mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 09:50:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 261999 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #45 : sobota, 02.04.2005 : 20:14:25 »

 Tripikice, zdaj sem pa firbčna kako je bilo na ogledu malih kraševcev!!? Smiley Cheesy
Logiran
lkc
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #46 : petek, 08.04.2005 : 21:48:50 »

Lep pozdrav vsem "kraševcem", čeprav žal ne sodim več mednje! Do pred letom in pol smo tudi pri naši družini imeli kraševce - najprej 14 let Tora (ki je bil sicer Zantor Vajkartski): krasen temen kraševec, a izredno samosvoj, potem pa petnajst let Karija, ki je bil najlepši, najpametnejši, najzvestejši in najlepši kuža pod soncem (no, če odmislimo, da so mu - potem, ko je dvakrat na ocenjevanju dobil odlično in sploh oh in ah - na vzrejnem pregledu našli "račji" gobec in ga po tistem nikoli več nismo peljali na kakšno razstavo). Še vedno smrka, ob misli na slovo od njega. Čeprav ga nikdar nismo šolali (napaka !), je vodjo krdela (beri: moškega) ubogal na prvi namig, ostale pa ... hmmm, po dolgem prepričevanju. In kako se je znal pogovarjati !

Žal v zadnjih letih nismo več videli "tipa" kraševcam, kot je bil Kar (po nasvetu g. Božiča smo šli ponj k družini nad Šentjurjem pri Celju). In najstarejši član "krdela" (moj oče, 80 let) nam ne more odpustiti, da smo "slovensko avtohtono pasmo" zamenjali za pritepenega belgijca (sedaj imamo dve leti starega tervuerena).
Če ju primerjam: Kar je bil umirjen gospod, inteligenten predvsem zase, za nas pa takrat, ko mu je to ugajalo. Neskončno vdan, vedno zadovoljen že z majhno pozornostjo in zanjo neskončno hvaležen. Potrpežljiv do vseh nadležnih otrok in odraslih.
Pan je živahen in histeričen, prepotenten mlad nastopač. Uboga vse in vedno, želi stalno tekmovati (agility, IPO itd.), super "inteligenten" v primerjavi s kraševcem, a zahteva stalno pozornost in zabavo, sicer postane nadležen, hodi za tabo, te ščipa - in zato zelo naporen...

Sorry, zašla sem s teme - a spet sem obudila malo spominov na našega prijatelja...

Pozdrav,

lkc 
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #47 : sobota, 09.04.2005 : 15:47:32 »

Pozdravljeni.
Moram se še malo v tole temo "vtakniti". Se vidi, da mi je danes dolgčas. Prebiram vaše zapisane misli, mnenja ipd in ugotavljam:
- pravega kraškega ovčarja, kot ga je predvideval standard leta 1968 danes ne boste našli praktično nikjer več. Žal ni bilo in ni jasne politike o vzreji in pasma kot taka je v izumiranju. Kdor ne verjame, naj gre na specialko, kjer bo kaj več kot 5 kraševcev in bo lahko ugotovil, da žal ne moremo več govoriti o eno-pasemskih psih. In če ni psov, tudi sodniki ne morejo soditi po standardu in vzrejna komisija sploh nima pravega dela.
- knjig in literaute o zgodovini kraševca ne boste našli nikjer. Predlagam pogovore z ljudmi, ki so bili pri delitvi pasem kraševec-šarplaninec zraven, pa še teh v večinoma ni v Sloveniji. Veliko vam lahko povedo tudi rodovne knjige od zap. štev. "1" JRKO in JRŠP, rodovna debla in arhivi JKS. O vmešanih novofundlandcih in nemških ovčarjih seveda ne bo govoril nihče...
- ni res, da kraševci nimajo dednih bolezni - displazija, okvare oči, epilepsija - te so najpogostejše in celo zelo razširjene. Dedno pogojen je tudi karakter - danes imate ogromno plašnih, nesamozavestnih in po drugi strani pretirano agresivnih kraševcev (čeprav je teh manj)
- V letih proučevanja te pasme - ZA KATERO MI JE ZELO ŽAL, DA IZUMIRA - sem ugotovila, da je v Sloveniji pravzaprav samo še en res pravi KO, pa še ta je star 14 let. Ime mu je Oris.

Zdaj me pa lahko linčate! Welcome.
Logiran
lkc
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #48 : sobota, 09.04.2005 : 17:31:12 »

Lep pozdrav,

očitno je dolgčas tudi meni... Moram pa napisati, da se strinjam z vsem, kar je napisala Skar (torej linčate lahko dve).

Seveda se z njo strinjam le kot laik, saj o kinologiji nimam dosti pojma. Bi pa kar verjela, da so kraševcu primešali novofundlandca - zlasti če pogledam psičko iz sosednje ulice, ki ima "rit" (oprostite zaradi izraza) enako gromozansko kot novofundlanke, čeprav sicer ni enormno debela.

Mi je pa tudi neskončno hudo, ko spremljam, kako je kraševcev nezadržno manj - zlasti na razstavah, kjer jih lahko prešteješ na prste ene roke, pa še med njimi bi težko našel dva ali tri, ki so ti po videzu všeč. Da o karakterju sploh ne razmišljam.

Vseeno - v spomin na zvezdici Torija in Karija - še vedno ostajam član Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev in jim želim lepših in bolj zdravih časov.

Lep dan vsem,

lkc
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #49 : sobota, 09.04.2005 : 21:10:19 »

Hvala IKC. In v spomin na eno izmed mojih kraševk - Pupo -ki smo jo morali uspavati pri dveh letih zaradi velikih težav z epilepsijo.
Res škoda, da nismo znali ohraniti EDINE slovenske pasme.
Logiran
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #50 : sobota, 09.04.2005 : 21:58:11 »

Sedaj ste mi pa obudili spomin na mojo prvo, zares cisto samo mojo psicko. Zasluzila sem jo s poletnim delom v srednji soli. Kako lepe spomine imam na ta cas in nanjo. Bila je krasevka, ki ji ni bilo para. Zelo lepega videza, jekleno siva, s temno masko in cudovitim karakterjem. Vedno zdrava, v vseh 14 letih sva obiskovali veterinarja le zaradi cepljenj. Nikoli ne bom pozabila njenega zvestega pogleda, ko se jo je drzala moja hcerkica pri svojih prvih korakih. Bila je cisto pri miru in samo njene oci so govorile, Jasna, prosim, pomagaj, ne morem sama.
Ob njej sem se prvic spustila v svet solanja psa. Mislim, da je bila takrat ena prvih krasevcev, ki je naredila A in B izpit. Po starem sistemu, zajemal je poleg poslusnosti se sled in obrambo. Bila sem sele srednjesolka! Zahtevala je drugacno solanje, kot so ga bili v tistih casih vajeni v pasjih solah. Ze takrat mi je sama pokazala prednosti solanja s pozitivno motivacijo. Saj drugace itak ni hotela delat. Krasevska trma! Kaj sem pa hotela drugega.
Zakaj pisem vse to? Ker tudi sama rezocarana opazujem spreminjanje te nase precudovite  pasme.  Le kje so ostali tisti zazeljeni odtenki jeklenosive barve, crne maske, globoki gobci,… Vcasih odlike, ki jih je cenila takratna vzrejna komisija in sodniki na razstavah.
Kako sem bila zadovoljna, ko sem pred casom na pasjem poligonu odkrila krasevko taksnega tipa, kakrsni so bili vcasih. Prav veselje jo je bilo pogledat.
Mogoce pa le ni se vse izgubljeno, le prava vzrejna politika, in pravi ljudje,…
Lep pozdav vsem in ponosni bodite na vase sive lepotce
Blumina
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #51 : četrtek, 14.04.2005 : 17:36:17 »

Tripikice, zdaj sem pa firbčna kako je bilo na ogledu malih kraševcev!!? Smiley Cheesy


Pozdravljena! Se opravičujem, da se oglašam šele danes, ampak res nisem imela časa tako sem se posvetila moji pasji varovanki Smiley Smiley Smiley. No, sedaj je že vse jasno, a ne? Že na poti tja smo vedeli, da si jo bomo peljali domov  Wink. In ko smo zvedeli, da je "krščena" kot Duka in je enega in drugega pogledala s svojim temnim, žalostnim pogledom, smo bili pečeni Grin Grin Grin. Duka se nam je takoj vsedla v srce, ona in njeno ime, he-he Cheesy.  Torej Duka Srednjedravska je prekrasna psička, odličnega zobovja, hči Boni Srednjedravske SLRKO in Vika SLRKO, od Boni mama je Šana, ki je večkratna šampijonka, pravtako je večkratni šampijon tudi Vik. To je podatek za vas, poznavalce in upam, da sem prav napisala. Do-khyi, še enkrat hvala za vse, predvsem, da ste me ojunačili, da sem se odločila za kraševko, za več kot odlično izbiro. Cheesy


Sem pa prebrala tudi mnenja pred mano, ki zvenijo precej tragično. Je že tako, da smo Slovenci zelo mačehovski, kar se tiče našega in blazno navdušeni, kar diši po tujem. Mogoče kraševci res niso več to kar so bili, pa ga moramo vseeno imeti radi in mislim, da bi Slovenci morali ohraniti vsaj tega kraševca, če že nismo "originala". In to bomo dosegli tudi tako, če si bo čimveč ljubiteljev kužkov kupilo "domačega" kraševca in ne kakšne "tuje" pasme. In moja Duka je presladka s svojo debelo ritko in je prekrasne jekleno sive barve s temno masko. Slovenci bi  res morali biti bolj ponosni na te pse! Imajo pa žal neprijeten sloves, da so to agresivni psi, vsak, ki mu povem, da imamo kraševko skoči: "kraškega ovčarja ste si omislili? Shocked Shocked Shocked Joj, to je pa tako napadalen, pa tudi ljubosumen pes!!! " Kar pa mislim, da sploh ni res. "Spoznala" sem in crkljala od Duke mamo Boni in babico Šano. Obe sta prijazno mahali z repom in od mame Boni sem dobila tudi nekaj "lizov" po obrazu. Kaj je lahko še bolj prijaznega, he-he? Smiley Wink  Najprej bi morali spremeniti splošno mnenje o agresivnosti kraševcev, mislim, da bi bil to že velik korak.   

Drugače pa vabim ljubitelje in poznavalce kraševce, da mi pomagajo prebroditi "porodne" težave, ki jih imam z mojo Duko.

In sicer: zakaj mi grize in trga hlače (samo meni) in zakaj hodi od zunaj lulat notri v stanovanje? Naj povem, da je Duka največ časa z mano, jaz jo tudi hranim, da sve veliko zunaj, ker je rada zunaj, s tem da zunaj zelo redko lula, ko pa prideve notri pa lula v pol ure tudi po trikrat!

In kako jo naj prepričam, da je briketirana hrana dobra? Vzreditelj jih je hranil izmenično z briketi in s kuhano hrano. Sedaj pri meni, pa se obrokov z istimi(!) briketi komaj dodatkne in bi jedla samo kuhano hrano, kar pa seveda spet meni ni pogodu.

Tako, sedaj pa grem k moji sladki "bajsiki". Adijo!

Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #52 : četrtek, 14.04.2005 : 19:59:48 »

Hej Tripikice Čestitam !
Vesela sem, da ste dobili malo kraševko in upam, da vam bo dolga leta krašala čas. Smiley
Ob takih trenutkih še mene zagrabi želja po kraševcu ampak na srečo Roll Eyes živim z ljudmi, ki niso taki pasji navdušenci kot sem jaz in me tako malo bremzajo. Grin Grin drugače bi najbrž imela že celo pasjo farmo. Grin

Kar se tiče lulanja je stvar taka, da je ponavad to kužka kar težko odvaditi, če je enkrat na to navajen, ampak z vztrajnostjo bo po moje šlo. Fino je, da  ste s kužiko veliko zunaj. Torej kadar se ji posreči, da se polula zunaj jo izdatno pohvalite, pa kakšen priboljšek imejte pri roki, torej ko ste zunaj naj ima vsak od vas oči na pecljih in tisti moment ko se polula izdatna pohvala, igra pribolškii.Pa vrata od hiše naj bodo zaprta, da ne bo tekla v hišo lulat, ko jo bo mudilo.
Kadar pa to stori notri bodite kar hudi nanjo in jo okarajte recimo z: ne smeš! ali kaj podobnega pa uporabite absolutno neprijazen ton. Nekateri  delajo napako, ko rečejo neee smeeeeeš in tako prijazno zategnejo, da se sliši kot priiiideeeeeen. Upam, da razumeš, kaj hočem povedati. Če psička dela nekaj narobe ji to povejte z glasom, tonom ki prepoveduje in ne hvali. Torej ostro in neprijazno. Po moje bo čez nekaj časa dojela razliko! Samo mogoče bo to trajalo kar nekaj časa, ker ona sedaj ne ve da dela narobe in ji treba to nekako dopovedat.
na lulanje jo pelji še bolje nesi, da ji ne bo ušlo med potjo, ven tudi po vsakem spanju-takoj! , ker ko se mladič zbudi gre lulat.

Priporočam, da jo hranite zaenkrat samo z briketi, ker kot je videti jih drugače ne bo jedla, kajti psi, ki dobivajo tudi kuhano hrano, ponavadi briketov nočejo jesti. Kasneje ko bo brez problema jedla brikete, ji lahko še vedno začnete dajat kuhano hrano, če bi vam to morda odgovarjalo. Četudi kakšen dan ne bo hotela jesti iz čistega protesta nič zato, bo pač jedla naslednji dan. Pa nič se bat nič ji ne bo škodilo, če kakšen dan nič ne je.

P.s: Upam, da bo tudi Duka tako zdrava in pridna kraševka kot je bila moja. Jaz imam z njimi same dobre izkušnje in še vedno sem menja da so to dokaj zdravi in čudoviti psi.
Vsi Psi pa so lahko  podvrženi raznim boleznim, poznam mešanko, ki je imela hude epileptične napade. Žal tudi psi ne uidejo raznim boleznim, saj so živa bitja. In če imamo srečo je naš pes zdrav- pa naj je to čistokrven ali pa mešanec.
Kar se pa tiče tega, da kraševec ni takšen kot je bil je morda res. Ampak ljudje, vse pasme se spreminjajo pomalo in počasi in čez več let je opazna razlika in potem spreminjajo standarde. Pa saj to se dogaja vsem pasmam se ti ne zdi , Skar?
Tudi nemški ovčar ni več to, kar je bil pred 50- timi leti pa zato še ni za v smeti, in Nemci so še vedno ponosni nanj! In to se praktično počasi in potihoma dogaja vsem pasmam- da se spreminjajo- spreminjamo pa jih ljudje!
In jaz kraševca še vedno visoko cenim, če ne zaradi drugega zato ker je Slovenec- pa kakršenkoli že je !
Logiran
pet_ra
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #53 : četrtek, 14.04.2005 : 20:44:10 »

Tripikice
Tudi od mene čestitke.

Sem prebrala kaj ste napisali glede lulanja. Moram povedat, da je bilo pri nas isto. Z Žakom smo bili tut po 2 uri zunaj, pa ni lulal in prva stvar, ko je stopil v stanovanje je šibal na kožo lulat. Grin

Že pri vzreditelju je bil navajen kakat na travi, tako da s tem ni bilo problema. Ko smo ga pripeljali domov smo mu naštimali tudi prostor za lulanje. To je bila koža prekrita s časopisnim papirjem. In tako se je navadil, da se lula na kožo. In to smo mu tudi pustili pač do neke starosti (se ne spomnim do kdaj ,kaka 2-3 meseca) Saj če ni bilo nobenega doma je imel kam it, če ga je prijelo. Pol pa ko je prišel čas, da bi že lahko začel lulati zunaj smo se pa začeli doma spogledovati Undecided. In tako sem začela govoriti NE, ko je šel na kožo, pa me je sam bukov gledal Grin. Tut ven se ga nesla pa ni nč kaj pomagal Huh
Dokler..
Nekega dne pa je mami vrgla kožo čez ograjo, da se mal prelufta. Tako da v stanovanju ni bilo kože cel dan. In glej ga zlomka Žak je začel lulat zunaj Cheesy. Kože nismo dal not tut naslednji dan in Žak je pridno začel lulati zunaj Cheesy. Pol me je pa mami vprašala, če mu damo nazaj kožo, jaz pa sem rekla stran z njo. In tako je začel naš Žak lulat zunaj. Cheesy

To je moja zgodbica glede lulanja, mogoče bo za vas zanimiva Wink

lp
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #54 : petek, 15.04.2005 : 18:31:56 »

Kar se pa tiče tega, da kraševec ni takšen kot je bil je morda res. Ampak ljudje, vse pasme se spreminjajo pomalo in počasi in čez več let je opazna razlika in potem spreminjajo standarde. Pa saj to se dogaja vsem pasmam se ti ne zdi , Skar?
Tudi nemški ovčar ni več to, kar je bil pred 50- timi leti pa zato še ni za v smeti, in Nemci so še vedno ponosni nanj! In to se praktično počasi in potihoma dogaja vsem pasmam- da se spreminjajo- spreminjamo pa jih ljudje!
In jaz kraševca še vedno visoko cenim, če ne zaradi drugega zato ker je Slovenec- pa kakršenkoli že je !

BRAAAVO!  Cool Smiley Smiley Smiley Smiley 

Hvala, tudi jaz upam, da bo dolgo z nami in predvsem zdrava, ker se mi bolne živali preveč smilijo in preveč z njimi trpim Cry.  Je pa pri nas zdaj res veselo! Cheesy Cheesy

Hm, moje mnenje je še vedno enako: če bi dala na tehtnico tibetanskega mastifa in kraševca... ne vem, oba sta carja. Tehtnica se je nagnila k manjšim kilogramom Wink.

To z briketi sem že tudi sama premišljevala, pa si nisem upala sama od sebe tega narediti. Zanima me pa tudi, če ji lahko dopoldan ko sem v službi, nastavim posodo z briketi za ves čas, da ne bi bila lačna, ali pa moram točno določiti obroke in po jedi posodo odnesti?
Moje grajanje je bilo do zdaj res premilo (tako kot navajate  Grin), ker sem mislila, da se mora revica naprej privaditi na novi dom. Smiley No, od zdaj naprej bom bolj odločna Cool.

Opažam, da se tukaj vsi tikate - super, tudi jaz sem za to!  Wink


Tripikice
Tudi od mene čestitke.

Sem prebrala kaj ste napisali glede lulanja. Moram povedat, da je bilo pri nas isto. Z Žakom smo bili tut po 2 uri zunaj, pa ni lulal in prva stvar, ko je stopil v stanovanje je šibal na kožo lulat. Grin

Že pri vzreditelju je bil navajen kakat na travi, tako da s tem ni bilo problema. Ko smo ga pripeljali domov smo mu naštimali tudi prostor za lulanje. To je bila koža prekrita s časopisnim papirjem. In tako se je navadil, da se lula na kožo. In to smo mu tudi pustili pač do neke starosti (se ne spomnim do kdaj ,kaka 2-3 meseca) Saj če ni bilo nobenega doma je imel kam it, če ga je prijelo. Pol pa ko je prišel čas, da bi že lahko začel lulati zunaj smo se pa začeli doma spogledovati Undecided. In tako sem začela govoriti NE, ko je šel na kožo, pa me je sam bukov gledal Grin. Tut ven se ga nesla pa ni nč kaj pomagal Huh
Dokler..
Nekega dne pa je mami vrgla kožo čez ograjo, da se mal prelufta. Tako da v stanovanju ni bilo kože cel dan. In glej ga zlomka Žak je začel lulat zunaj Cheesy. Kože nismo dal not tut naslednji dan in Žak je pridno začel lulati zunaj Cheesy. Pol me je pa mami vprašala, če mu damo nazaj kožo, jaz pa sem rekla stran z njo. In tako je začel naš Žak lulat zunaj. Cheesy

To je moja zgodbica glede lulanja, mogoče bo za vas zanimiva Wink

lp



To se vam je pa res lepo izšlo. Super! Grin  Samo s tistim časopisnim papirjem pa imajo ljudje tudi slabe izkušnje. To mi je "zaupala" tudi jessy.

Pri nas smo Duki po vsej dnevni sobi in hodniku nastavili razne blazine in odejice, prav tako na terasi, ker je vzreditelj rekel, da ne sme spati na tleh. A, žaba pasja spi točno na tleh, na blazino pa drži prednji dve tački. Pa smo jo dvigovali gor, pa je takoj spet zlezla dol na tla. Potem je še ugotovila, da je na te blazine tudi zelo fino lulati Cool. Seveda sem potem morala blazine oprati, pa je ni nič motilo, da jih ni, saj se po parketu tudi fino lula Cheesy! Imamo pa srečo, da je naša Duka res rada zunaj, sama si je že določila svoje mesto na terasi, točno na pragu balkonskih vrat (ker največ hodimo skozi ta vrata, verjetno misli, da so to vhodna vrata in jih tako čuva). Z možem sva se ravno danes pogovarjala, da bo ob toplih nočeh verjetno sploh raje spala zunaj. Sedaj ji moramo dopovedati le še razliko med trato in parketom Grin Grin Roll Eyes

LP Smiley




Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #55 : ponedeljek, 18.04.2005 : 13:08:39 »

Torej, kot sem že rekla v rubriki "Kako se naj odločim". Slike od naše Duke končno imam, sedaj pa mi primanjkuje znanja, kako te slike spraviti na ta forum. Huh sram Undecided  Shranjene imam na mojem disku. Za začetek pa vidite našo "manekenko" z žogo levo pod mojim "imenom". Cheesy Baj! Smiley
Logiran
JennyK
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 435


« Odgovor #56 : torek, 19.04.2005 : 14:40:10 »

Čestitam za odločitev Tripikice!! !  Cheesy  Cheesy Sem z veseljem spremljala debate glede odločitve.  Resnično vam vsem (Duki in krdelnikoma  Wink ) želim čimmanj težav na vaši skupni življenski poti in mnogo mnogo veselja! Eh, tole, z lulanjem se bo pa uredilo! Samo potrpežljivost in doslednost!  Wink Mislim da smo vsi (ali pa vsaj večina od nas) bili veliki porabniki viled in detergentov za tla.
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #57 : petek, 22.04.2005 : 09:32:00 »

Hvala JennyK. Smiley Smiley Smiley Moram povedati, da me jemoja Dukica tako navdušila, da nimam za čisto nič več časa, niti za ta forum, mejdun! Wink Cheesy V torek greva že v šolo socializacije, ker je "žaba" tako prefrigana, da nas vse okrog prenaša in šolo praktično rabim jaz, ne Duka. Grin Grin Grin Grin Hja, tole z lulanjem je pa pri nas hudič. Naši Dukici je zunaj enkrat prehladno, drugič premokro, tretjič nevemkaj, skratka polula se vedno, ko pridemo nazaj v stanovanje. Tongue Če se slučajno polula zunaj, jo res pošteno pohvalim, če se polula notri, jo grajam, a Duka me obojekrat pogleda popolnoma nezainteresirano in se naprej igra, češ nemoti me. sram Huh  Roll Eyes Pa nič ne de, trudimo se še naprej. Enkrat bo naš sladkorček že skapiral, a ne?
Še to naša Duka je zelo rada zunaj, vendar rabi velik prostor. Zato bi rabila pasjo hišo za njo, ki bi jo postavila na našo pokrito teraso. Sem že gledala po trgovinah, pa so takoooo draaaage. Angry Sad Ima kdo kakšno idejo, kako bi prišli do njej čimceneje?
Baj, lepo se imejte! Smiley
Logiran
JennyK
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 435


« Odgovor #58 : petek, 22.04.2005 : 12:49:47 »

Super, Tripikice! Ja, vem - ko dobiš enega pesjančka domov, skoraj ni več časa za NIČ drugega! Da le ne bo mož užaljen zaradi zapostavljenosti!  Wink  Wink Moj je kar nekaj mesecev jamral, da se samo še psu posvečam, njemu pa nič!  sram Pa ni bilo tako.
Upam in verjamem da bo počasi napredek tudi z lulanjem. Svetujem vam (oz. TI, če se tikamo  Wink ) da namesto časopisnega papirja in krp uporabljaš ta velike plenice. Oziroma so bolj podloge za dementne osebe. Vem da se jih dobi v Sanolaborju ali Tosami. So sicer precej drage, ampak saj pri meni, ko je sicer pikica naša res polulala samo pol deci naekrat, trajale kar kak dan ali pa še več.  No, edino če je kakala... Tisto je pa treba pospravit, ker je sicer brrrrrrrrrr vonj. Upam da sem vsaj malce pomagala z nasvetom.
Glede utic pa nimam ideje. Kaj pa morda kako rabljeno? Da daš oglas pod rubriko "kupim"? No, ne vem, zgolj predlog.
Uživajte maximalno in lep vikend želim!
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #59 : petek, 06.05.2005 : 08:31:51 »

Hojla!

Po dolgem času se spet oglašam tu, pri "naši" pasmi. Upam, da se mi boste oglasili lastniki kraševcev in po karakterju podobnih psov. Smiley Roll Eyes

Še vedno sem v dilemi ali naši Duki narediti boks ali ji postaviti na ograjenem dvorišču samo primerno pasjo uto. Undecided

Namreč: takoj v začetku ko smo Duko pripeljali domov, smo na dvorišču takole za test naredili eno zasilno stajo (ogrado) v velikosti 8 kvadratov. Psička je zdržala v staji le tisti čas ko sem bila z njo v ogradi , vendar samo z mano, s kom drugim ne. Drugače pa je v ogradi dobesedno znorela Shocked Shocked Shocked. Kasneje se je izkazalo, da je najraje zunaj na pokriti terasi, kjer ima ležišče v bližini balkonskih vrat.  Vzreditelj je rekel, da je bila ta ograda premajhna, da rabi kraševec veliko prostora. On sam ima narejeno veliko ogrado, znotraj te pa bokse z dvema kočama (ima dve odrasli psici).

Ker bi ji rada čimprej uredila njeni "kotiček", me zanima vaše mnenje, kaj bi bilo boljše za našo Duko: naj vseeno vztrajam pri boksu (s tem, da ne more biti ne vem kako velik), ali pa bo psička srečnejša v pasji uti na dvorišču? Roll Eyes

LP! Smiley
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines