mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:55:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: Lulanje - malo drugace
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lulanje - malo drugace  (Prebrano 16899 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« : nedelja, 11.04.2004 : 11:50:12 »

Zacela sem novo temo, ker moj pes ni mladicek in ker pod drugim dopisovanjem na to temo nisem nasla podobnega primera.

Moj najdencek ima priblizno 14 mesecev (pri meni je od 10. meseca). Na zacetku je imel poceno medenico in nekaj casa ni hodil, tudi lulati ni mogel normalno. Zdaj normalno hodi in tece, vmes je bil tudi kastriran, lula pa zal, kjer mu zapase.

Zal tega dolgo casa tega nisem opazila. Hisa je velika in on je vsak dan veckrat preskocil pasja vrata na stopnicah (ki jih nemska ovcarka, petkrat vecja od njega, tri leta ni nikoli preskocila)  in hodil opravljat potrebo v mansardo (ki je ne uporabljamo) skoraj 2 meseca, preden sem opazila, da je vse polulano in se je laminat ze dvignil od urina... Tako v kriticnih trenutkih ni dobil navodil, kaj sme in kaj ne, in hisa je v njegovi glavi ocitno postala njegov WC.  Zdaj smo hojo v zgornja nadstropja z visoko pregrado preprecili in sedaj lula pac v pritlicju - v dnevni sobi, predsobi, delovni sobi, skratka povsod. To se dogaja, ko sem v sluzbi, torej ga ne morem okregati tisti hip, ko to naredi. Vsi pa vemo, da nekaj ur po tem psa nima smisla vec ostevati.

Ne morem tudi zanesljivo trditi, ali lula zaradi tega, ker ne more zdrzati, zaradi potrtosti, ker mene ni, ali oboje.  Morda je delno celo bolezensko (posledica poskodbe)? Ponoci se je sicer navadil, da zdrzi in se v spalnici ne polula. Tik pred spanjem, okoli polnoci, gremo se lulat, nato pa zjutraj okoli 7h. Torej bi se tudi podnevi lahko. A se nikakor ne.

Poskusila sem tudi tako, da sem dva tedna - cperav z veliko tezavo - hodila vsak dan sredi dneva iz sluzbe domov in ga peljala ven. Toda on takrat ni lulal, ali pa je lulal, a se je potem, ko sem odsla nazaj v sluzbo, spet polulal.

Pa se tole: lula dostikrat tudi, ko sem doma. V prizadevanju, da bi mi zacel dajati nek znak, sem bila vsa srecna, ko se je zacel usedati pred vrtna vrata. In smo vsake pol ure dirkali ven. In rezultat: ko pridemo ven, ne lula (ali le poredko). Ko smo spet notri, se pa ze cez deset minut spet usede pred vrata. Torej to uporablja samo zato, da izsiljuje, da bi sel ven. Zdaj sploh ne vem vec, ali naj ga upostevam al ignoriram. Ker edini rezultat je le to, da na vsak njegov mig dirkamo ven. Zgodi se pa  tudi, da zunaj nic ne opravi, ko pridemo noter, se pa polula. Enkrat se je polulal celo, ko sem sla samo za 10 minut v zgornje nadstropje in sem zaprla vratca za seboj. Torej iz protesta.

Nisem vec pametna. Ima kdo kak nasvet, za tak trdovraten primer? Kako sploh zaceti uciti psa, ce sploh nisi zraven, ko to pocne?

Aha, pa se to: zadnje case lula v glavnem samo se pred vrtnimi vrati. Torej je pogruntal, da bi moral iti ven, zadrzi se pa vseeno ne. Kot bi hotel reci, poglej, saj sem sel k vratom, ampak tebe ni bilo tukaj, da bi mi odprla...

Lp, Kiki

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : nedelja, 11.04.2004 : 12:20:47 »

Zivjo Kiki,

ne vem, ali bo informacija kaj pomagala, bi ti pa zelela napisati nase izkusnje z Luno.
Bokserko smo dobili pri starosti 6 mesecev, ko naj bi bila ze povsem cista. Prepricana sem bila, da je tako, vendar ob prihodu domov nemalo presenecena, ker zunaj ni hotela lulati in kakati, temvec je to storila takoj po prihodu v hiso. Najprej smo to pripisali nervozi ob selitvi, ker pa se v dveh dneh ni kaj spremenilo, sem zacela gruntati, za kaj bi pri zadevi slo.
Pri nas gredo psi prosti iz hise, torej niso na vrvici, saj je okrog hise dovolj prostora. Ob premisljanju sem se spomnila, od kod Luna prihaja - iz sredisca Ljubljane, kjer loci cesto od vhodnih vrat le plocnik, cesta je polna prometa, ljudi... - torej je Luna morala biti vedno na povodcu. In najbrz je bila vajena na povodcu hoditi na potrebo. Torej, dali smo jo na strik in ze prvic komaj prinesli do garaznih vrat. Tudi naslednjic... Tako jo zdaj vodimo lulat na vrvici, ko gremo ven na igranje, gre spuscena. Naucila se je lociti, kdaj se bomo zunaj igrali in kdaj gremo samo opravit potrebo. Takrat se pridno usede pred vrati, da jo oborozimo s povodcem in takoj, ko je na "svojem prostoru", ze lulamo. Seveda zdaj lula ze tudi, ko je spuscena, kar prve dni ni storila tudi v dveh urah. Ker takih pasjih navad pri nas nismo vajeni, je bil prvi sok kar precejsen Wink.

Dingu in tebi zelim cim prejsnjo resitev tezav.
Logiran

Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #2 : nedelja, 11.04.2004 : 13:21:08 »

Hvala, Jana, mislim, da je to super ideja, je pa pri meni ta problem, da ga jaz ne morem spuscat iz hise brez vrvice. Ceprav je majhen, je postal zelo zascitniski, tako do mene kot do Simbe, zato oblaja vse pse (ki jih je v okolici zelo veliko) in vse sosede. Ce ne bi bil na vrvici, bi pa tudi kaksnega napadel.

Je pa tudi potepuscek, ker prej ni bil vajen rednih sprehodov in se je verjetno 'sprehaja'l kar sam. Ce ga spustim v gostem naselju, teka cez vse mogoce ceste in nic ne gleda (verjetno je tako tudi prislo do tega, da ga je zbil avto).

Zato ju spuscam samo na poljih in travnikih, kjer ni prometa.

Upam, da se se letos preselim v hiso z vecjo parcelo in blizu krasnih poti za sprehajanje sredi zelenja... Samo ce ga ne navadim lulat zunaj. bo tudi tam znotraj vse polulano...
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 11.04.2004 : 17:15:26 »

Dingovo vedenje ne bi smela biti posledica poškodbe. Najbolj enostavna in mislim, da v tej situaciji tudi edina rešitev je, da ga zapreš v boks za čas, ko te ni doma.
Logiran

Chris
gost
« Odgovor #4 : nedelja, 11.04.2004 : 17:26:28 »

Da pa bi mu takrat ko te ni doma omejila gibanje po stanovanju in ga pripela na povodec čim bližje vhodnim vratom in po tleh pogrnila papir pa ne gre? Pa vztrajala tako dolgo, dokler se ne bo navadil lulat (psi so živali navad) samo na ta papir pred vrati in ga boš potem lahko spustila tudi drugje po stanovanju, ko te ne bo doma? Potem pa papir postaviš na zunanjo stran vrat ali kaj podobnega. Ali pa, da ga zapreš v boks, kot je predlagala Smetka.

Sicer pa tole ne spada nikamor drugam kot pod LULANJE, ker je debata o lulanju. Ne vem ali bomo izmeli za vsako vrsto in starost psa sedaj drugo temo o lulanju, Lulanje, Zopet  o lulanju, Lulanje malo drugače... Opažam, da je vedno več dvojnih, trojnih tem Roll Eyes

Lp
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #5 : nedelja, 11.04.2004 : 23:15:00 »

Hm, v boks ga zapiram zadnjih nekaj dni, ker resnicno ni slo nikakor drugace. Rezultat je ta, da polula boks in deko, razmece hrano in vodo, da je potem cela stala in moram vse stran vreci. Ne vem, a naj ga pustim brez hrane in vode?

Zavestno sem se odlocila za nov naslov, ker je kar nekaj stvari drugacnih kot pri prejsnjih temah: prvic, je odrasel, zato vsi tisti triki za mladice, ki jih poznam tudi sama, ne pomagajo. Drugic, imam dva psa. Ce ga privezem za vrvico, se bojim, da se bo eden ali drugi zadavil, saj sta zelo zivahna in se stalno igrata ter se plazita eden okoli drugega.

Tretjic, je najdencek, ki je bil prej prepuscen samemu sebi. Vrvice ni navajen. Zunaj zdaj za silo gre, ker je ugotovil, da so sprehodi prijetna rec, tudi ce si privezan. Pa kljub temu mi je ze stiri povodce pregriznil. Namrec, takoj ko se kaj zaplete, ga zacne motiti, in ce ne odreagiram v sekundi... Ce ga privezem doma, bo to imel za kazen (enako, kot ima za kazen boks), pa se spet ga bo pregriznil. Ne morem vsak dan kupovati novega povodca, na verigo ga pa tudi ne bom dala...

Najboljse bi bilo, ce bi kdo izumil Pampers za kuzke (in to take, da si jih ne more sneti...) Kiss


Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #6 : ponedeljek, 12.04.2004 : 06:21:04 »

Glede na to, kaj kuza pocne v boksu, je to zagotovo izsiljevanje...si ga kar predstavljam kako iz togote razmetava in razmazuje po boksu, vse kar mu pride pod sape. Tudi sama sem imela enak problem s psom, v dobi njegove pubertete(par mesecev po 9 mesecu). Moj v boksu sicer ni pristal zaradi lulanja ampak zaradi demoliranja stanovanja-je zanimivo kaksno skodo lahko naredi 10 kilski cucek  Shocked Undecided . V boksu sem ga imela cele 3 dopoldneve, dokler nisem tretji dan prisla domov in imela kaj videti-raje ne opisujem, mogoce samo to, da je pes po kletki tako rovaril, da jo je premaknil in z njo razbil leseno steno. Drekec je bil pa tudi razmazan na vsaki resetki, po dnu in se po en meter naokoli kletke.
Pac sem psa omejila na 2 prostora-kuhinja in jedilnica in namesto vsakodnevnih cistilnih akcij, sprejela pozrto pohistvo. Cez par mesecev je sam od sebe prenehal z delanjem skode-kot bi odrezal.
Zal ne vem kaj lahko ti storis, hotela sem ti samo napisati, da te prav gotovo izsiljuje. Mogoce pa bi morala iti s psom od zacetka, kot pri mladicku. Imeti ga vedno na oceh, vztrajati z njim zunaj in ga pri tem spodbujati k opravljanju potrebe...pac mu niti ne dati moznosti, da bi se ponecedil znotraj. Mogoce te pa izsiljuje, ker bi bil rad zunaj in ne prenese zaprtega prostora, ker je bil vajen biti prepuscen sam sebi in poceti kar je hotel, sedaj si ga pa v njegovih oceh omejila.
Vem, da ti nisem dala nobenega pametnega nasveta pa vendar se mi zdi, da je pomembno, da ves da te izsiljuje-to je izhodiscna tocka za v naprej.

LP in veliko srece in potrpezljivosti ti zelim
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #7 : ponedeljek, 12.04.2004 : 07:45:08 »

Caterpillar, vsako mnenje in izkusnja sta dobrodosla, saj prispevata k debati, iz tega se pa potem ponavadi tudi nekaj uporabnega izcimi.

Saj jaz tudi mislim, da izsiljuje, ampak po drugi strani kaze pa tudi znake, da ne more zdrzati. Namrec pogosto najdem po tleh fleke, za katere sedaj ze dobro vem, da so posusene kapljice urina. To pa pomeni, da mu uhaja med hojo. (Dostikrat mu tudi po cesti). Vcasih zunaj lula normalno, t.j. dvigne nogo. Vcasih po zensko, vcasih pa kar med hojo. Kot da ne more povsem kontrolirati.

Naj povem, da ima tudi moj 10 kil in da je tudi on ze zgrizel robove vrat in  vogale sten, ko sem ga poskusila imeti zaprtega v eni sobi. V tej sobi je sicer rad, tudi polula se zdaj v njej ne, ampak zaprt pa noce biti v njej. Mislim, da je problem v tem, da takrat mene ni. pa se s psicko hoce biti.

Verjetno grize stene/razmetava boks res iz togote, ampak ko bi ga slisali, kako milo cvili in joka in prosi, da bi smel ven... Verjetno bo res ostalo pri boksu. Saj pomivanje in drgnenje urina mi se vedno ne uide, zato pa vsaj tla ne bodo unicena.
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 12.04.2004 : 07:51:21 »

Uhaja mu tudi med hojo ali spanjem? Nimam več tvoje tlf. št., me lahko ti pokličeš? Lp, Polona
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : ponedeljek, 12.04.2004 : 10:55:41 »

.
Citat
Sicer pa tole ne spada nikamor drugam kot pod LULANJE, ker je debata o lulanju.
Se ne strinjam,saj gre za čisto drug problem kot je lulanje pri mladičkih.
Imam psičko najdenko, ki jo je tudi povozil avto in je imela počeno medenico. Sicer se je z mirovanjem lepo pozdravila, vendar je v hiši vse polulala, če je bilo le mogoče po kavču, naslanjačih ali postelji. Včasih se je na omenjena mesta tudi pokakala.  Ker nobena metoda ni imela niti najmanjšega učinka, se je pač morala preseliti ven v pesjak, kjer je še zdaj. Za njene težave sta bila dva možna vzroka. Lahko je bila posledica poškodbe, možno je, da je bil poškodovan živec. Lahko pa je bil vzrok tudi psihološki. Psička je bila zavržena, najdena v zelo slabem stanju in za povrh še breja. V novem okolju je bila zelo nesigurna, bala se je da bo spet ostala na cesti, zato je hotela čimbolje označiti hišo za svojo. V prostoru, prepojenem znjenim vonjem se je počutila bolj sigurno.
Ne vem, za kateri vzrok je šlo, nagibam se k drugi možnosti, dejstvo je, da sem po dobrem letu ugotovila, da notri ne lula več. Ali  se je v tem času povsem popravila poškodba ali pa je psica samo postala bolj samozavestna in se tu počuti doma. Ne vem.  V obeh primerih je potrebno veliko časa.
Kaj lahko storiš?
-psa lahko preseliš v pesjak oziroma ga oddaš nekam, kjer bo lahko zunaj
-lahko poskusiš s plenicami, pri starih psicah z inkontinenco se obnesejo
-lahko  poskusiš ugotoviti pravi vzrok lulanja, za kar boš potrebovala poleg veterinarja tudi pasjega psihologa
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #10 : torek, 13.04.2004 : 12:31:21 »

Bolj, ko ga opazujem, bolj se mi zdi, da gre za psiholoske vzroke, pomesane tu in tam tudi z malo uhajanja vode zaradi slabega nadzora.  Zadnje dni je nekoliko boljse, sploh je vedno boljse, ko sem par dni doma. Saj mu ne morem niti zameriti, ceprav je zoprno, ko je vse polulano, kajti to je ze dolgo pocel, ne da bi mu kdo v tistem hipu rekel, da ne sme. Saj kako pa naj bi se potem naucil?

Oddala ga ne bom, tega ne bi mogla, tudi pesjak ne pride v postev. prvic imam hiso na kraju, kjer hodi mimo veliko srednjesolcev, pa ne maram, da bi kuzka drazili. Poleg tega sem iz principa za to, da pes vedno zivi skupaj z gospodarjem.

Za zdaj ga imam v boksu, ki je sredi dnevne sobe. Tako je sicer locen od psicke, ampak ga vsaj ni strah, ker je ona zraven, pa se okolje je tisto, ki ga je vajen. Problem je v tem, da se mi zdi, da je boks zanj se dodaten stres, zato se se toliko bolj vneto polula. Ampak danes sem prisla vmes domov in se v 5 urah ni polulal. Mogoce pa se bo pocasi navadil...
Logiran
sallys
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 422


« Odgovor #11 : torek, 13.04.2004 : 14:15:49 »

Kiki

Mogoče ima res ločitveno tesnobo..., ker pišeš da če si doma je bolje, da ko greš za 10 min v drug prostor pa že teče.
Verjamem pa, da si že vse poskusila.., ga puščala pomalem samega, čas. papir, omejitev, molitev.... Huh

 ;)Saj vama bo uspelo, samo ne odnehajta... Tudi midva si kdaj rečeva: "Klinc, bomo pa še enkrat brusili, pa lakirali - Sally že ne bomo ven metali!!! Tongue

Srečno!
@Neli
Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #12 : torek, 13.04.2004 : 15:11:26 »

Tudi jaz ti ne vem kakšnega pametnega nasveta ne morem  dati, sicer smo imeli podobne težave, vendra z mladičkom. Ugotovili smo, da doma lula le v dnevni sobi, zato smo ju (oba psa) med najino odsotnostjo zaprli v kuhinjo, kjer je tudi lažje očistiti tla. Ko smo prišli domov, smo šli najprej na Wc, kjer sta bila oba fuull pohvaljena, ko sta vse opravila,sledil je priboljšek in krajši sprehod, potem sem doma brez besed počistila packarijo.
Smo ju pa vedno vodili na isto mesto in tam vztrajali nekaj časa.Če ni kazalo, da bo kaj, smo šli domov, če se je mali sumljivo obnašal,hop ven. Ko je to začel izkoriščati, smo ga, če zunaj ni lulal in je začel jokati doma,pač ignorirali.In ga čez nekaj časa peljali ven. Če se je prej polulal, je bil kregan.Tako se je naučil, da nakaže, ko ga tišči, da gremo zunaj najprej na wc in potem na sprehod..
Boksa za navajanje na čistočo nismo uporabljali, ker sta oba psa tulila, Shocked saj se nista mogla igrat.Pa še predolgo smo odstotni, da bi bil cel dopoldne zaprt v boks. S ;De je pa tudi naš frajerček velikokrat polulal iz same tegote, ker je bil kregan za razdejanje!
Je bilo naporno, ampak uspeva!
Porabili smo nešteto krem za roke in tudi mi bomo menjali parket! Grin
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #13 : torek, 13.04.2004 : 16:27:49 »

Men se di da gre tukaj za ''protestiranje''. Ima kuža dovolj sprehodov na dan? Ne mislim opravljanje potrebe, ampak kvalitetne sprehode...
Ne vem, morda vas tako poskuša prisiliti, da ga peljete na sprehod...

Lp  Kiss
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #14 : torek, 13.04.2004 : 17:25:48 »

Za boljse razumevanje celotnega problema je del Dingove srecne zgodbice tukaj.
Kiki, tudi jaz upam, da bo lulanje iz protesta preslo Smiley
Logiran

Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #15 : torek, 13.04.2004 : 18:45:14 »

Evo, danes se pa ni polulal ne dopoldne, ko sem med sluzbo prisla domov pogledat (in je bil od zjutraj v boksu), ne popoldne, ko sem ga pustila nato kar spuscenega v hisi. Mogoce pa res pocasi kaj bo.

Upam, da nisem prehitro pohvalila... Rada bi videla, da se to uredi tudi zaradi njega, saj je zalosten, da je v boksu, psicka pa spuscena. (Ko je bila ona majhna, se ni nic sekirala, da je v boksu, ker je bila tega navajena, pa se vedno je dobila kup priboljskov. Dolgo pa itak ni trajalo, pri njej sem imela boks samo zato, ker vhod v dnevno sobo nima vrat in je skakala na goste. Zdaj se gre kar sama usesti v boks takrat, ko se ji zazdi, da bi bil cas, da dobi kaksen priboljsek... Wink)

Sprehodov ne manjka. Zjutraj od 40 minut do eno uro, popoldan pa vsaj eno uro, in to tako, da se oba zlaufata. Zvecer se en krajsi sprehod, vmes pa veckrat samo na potrebo. Ce to zadosca nemski ovcarki, bo tudi njemu. Gledam tudi, da gremo na take kraje, da ga vedno lahko spustim. Sprehodi so redni, ne glede na vreme.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #16 : torek, 13.04.2004 : 18:48:56 »

Super, da napredujeta. Wink
A boks je samo začasna rešitev- dokler se ne navadi? Ker potem bo res žalosten, če bo psička zmer spuščena, on pa v boksu.

Lp  Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : sreda, 14.04.2004 : 19:50:32 »

Me veseli da napredujeta. Če gre za psihičen problem bo minilo, potreben je samo čas in ne smeš ga sekirati zaradi lulanja. ko mu bo zrasla samozavest bodo težave izginile. Pes ne izsiljuje in ne protestira.  Kar nadaljuj z navajanjem na boks, s psom bodi čimveč zunaj, ko se polula zunaj ga redno pohvali, lahko ga tudi nagradiš, poskusi ga naučiti da bo lulal na povelje, s tem bo dobil še nekaj dodatne kontrole (ko vidiš da misli lulat izreci povelje, ko se polula ga nagradi.)
Kadar mu uide notri zadevo ignoriraj, najbolje je, da te niti ne vidi kako počistiš. Pomaga tudi vse ostalo, kar sicer pomaga pri psih z ločitveno tesnobo.  Oddaja psa je res zadnja možnost, ko vse ostalo odpove, selitev v pesjak pa načeloma ni tako slaba rešitev, če je pes v pesjaku samo takrat, ko nas ni doma in bi bil sicer itak zaprt v boksu v sobi. Še sploh, če bi bil lahko skupaj s psico. Vedno, kadar bi bili doma bi bil z vami, važno je, da bi ponoči spal notri.
Če zaradi otrok ni mogoče, pa ni mogoče, škoda.
Logiran
leni
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #18 : sobota, 08.10.2005 : 12:24:32 »

Naša psička je stara 3,5 mesecev. Z navajanjem na lulanje zunaj smo začeli šele pri 12 tednih, ker je bila šele takrat drugič cepljena in smo se bali raznih kužnih bolezni. Ven jo peljemo 3X na dan in takrat, se ji večinoma uspe polulati zunaj. Vendar pa še vedno lula po stanovanju (živimo v bloku), kadar se ji zdi. To pa je včasih tudi še 5 X na dan ali celo več, poleg lulanja zunaj. Takrat se ne pusti uloviti da bi jo lahko odnesla ven ampak beži pred mano. Ali lahko kdo kaj svetuje?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : sobota, 08.10.2005 : 16:25:46 »

Potem boste pa kar imeli problem. mladički se navajajo na čistočo kar sami od sebe že v leglu, če imajo dovolj prostora, potem pa moramo s tem nadaljevati prvi dan ko mladička prinesemo domov. Sedaj boste morali biti zelo dosledni, prva stavr ko se zbudi lulat, po vsakem obroku lulat, zadnja stvar preden zaspi lulat+sprehodi. Vselej, kadar dse polula zunaj pohvala, lahko nagrada, ko se polula notri se za to ne zmenite, najbolje je, da vas niti ne vidi ko pomivate. Kadar je ne morete imeti ves čas na očeh, jo nimejte zaprto v (majhnem) boksu, na katerega jo morate postopno navaditi. Če jo boste slučajno pustili v boksu toliko časa da se bo polulala, bo trd zaman. Lahko jo navadite, da hodi notri lulat na eno mesto, če je zelo majhna.
Zaradi strahu pred nalezljivimi boleznimi ste naredili veliko škodo, če psičke sploh niste peljali ven, škoda izgubljenega časa za socializacijo. Pred leti je bilo v tuji literaturi res zaslediti nasvete, do kdaj mladiči ne smejo ven. Potem pa so to ovrgli. Upam, da bodo kmalu ovrgli tudi nesmiselne nasvete o omejevanju gibanja mladičem.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #20 : sobota, 08.10.2005 : 17:18:59 »

Leni mislim da je za 3,5 mesecev staro psicko lulanje 3x nekoliko premalo. Iz mojih izkusenj je v tej starosti Uma lulala mislim da 5x na dan, in sele kasneje smo to zmanjsevali.

Poskusite jo navaditi da kadar lula znotraj lula na papir na enem mestu, meni jo to uspelo in tako je lahko, kadar ni zdrzala (recimo obcasno ponoci ali ce smo bili dalj casa odsotni) sla lulat na papir in enostavno tistega pocistis ko se zbudis ali prides domov.
Logiran
leni
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #21 : sobota, 08.10.2005 : 17:49:51 »

Psičko smo sicer peljali ven tudi pred cepljenjem (ubistvu nam je veterinarka svetovala da nej je rajši ne pelemo ven saj njena mamica ni bila cepljena) in smo jo že takrat nekako začeli navajati na čistočo. Mislim da nekako razume da je treba lulati zunaj samo problem je v tem da lula tolikokrat na dan. Dopoldne je na žalost ne more noben peljeti ven saj smo v službi in šoli. Ven jo peljemo zjutraj pred zajtrkom, po kosilu in po večerji pa kdaj še tudi vmes, drugače so pa popoldanski sprehodi dolgi tm okol ene ure ponavadi še malo več. Sem pa razmišljala da ima mogoče prehlajen mehur in zato toliko lula.
Sicer pa obema hvala za nasvete in upam da bo v prihodnje kaj manj lulanja.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #22 : sobota, 08.10.2005 : 18:19:17 »

Citat
Mislim da nekako razume da je treba lulati zunaj samo problem je v tem da lula tolikokrat na dan.
Ja dragi moji, a vam ni nihče povedal, da mladiček lula približno vsake dve uri.  Smiley Je treba kar večkrat kot samo 5X na dan ven! Mladiček pri 3,5 mesecih tudi slučajno še ni sposoben tako dolgo zadržati urina. Moj bo drugi teden star 6 mesecev pa greva še vedno 6-7X na dan ven...... to ne pomeni, da ga vedno tišči, ampak ga vseeno peljem preventivno. Pri 3,5 mesecih pa nisem samo non stop visela zunaj čez dan, ampak se je nemalokrat zgodilo tudi, da sva ob 3h ali 4h ponoči tekla ven na travo. Tako pač je z mladičkom in to se vzame v zakup....

lp
Logiran
leni
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #23 : sobota, 08.10.2005 : 20:23:25 »

Ja bomo probal bit z njo čim več uzuni če ne drugače bo pa vsak po kakšno uro uzuni z njo.Sicer pa je precej težko predvidet kdaj bo šla lulat. Jo bom probala naučit da se postavi pred vrata ko bo mogla lulat ne pa kot zdaj ko se lepo polula kjer se ji zdi pol nas pa opozori da je treba lužo brisat. žal nismo v hiši ampak v bloku zato tudi malo dlje traja da pridemo dol. Upam da nam bo ratalo kej uredit da bo za vse lepo in prav.

Logiran
marička
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 148


« Odgovor #24 : sobota, 08.10.2005 : 20:48:37 »

Mladički več lulajo, samo bi pa mogla lulat na eno mesto. Pri nas je bil to časopis! In vsakič ko se je polulal na časopis, smo mu dali nagradico in vsakič ko se je polulal zunaj je dobila nagradico! Sem pa kupila tudi takšne dezinfekcijske robčke v lekarni, da sem prekrila njegov vonj, ker če ji povsod diši po lulanju, bo povsod lulala! Pravijo, da pomaga tudi, če je njen časopis ki je že polulan,malo navlažen. Da ga vsake toliko malo pošpricaš  z vodo, ker naj bi bil tako vonj močnejši in se bo tja polulala! Jaz tudi ko sem zamenjala papir, sem pustila vsaj enega polulanega! Veliko se da naredit z nagradicami. Ko se je Kal polulal na časopis, je kar pogledal gor na omarico, kjer so bile nagradice! In potem je sledilo crtlanje in dvigovanje njegovega ega, hi hi!
Upam, da ti bo ratalo. Saj problem ni v tem, da se ti polula v stanovanju, problem je v tem, ker se polula kar kjer ji paše!
lp
Logiran
aeg
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #25 : nedelja, 27.11.2005 : 18:11:53 »

Imam 5 mescev starega beagla. Problem je v tem da je imel plucnico, katero smo uspešno sanirali. Problem pa pride, ker je psiček lulal in kakal notr na časopisni papir, ker ga ni bilo priporocljivo voziti ven. Kako ga sedaj, ko je zdrav to ovaditi??? Ima kdo kakšen nasvet???

Hvala in lp
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #26 : nedelja, 27.11.2005 : 20:16:35 »

age pes se bo po vsej verjetnosti sam odvadil Wink
odmaknite papir, ter ga vozite vsake toliko ven, ko lula pa mocno pohvalite ..tako kot ste ga navadili lulanja na papir, ga zdaj lulanja zunaj Wink  jaz mislim da prevelikega problema ne bi smelo biti Cheesy
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #27 : sobota, 17.12.2005 : 23:32:15 »

Rešitev je tudi, da papir postopoma pomikate proti vhodnim vratom.Ko bo enkrat papir pri vratih, ga lahko odstranite, ker bo pes stekel k vratom, ko bo moral lulat. Srveda pa ga je potrebno opazovati in zeeelo nagrajevati!

Aja pa še to glede lulanja mladičkov. Lulat jih je na začetku treba voziti nekje vsaki 2 uri. Če se tega dosledno držite (velja tudi ponoči) je pes v nekaj dnevih sobno čist (ker mu ne damo priložnosti, da bi opravljal potrebo notri). Preverjen recept, čeprav zahteva nekaj neprespanih noči!
Logiran
Gala*
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #28 : sreda, 07.05.2008 : 17:07:27 »

Živjo!

Sem nova na forumu in ker vidim, da mate rajš, da se nove teme ne odpirajo, sem se priključila obstoječi  Grin. Imam dobermanko staro 10 let, ki je popolnoma navajena sobne čistoče. To pomeni, da je navajena sprehoda zjutraj pred mojo službo in potem po službi (včasih je razmika 10 ur), seveda pa še sprehod pred spanjem. To so konkretni sprehodi, zato sem prepričana, da ji ni problem zdržat dlje časa.
Občasno pa se pojavljata dva problema. Prvi je lulanje iz maščevanja. To izgleda tako, da v redkih primerih, ko pride kak obisk in ona ne more biti prisotna (ker smo mi v kuhinji, ima ona na razpolago dnevno, spalnico in teraso), se od jeze, ker ni zraven, polula kamor nanese. To se je sicer zgodilo mogoče trikrat, vendar dovolj, da vem, da je bilo od jeze in ne ker bi jo res tiščalo. Predlog za ukrep? Ker kreganje očitno ne pomaga.
Drugi problem: prepričanje, da je lulanje na balkonu isto kot lulanje zunaj. To izgleda tako, da če je balkon zaprt, zdrži do sprehoda, če je balkon odprt, izkoristi možnost in se pač polula tja, kot bi bila zunaj. Baje se kupijo eni spreji, ki psa odvrnejo od lulanja na določenem kraju. A imate kake izkušnje s tem?

Hvala za odgovore.
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: Lulanje - malo drugace
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines