mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:28:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: vnetje perifernih živcev
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: vnetje perifernih živcev  (Prebrano 6187 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« : sobota, 07.01.2006 : 15:33:53 »

Mene pa zanima če se je že kdo srečal z vnetjem perifernih živcov, ker je moj kuža (zlati prinašalec VAČ) lani februarja zbolel z to boleznijo,,,,,fora je v tem da nobeden veterinar ni vedel kaj je z njim narobe....začelo se je tako hitro,najprej ga je nekaj pokrivil (dobesedno hrbetnico je imeu čist v trikotnik dvignjeno,tko da so bile sprednje in zadnje tačke čisto blizu),potem je začel zgubljati ravnotežje,še v istem dnevu so mu odpovedale zadnje tace,,sprva so mislili da gre za želodec,ko pa so mu odpovedale zadnje tace so pa rekli da gre za hrbtenico,drugi dan zjutraj pa ni mogel več premakniti nobene tace,lahko je samo mahal z repom in premikal glavo.

Vse to se je zgodilo v dveh dneh (četrtek,petek).
Paraliziranega smo odpeljal k veterinarju in sprva so hotl narest rentgen hrbtenice,2 veterinarja sta ga pregledovala in jima ni bilo nič jasno,ker je vse ostalo funkcioniralo razen tac.
Poklicala sta še eno veterinarko ki je prišla iz švice (tam je bila na specializaciji),da bi še ona pogledala Vača.

No ko ga je pregledala nam je povedala da gre za zelo zelo redko bolezen (prvi primer v slo.) ki iz neznanega razloga napade periferne živce ob hrbtenjači in jim (poje) uniči korenine (živčne vršičke),to pa je ugotovila na podlagi Vačevih refleksov ki jih pa ni bilo,,,,nato pa nam je tudi povedala da je možnost preživetja zelo majhna 10% ker tej živci uravnavajo delovanje mišic,in v najslapšem primeru se psu sesedejo pluča....tako da pes ki zboli z to boleznijo (brez prave diagnoze lahko v 24 urah umre)v velik primerih pogine.
Tko da je naš Vačko dobiu ene tablete za živce,in veterinarka nam je še rekla da če bo slučajno preživel prve dva dni bo zelo dolgo okreval.
Rekla pa je še da če bo začel med vikendom teško dihat da naj ga pripeljemo uspavat,ker mu nebi bilo več pomoči.
Tako da smo ga cel vikend na 5 minut obračal,da se mu nebi sesedla pljuča (nobeden ni spal,samo njega smo pedenal),vikend je preživel in peljali smo ga na kontrolo.
Rekla nam je Da je za eno dlako stanje boljše ampak še vedno na meji.
In tako je bilo en mesec,Vač ni hotel  jesti ne piti,niti lulat niti kakat.
Tako da smo ga morali na 4 ure v deki nesti ven na travo da se je polulal.
Shujšal je na 15 kil.(imel jih je35).
Ko pa je na obisk prišel od fanta pekinezer Ronn pa se je Vaču povrnil apetit,in začelo se je okrevanje.
Preden je premaknil tačke je minilo 2 meseca (rekordno hitro se mu je stanje izboljševalo)...tako da danes že čisto normalo teče,hodi in se igra.
Na veterini niso mogli verjeti kako hitro se mu je stanje izboljšalo,tam ga imajo zelo radi,saj smo imeli kontrolo 2x na teden.
Z ronnom sta ševedno najboljša prijatla (VAč-zlati prinašalec,Ronn-pekinezer)malo nenavadno izgleda ampak kaj čmo.


Zanima pa me če je kdo imel bližnje srečanje z to boleznijo,in da je pes preživel,bi zelo rada izvedela ali se to lahko ponovi,ker če se bo nevemo če bo Vač preživel,zdj je imel srečo da je bil 2 leti star in v zelo dobri fizični formi.

Logiran
briketi
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #1 : ponedeljek, 13.03.2006 : 14:25:51 »

vesel sem za vašega Vača, samo še nikoli nisem slišal o podobni bolezni!
upam, da bo z njim vse u redu!
Logiran
draga
novinec
*
Sporočil: 37


« Odgovor #2 : četrtek, 14.02.2008 : 08:26:55 »

ne ven kam naj naslovim svoje vprašanje zato sem ga dala sem.
Zanima me sedaj ko sem prebrala z novic koliko psov in mačk so evzanizirali na Bizeljskem zaradi stekline.
  MOJ pes je cepljen se sreča z okuženim s steklino ali  zboli ali kaj sledi.Kakšni so sploh znaki okužbe s steklino razen tega da se baje pes hudo slini?
Logiran
papi
novinec
*
Sporočil: 22


« Odgovor #3 : četrtek, 19.11.2009 : 12:58:08 »

Po celem spletu iščem odgovor glede na težave mojega psa pasme Bernrdinec. In sicer so se težave začele nekje pred 10 dnevi, ko je bruhal, potem ni bilo nič, v ponedeljek 16.10. je dobil visoko temperaturo, naslednji dan pa je že imel paralizirane zadnje okončine. Poklicali smo veterinarja, ki mu je dal injekcijo, vendar stanje ni bilo boljše temveč še slabše, saj so mu odpovedovale še prednje okončine zato smo ga odpeljali na veterinarsko postajo na temeljit pregled, vendar veterinar glede na stanje in opremo ni mogel podati temeljitejše diagnoze zato nas je napotil v veterinarsko bolnico, kjer so opravil rentgen, vendar slike niso pokazale kakšnih hudih zadev (v bistvu nič), vendar smo želeli, da mu pomagajo. Dali so mu 1000 mg  Solomedrola (ali kako se že reče) in rekli, da naj bi drugi dan bilo bistveno bolje. Edino stvar, ki se je spremenila na bolje je, da je pes začel bolj jesti in piti. Naslednji dan je bilo stanje na prehranjevanju vzpodbudno vendar mu je začelo prednje okončine zvijati, sam pa ni imel nobene moči, da bi jih premikal. Zanima me, če ima kdo kakšno podobno izkušnjo, da mi pove kaj se s kužkom dogaja, zares ne razmišljamo o usmrtitvi dokler se bo pes prehranjeval in bi res želeli, da bi ozdravel, samo res prosim, da nam pomagate z nasveti, kam naj se obrnemo po pomoč oziroma kaj mu naj dodajamo v prehrano, da si bo opomogel. Hvala za vsak nasvet.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 19.11.2009 : 13:01:15 »

So mogoče posumili na kakšno klopno bolezen? So mu testirali kri?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #5 : četrtek, 19.11.2009 : 13:02:30 »

Dokler nimate diagnoze, mu ne morete pomagati. Treba bi bilo narediti veliko več preiskav - popolno krvno sliko (klopne bolezni?), toksikologijo, nevrološki pregled, CT ...

Psa v takšnem stanju bi jaz peljala na veterinarsko univerzo na Dunaju. Pri nas preprosto nimajo potrebne diagnostične opreme, če pa že je imajo CT, je diagnostika bolj slaba, ker primanjkuje specialistov.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #6 : četrtek, 19.11.2009 : 13:04:26 »

Se v celoti podpišem pod Kalsang.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : četrtek, 19.11.2009 : 13:12:55 »

Zelo podobno je zgledal pes, ki se je zastrupil z botulinom. Samo so na kliniki v Ljubljani znali postaviti diagnozo in tudi pozdravili so ga, čeprav je bil 10 dni pod kisikom.
Logiran
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #8 : sobota, 25.09.2010 : 17:22:27 »

Lep pozdrav!

Papi upam da so še pravočasno ugotovili kaj je bilo narobe z vašim kužkom.....zelo podobno kot pri našem Vaču......upam da je preživel.

Jaz in naš Vač imamo novi problem. In sicer od kar je preživel vnetje perifernih živcev se nam dogajajo čudne zadeve.....leto po ozdravitvi so vača začeli vsake toliko (naprimer na 3 mesece) napadati krči, ali če bolje rečem en krč.....nekateri so mi rekli da ima epileptični napad amak to izgleda čisto drugače......kar naenkrat mu skrči hrbtenico in potem mu rep in glavo zategne navzgor tace pa narazen, in on je takrat trd kot kamen....še obraz mu zategne..in to traja neakaj minut in potem počasi popušča.
Ko ga v celoti popusti je zopet dobre volje in nadaljuje kjer je ostal.
Sprva smo mislili da se mu je to začelo dogajati zaradi tiste hude bolezni ki jo je preživel, sej to bi bilo logično saj je imel poškodovane živce....ampak potem pa...ronni vačev prijatelj, ki je pekinezer in ima 30kg manj eno leto mlajši, večino časa preživi na vikendu na štajerske tako da niti ne živi v istem okolju niti ne jesta iste hrane....leto za vačevimi krči dobi identične krče.
Katastrofa...
Sedaj oba vsake toliko pokrivi in mi še vedno ne vemo zakaj....nad veterinarji sem obupala oni bi mojga vača še miljonkrat slikal ..naredili to in ono in nakoncu nič povedali...tako da mi ostane le crklanje ko ga krč zagrabi.

Ampak problem  je v tem da je vač zdaj star že 7,5 let in vse težje prenaša te krče.
Zadnjega je imel pred enim tednom in je bil, ko ga je krč zagrabil tako slab da smo mislili da ga bomo morali peljati evtanizirati, ker se sploh ni mogel premikati, ko pa se je po 30 minutah postavil na noge ,ni normalno hodil, prov videlo se mu je da ga bolijo prav vse mišice, še ven ni hotel iti....dalei smo mu 75mg naklofen,saj je bila nedelja zvečer pa še poplave so bile in nismo mogli do veterinarja.

Tako da smo mudali edino zadevo ki jo pes iz naše domače lekarne  lahko dobi...predhodno sem se pozanimala pri dežurnemu veterinarju, in je reku da mu 1 naklofen na njegovo težo ne more škoditi.
Tako da je saj zaspal...zjutraj se je zbudil kot da se ni nič zgodilo  , uzunaj je celo malo pretiraval saj je tekel in se vlajal po travi.
Tako da smo v slepi ulici in upamo da ga krč ne bo več zgrabil....nimam pojma zakaj se mu to dogaja očitno pa njegova preboljena bolezen nima zvzeze z krči....zato me zanima če se je mogoče še gdo  srečal z takimi krči in kako se jih prepreči, saj se bojim da po naslednjem mogoče več ne bo prišel k sebi.


Za odogovore se vam že vnaprej zahvaljujem.


Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: vnetje perifernih živcev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines