mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 18:35:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: K veterinarju - groza
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: K veterinarju - groza  (Prebrano 17674 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« : sreda, 09.11.2005 : 18:56:21 »

Zdravo!

Moja Žiža se nenormalno boji veterinarjev. Že preden pridemo v prostor se trese kot šiba na vodi. Nikoli ne vleče nazaj ali se upira, samo trese se. Največji problem je, ko mora iti na mizo. Da jo samo pogledajo, ni problem, če je treba kaj več pa... Danes sva bile na primer na praznjenju analnih vrečk - in je bila cela panika. Poiskusila sem jo držati cel poseg, pa ni šlo. Potem se je veterinar ustrašil da bo koga ugriznila. Tako smo jo dali pomirjevalo, da smo ji lahko iztisnili analne vrečke  Shocked . Veterinar mi je držal pridigo, da je to nenormalno obnašanje in da je moj pes zrel za psihologa. In naj jo sebi v dobro peljem k psihologu ali naj kako drugače rešim to nadlogo. Naj jo počim s  časopisom, ko bo kazala zobe in naj jo nato ignoriram. Ampak pri nas ni problem, če ji jaz čistim ušesa ali zobe. Do mene ni napadalna. Če pa sem udeležena v postopku pri veterinarju, pa verjamem, da bi ugriznila tudi mene. Naj bo pri veterinarju namaham  Shocked ?

Priznam, da je neprijetno - za vse udeležene. Držimo jo - najmanj 5 ljudi. Ima 11 kg. Prizanam tudi, da je meni hudo, če jo jaz peljem. In to najbrž tudi čuti - da sem tudi jaz nervozna. To pa moramo nekako rešiti. Ker vedno ne bo možnosti, da bo dobila pomirevalo. Pa še zdravo ni. Kaj predlagate? Sem čisto "fertik"... In se bojim kdaj bomo naslednjič rabili veterinarja...
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #1 : sreda, 09.11.2005 : 19:27:12 »

nagobčnik?

v naši ambulanti jih imajo cel kup, vsake velikosti in če je pač nevarnost, da bi pes zaradi bolečine ugriznil, se mu da pač gor nagobčnik (, če ga že prej nima gor). sicer konkretnega primera v živo še nisem videla, sem pa slišala za to. aja, pse ki so z nagobčnikom že prišli tja, sem pa že videla.

po mojem pa je normalno, da se pes brani, če mu kaj povzroča bolečino. konec koncev ne ve, da mu to koristi, ker mu pač tega ne moremo dopovedati. eni pa imamo očitno srečo, da so naši psi do takih situacij ravnodušni oz. če ne to, vsaj stisnejo zobe, ušesa nazaj in malo potrpijo (po več pregledih že itak vedo, da bo tega slej ko prej konec). no, jaz imam konkretno probleme s tem, da se vsakič, ko prideva v ambulanto, od strahu polula (v čakalnici je vse ok). ampak s tem sem se že (skoraj) sprijaznila. 
Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 09.11.2005 : 19:52:30 »

Nas je ponavadi polulal celo ordinacijo. In zato sva uvedla obvezno lulanje (najprej doma en sprehod, pred ordinacijo obvezno se en sprehod okrog, da izprazni zadevo). Notri je moral biti pa obvezno na sedi, da ni mogel spustiti luzice. Lulanje smo tako resili, se pa se vedno nekako boji ordinacije, ceprav ga nato notri podkupijo z vsemi priboljski, kar jih imajo na voljo.

O veterinarju pa raje ne bom...

Kaj pa ce bi se z veterinarjem zmenila, da bi veckrat obiskala veterinarja pa da ji nic v bistvu ne bi naredil... Recimo prideta noter, sledi nagrada, ce je pridna in ven...
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #3 : sreda, 09.11.2005 : 20:25:06 »

Ok. Moja se tudi polula. Poleg tega da še nori od groze. Vedno ima nagobčnik...
Si predstavljate da 5 odraslih ljudi drži 11 kg težke psa? Res ne vem kaj naj naredim...
Logiran
Afi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 105


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 09.11.2005 : 20:40:48 »

Pri nama so pa veterinarji že kar obupali in se navadili, da noče na mizo. Moram dodat, da je tale miza kar malo nevarna. Moja psica postane nervozna na njej in že velikokrat je poskušala kar skočit dol, pa sem jo komaj zadržala. Lahko bi si poškodovala noge. Tako da vedno ko prideva na pregled, ostane psica na tleh. Veterinar se mora pač skloniti in počepniti, da jo pregleda in cepi.
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #5 : sreda, 09.11.2005 : 21:14:34 »

Meni se zdi tale "rostfrajasta" miza tudi smrtonosna. Žiža izvaja prav smrtonosne obrate tam gor.

@Afi: kako ste prepričali veterinarja, da se skloni?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 09.11.2005 : 21:20:11 »

Sebi, tetin pes je ob vsakem obisku grizel in savsal in mu je vet. pac popolnoma rutinsko zavezal gobcek in ga cepil. 1, 2, 3.
Tudi moj sicer zganja paniko, drzimo ga 4je (vcasih pet), pa mi se noben vet ni kaj rekel glede tega. Grize pa ne, to je pa tudi res. Niti zarenci ne, samo cvili in jokca (in leze v narocje). Kri mu jemljejo iz zadnje tace.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Afi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 105


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 09.11.2005 : 21:26:11 »

Veterinar sam je obupal, ker je videl kakšna samomorilska nagnenja ima pesa. Bilo bi nesmiselno vztrajati. Kam pa vozite pesa?
Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 09.11.2005 : 21:29:58 »

Nasega tudi kar na tleh pregledajo. Ne vem, kaj je problem v tem, da veterinar ne bi hotel tako pregledati psa. Ce bi meni takole pridigal, bi zamenjala veterinarja.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #9 : sreda, 09.11.2005 : 21:30:58 »

@Afi: kako ste prepričali veterinarja, da se skloni?

ja , glede te mize. če lahko odgovorim ... ga damo gor samo, ko je res treba, drugače pa vse opravimo na tleh. in ni bilo nikoli nobene prošnje, če lahko ostane na tleh - ko prideva not nam reče, da lahko kar spodaj ostane.
mislim, da to ni noben problem - če se veterinar do sedaj ni še tega spomnil, ga pač prosi, če lahko ostane pes na tleh.
ampak če tako pomislim, ne vem, če je psa laže obvladati na tleh. Undecided
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #10 : sreda, 09.11.2005 : 21:37:43 »

Naš Rem je bil pri vetu priden, ko smo ga dali na mizo je pridno sodeloval, vet je rekel,da je malo tako pridnih psov,  ni imel nobenega strahu pred vetom, Bond pa pride v ordinacijo kot en gospod stopi na vago, počaka, da odčitamo, potem prevoha veta, dvigne taco kar pomeni daj mi bonbon, ko ga dobi pokaže vajo poleg in prostor, potem pa domov, razen za cepljenje mu še niso nič delali, razen vsak mesec zvagali, tako,da misli da je tam en šef, ki pride v kontrolo Smiley
Pri nas tudi cepi ,da je pes na tleh.
Logiran
Afi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 105


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 09.11.2005 : 21:38:56 »

ampak če tako pomislim, ne vem, če je psa laže obvladati na tleh. Undecided

Psa lahko primeš z roko pod njegov prsni koš in ga nekako prikleneš nase. Ga "fiksiraš". Mislim, ni nobene nevarnosti na tleh, da bi se kuža poškodoval. Pa še lahko ji prigovarjam in jo mirim. Za na konec dobi pa priboljšek.

Po drugi strani je pa res neudobno zate in za veterinarja ,ker "trpi" hrbtenica. Moraš biti sklonjen, v počepu.  Cheesy Cheesy da ne govorim, ko vstaneš se ti tako luštno zvrti, hehe Cheesy
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #12 : sreda, 09.11.2005 : 23:08:05 »

Tudi mi zelo dobro poznamo ta strah Undecided In je tudi mene vsakič groza veterinarja. Zanimivo je, da moj Ori do 8 leta starosti veterinarjev sicer res ni maral, ampak neke panike pa tudi ni zganjal...po 8 letih pa katastrofa. Iz nič. No vsaj jaz nimam v spominu da bi kadarkoli bilo karkoli, kar bi ga pri veterinarju prestrašilo (edinole analne vrečke Huh)...enostavno postal je nemogoč - prestrašen, paničen, napadalen, začel je renčat in verjamem da bi veterinarja tudi ugriznil. Res je, da nikoli ni bilo z njim nič resnega kar se bolezni tiče - cepljenja. In 2 x analne vrečke - morda se mu je zaradi njih vse zamerilo...čeprav med praznjenjem je bil priden...kasneje pa se je začelo...

Vglavnem bil je nemogoč...lansko leto ko je zbolel, sem šla k veterinarju, daržalo nas ga je 5!!! pa ima nepolne 4 kile. Enostavno nimaš ga kam prijet, je zelo hiter in gibčen...mislila sem da se bo veterinarju zmešalo, jaz tudi nisem imela več idej. Bolj so bili veterinarji nestrpni, bolj je bil Ori nestrpen in seveda tudi jaz. In po pravici povedano sem bila jezna na veterinarje - kaj nimajo nekih strokovnih prijemov?! Na koncu smo bili že tako daleč, da mu niso uspeli dati niti nagobčnika gor...pristali smo na pomirjevalu, ki pa je bil brez učinka...veterinar se je spet križal - češ kaka panika je to v psu da niti pomirjevalo ne prime? Celotni pregled bolnega psa je izgledal le merjenje temperature, in ogled psa od daleč...
Seveda sem odšla k naslednjemu veterinarju - zgodba enaka...in tako naprej. Na koncu sem pristala pri Matkotu (ne delam reklame Wink). Ko sem vstopila v ordinacijo, sem že razlagal kakšen je moj Ori, da bo vse skupaj zelo težko, da bo najverjetneje rabil pomirjevalo itd. Matko me je ustavil in rekel, da bo on precenil kdaj je potrebno pomirjevalo in da ga psu ne bo dajal, ker tako jaz pravim, ampak da bo to on ocenil...Pripeljem Orija notri, on se seveda trese kot šiba na vodi, mi leze v naročje...Matko me pomiri, naj ga kar imam v naročju, da se bomo prvo malo pogovarjali, da psa takoj ne vznemirimo in da naj se malo pomiri pri meni v naročju. In tako se mi pogovarjamo, Ori se za 0.1% umiri in Matko ga je začel božat in mirit, medtem ga je druga veterinarka zadaj lepo nežno a odločno prijela (to je tisti prijem - strokovni o katerm sem prej govorila Roll Eyes), in Matko ga je brez problema Shocked pregledal- pa še prebil solzne kanale (kar je baje za psa izredno zoprno, tudi boleče in pes ne sme niti trznit, saj gre z dolgo iglo v smrček) in stvar je bila opravljena brez pomirjevala, brez nagobčnika... Tongue Smiley

Orija je veterinarjev seveda še vedno strah (pri Matkotu je bil kasneje še na operaciji, kjer je zaradi delikatnosti moral prenočiti Cry, in ko sem zjutraj prišla ponj, je mirno pustil pri Matkotu da ga pregleda Shocked - mene je na rit vrglo, Matko mi je pa rekel da sta se spoprijateljila Grin), vendar je zdaj njegova panika obvladljiva Wink (čeprav imam še vseeno cmok v želodcu, ko greva k veterinarju Tongue)...

Če bi meni rekel veterinar naj ga po riti s časopisom bi jaz rabila pomirjevalo, ker bi se mi utrgalo Angry

Uf sem se raspisala  Huh

LP,
Diana
Logiran
sebi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #13 : četrtek, 10.11.2005 : 07:27:35 »

Ok, lepo po vrsti:

1. Meni se pač zdi tista svetleča miza nevarna. Drsi, pes skače kot nor, itd. Enostavno se bojim, da bo dol padla medtem, ko izvaja te smrtonosne obrate. Lažje bi bilo na tleh - mogoče vsaj poskusiti.

2. Moji dajo vedno nagobčnik. Jaz jo držim pri glavi. Pa kljub temu ni nič boljše. Če vam pokažem moje roke - strahota. Pa tehnik je ni nič bolje odnesel. danes bi jaz rabila zdravniško oskrbo.

3. Zamenjale sva 2 veterinarski ambulanti in skupaj 6 veterinarjev. Noben nima tega magičnega prijema.

4. Noben od veterinarjev mi do sedaj ni rekel česa takšnega kot mi je ta dotični: da je moj pes zrel za psihologa oz. da je to on rešil tako: ko mu je pes pokazal zobe v takšni situaciji, lepo dol z mize, s časopisom po riti in zapret v sosedajo sobo, kjer ni nikogar. Bi rada videla kako to zgleda. Veterinar pač pravi, da je moja psica v takših razmerah alfa in omega. In da sem za to kriva jaz, ker je nisem tako počila, ko je to začela delati. Kako naj rešim problem? Kaj kaj naredim?

5. Dotični veterinar se psice ni niti dokaknil. Jaz sem jo držala, analne vrečka je praznil tehnik, veterinar je pa stal pri pultu in gledal kako stvar poteka. In pametoval poleg - da me bo ugriznila v obraz in da nujno potrebuje pomirjevalo. Šele ko je Žiža spala, ji je pogledal ušesa in oči. Prej se je niti dotaknil ni...

6. Res je težko delati s takom psom. Prav tako se zavedam, da če nastopi kakšna resna bolezen ali poškodba in pes potrebuje dolgotrajno zdravljenje, ne more pri vsaki obravnavi dobiti pomirjevala. Kaj naj naredim, da ji pokažem, da to ni nič hudega. Mogoče bi ji za začetek začela sama doma meriti temperaturo. Postopek mora biti rahlo pospešen, ker morava čez 4 - 6 mesecev ponovno na pregled (v najboljšem primeru).

Čisto sem na tleh zaradi tega. Kaj če...
Prosim pomagajte!



Logiran
Nikomah
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 269


« Odgovor #14 : četrtek, 10.11.2005 : 08:47:14 »

4. Noben od veterinarjev mi do sedaj ni rekel česa takšnega kot mi je ta dotični: da je moj pes zrel za psihologa oz. da je to on rešil tako: ko mu je pes pokazal zobe v takšni situaciji, lepo dol z mize, s časopisom po riti in zapret v sosedajo sobo, kjer ni nikogar. Bi rada videla kako to zgleda. Veterinar pač pravi, da je moja psica v takših razmerah alfa in omega. In da sem za to kriva jaz, ker je nisem tako počila, ko je to začela delati. Kako naj rešim problem? Kaj kaj naredim?
S kakšnim bolj pametnim nasvetom, od že zgoraj navedenih, ti žal ne znam postreči. Lahko pa ti povem - če bi meni veterinar razlagal kaj tako bedastega, bi njega razučil s časopisom dvakrat okol ušes, če pa ne bi imel časopisa, bi vzel rolico papirnatih brisačk, ki so v ordinacijah vedno na dosegu roke!!  Wink  (no, v resnici bi mu zelo iskreno povedal, kaj si mislim o njegovi strokovnosti in metodah...)
Je pa zelo korektno s tvoje strani, da ne poveš kateri vet je to bil. Ko jih hvalimo, jih brez zadržkov poimenujemo. Zakaj jih ne bi tudi ob grajanju?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: K veterinarju - groza
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines