mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:41:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: bradati škotski ovčar - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 26   Dol
Natisni
Avtor Tema: bradati škotski ovčar - čvek  (Prebrano 84043 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tomy
gost
« : nedelja, 29.12.2002 : 11:35:34 »

Vse na temo BRADATI ŠKOTSKI OVČAR!
Vzreditelji in lastniki, javite se!
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #1 : nedelja, 29.12.2002 : 20:00:06 »

Citat

Vse na temo BRADATI ŠKOTSKI OVČAR!
Vzreditelji in lastniki, javite se!

Zivjo! Smiley
Tako kot je ze Tara omenila, sem lastnica dveh simpaticnih birdik... Vec o njih in pasmi si lahko ogledate na spletni strani: www.starsatsea.net

Cisto na kratko...
Bradati skotski ovcar, ali beardie, kot se ga ljubkovalno tudi klice je srednje velik pes. Idealna visina za samice je med 51-53 cm, za samca pa 53-56. Po znacaju je to zivahen, dobrodusen, ljubezniv pes, ki potrebuje pozornost lastnika, saj zapostavljeni lahko postanejo depresivni. Bradati skotski ovcarji so pravi "klovni" saj se pogosto dogaja da svojega lastnika z norcijami nasmejijo do solz. Birdiji so izredni ljubitelji otrok, niso agresivni (tako do ljudi, kot psov - saj se v primeru, da so napadeni raje umaknejo) in niso cuvaji. V sali vedno pravim, da bi v primeru, da bi tat obiskal stanovanje, birdi veselo pomahali z repom v pozdrav "gostu" in mu pomagali znositi TV, glasbeni stolp... iz stanovanja. Grin Problem pri tej pasmi je lahko plasnost, zato POZOR kje kupujete mladica!

Zanimivost birdijev je predvsem dlaka - obstajajo v 4 barvah (crni, modri, rjavi, pesceni) v kombinaciji z znacilno belo obarvanostjo - ki v prvih 2-3 letih, ko menjujejo dlako velikokrat posvetli, potemni...

Naceloma lahko zivijo zunaj, se pa najprijetneje pocutijo v stanovanju v druzbi lastnika. So izredno "zdrava" pasma in obicajno docakajo visoko starost.
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #2 : nedelja, 29.12.2002 : 20:58:13 »

Citat
Zanima me  cena BŠO, ker se zanimam za nakup. Ali kdo ve za kakega vzreditelja(v SLO)?

     lp
Priporocam vam, da se obrnete na SKBOP (Slovenski klub za britanske ovcarske pasme), oziroma gospo *****, ki se v klubu ukvarja s svetovanjem o pasmah.

Cena povprecenga birdija se giblje od 750 EUR navzgor...
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #3 : ponedeljek, 30.12.2002 : 09:06:09 »

So izredno ucljivi... S svojo starejso psicko sem opravila tecaj iz poslusnosti "A" brez problemov, mlajso nameravam solati za agility, ce bo slo vse po nacrtih. Kljub temu, da je starejsa nekoliko trmasta, je ure na poligonu nestrpno pricakovala... Zdaj ji ze kar malo manjka, ko skoraj pol leta nisva nic delali :-/
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #4 : ponedeljek, 30.12.2002 : 10:38:48 »

Prvi dve leti je s cesanjem res mal tezavno, ker menjujejo dlako in se zato ta rada vozla. Kasneje pa se da preziveti tudi z enkrat mesecnim temeljitim cesanjem. Pomembno je predvsem, da se ne cese na suho (ampak s posebnimi negovalnimi spray-ji, ali vsaj vodo), ker bi s tem poskodovali dlako.

Glede kopanja... Priporocajo cim manj kopanja, da dlaka ne bi bila prevec mehka, ampak jaz jih kopam po potrebi, saj zivijo v stanovanju in nic ni lepsega kot do, da uzivas s svojim (disecim) ljubljenckom. Wink
Logiran
tomy
gost
« Odgovor #5 : ponedeljek, 30.12.2002 : 13:01:53 »

Sej vem, da že mal' težim, ampak nekaj me še zanima. Ali so birdiji podvrženi kakim boleznim Sad in ali lahko živijo na prostem(z veliko stiki z ljudmi), ker mi starši ne pustijo imet psa v stanovanju (dlake...).

Lp
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #6 : ponedeljek, 30.12.2002 : 13:21:58 »


Citat

Hvala za odgovore!
ker pa mogoče nameravam naredit tudi kak izpit, me zanima, če so bradati škotski ovčarji učljivi?

Lp


Kaksne 4 leta nazaj sem imela v tecaju beardija. Bil je izredno vodljiv, zainteresiran za delo, zelo aktiven. Nismo imeli nobenih velikih tezav, delali smo na hrano in naredili "B" izpit.
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #7 : ponedeljek, 30.12.2002 : 17:25:33 »

Citat

Sej vem, da že mal' težim, ampak nekaj me še zanima. Ali so birdiji podvrženi kakim boleznim Sad in ali lahko živijo na prostem(z veliko stiki z ljudmi), ker mi starši ne pustijo imet psa v stanovanju (dlake...).

Lp

Ni problem, ne tezis, ti samo vprasaj... Wink Odgovori na vprasanja, ki jih postavljas se skrivajo v mojem prvem pisanju. Pa se to, ce birdi zivi na prostem in ima moznost pohajanja, se velikokrat zgodi, da mu potepanje postane vsakdanja obveza, katere je tezko odvaditi... in katera je na zalost ze velikokrat pripeljala do smrti pod kolesi... Cry

Predhodno sem ze imela birdiko, ki v svojih 10 letih ni imela nikoli zdravstvenih problemov. V Skandinaviji, kjer je populacija birdijev obcutno visja, je pri pasmi priporocljivo slikanje kolkov (zaradi kolcne displazije) in slikanje oci. Pri nas (zal) se ni obvezno!
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : sreda, 08.01.2003 : 16:50:41 »

Na strani, ki mi jo je dala Nati sem našla tudi tole: http://hem.passagen.se/klolsson/sheltie/kim13.htm

Mogoče odkrivam toplo vodo in to lastniki collijev že veste, če pa ne, pa naj vam bo ta stran v pomoč. lp
Logiran

tomy
gost
« Odgovor #9 : sreda, 08.01.2003 : 17:04:37 »

Kaja,
ne vem, kaj imajo shetlii opravit z birdiji? Huh
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #10 : sreda, 08.01.2003 : 19:11:59 »

Še enkrat preberi, opozorilo je za vse collie pasme, torej tudi za birdije. lp
Logiran

Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #11 : ponedeljek, 03.03.2003 : 10:51:46 »

Sedaj bi pa prosila mal agilitase, da ogrejejo prstke in me mal poucijo o prisotnosti te pasme v njihovem sportu... Wink Grin

Mitja mi je povedal, da v agilityju uspesno tekmuje starejsi birdi s Hrvaske (Toto), me pa izredno zanima, ce se ta pasma pojavlja tudi sicer na bliznjih (SLO, HR, I, A) tekmah, ce morda vedo kako je kaj z ucljivostjo, kako se obnesejo... Za tujino namrec vem, da je pasma izredno popularna v tem sportu in obediencu. Cheesy
Logiran
dasa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 277


« Odgovor #12 : torek, 04.03.2003 : 14:15:17 »

živjo!
sally trentno v sloveniji noben take pasme psa ne tekmuje.kar je škoda, ker znajo biti zelo dobri.sem jih pa vidla na madžarskem in na českem, kjer je ena psička zelo dobra.v itlijiji pa tudi mislem da ni.za avst. pa nisem prepričana.
menj se zdijo učljivi.

lp daša
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #13 : torek, 04.03.2003 : 15:57:13 »

Hej Sally,
a potrebuješ spet malo spodbude, da bi se koncno lotila treninga. Birdiji so definitivno pasma, ki je precej primerna za agility. Na lestvici od 1-5 bi jim prisodil oceno najmanj 4. Je sicer zelo čudno, da jih na tekmovanjih ni več, a tisti ki so , so praviloma dobri. Morda je njihova nezastopanost povezana tudi s tem, da jih ni prav veliko in da so njihovi lastniki očitno malce leni (hahaha).
Logiran
Piper
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 9


« Odgovor #14 : ponedeljek, 03.11.2003 : 19:05:17 »

Oj vsem!   Smiley
Sama sem se pa pred kakšnim mesecem blazno zaljubila v to pasmo. Že dolgo časa sem si tako, potihem želela psa, potem pa kr BUM. Zdej imam doma vso literaturo iz knjižnice o psih in vsak dan, znova in znova prebiram opise birdijev in nasploh karkoli o psih.
Starša še nič ne vesta, ker se nisem hotela zaleteti.
Pa še en razlog je, mami je alergična na živalsko dlako.
Tudi glede tega sem se kr velik pozanimala, in čeprav mnenja strokovnjakov niso idealna, so zelo zelo spodbudna. Pes naj se ne bi zadrževal spalnice, pogosto sesanje, možnost jemanja antihistaminikov, bioenergija, neko cepljenje... Sicer nič ni zagotovljeno tip top idealno, ampak mislim da če združm ene tri, potem bi bilo čisto OK, ker alergija niti ni tako močna.
No, s Sally sem malo že tudi navezala stik in upam da me nima ''poln kufr'' Smiley
Vseeno pa me zanima, če je ta pes primeren za našo familijo.
Torej, v familiji smo trije.
Jaz, ki hodm v osnovno šolo in imam dobre ocene tako da se mi ni treba toliko veliko učiti, poleg šole pa imam še enkrat na tedn jazz balet in dvakrat karate. Aapak vse skupaj, če seštejem mi vzame kakšne dobre štiri ure na teden.
Oči je v upokoju. Sicer ni ravno velk ljuitelj dolgih sprehodov in dolgih tour in vsake toliko cajta sprejme še kakšno delo  - je namreč računalničar, ampak mislm da mu ne bi blo odveč kdaj pa kdaj vskočit.
Mami ma kar velik službe, ampak ni vezana nanjo. Večino časa dela namreč doma - oblikuje knjige, in le enkrat na mesc ma res gužvo pa še to le kakšn tedn. Mislm da bi ful uživala če bi midve kdaj šle s psom kam tako ven, seveda pa bi se enotednski izletov nekam, kjer bi tri ure hodile mal ustrašla.
Živimo v mestu v Lj, ampak bolj v okolici, v kosezah če kdo ve kje je to. Mogoče vam je znan koseški bajer in pot spomina in tovarištva, ki je samo kakšne 500 metrov stran.
Kae se tiče sprehodov je torej tako.
Mislim, da bi vsak dan uspeli peljati psa ven trikrat (zjutraj od kakšne šestih pa do sedmih, po šoli grem ponavadi s prijateljicami ven, ena med njimi tudi sprehodi psa, višavskega terierja. To včasih traja pol ure, večkrat pa tudi do tri ure. No potem pa še enrkat zvečer, takrat bi psa ven peljala starša, kar mene vrjetno niti pod razno ne bi pustila v temi ven, mogoče malo pozneje, k birdi pa jaz malo zdrasteva Wink
No, to je minimum. Vrjetno zlo pogosto lahko psa sprehodili tudi štirikrat ali pa večkrat, oz. kolikokrat je to potrebno.
Kar se tiče nege dlake, tudi ni problem. Sama obožujem pse in mislim da bi mu lahko posvetila zelo veliko pozornosti. Seveda pa ga ne bi po dve uri na dan česala vsak dan, ampak po potrebi.
Izkušnje s psi?
Kot družina smo imeli morskega prašička.
Oba starša pa sta imela v otroštvu psa, če to kaj pomaga. Mami je imela enega čuvaja, ki so ga oddal, ko je bi še mladiček h enim ki so imeli večje stanovanje, oči pa je imel dolgo časa volčjaka ampak so se zaradi fotrove službe morali preseliti v drugo državo, tako da so morali psa pustiti pri njihovem prijatelju, pri katerem se je pes zelo dobro počutil
Kaj še?
Joj, grozno zdaj sem se pa ful izpovedala...  Shocked
No, če se je komu ljubilo brati naj plis odgovori. Če ima naslov še kakšnga vzreditelja v Sloveniji, magar pa kje v tujini naj prosim pove, pa Sally daj se prosim kaj oglas.  Grin

No, pa še to: Jana me je opozorila na moj jezik. Vsem ki ste morali brati v taki obliki se opravičujem, Malo zato, ker mi tri črke že malo čudno delujejo, predvsem pa zato ker sem na takih forumih navajena spuščati črke zaradi hitrejšega pisanja.
Upam da ne zamerite preveč, v prihodnje se bom trudila da bo do takih napak prišlo čim manjkrat.
 Smiley
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 26   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: bradati škotski ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines