mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 19:50:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Česa pes ne sme jesti
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 26   Dol
Natisni
Avtor Tema: Česa pes ne sme jesti  (Prebrano 97235 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #75 : torek, 29.11.2005 : 20:24:58 »

pasulja mu ne dajem(  ker pasulj je pa ostal pasulj-  z vsemi pikantnimi dodatki Wink)

ok. napisala si, kako vi delate doma in kaj vašima psoma ne škodi.

zakaj ne pikantnega (mi rečemo "(pre)močnega")?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #76 : torek, 29.11.2005 : 20:50:48 »

ok. napisala si, kako vi delate doma in kaj vašima psoma ne škodi.

zakaj ne pikantnega (mi rečemo "(pre)močnega")?
Ker pikantna hrana, ni dobra ( Preveč) za  človeški želodec, kaj šele za pse.
Pa tudi jaz ga ne jem prav veliko  . To  je  poleg  žara, zadeva , ki jo kuha  pri nas  moška roka Smiley
Za vse ostalo  sem pa jaz  " master cheef".  (  Pri nas  smo  samo  štirje.  Dva  človeka  in dva psa  Cheesy To pomeni  en " Ultimat-kuhar-čistilka-likarica-perica-Snegokidec  Angry-  (in včasih če mi rata še celo  Smiley)   capo di  banda za vse Cool)
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #77 : torek, 29.11.2005 : 20:57:35 »

Zakaj pa ni dobra?
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #78 : torek, 29.11.2005 : 21:21:55 »

Zakaj pa ni dobra?
Kot vse pikantne, slane, mastne,... stvari niso dobre za ˝sluz˝ na prebavni cevi, ni dobro za kri in krvne žile, za želodčno kislino,...
Evolucijsko gledano, psi in njihovi predhodniki volkovi so prvotno jedli le surovo meso, ki ni bilo nič začinjeno in je tako ta hrana za psa nekaj ˝novega˝ ozr. za njegov prebavni sistem.
Skoraj tako, kot bi gledal zakaj pa krava ne je mesa. Zato, ker nima takega prebavnega traka.
Vendar, če bo človek nadaljeval s popolno ˝človeško˝ hrano, bo potekala naravna selekcija na podlagi te prehrane in čez nekaj, nekaj, nekaj časa bomo imeli lahko enak jedilnik.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #79 : torek, 29.11.2005 : 21:23:18 »

Zakaj pa ni dobra?
tako se počutim, kot bi Blažu odgovarjala( nečak od mojega  6 let star),  vedno  zakaj, zakaj, zakaj Grin Grin
Močno začinjena  pikantna hrana  predvsem pri ljudeh lahko povzroča resne želodčne težave.  Zaradi pikantne  hrane naš želodec deluje pospešeno , zato proizvaja večjo količino želodčne kisline- posledično  povzroča   lahko tudi čir na želodcu.  Milejše oblike so  spahovanje ,  zgaga, in bolečine v žlički.

In še  ena  kratka  obrazlaga Wink Smiley  zakaj  in na kakšen način  lahko   karkoli

Ker je  ena od sestavin želodčnega soka   solna kislina, in ker  pikantna  hrana  ponavadi povzroča spahovanje  ,  to pomeni ob enem tudi , da se  solna  kislina  vrača v požiralnik.  Kar pa zopet pripelje  do  drugih  zapletov( ker lahko solna  kislina  poškoduje požiralnik)- kronični kašelj, prekomerno slinjenje, bolečine pri požiranju  itd.  Če pa  se  takšna  hrana, uživa celo prekomerno, znajo biti pa posledice tudi kronične.
Zato  je pač moje mnenje, če škodi ljudem, verjetno  tudi škodi psom.  Če  ljudem  pikantna  hrana  lahko  skrajša  življenje  cca  10 let....  moj pes pa  živi  cca  14 let-  je absolutno ne bo dobil-  niti  povohal je ne bo.
Evo...  to je tako na hitro in površno(  če  ti kaj  pomaga Smiley)
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #80 : torek, 29.11.2005 : 21:35:59 »

Neprimerna hrana lahko s svojimi sestavinami povzroči rane na želodcu,...
Ko psu kakšna hrana ne ustreza, se pojavi to spahovanje in bruhanje, kar pa ni dobro, saj se iz želodca izloči želodčna kislina, ki  lahko poškoduje ostale notranje organe in pri izpljuvu poškodbo zob, saj razžre zobno sklenino.

Te začinjene ostanke od kosila raje pojejte do konca ali vržite proč!
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #81 : torek, 29.11.2005 : 21:56:34 »

flatka:  hvala  za obrazlago(  meni se  danes ne da  prav na dolgo razlagat...imam  talen dan- sem bila  snegokidec Wink Grin)
dodajam pa še  :
Te iste probleme lahko povzročijo tudi  prekomerno kisla  hrana;
Vsi  agrumi,  vložene kumarice, kakšna vložena paprika  , kislo zelje, zelena jabolka( čeprav  jih moj pes  vestno pobira po tleh  in  žre Angry)....itd.
Da o gobah  ne govorim... vložene nikakor... pa tudi drugače  ne.
Naša  izkušnja  z  gobami se je končala z  bruhanjem sredi sobe.  "Klepto- Damč jo je ukradel iz pulta  (  ocvrto marelo)  in jo potem tudi  vestno  izbljuval na sredi dnevne sobe Tongue
Logiran
TerraM
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 16


« Odgovor #82 : sreda, 30.11.2005 : 10:23:32 »

Ne mi zamerit naslednje besede, ker ne letijo na posameznike oz kateregakoli izmed vas, pač pa na širšo družbo. Ljudje delamo marsikaj "narobe" (mogoče ni najbolj pravilna beseda) in eno od tega je prehranjevanje. Hrana za nas že dolgo ni več sredstvo za preživetje ampak nam pomeni še veliko več.  Večinom gre za užitek, za zadovoljevanje tudi drugih potreb, ki jih tlačimo in zanemarjamo. Da je užitek čim večji mešamo kombinacije hranil, ki velikokrat niso najbolj primerne, dodajamo ojačevalce arome, dodatno maščobo, sladkor, sol itd...itd. In problem se jača s tem, da še danes jemo kot pred naprimer 50 timi leti (z vsemi dodatki ki jih prej še ni bilo) ob tem pa vendno manj porabljamo. To naše obnašanje prenašamo na pse in zato lahko vidimo danes poleg pretežkih ljudi vedno več pretežkih psov. Ne vem od kod ljudem ideje, da vse kar je dobro za ljudi, je dobro tudi za psa. Ni res! Prvič sta to še vedno dve različni vrsti (čeprav si vedno bolj ozko delita okolje) in drugič ljudje ne jemo tako zdravo kot mislimo da jemo. Posledice vnosov toksinov ali drugih neprimernih snovi v telo se večinoma ne kažejo le z bruhanjem, drisko in drugimi takojšnjimi znaki - to so akutne "zastrupitve". Dolgotrajno dajanje neprimerne hrane se bo prej odražalo v skrajšani življenski dobi, slabih zobeh na stara leta, slabim zdravjem na stara leta, razvojem raka in tumorjev. Je pa res da je pri vsakem psu drugače tako kot pri človeku (nekdo bo celo življenje jedel mastno hrano in umrl pri 90h, drugi pa bo zaradi ateroskleroze umrl pri 55h. Izbira je vsekakor naša in za nas in za naše pse. Samo nekaj bi še rekla: Okusov se naučimo in mi mislimo, da ker je nekaj nam dobro, da je tudi psu. Ni mu dokler tega ne spozna. In če vemo da napr. čokolada ni zdrava mu je ne damo. Tako nikoli ne bo vedel kakega okusa je in se vam ne bo smilil :"joj bošček kako se mu lušta, pa mu je ne smem dat". Isto je z otroci. Vsak grenek čaj je dober dokler ga ne sladkate in potem je konec nesladkega življenja.

Nisem ravno pristaš tega, da je prav, da pes je vse kar je človek iz zgoraj napisanih razlogov. Seveda pa lahko je veliko stvari, ki jih je človek, če le ta je zdravo (zdravo pa še ne pomeni, da jemo to kar smo navajeni skozi zadnjih 100 let). Volk zna po nagonu izbirat kaj je zanj dobro in kaj ne, današnji družni pes je te nagone v veliki večini izklopil, ker jih v sožitju z nami ni rabil. Dejansko nam v marsičem postaja vedno bolj podoben...uči se od nas...ni pa to vedno najbolj pozitivna stvar.

lp
t*
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #83 : sreda, 30.11.2005 : 10:45:19 »

Volk zna po nagonu izbirat kaj je zanj dobro in kaj ne, današnji družni pes je te nagone v veliki večini izklopil, ker jih v sožitju z nami ni rabil.

Jaz pa zadnje čase vedno bolj ugotavljam, da psi (vsaj moja psica) teh nagonov niso  izgubili, samo mi mislimo, da boljše vemo, kaj je dobro za naše pse in jih silimo, da jedo to in ono, kar sami nikoli ne bi izbrali... Verjemite, briketov noben pes ne bi sam izbral. Mojo psico sem jaz že od malega gnjavila z briketi in nikoli ni hotela jesti. Hkrati je vedno imela mehko blato ali celo driske, pa pogosta vnetja ušes in oči... Po letošnji kalvariji s klopnimi boleznimi, ko je bila nekaj časa čisto na dnu, pa smo jo začeli hraniti s surovo prehrano. V nekaj tednih se ji je prebava čisto uredila, splošno stanje neprimerljivo izboljšalo... Je pa psica še vedno izbirala med mesom, kaj bi jedla in kaj ne bi. Sama sem že spet mislila, da gre samo za njeno razvajenost, dokler nismo z veterinarjem ugotovili, da ima najverjetneje alergijo na nekatere vrste mesa. In točno te vrste mesa je cel čas zavračala... Odkar ne je več tega mesa, so se ji same sčistile še ušesa, zginili so ji mozoljčki pod brado itd. Pa še nekaj, ko sem ji začeli dajati surovo hrano, sem se še kar malo lovila, koliko organskega mesa, koliko zelenjave zraven itd., pa mi je psica tudi sama pokazala, kaj rabi. Če je bila zaprta, je sama iskala zelenjavo, jetrca in podobno. Ko je pa tega dobila preveč, pa je to puščala... Pa že od malega je vsaj nekoliko jedla samo brikete z ovčetino... Pa naj mi še kdo reče, da psi ne vedo, kaj je za njih dobro... Veliko boljše vedo od nas samih.
Logiran
Nikomah
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 269


« Odgovor #84 : sreda, 30.11.2005 : 11:05:13 »

Isto je z otroci. Vsak grenek čaj je dober dokler ga ne sladkate in potem je konec nesladkega življenja.
  http://www.cheesebuerger.de/images/more/bigs/c024.gif
Logiran
TerraM
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 16


« Odgovor #85 : sreda, 30.11.2005 : 11:13:13 »

 Lep odgovor, ki me je zelo razveselil Smiley Seveda so psi ki "vedo" kaj je za njih dobro in kaj ne. Tudi ljudje znamo to, če si znamo prisluhnit in se opazovat.

...če bo pa izbral ocvrto čez kuhano, sladkano čez nesladkano in slano čez neslano pa je pri naših pseh (za katere skrbimo) navadno stvar okusa...le redko bo temu botrovalo pomanjkanje Na, trigliceridov ali glukoze.
Precej je stvar navade. Moja psica surovega kosa mesa sploh ne zna pojest (vlači ga po ustih, pljuva ven, nerodno žveka in ga čudno gleda). Ko dobi surovo kost obdano z malo mesa pa jo popolnoma obere, da ostane spolirana kost za v smeti Smiley.
lp
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #86 : sreda, 30.11.2005 : 14:07:33 »

BONIE,  http://cosgan.de/images/midi/froehlich/h050.gif  http://cosgan.de/images/midi/froehlich/h050.gif  http://cosgan.de/images/midi/froehlich/h050.gif  Bolj se ne bi mogla strinjat!
V bistvu so briketi in druga pripravljena hrana samo potuha nam, in dinarčki za vele industrijo. Nek ameriški veterinar je naredu poskus. Pse, ki so bili do takrat hranjeni z "umetno" hrano in so se jim že razvile "pasemske" bolezni, je začel hraniti samo s surovo hrano. Skoraj vsem se je v kratkem času stanje bistveno izboljšalo.
Res je, da so psi izgubili nekatere nagone, npr. ne znajo uloviti oz. ubiti plena (zato pogosto raztrgajo ovce...), vejo pa, da morajo lovit in kaj morajo loviti. Njihova prebavila so še vedno prilagojena surovi prehrani, je pa sigurno boljše dat psu brikete kot pa ostanke našega kosila!! Je pa s surovo hrano nekoliko več dela, ker je treba vseeno poskrbet, da kuža dobi vse. Moja zverina je tudi že dve leti in pol hranjena pretežno s surovo hrano in je videt kar navdušen!  Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #87 : sreda, 30.11.2005 : 15:01:25 »

Psi so očitno različni, moje so po vsej verjetnosti mrhovinarji, saj surovega svežega mesa niti ne marajo (ok ne rečem, da ga ne bi pojedle, iz požrešnosti, da ga ne bi slučajno kdo drug, ampak tekne jim pa niti najmanj).
O briketih ne bi razpravljala, ampak odkar hranimo psice z njimi (recimo 80 - 90% vsega kar požrejo) se jim je življenska doba dvignila za približno dve leti (mogoče tudi več, nekatere starke so še vedno žive in aktivne)
kisla hrana ne dviguje kisline (nasprotno, dviguje pa jo sladka). Kislo zelje mojim čisto nič ne škodi pa še zelo rade ga imajo, kuhanega ali surovega, ni važno. kislih kumaric ne marajo, sveže pa pojedo brez probleme, če jih uspejo nabrati. Imajo pa veliko raje bučke.
Alica naravnost uživa v pikantnih dodatkih (ki jih pa zaradi varnosti dobi samo v majčkenih količinah) - zenf, feferoni, celo majčken čili, najbolj pekoč kar sem jih kdaj dobila v usta, ji je bil všeč in bi še enega.

Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #88 : sreda, 30.11.2005 : 15:16:42 »

Pri nas nihče ni pristaš instant hrane.  In tudi meni  kuhanje  pomeni  določen užitek in si vzamem čas,   tudi  kuham brez  umetnih  konzervansov(  razno raznih  emulgatorjev in nadomestkov).... imam pač to možnost, kar pa rade volje verjamem , da vsi te možnosti pač nimajo  bodisi zaradi delavnika,  in mogoče tudi okolja kjer živijo.
Tudi  najina prehrana, se je  močno spremenila, delno tudi  zaradi  moje  (izpred let) nastale  težave(  zaradi  službe sem si skoraj čisto uničila  želodec-  dolga zgodba je ne bom razpletala  tukaj)  torej  pri nas se kuha  manj slano , manj  začinjeno, manj mastno,  in kar se da  naravno.

Moja dva psa  dobivata  tudi brikete  zraven moje  pasje-kuharije(  star lovski recept- žitarice, meso, zelenjava).  Če  pa  imamo  za kosilo  naprimer  "  pristno "sladko  zelje, ne vidim nič  spornega  , če ga dodam  (  predno je jed  končana Wink)  za naju  tudi pasji  prehrani.

glede  surovega mesa  ....  kakor    gdo Wink....  Damč  , ga pri nas ne jé( on je pač  gospod seter  in mu vse ni dobro- tudi  briketov samih se ne pipne  in to  že od malega naprej ne). Tamala Dina (  žimavka)  bi  pa  verjetno ga.  Ker ona  tako ali tako  vse poje  kar dobi.  Bi  pa zaradi  take  prehrane v bodoče  lahko imela  probleme  pri njenem delu.(  psica  se  šola  za  namen  lova)  In tudi  vsak dan(  vsaj pred tem snegom) je bila v tesnem stiku  z divjadjo,  bodisi  tako ali  drugače(  organizirano).  Ker živim v bližini gozda, in ker so  tukaj  zelo pogosti prebivalci gozda tudi  lisice->  to pomeni  v gozdu  so  mrhovišča->  psica  pa ima  kar se da  izostren vonj, bi zaradi  surove prehrane  sigurno  zavila  na malico  v  kakšno  mrhovišče.  Kar  pa je    nedopustno  bodisi  zaradi  nje    same in  zaradi  njenega zdravja.  In  mrhovišče  bi bilo še  najmanj  kar  bi se polotila.  Verjetno bi se tudi  tiste  divjadi  katero  bi morala  aportirat  ali  bodisi kar koli drugega.  zato  vsako  divjačino, katero  dobi-  zaslužimo z njenim delom   dobi tudi  ona.  ampak vedno  prekuhano.

Ne vidim nič  spornega , v    surovi hrani.  Ampak  za  čisto  vse pasme  se mi pa res ne zdi primerna.

 Je pa še eno dejstvo.  Vsi  psi niso po istem kopitu.  Nekaterim   pač določene  stvari ne  škodijo,  in zato tudi menim , da  vse  kar je napisano  , da zna biti škodljivo, nekaterim ne  škodi  popolnoma nič.....  sicer  pa  vsak  vesten lastnik  prekleto  hitro opazi  kaj  njegovemu psu  škodi in kaj ne. Wink
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #89 : sreda, 30.11.2005 : 16:02:57 »

tako se počutim, kot bi Blažu odgovarjala( nečak od mojega  6 let star),  vedno  zakaj, zakaj, zakaj Grin Grin

verjamem, toda če bi prebrala moj prvi post, bi videla, zakaj. pa naj bo še enkrat: sestaviti nameravam seznam "prepovedanih jedi/vrst hrane" in jih nalepiti v kuhinjo, da ga bodo moji starši prebrali in jih bo vedno opominjal, kaj se daje psu in česa ne.
meni je recimo dovolj, če mi nekdo reče, da pecivo ni za pse, njim pa ni, zato rabim čim bolj strokovne razlage, ki jih bodo prepričale.

naslednje vprašanje - sladkor, sladka hrana - zakaj ne?
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 26   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Česa pes ne sme jesti
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines