mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:03:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 260277 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
aki
gost
« : sreda, 14.08.2002 : 08:50:13 »

pameten toda trmast
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #1 : petek, 16.08.2002 : 08:26:18 »

Pa kako trmast! Jaz sem s svojo psičko (še čisto mlado) sredi zime čepela sredi (na srečo ne preveč prometne) ulice in čakala, da bo dama blagovoljila it domov. Po pol ure stanja na miru sem se odločila, da naj kar bo ona bolj trmasta, jaz pa bom pač pametnejša (po principu pametnejši odneha) in sem jo odnesla domov Grin.

No kljub tej lastnosti pa je bila to krasna psička, na katero smo se vsi močno navezali. Pa še tako zelo zelo lepa je bila!
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #2 : petek, 24.01.2003 : 08:56:57 »

S to pasmo nimam izkušenj, poznam pa ljudi, ki o njej znajo nekaj več. Baje, da je zelo inteligenten, zato je tudi samosvoj, ker je sposoben mislit s svojo glavo in mu ni treba računat na gospodarjevo.Težko se uči, ker se hitro naveliča ponavljanja. Prijatelj, ki ga ima, ima kraševce že veliko let in je rekel, da ga ne bi zamenjal za nič na svetu. On se s svojo psičko pogovarja kot s človekom, ki vsako prepoved oziroma ukaz dosledno upošteva. Sicer pa jo ima kot čuvaja in družabnika na posestvu, z njo ne hodi v urbano okolje.
Logiran
reno
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 69


« Odgovor #3 : petek, 24.01.2003 : 09:17:19 »

Jaz sem svojega kraševca dobil pri šestih letih z verige.Bil je bolan in agresiven na vse kar se je premikalo.Kljub temu da ni poznal povelj,sva po enem letu poznala odpoklic,poleg in prostor,zato ne morem trditi,da pasma ni učliva.Vsi namreč pričakujejo da bo njihov pes delal kot nemški ovčar,vendar je najprej treba vzeti v zakup namembnost pasme.Strogo uboganje povelj zame ni dokaz da je pes pameten.Kraški ovčar je predvsem dober čuvaj in zelo podvržen gospodarju.
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #4 : petek, 24.01.2003 : 14:08:29 »


 
   Kraški ovčar
« dne: 01/23/03 11:56:06 »    
Sama imam kraševca 1 leto, prej sem imela 2 dalmatinca, šarplaninca in veliko šnavcerko. Moj Feld je zelo prijazen kuža ,skoraj preveč, po drugi strani pa izredno samosvoj, občutljiv in ga je kar težko šolati, čeprav imam s tem kar nekaj izkušenj. Vabim vse ljubitelje kraševcev, da se oglasijo in da izmenjamo svoje izkušnje.
Lep pozdrav
Talija
Zdaj sem šele videla, da tema o kraševcu že obstaja. Se opravičujem.
Jana, kako pa naj zbrišem svojo prvo temo kraški ovčar?
Shocked    
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #5 : ponedeljek, 27.01.2003 : 09:01:11 »

Naša psička je bila kar tipična kraševka po značaju. Pametna za štiri. Če si imel v roki kos salame je naredila vse kar si hotel v hipu, če si bil pa praznih rok, te je pa samo postrani pogledala "kar sama delaj, če hočeš, jaz ne bom".  Kljub tej lastnosti pa z njo nismo imeli večjih težav. Jaz in ona sva bile ta velike prijateljice (in ne gazda in podrejeni) - skozi to prijateljstvo pa sem jaz na nežen način dosegla, da se je primerno obnašala. Lahko rečem, da je bila lepo vzgojena psička in zato zelo prijetna družabnica.

Nikoli ni uhajala (samo enkrat se je zgubila - bila je deževna noč in tema kot v rogu, jaz sem šla domov po svetilko in pomoč, ko sem stopila vem iz hiše pa me je že čakala pred vrati - vsa premočena in zelo vesela, da me vidi). Sicer tudi na klic ni prišla 100% vendar sva imele svojo metodo. Ko sva srečale kakšnega kužata sem ju najprej pustila, da se poigrata, potem pa sem se jaz počasi odpravila naprej - Sara me je vedno spremljala in je prišla za mano. Z njo pa pogosto tudi tisti kuža, ki je bil sicer 100% ubogljiv in poslušen  Grin.

Na žalost nama je bilo namenjenih samo 4 kratkih let, a v tem času me je naučila ogromnom, ne samo o psih ampak tudi o meni. Ko je umrla, pa je bil za mene najnesrečnejši dan v življenju.

Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #6 : torek, 28.01.2003 : 22:05:46 »

mm,
upam, da že imaš novega psa, če pa ne, si ga nabavi čimprej, kajti laže je preboleti, govorim iz lastnih izkušenj.
Tudi moj kraševec pada na priboljške, čeprav je zdaj pri 1 letu postal problematičen pri odpoklicu, posebno, če zavoha srno(ima neverjetno močan lovski nagon-zanimivo), takrat se lahko postavim na glavo in me ne bo šmirglal.Tako, da ga bom očitno morala začeti šolati na dolgi vrvi.
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #7 : četrtek, 17.04.2003 : 18:33:32 »

Živio,

prav žalostno se mi zdi, da se lahko pogovarjamo o vseh mogočih pasmah, o nekaterih popularnih sploh na dolgo in široko, o našem kraševcu pa nič. Cry
Ne vem ali nas je tako malo lastnikov teh prijaznih kosmatincev ali pa smo res tako vase zaprti(kot so mi povedali, ko sem na spletno stran DLVKOS poslala mail z željo, da bi odprli kakšen forum), da ne želimo izmenjavati izkušenj med seboj.
Mislim pa, da si kraški ovčar zasluži več pozornosti, kot mu jo namenjamo, če ga hočemo ohraniti.
Jaz sem s svojim Feldom zelo zadovoljna in celo ugotavljam, da je od vseh psov, ki sem jih imela( dva dalmatinca, šarplaninec in veliki šnavcer), najpametnejši, vsaj za dosego svojih ciljev, ki se mu porodijo v njegovi kosmati glavi.
Kaj pa menite vi, dragi forumovci? Huh
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #8 : nedelja, 27.04.2003 : 21:06:48 »

Živio,
Feld je star šele 18 mesecev, poln energije Roll Eyes in, čeprav je bil kot mladič zelo bolan, se je razvil v kar lepega kužka. Sem pa prej imela šarplaninca, ki je doživel 15 let in bi bilo še vse v redu, če ga ne bi izdale zadnje noge. Upam, da bo tudi Feld še dolgo z mano.
Ti imaš kakšnega kužka, Taja_K.?

lp
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : torek, 29.04.2003 : 15:14:08 »

Hoj,

tudi meni je krasevec zelo vsec. Imajo ga nasi prijatelji in Polci je moj lubi  Grin. Po znacaju je tipicen krasko, po videzu pa niti ne, visok je okrog 70cm in tehta ca 40kg. Pa suhcan je, ceprav se je ze zelo popravil in ima kar nekaj dlake. Cez dan je privezan na zajli in ima skoraj celo spodnjo parcelo zase.

Je zelo dominanten in ne mara drugih samcev (slabe izkusnje v mladosti), zal je bil z zatezno in s cukanjem in brcanjem-tista stara varianta, tako da mu ta del ne disi najbolj. Ne vem sicer koliko izpitov je opravil, vem da sta delala obrambo in sled, vendar aristokratek ni hotel napasti markerja. Lepo je sedel ob levi nogi in buljil ko tele. Instruktor je pa penil in klel hahaha. Tudi aport mu ni disal, " ce si ti vrgel, pejt pa se ti iskat" varianta mu je najljubsa. Ta pesjan mi je pisan na kozo, zato se verjetno tudi tako dobro razumeva.  Grin
Do svojih ljudi je zelo prijazen, naredis mu lahko karkoli. Tujci pa so povsem druga zgodba. Ves cas jih nadzira, ce mu kdo ni vsec, ga pa sploh ne spusti mimo. Zelo zascitniski je tudi do domacih, se posebej je cuval mene, ko sem bila mala. Vcasih zna biti to prav zoprno in na trenutke celo nevarno.

Tole je pa "moj" Polde:

http://www.imagestation.com/picture/sraid17/paf182669bbea2aa62169eea43cd90dac/fdf9774f.jpg

http://www.imagestation.com/picture/sraid16/p115173249fd11bdb1e67491b64c47038/fdf0ae6e.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Jana]
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #10 : torek, 29.04.2003 : 20:16:55 »

Taja, bom, ampak jih še zdaj nisem skenirala-rabim čas, ker sem bolj začetnik, kar se teh stvari tiče.
Nanook, tudi Feld je ravno tak glede obrambe-marker se skoraj razpoči, on pa gleda okoli, aport pa v stilu "ti mi ga prinesi, potem se bom pa igral s teboj". Do tujcev je pa še zmeraj zeloooo prijazen, saj za vsakega misli, da ga je prišel božat.
Je pa zelo lepo sprejel Pumo, malo cairnko, prav neverjetno nežen je z njo, le paziti moram, da se ne zvali nanjo, ko je bolj štorast.Le pri hrani ni pardona, takrat je bolje za njo, da se drži svoje sklede in mu ne hodi blizu.
lp
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11 : torek, 29.04.2003 : 20:19:27 »

Polde je bil isti s Tarijem, s tem da je mali lahko jedel iz njegove sklede in grizel njegovo kost Huh. Po moje zato, ker je pac moj, kajti pritepene psicke (katero smo vrnili lastniku Smiley) ni pustil nikamor, samo v kotu je lahko sedela in ga gledala. Preden je zacel jesti jo je pa seveda obvezno nadrl.  Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #12 : četrtek, 08.05.2003 : 05:45:07 »

Živ !

Kako neguješ dlako kraškega ovčarja? Krtača ali glavnik ali oboje? Kako ga kopaš, da prideš do kože?

LP
Logiran
Cerae
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 12


« Odgovor #13 : četrtek, 08.05.2003 : 18:15:01 »

Živjo!

Moram reči, da se v marsičem popolnoma strinjam z vami - mislim, glede kraševcev. Sami imamo sedaj 2. generacijo kraševca, prvi - Tor, je poginil star 12 let, bil je pravi lepotec, tudi večkratni prvak, sedanji, Kar, pa prihaja v 15. leto starosti in ga močno izdajajo zadnje noge - sprehod je lahko dolg le še kak kilometer, dva, pa že začne vleči noge. Je pa izjemno brihten in prijazen pes, vedno zvest, a trmast, kakor ste že napisali.

Toda kar nekaj let nazaj je prišlo, če me spomin ne vara, do neke bolezni, ki je pomorila veliko kraševcev in za njihov obstoj so jih križali z novofundlanci. Tako so se kar spremenili in nam sedaj niso več tako zelo všeč, pa še vemo, da takega kot je Kari ne bomo več imeli, zato, smo se odločili prebegniti k Belgijskem ovčarju, katerega imamo sedaj slab mesec. Kari je mladička lepo sprejel in zaenkrat lepo živita skupaj. No še slikica Karija, posneta kak teden nazaj:
http://freeweb.siol.net/cerae/Kar.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Jana]
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #14 : četrtek, 08.05.2003 : 18:36:01 »

Oj!
Tudi jaz menim,da kraševca preveč "zanemarjamo",glede na to ,da je naša avtohtona SLO pasma.Moja starastarša sta imela sicer ne kraševca a mešanca s kraševcem(80%kraševec).Ime mu je bilo Ris.Res Ris je bil naj,naj,naj kuža kar si lahko predstavljate.Spomnim se ko sta z mojo teto poleti lizala sladoled vsak z ene strani,pa tudi mene je čuval ko sem bila še majhna.lahko sem ga privezala in vozila" na sprehode"po vrtu in v resnici je on peljal mene in me čuval.Poskušala bom skenirati kakšno sliko.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines