotel niti jest in pit je hodil na infuzije. Potem se je stanje normaliziralo, bil je spet dokaj normalen (manjkala mu je pika na i pri živahnosti), jedel in pil je normalno. Vendar bezgavke niso in niso izginile. Povečale so se mu tudi na nekaterih drugih mestih. Ker sem bila jaz v Ljubljani, ga je ati vozil k veterinarju. Začeli so sumiti levkemijo, saj je imel na krvni sliki povečano število levkocitov. Spet je začel dobivati tablete Synulox in še neke majhne tablete (žal si nisem zapolnila imena). Po končanem jemanju teh tablet se mu je stanje spet poslabšalo. Bruhal je približno enkrat na dan, ni jedel in pil. Spet je hodil na infuzije in dobival neke inekcije. Vzeli so mu vzorec krvi in vtorec iz povečanih bezgavk. V ponedeljek smo dobili izvid in na srečo tkivo v teh bezgavkah ni rakasto. Vendar ga bomo dali po prvomajskih praznikih spet testirati (tako priporočajo iz klinike ali tam pač kjer delajo ne preiskave). V ponedeljek sem rekla, naj ga dajo testirati za erlihijo Veterinar je rekel da to nima smisla, saj ni anemičen. A sem vseeno vztrajala. Rekla sem še za borelijo in babeziozo, a je rekel da ni treba saj če bi imel ti dve bolezni, bi se že pozdravili saj je kao dobival takšne antibiotike. Včeraj zvečer je tudi začel spet jesti tablete Synulox, vendar ne vem zakaj. Danes zjutraj ni pojedel celotnega zajtrka in zdi se mi malo manj živahen kot prej. Ful me skrbi, ker sem tukaj na forumu prebrala da če pes ima erlihijo, da potem če je druge antibiotike ki niso proti erlihiji da je lahko še slabše.

A mogoče kdo pozna te tablete Synulox? (jesti jih mora 2-krat na dan - na 12 ur).

Janka,kako so pa ugotovili pri vas da ima kuža limfnega raka? A so dali testirati tkivo iz povečanih bezgavk in je bilo pozitivno?

Še vedno me ful skrbi da ima raka, zato po eni strani kar upam da bi bila erlihija in da bi bilo vse ok.

Kaj mislite o vsem tem? Ful me pa jezi, da bomo morali na izvide čakati približno 3 tedne... Angry

lp, Eva
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #572 : četrtek, 06.04.2006 : 17:54:17 »

Ewchy - Synulox je amoksiklav... (se spomnis, so tamale mogoce enroxil).

Kaksne preiskave so mu pa delali na krvi?

Testi za erlihijo pac trajajo toliko (ceprav so navadno malo prej), tisti hitri testi ki jih naredijo takoj, niso zanesljivi.
m.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #573 : četrtek, 06.04.2006 : 19:06:09 »

Pojma nimam kako se tamale imenujejo. Take male bele, ovalne oblike.

Na krvi so mu naredili to osnovno krvno sliko, potem ko pa so začeli sumiti levkemijo so mu pa vzeli vzorec tkiva iz bezgavk. Ne vem pa če so mu vzeli še kri za test levkemije. V glavnem potem nam je veterinar rekel, da oni iz Ljubljane niso opazili rakastih celic. Ne vem pa potem zakaj ga moramo še enkrat pripeljati po prvomajskih praznikih da mu še enkrat vzamejo vzorec tkiva? Ali je samo peventiva ali niso bili 100%? Pojma nimam kako se delajo te peiskave glede raka. Ima mogoče kdo kakšne izkušnje? Janka?

Ja saj bolje je da je bolj zanesljivo pa da traja dlje... Ampak vseeno bi lahko bilo malo hitreje. Skrbi me edino ker je sedaj te tablete Synulox in če ima erlihijo potem to ni dobro.

Maja01, a si že dala testirati svojo kužiko? Upam da bo vse ok!
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #574 : četrtek, 06.04.2006 : 19:21:00 »

Sem šla zdajle atija vprašat ker je bila takrat z njim pri veterinarju ker sem bila jaz v Ljubljani in je rekel, da takrat ko so poslali vzorec v Ljubljano, so mu vzeli vzorec samo iz bezgavk. Niso vzeli vzorca krvi.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #575 : četrtek, 06.04.2006 : 23:38:27 »

ewchy - Spela gre na test za klopne bolezni (letos) najverjetneje naslednji teden. Rada bi prej dobila nazaj se neke druge rezultate, da se na podlagi tega odlocim, ce bomo delali tudi hemogram in biokemijsko analizo.
m.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #576 : petek, 07.04.2006 : 08:12:38 »

Aha no mi smo mislim da naredili samo hemogram. Verjetno je dobro da če ima erlihijo da se potem naredi še biokemijska analiza?

Lp
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #577 : petek, 07.04.2006 : 08:50:07 »

Ja, jaz bi vsekakor naredila se biokemijo.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #578 : petek, 07.04.2006 : 09:13:54 »

Biokemija, pri moji TT punci ni pokazala nič, čeprav je bila pozitivna na erlihijo...Prav tako ni bila slabokrvna... ...... Ravno zaradi teh dveh stvari, ki nista bili "očitni" se je moja malčica mučila tri mesece preden je bila postavljena diagnoza "erlihija"..in bila je postavljena v tistem zadnjem trenutku, ko sem že mislila, da mi bo na rokah umrla......Na srečo je terapija takoj prijela in se ji je iz ure v uro stanje izboljševalo in kuža jo je po 6 mescih popolnoma premagala "titri so bili negatrivni", kot da nebi bila nikdar bolana, okužna

Skrbi me edino ker je sedaj te tablete Synulox in če ima erlihijo potem to ni dobro.

...to je res !!!!!!!!!!!..poskusi se pogovrit z veterinarjem....Morda pri vas ni toliko erlihije in zato vetrinarji tega ne jemljejo tako "zares"...No, na našem koncu je toliko okuženih kužkov, da vetrinarji to takoj vzamejo zelo zares..se pravi se kri takoj testira in takoj tudi odragirajo..... !!!!

In žal testi res trajajo 3 tedne ... Meni je veterinarka rekla takole (po prvi preizkušnji z erlihijo, takrat erlihija še ni bila tako "znan problem") ...če obstaja sum na erlihijo raje takoj terapija, kot prepozno....In smo dali drugič (moja druga kužica) terapijo takoj, takrat ko smo vzeli kri ...se pravi, da je bila kuža na terapiji že tri tedne, ko je prišel izvid...bila je pozitivna....Če vidiš, da tablete ne pomagajo in da se stvar slabša poskusi še enkrat govorit z veterinarjem.....

Levkemijo in erlihijo se lahko zamenja..... Prebrala v članku na netu, pred leti (Erlichiosis - A silent and deadly killer by Dr. Ibulaimu Kakoma, Bob Wilson - nisem preverila, če stran še obstaja zato cel naslov..poskusite zbrskati kaj ven z brskalnikov) a ne bom pametovala, ker nisem vetreinar in seveda se vsega ne da metati v isti koš.........samo v vednost...in predvsem vse iz  (žal) lastnih izkušenj......





Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #579 : petek, 07.04.2006 : 10:12:22 »

Hvala vsem za nasvete!

Ja pri nas se mi zdi da erlihija še res ni tako razširjena in se mi zdi da veteriarji kar ne vedo kaj bi delali. Khan sedaj od srede zvečer je Synulox in je kar ok. Se mi zdi da se mu stanje ne slabša. Te tablete ima na srečo samo do nedelje. Ga bom fajn oazovala in če se mu bo stanje malo poslabšalo bom takoj poklicala veterinarja. Je pa kar mučno takole čakati ko ne veš kaj je. Po eni strani me je kar groza če bi bila erlihija negativna ker bi bili spet na začetku. Noben ne ve kaj bi mu lahko bilo. Bezgavke so pa povečane že 2 meseca...  Sad Upam samo da bo vse ok in da bo spet tisti vesel kuža. Cool
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #580 : petek, 07.04.2006 : 10:15:16 »

Aja Nanda najlepša hvala za naslov. Bom kasneje malo pogledala. Res super da se je pri vaših pseh vse dobro izšlo! Smiley
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #581 : petek, 07.04.2006 : 10:25:54 »

Ja,.... saj erlihija, ko se jo enkrat ugotovi in če res ni prepozno....se kar dobro pozdravi ali vsaj "kontrolira" ......držim pesti tudi zate in za Khan-a !!!

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #582 : petek, 07.04.2006 : 10:28:42 »

Saj biokemije jaz ne bi delala zato, da bi potrdila/ovrgla okuzbo z erlihijo. To nam je upam da itak jasno, kako se dela. Gre za to, da jaz absolutno sem za redne preglede, da vemo vsaj priblizno, kako in kaj je z npr. ledvickami, pa jetri.

Erlihija pri nas ni neka blazna redkost, babezia tudi, niti borelija, samo zadnje case se malce vec o tem govori in testira.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #583 : petek, 07.04.2006 : 10:51:39 »

Hvala za lepe želje! Smiley

Ja biokemije se dela potem ko je erlihija že odkrita in se potem preveri če je vse ok npr. z ledvicami, jetri... a ne?

Ja vem da erlihija ni nobena redkost, ampak pri nas v Celju še nisem slišala za psa ki bi bil okužen z erlihijo in se kar veliko vrtim v kinološkoh krogih. Se mi zdi da pri nas veterinarji s to boleznijo še nimajo dosti izkušenj. Slišala sem pa že za veliko psov okuženih z erlihijo v Ljubljani.
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #584 : petek, 07.04.2006 : 11:34:31 »

Ja vem da erlihija ni nobena redkost, ampak pri nas v Celju še nisem slišala za psa ki bi bil okužen z erlihijo in se kar veliko vrtim v kinološkoh krogih. Se mi zdi da pri nas veterinarji s to boleznijo še nimajo dosti izkušenj. Slišala sem pa že za veliko psov okuženih z erlihijo v Ljubljani.

.......no za Celje in Ljubljano ne vem (vsaj tisti ki jih poznam se učijo iz naših izkušenj in so njihovi kužki zdravi - naj tako ostane!!!)....Mi smo s Krasa in pri nas je baje 80 % divjadi (srnice itd) okuženih z erlihijo, kar je grozljiv podatek, če vzameš v zakup še to, da imamo klope "na razpolago" praktično celo leto. No razen, ko se pojavi velika suša imamo mir.....

Saj biokemije jaz ne bi delala zato, da bi potrdila/ovrgla okuzbo z erlihijo. To nam je upam da itak jasno, kako se dela. Gre za to, da jaz absolutno sem za redne preglede, da vemo vsaj priblizno, kako in kaj je z npr. ledvickami, pa jetri.

Saj te popolnoma razumem Nanook in se  strinjam s teboj. Želela sem le povedati, da kri vedno ni pokazatelj vsega....Moja kužica je imela po 2-eh mesecih, od prvih znakov bolezni kri na vodi, in probleme z ledvičkami, pa biokemija je bila OK..... in zato smo imeli velike probleme z razvozlavanjem "kaj je narobe"....Skratka hočem, le opozoriti, da gre tudi za "izjeme" in da je potrebno gledati celotno "sliko psa"...in nič zanemarjati.....
Logiran
Strani: 1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 79   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines