mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 10:39:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Vzrediteljski kodeks
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzrediteljski kodeks  (Prebrano 16148 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« : petek, 13.01.2006 : 13:12:06 »

Nikjer ne najdem eticnih nacel za vzreditelje. Iscem nadgradnjo vzrejnih komisij, nadstandard, vzrediteljsko odlicnost. Taksne ljudi, ki ne parijo svojih psic prezgodaj in prevec pogosto, ki se na pasmo spoznajo, vodijo natancno statistiko o lastnostih svojih psov in vseh njihovih sorodnikov, so pripravljeni o tem tudi spregovoriti, omeniti morebitne tezave in pojasniti, kaj so storili, da bi se jim pri mladickih izognili... Taksne, ki so pripravljeni dati pisno zagotovilo oziroma garancijo, da mladic nima resnejsih dednih okvar ali vedenjskih motenj, oziroma so ti pripravljeni v nasprotnem primeru dati na izbiro novega mladica ali povrnitev kupnine (ne da bi pri tem zahtevali, da morate bolanega mladica vrniti oziroma ga evtanazirati). Taksne torej, ki nimajo razloga, da ti ne bi dali seznama kontaktnih podatkov od vseh svojih kupcev, lastnikov samca in drugih referenc, pri katerih lahko (ce zelis) vse preveris... In nenazadnje taksne, ki so pripravljeni svojega mladica kadarkoli brezpogojno vzeti nazaj, ce novi lastnik ne bi mogel vec skrbeti zanj.

Ali obstaja kaksen taksen eticni kodeks? Kje lahko kupci najdejo vzreditelje, ki so ga podpisali? Obstaja pri nas kaksna avtoriteta, ki podeljuje certifikate kakovosti zglednim vzrediteljem? Roll Eyes
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #1 : petek, 13.01.2006 : 13:24:58 »

Odgovori na tvoja vprašanja:

1. NE
2. v tej državi NIKJER
3. NE

Tega v SLO ni...etičnega kodeksa vzrediteljev...niti ne kaže da bo kaj kmalu zadeva uveljavljena...vzrejne komisije/pasemski klubi pa itak pravijo "važno, da se držijo vzrejnega pravilnika in PSD"...


Logiran
Ninca10
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 644


« Odgovor #2 : petek, 13.01.2006 : 13:40:34 »

Sirtaki, kaj pa v tujini? Ali to ze kje prakticirajno in je etični kodeks nekaj vsakdanjega...in ce to obstaja v tujini, kje?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #3 : petek, 13.01.2006 : 13:48:51 »

V tujini imajo te etične kodekse (aka code of ethics) povečinoma pasemski klubi. Tako, da odvisno od njih ali zahtevajo od svojih članov podpis/sprejetje tega kodeksa ali ne.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4 : petek, 13.01.2006 : 14:29:58 »

Marjetka, kot novopečena vzrediteljica se strinjam, da bi morali vzreditelji sprejeti večjo odgovornost za svoje mladiče in kvalitetno vzrejo. Na srečo sem se učila in se še učim od takšnih vzrediteljev (slovenskih in tujih), ki te stvari ponavadi urejajo s pogodbo ob prodaji mladiča, ki določa dolžnosti vzreditelja in skrbnika.

Glede zagotovil, da mladič ne bo imel dednih in vedenjskih motenj/bolezni... Tega zagotovila ti pa noben še tako odgovoren in kvaliteten vzreditelj ne bo dal. Tako kot se tudi v najboiljših in najbolj ljubečih človeških družinah lahko zgodi, da se rodi otrok z dednimi hibami, pa starši niso za to nič krivi, se to lahko zgodi tudi z mladički. Pri izbiri samca/samice za parjenje lahko ponavadi prešturidaraš rodovnik tam do starih staršev in če imaš srečo do pradedkov in prababic - s tem mislim, da preveriš njihovo zdravstveno stanje ali jih celo osebno poznaš - več pa ne. Lahko pri mladičku kakšen gen udari iz še bolj oddaljenih prednikov...

Glede vedenjskih motenj - dober vzreditelj lahko naredi veliko za socializacijo mladiča pred oddajo, ne pa tudi vsega. Zelo veliko socializacije se dogaja v novem domu, kjer pa lahko upoštevajo nasvete vestnega vzreditelja ali pa ne. Tako imaš med mladiči iz istega legla lahko histerike in takšne, ki ne trznejo za očesom, ko jim za ritjo raznese petardo... Vse to so lahko v veliki meri priučene reakcije zaradi dobre ali slabe socializacije, kar ni dedno pogojeno in do česar lahko pride potem, ko je mladič že v novem domu.

Sama bom vedno dala vse od sebe, da bi bili mladiči iz moje vzreje karseda najbolj zdravi in srečni, toda zagotovila za to ne morem dati, ker ni vedno vse odvisno od mene, se pravi vzreditelja. Iz tega razloga sem tudi zelo sumničava do posameznikov, ki zagotavljajo, da njihovi psi nimajo čisto nobenih problemov. To je prej marketinška poteza kot resnica.

lp
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #5 : petek, 13.01.2006 : 15:20:21 »

Se kar strinjam s teboj Kalsang. Tudi jaz sem vzrediteljica in poskušam narediti za mladičke in njihove bodoče skrbnike vse kar je v moji moči...

Žal pa je res da, lahko narediš le tisto kar je v človeški moči (preveriš rodovnike in zdravstveno stanje prednikov, ugotoviš kako gre pes k psički ali obratno, opraviš vzrejni pregled in vse preiskave, ki jih pasma zahteva, posvetiš vso skrb mamici in malčkom, poskrbiš za čim boljšo socializacijo .......) in to je več ali manj vse...ostalo naredi narava sama...in v naravo se še tako vesten in skrben in odličen vzreditlej ne more vmešati....

Sem pa nekoč nekje prebrala in to sigurno drži, da tisti vzreditelj, ki pravi, da se mu ni še nikoli nič "zgodilo narobe", da je vse lepo in prav in oh in sploh in daje garancijo na vedenjske motnje in dedne okvare ... ali je imel samo eno leglo in čisto srečo...ali pa laže..........

Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #6 : petek, 13.01.2006 : 21:07:17 »

sem vzreditelj nemških bokserjev. Hkrati sem tudi oseba za katero velja da ima dobro ime. In ker sem etičen in moralen človek, brez težav podpišem kar nekaj, če ne vseh postulatov takega etičnega kodeksa.
Vzrejam z primerno starimi psicami, ki so dobrega zdravja in ustreznega temperamenta, po pravilih ki jih postavlja pasemska organizacija, hkrati pa svoje pse testiram še na pasemsko značilne bolezni ter se ravnam v skladu z rezultati, kar pomeni, da neustreznih psov ne parim, kljub ispolnjevanju minimalnih pogojev, kot jih predpisuje klub.

med menoj in kupcem obstaja pogodba. pogodbi so priloženi zdravstveni izvidi staršev in potrdila o opravljenih prvaštvih in šolanjih. Opredeljena je dosegljivost za pomoč in nasvete novim lastnikom. opredeljena je predkupna pravica za psa ali pripravljenost da ga vzamem nazaj če bi ga lastniki oddajali, ter da mu sam poiščem ustrezen dom. Garantiram da je bil mladič pregledan pri veterinarju, ter sem pripravljen da če kupec v 72 urah po nakupi po neodvisnem strokovnjaku veterinarske stroke uveljavlja reklamacijo, vrniti kupnino v celoti ter vzeti mladiča nazaj, ali pa ga nadomestiti z drugim, če bi bil na voljo, oz na željo kupca.
ob oddaji novi lastnik dobi knjižico o vzgoji mladiča, ovratnico, povodec, hrano za 14 dni da je prehod na hrano ki jo bo jedel v novem domu lažji. S seboj odnese svojo dekico in igračo.

V pogodbi so zapisane še neke druge zaveze in tudi garancije, hkrati pa tudi kupec podpiše nekatere, med njimi je npr zaveza da se psa ne bo uporabljalo za pasje boje ali ga prevažalo v odprtem delu avtomobila ali priklopnika.

pogodba je dolga kaki dve strani. vsebuje določbe pravilnika o zaščiti hišnih živali ter določbe ki so vsebovane v nekaterih od "etičnih kodeksov".


Odgovor na vprašanje kot je bilo zastavljeno je z moje strani : DA

Ga podpisujem, in ga bom v bodoče še podpisoval z vsakim od kupcev.
In tudi bil sem na drugi strani, kot kupec, ko je tako pogodbo z menoj podpisal vzreditelj.

Vsi deklarativni kodeksi ki se dajejo članstvu v podpis so bedarija. Al to živiš in za tem stojiš, al pa ne. In najbolj psu ki je prodan "prijazen kodeks" je ta, da ga vzreditelj živi od momenta ko je mamo kupil, pa do momenta ko jo pokoplje. To mu zagotavlja da je "v njem" dobra genetika, to mu zagotavlja da je ustreznega karakterja in temperamenta ter nenakoncu izgleda. in to zagotavlja (seveda delno-saj vemo o mami naravi) tudi več možnosti da bo mladič kaj od tega prenesel na potomce če jih bo imel. Predvsem pa to v večji meri zagotavlja odlične možnosti da bo mladič zdrav v svojem življenju.
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #7 : sobota, 14.01.2006 : 10:33:00 »

Citat
Vsi deklarativni kodeksi ki se dajejo članstvu v podpis so bedarija. Al to živiš in za tem stojiš, al pa ne

Ja, to pa zelo drži .......Za svojimi mladički in ob njihovih skrbnikih stoji vzreditelj s čisto vestjo celo življenje v dobrem in slabem! Prav tako so vedno dosegljivi vsi podatki o samičkah in samčkih (in skrbnikih samčka) ter o vseh mladičkih. Mi se poleg tega dobimo skupaj na Klubskem dnevu enkrat ali dvakrat na leto  in si izmenjamao novice, izkušnje, mnenja ...itd.
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #8 : torek, 17.01.2006 : 15:30:13 »

Mene samo nekaj zanima.
S tem, da narediš pogodbo s kupcem se zelo strinjam in tudi podpiram.
Vendar me zanima, če pride do kršenja novega lastnika s pravili navedenimi v pogodbi in se kljub opozorilom ne odziva ter nato želiš psa odvzeti nazaj. Kaj, če lastnik potem tega noče,... Se potem postopek naprej reši na sodišču s priloženo pogodbo, ali ti preostane še kakšen drugačen način?

Lp
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #9 : torek, 17.01.2006 : 16:16:14 »

sodišče. in pa seveda glede na trdnost določil, tud možna dokaj hitra ureditev problema skozi izvršbo...se pravi odvzem.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #10 : torek, 17.01.2006 : 16:21:36 »

zavedat se je treba da pogodba veže vzreditelja in kupca, do dokončne "izrabe" predmeta pogodbe, torej do smrti psa. In če se v tem času pojavi razlog za "izničenje" odnosa, se to dost hitro lahko reši. Odvisno od volje seveda...kolk se komu dejansko "da it".

pri meni tudi piše npr "postopek" ugotavljanja nepravilnega ravnanja in sicer po tretji strokovni osebi s področja kinologije, ali v zdravstvenem pogledu, tretji osebi vet stroke.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #11 : torek, 17.01.2006 : 16:47:06 »

Meni se zdi pri etičnem kodeksu vzrediteljev še vedno najbolj ključno (čeprav zgleda najbolj riskantno") kolikortolikšna garancija glede dedno pogojenih bolezni. Ker razmišljam, da bi v bodoče tudi sama postala vzrediteljica, se mi zdijo vsa ostala določila lahko izvedljiva (povečajo le materialne stroške vzreje), ko pa sem iskala informacije po internetu, sem se kar zgrozila ob statistikah, koliko dedno pogojenih bolezni imajo različne pasme. S tem seveda nikakor ne impliciram, da imajo mešanci ali pasme, ki o boleznih ne govorijo, kaj boljšo situacijo ... glede na to, da o tem ne govorijo je gotovo situacija še dosti hujša. Zato dvomim, da lahko etični kodeks na individualni ravni kaj dosti garantira, razen hipotetično pri tistih, ki imajo že destletja svojo vzrejo s strogo zdravstveno kontrolo. Edino smiselno se mi zdi povezovanje vzrediteljev znotraj pasemskih klubov in drušev in vzpostavitev zdravstvene evidence o vseh psih določenih pasem, ki so zboleli za dednimi boleznimi. Ta evidenca bi morala biti odprta tako za potencialne lastnike psov kot tudi vzreditelje. Ta miselnost seveda predpostavlja sodelovanje med vzreditelji ne pa tekmovanja, v končnem smislu pa se mi zdi edina pot za ohranitev pasem.
Vem da se na žalost to sliši v trenutnih razmerah zelo idealistično, me pa vseeno zanima, če ste vzreditelji o tem že razmišljali oz. celo kaj naredili znotraj svojih klubov?
V nedeljo sem se pogovarjala s priznanim slovenskim kinologom, ki je rekel, da si prizadeva pri veterinarjih doseči, da bi mu poročali o vseh boleznih, za katere bi sumili, da so dedno pogojene. Seveda ni s to idejo še nič napredoval, je pa tudi to ena pot.
 
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #12 : torek, 17.01.2006 : 17:16:44 »

V Klubu za tibetanske pasme že več let izvajamo preglede oči za progresivno retinalno atrofijo (PRA). Za vzrejno dovoljenje mora biti izvid negativen. To se je že v nekaj primerih izkazalo za koristno in klub ima na ta način kontrolo nad to dedno boleznijo pri rodovniških psih pod svojim okriljem.

Na žalost pa nima nobene kontrole nad domačimi nerodovniškimi legli. To je še posebno kritično pri šicujih, ki postajajo vse bolj priljubljeni. Med nerodovniškimi šicuji npr. poznamo za par primerov PRA.

Pri tibetanskih terierjih se v klubu kontrolirajo tudi kolenske pogačice, pri tibetanskih mastifih pa kolki.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #13 : torek, 17.01.2006 : 17:35:20 »

Kalsang hvala za odgovor  Smiley Me pa zanima, če ste razmišljali, da bi bilo potrebno spremljati zdravstveno stanje rodovniških psov, ki ne pridejo na vzrejni pregled? Da bi npr. videli, kakšne potemce dajejo določene linijie, vzrejne kombinacije?
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #14 : torek, 17.01.2006 : 17:50:46 »

spet je vse odvisno od tega a bodo vzreditlji zmožni oz zainteresirani kupce svojih psov pripravit do tega da jih bodo v ustrezni starosti podvrgli zdravstvenim testom. Medtem ko za t.i. pet mladiče večina vzrediteljev ne pogojuje prodaje s tem, da mora bit mladič pregledan, pa je pri prodaji potencijalno vzrejno primernih psov, malo drugače. Vsaj sam imam dve pogodbi kjer sem se zavezal da dam psici pregledat za "nadstandard" torej na bolezni ki ju uradni "prvi klub" bokserjev (BK München) ni nikoli obravnaval kot da gre za genetsko pogojene bolezni pasme, ampak samo kot "opazovani" pojav...dokler seveda ne bo izbruhnilo nekje... Nemci sicer to sledijo, a le na najvišji ravni, torej pri top plemenjakih in plemenkah.

glede kolkov, vsaj pri našem klubu tudi nekako obstaja neko "sledenje" v smislu, da v višjo vrednostno skupino ne more pes katerega polovica potomcev iz dveh legel, ni bila pozitivno ocenjena (tud zdravstveno)...ampak to je premajhen vzorec za število ki ga na svet spravimo letno v sloveniji...
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #15 : torek, 17.01.2006 : 18:09:24 »

Uf Altervita, seveda je skoraj nemogoče pričakovati od lastnikov psov, ki so bolj "pet" kvaliteta, da bodo delali zdravstvene teste. Mislila sem bolj na to, da če bi se pri njih pojavila kakšna bolezen, za katero bi veterinar sumil, da je dedno pogojena, da bi to sporočili naprej klubu. Verjetno bi bili za to tudi oni zainteresirani, saj si lahko zamislim občutke nemoči in celo jeze lastnikov, ki so dali za svojega rodovniškega kužka pravo malo premoženje (da seveda ne omenjam čustvene bolečine, ko se navežeš na psa, ki mu je že v štartu onemogočeno normalno življenje), ker so mislili, da bodo dobili z rodovnikom tudi neko zdravstveno garancijo, potem pa imajo še celo življenje psa stroške z zdravljenjem, če se vse skupaj ne konča še bolj tragično. Vem, da ste nekateri vzreditelji že zaorali ledino v Sloveniji in v podobnih primerih takim lastnikom nudite vsaj povračilo strokov kupnine, ampak sem pa tudi že slišala za kakšnega vzreditelja, ki je hotel dedno napako predstaviti kot krivdo novega lastnika. Se mi zdi, da bi takšne evidence na dolgi rok koristile najbolj kupcem in vestnim poštenim vzrediteljem, izločale bi pa tiste, ki jim je v interesu le zaslužek.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #16 : torek, 17.01.2006 : 18:14:48 »

mislim da bi to moralo it če že, prek dogovora KZS in Vet zbornice. potem bi morala KZS naredit nek organ ki bi to spremljal in posredoval po klubih.

Že zdej se jim ne da nič....torej, ne bo nič.
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #17 : torek, 17.01.2006 : 19:30:39 »

To, da ni enega takega splosnega kodeksa, se mi ne zdi nic fino. Bi se dalo na tem področju dosti objektivno zedinit o skupnih ciljih. Mogoce bi s kodeksom preprecili vsaj skodo, ki zdaj nastaja v dobri veri iz nevednosti. Razveseljivo pa je, da se ga nekateri v svojih pogodbah ze drzijo. Drugim ga bo, kot izgleda, treba pomoliti pod nos. Najbrz bojo vedno tudi taki, ki ga bodo striktno zavracali. Undecided

hm... ce ze ni kodeksa... morda obstaja vsaj kaksna prireditev, na kateri bi opozorili na te vrline? Npr. "vzreditelj leta" ali kaj podobnega, na kateri bi nagradili tiste vzreditelje, ki se izkazejo v eticnem pogledu? Roll Eyes

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #18 : torek, 17.01.2006 : 22:03:20 »

Ebranka, v našem klubu poskušamo karseda slediti zdravstvenemu stanju mladičev. Večinoma vsi člani kluba se s skrbniki naših mladičev dogovorimo, da opravijo telesno oceno, potrebne preglede in vzrejni pregled. Dvakrat letno organiziramo klubski dan, kjer se ti pregledi odvijajo. Na ta dan pride tudi veterinarka, ki psom pregleda oči.

Tudi pri nas je praksa, da se pse uvrsti v višji razred, potem ko se njihovo potomstvo že izkaže za kvalitetno in razstavno uspešno.

Zgodilo pa se je že tudi, da smo iz vzreje umaknili plemenjaka, ki je bil sam zelo kvaliteten, bil pa je na žalost prenašalec PRA, se pravi, sam je imel zdrave oči, par njegovih potomcev pa je oslepelo.

Se pa strinjam, da bi bilo treba uvesti strožja pravila, ker je še vedno veliko odvisno od dobre volje vzrediteljev in kupcev njihovih mladičev. V našem klubu zaenkrat to še laufa in upam, da bo tudi v prihodnje.
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #19 : sreda, 18.01.2006 : 10:08:53 »

Klub za Tibetanske pasme sodeluje v skrbi za zdravje svojih kužkov in njihovih potomcev (vzreditelji prosimo za sodelovanje skrbnike tudi tistih malčkov, ki gredo samo za ljubljenčke) doma in z ostalimi klubi po svetu. Tako imamo npr. odprto bazo podatkov TT-jev, ki je objavljena celo na netu ..... http://home.swipnet.se/TTInt/ 





 
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #20 : sreda, 18.01.2006 : 14:58:38 »

spet je vse odvisno od tega a bodo vzreditlji zmožni oz zainteresirani kupce svojih psov pripravit do tega da jih bodo v ustrezni starosti podvrgli zdravstvenim testom. Medtem ko za t.i. pet mladiče večina vzrediteljev ne pogojuje prodaje s tem, da mora bit mladič pregledan, pa je pri prodaji potencijalno vzrejno primernih psov, malo drugače.

ampak to je neumnost, ker če hočeš imeti podatke za vzrejo, je pomembno zdravstveno stanje celotnega legla iz neke kombinacije. Predbsem je nadvse možno, da imajo ravno mladiči, ki so "pet" kvalitete, tudi  na "nevidnih" področjih več pomanjkljivosti od "perfektnih" bratcev.
P.S.
Res zanimivo, zakaj ta tema ni zaprta, saj ne gre za osnovno skrb za psa , ampak za vzrejo.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #21 : sreda, 18.01.2006 : 16:33:36 »

ampak to je neumnost, ker èe hoèeš imeti podatke za vzrejo, je pomembno zdravstveno stanje celotnega legla iz neke kombinacije. Predbsem je nadvse možno, da imajo ravno mladièi, ki so "pet" kvalitete, tudi na "nevidnih" podroèjih veè pomanjkljivosti od "perfektnih" bratcev.
P.S.
Res zanimivo, zakaj ta tema ni zaprta, saj ne gre za osnovno skrb za psa , ampak za vzrejo.
saj pravim: vzrejno komisijo zanima samo 50% iz dveh legel, vzreditelja ki želi pa o svoji vzreji imeti bolj eksaktne podatke in za več legel, čaka pa malo več dela. Sam vzpodbujam vse v pasmi, da svoje pse dajo pregledat, ne samo kupcev. Zaradi psov samih in tudi lastnikov po eni plati, saj s tem da opravijo tisti sistematski pregled s psom, ki tud pri nas ne presega še ekstra 300 evrov, zvedo marsikaj več o svojem psu in se glede kake zadeve že vnaprej "pripravijo".  Marsikateri pes je zarad zgodnjega odkritja težave, preživel kako leto več kot mu je bilo usojeno, zarad ustrezne skrbi ki jo je bil deležen.

Glede p.s.a se ne strinjam. ne gre za vzrejo kot tako pri tej temi, čeprav je zašla v tem pogledu. Gre za to da pri nakupu psa, kupca dandanes skoraj mora zanimat tudi "etični del".

Po drugi plati pa...selekcija nima veze z etiko toliko v tem smislu. Mogoče sem se narobe izrazil: sam svojega zanimanja za dobro pasme in za zdravje ter za to da testiram svoje pse itd. ne vidim kot nekaj kar bi delal zarad etike. Če hočem imet zdrave pse je to moja potreba. čist tehnična stvar. Če se navzven komu to zdi etično, ok. Me vsaj me ne bo folk po netu vlačil in po cajtengih preveč. "Preveč" pravim zato, ker bom sigurno v vzreji imel tudi primerke ki bodo razvili zdravstveno težavo in se bo našel kak razočaran kupec. Morda bom kot potencijal, tako žival tudi obdržal doma sam in bil kasneje razočaran nad izvidi, saj jo bom rabil umaknit iz vzreje. Žal. Tu smo pa na dolgi rok vsi hendikepirani. Vzreditelji in kupci.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #22 : četrtek, 19.01.2006 : 08:42:09 »

Meni se tudi zdi, da je etični kodeks nekaj zelo neopredeljivega in kot tak nič kaj dosti ne koristi potencialnim kupcem psov.  Kupcem je v končni fazi vseeno, ali je njihov vzreditelj bolj "etičen" ali "pragmatičen", važen je rezultat. Zato se mi zdi pa najbolj smiselno govoriti o teh zadevah na ravni klubov, o sistemu, ki sem ga prej omenjala pa verjetno še o kakšnih drugih načinih kontrole in strožjih pravil, ker je to edini način, da kupcem dejansko lahko nekaj garantiraš, saj bo tiste vzreditelje, ki se drugače sploh ne bi obremenjevali s temi "etičnimi" vprašanji najbolj zadelo, če jih bo vsa stvar udarila po denarnici.
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #23 : petek, 20.01.2006 : 20:14:07 »

Meni se tudi zdi, da je etični kodeks nekaj zelo neopredeljivega in kot tak nič kaj dosti ne koristi potencialnim kupcem psov. Kupcem je v končni fazi vseeno, ali je njihov vzreditelj bolj "etičen" ali "pragmatičen", važen je rezultat.

V tehle napotkih je lepo razlozeno, zakaj je rezultat v veliki meri odvisen prav od etike vzreditelja.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #24 : ponedeljek, 23.01.2006 : 09:26:49 »

Marjetka, v bistvu smo čisto na istem bregu Wink to, da si odprla tole temo se mi zdi super in tudi vsebina etičnega kodeksa je taka, da se bi osebno takoj podpisla pod njo. Samo do etičnih kodeksov sem na splošno malo skeptična (tudi na drugih področjih), ker če ostane le pri tem, nimajo neke regulativne moči (torej da bi slabo prakso z ustreznimi ukrepi preprečili) ampak samo govorijo o tem, kaj naj bi bilo dobro, od posameznikov je pa potem odvisno, ali bodo toliko "etični" ali ne, da bodo to upoštevali.
Ravno tisto, kar je napisal altervita, ti da misliti, da vzreditelji vzrejajo iz zelo različnih motivov... nekateri npr. bodo rekli, da imajo radi pse, pa bodo zato upoštevali vsebino "etičnega kodeksa", nekateri pa so bolj pragmatični in bodo upoštevali kodeks zato, ker na svojo psarno gledajo kot na "blagovno znamko". (glede na to, da iz amerike izvira utilitaristična etika, ki dobro utemeljuje na koristi in daje krila kapitalizmu, lahko tudi to videnje pojmuješ kot etično). Hipotetično ima lahko nekdo s poslovnim načinom razmišljanja še dosti boljše pse kot kak drug vzreditelj, ki to dela iz bolj idealističnih razlogov.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #25 : ponedeljek, 23.01.2006 : 10:18:46 »

gornji tekst ki je linkan, je ....dalč od etike. Je napotek kako bit trd selekcijonist in kako na tak način doseči rezultate. Ima pa par tipično ameriških bedarij v sebi.
Na primer naj ti vzreditelj pri katerem kupuješ, pokaže kaj je doma zadržal-če ni nič, zakaj bi potem hotel ti kupit. Ne upošteva namreč dejstva da če bi od vsakega legla vzreditelj zadržal po enega, bi kmalu bil MM. In tud če bi to počel: potem nihče ne bi mogel dobrega kupit od njega, saj bi imel tistega zase.

Pa neumne cvetke o tem da če narediš naslednje leglo slabše od prvega, nehaj vzrejat itd. Že samo s stališča da potem bi "etični" ne vzrejali, šteparji pa bi in bi se na dolgi rok stanje v pasmi še bolj poslabšalo.

Tud tega da ni pet kvalitete ampak je to znak kaj je šlo v vzreji narobe....ne vem če ima zadeva sploh veze s psi. MOgoče z morskimi prašički al pa zajci. Pet kvaliteta pomeni drobne kozmetične napake in nikakor ne pomeni, da je žival "škart" kot radi v žargonu rečemo. Res pa je da se s pet kvaliteto ne vzreja.
Podpiram to da je trreba take sterilizirat preden gredo v nov dom. Ampak v ameriki je to normalno in večina pet živali, gre v prvega pol leta pod nož. V evropi in predvsem v slovenijii je pa to iluzorno pričakovat. Tu sem pragmatik pač. Svetujem in vzpodbujam tako mišljenje med kupci. Ampak ta "vrt" bo rodil šele čez leta.

Ebranka: V zadnjem stavku govoriš o hipotetični možnosti...Nekdo s poslovnim (jaz bi temu raje rekel profesijonalni pristop) načinom ima lahko boljše pse...SIGURNO jih ima. KEr dela z glavo, ne kot idealisti in "ljubitelji" ki delajo s srcem (da ne rečem da mislijo z ritjo, hehe). V vzreji je mesto samo za racijonalne odločitve.

Je pa večina teksta ok in bi tud sam podpisal, oz tako že ravnam.
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #26 : ponedeljek, 23.01.2006 : 10:55:55 »

Jaz sem tudi brala da v tujini je najbolje psa kupiti od članov klubov ker klub določi ceno ker točno ve koliko so mladički vredni in da nimajo nobenih bolezni in vzreditelj ne sme mladičev po drugi ceni prodajat.
Mene najbolj skrbi to ker to, da je pes na razstavah nejuspešnejši ne pomeni kaj dosti za kupca, če ima pol kako bolezen ki jo vzreditelj zataji.Pa ni nujno, da je to kakšna dedna bolezen ki je predpisana za določeno pasmo.
To v tujini recimo urejajo klubi in pri nas to manjka.

Če jaz recimo kupim psa in mi zboli, vzreditelj pa mi je zatajil da ima njegov pes tudi to bolezen. Kaj lahko storim? Lahko terjam kake stroške za zdravljenje?
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #27 : ponedeljek, 23.01.2006 : 12:40:54 »

odvisno od pogodbe.

Ko omenjaš klube in tujino. Klubi v katerih sedijo polstrokovnjaki (in ki kot zakleto, ponavadi niso vzreditelji) so dejansko največja cokla pri ohranitvi pasem. In da ne bo pomote: ga ni kluba v evropi ki bi ne bil na ta način hendikepiran. Birokracija ni stroki nikol pomagala, pa čeprav se ima tudi sama za "stroko". Prej škodila. Na veliko. Če pogledam npr. matični klub za bokserje, BK München, ki še danes ne priznava uradno, da so stenoze resen problem v pasmi. Sicer za "top" plemenke in plemenjake na vzrejnem zahtevajo pregled srca, to je pa tud vse. Še vedno pa zelo detajlno bijejo bitko (že zdavnaj dobljeno) proti displaziji in pa beležijo pojave psov brez jajc.

Da bi mi klub določil kateri mladič je ok in kateri ne ter ceno -pajade, raje takoj šus u glavo.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #28 : četrtek, 27.12.2012 : 22:21:09 »

Sicer zadeva ne spada ravno pod vzrediteljski kodeks, pa vseeno ne bo škodilo, če jo damo semle Smiley
Vsake toliko je najbrž dobro spet prebrat Altijev tekst o vzreji, da se spomnimo, kaj bi moralo biti pomembno ...

KLIK - Torej, vzrejali bi radi?

No, potem pa kar na delo pevka plesalec
Jaz k zapisanemu nimam kaj dodat.
Logiran

a2537c55nn
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #29 : sobota, 26.12.2015 : 19:46:00 »

Lep pozdrav. Načrtujem da bo naša psička Zlata Prinašalka imela v prihodnje mladičke (z mladički že imam izkušnje saj je bila prejšnja psička tudi breja) zanimajo me stroški za mladička v prvih mesecih pred oddajo (cepljenje, razgliščanje, hrana,...). Za odgovore hvala že v naprej.
Logiran
a2537c55nn
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #30 : ponedeljek, 28.12.2015 : 09:47:32 »

Lep pozdrav. Naša psička pričakuje mladičke Zlati Prinašalec. Zanima me kakšni so stroški za enega mladička prva dva meseca (cepljenje, razgliščenje, hrana,...) Psički bodo čistokrvni in brez rodovnika, na ogled pa sta oba starša. Za odgovor hvala že v naprej.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #31 : ponedeljek, 28.12.2015 : 13:13:42 »

Moj predlog je, da glede veterinarskih stroškov po telefonu ali osebno vprašate v veterinarski ambulanti, kjer se tudi dogovorite za njihovo morebitno posredovanje med kotitvijo, če bo potrebno.

Glede oskrbe legla pa predlagam branje:
- Mi imamo pa mladičke!, Andreja Strajnar - klik
- Popotnica mladičkom ob odhodu iz legla, Alenka Klemenčič - klik (8 strani)
Logiran

Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Vzrediteljski kodeks
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines