mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:30:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Kaj naredi psa za psa, sposobnega delati
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kaj naredi psa za psa, sposobnega delati  (Prebrano 27551 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« : sreda, 23.10.2002 : 08:03:18 »

Ze nekaj casa me muci vprasanje, ki se glasi:
Kaj je "tisto", ki daje psu naslov "delovni" pes.
Dilema - zakaj je toliko ljudi, ki se ukvarja s pasjimi sporti (razumem vlecne pse!), prepricanih, da  lahko dobro dela samo pes iz t.i. delovnih linij (ki velikokrat vizuelno komaj se ustrezajo pasemskim standardom), pes, katerega predniki pa so se razstavljali in imajo (bog ne daj ) se kaksno prvastvo, pa naj bi bili nesposobni dobro delati.
Ne razumem.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #1 : sreda, 23.10.2002 : 09:01:03 »

takole na hitro (upam, da ne bo kdo užaljen) , se mi zdi, da je to bolj delitev razmišljanja ljudi - so ljudje, ki prisegajo na lepoto psa in so ljudje , ki prisegajo na delovne  pse.

So pa ljudje, ki pravijo, da je pes lahko oboje - lep in deloven -ampak , če želiš to s psom doseči na obeh področjih , moraš imeti pa res veliko časa in sredstev.  

Spomnim, se vrhunske razstavne psičke dobermanke iz nizozemske psarne , ki je   naredila vse  delovne izpite, vključno sledarske  z (ali več) kot  98 %  .  
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #2 : sreda, 23.10.2002 : 09:23:17 »

Delovnega psa ne naredijo samo geni, ampak predvsem vodnik.
Geni so pomemebni, ker ce pes v sebi nima dolocenih nagonov, jih tudi nikoli ne bo imel.
Zakaj je v zadnjih letih, govorim o delovnih psih v smislu poslusnosti, trend belgijski ovcar. Zata ker strmijo k temu, da je pes hiter, eksploziven, temperamenten,.... Vse to belgijski ovcar je. Govorim o Malionisih (jaz jim pravin malinovci).
Vzemimo na primer napad in obrambo. Ce pse v sebi nima plenskega nagona, je le tega zelo tezko "izvleci" iz psa. Potem se dela na tako imenovanem obrambnem nagonu, ampak ta nagon je zelo "rizkanten".
Tak pes potem ni vec pes, ki bi ga imel za hisnega ljubljenjcka, ki ga lahko vsepovsod odpeljes, gres z njim brez skrbi na kavo,...
Razstavni in delovni spi se razlikujejo ravno v temperamentu. Razstavni naj bi bili "umerjeni lenuhcki", ki stojijo kamor jih postavis. Delovni pa enostavno niso nikoli pri meru.
Drugace pa je ogromno dela predno pes postane tekmovalec in ce bi hotel vzporedno imet tekmovalnega in razstavnega psa bi ti za eno zmanjkalo casa.
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #3 : sreda, 23.10.2002 : 09:29:35 »


Citat

Vzemimo na primer napad in obrambo. Ce pse v sebi nima plenskega nagona, je le tega zelo tezko "izvleci" iz psa. Potem se dela na tako imenovanem obrambnem nagonu, ampak ta nagon je zelo "rizkanten".
Tak pes potem ni vec pes, ki bi ga imel za hisnega ljubljenjcka, ki ga lahko vsepovsod odpeljes, gres z njim brez skrbi na kavo,...


To mi je pa mal čudn. Kot sem jaz dozdaj zasledila v zvezi z obrambo, da je to samo nadgradnja poslušnosti. Zakaj potem ne moreš vsepovsod z psom in si z njim brez skrbi? A ni point v temu da je pes streniran in poslušen da ne reagira z napadom, če mu tako ni ukazano.

LP Tjaša
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #4 : sreda, 23.10.2002 : 09:35:37 »

Tjasa, govorimo o delovnih psih.
To, da je obramba nadgradnja poslusnosi in jo zato tudi vsem "delovnim" pasmam med katerimi je tudi tvoj, toplo priporocam je popolnoma res.
Ce bi dobro prebrala moj post, sem navedla primer, ko pes v sebi nima plenskega nagona in se zato psa uci obrambo na osnovi obrambnega nagona.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #5 : sreda, 23.10.2002 : 09:40:45 »

Citat



To mi je pa mal čudn. Kot sem jaz dozdaj zasledila v zvezi z obrambo, da je to samo nadgradnja poslušnosti.



Glede na to, da obiskujes tecaj si verjetno videla trening tecajnikov, ki se pripravljo za ISP -C. Kako se zaceli s treningi? Z vajami poslusnosti? So jim rekli "drzi" in pes je stekel na markerja in ga ugriznil v rokav in potem mu je rekel "spusti" in je pes spustil? To je element poslusnosti in hkrati je to tudi obramba.
A kako do tega prides, da pes uboga na dva ukaza "drzi" in "spusti"?
Logiran
lenja
gost
« Odgovor #6 : sreda, 23.10.2002 : 09:50:47 »

Citat


Razstavni in delovni spi se razlikujejo ravno v temperamentu. Razstavni naj bi bili "umerjeni lenuhcki", ki stojijo kamor jih postavis.

Bu Huh Huh Huh Huh Huh
Če bi prišel z službeno pasmo na razstavo na način kot opisuješ zgoraj bi dobil bolj slabo oceno, kaj šele kakšno titulo.

sama dopisujem tisto, kar sem začela v prejšnjem postu (ps ponovno težave z logiranjem)
zgodba , ki sem jo začela gre o psički Dea Dolores vom Franckenhorst. Psička je bila LEPOTNI IDEAL v času največjega dobermanskega razcveta v Evropi. Izpit IPO II podajam pravilno prepisano oceno je bil 96(80(85. Posebnost te psičke je bila v tem, da jo je častno odlikovala NIZOZEMSKA POLICIJA - zakaj? lahko preberete zgodbo ,katere link prilagam.  

medtem sem opazila, da link bolj slabo funkcionira - bom poskusila kasneje najti drugega .

Dokončujem zgodbo. Ta nemška , nizozemska, mednarodna lepotna šampionka, šampionka različnih elitnih dobermanskih specialk je posredovala v RESNIČNEM NAPADU , v katerem so bile tudi grožnje z orožjem/ugrabitev ženske . Njena zgodba je objavljena v različnih virih in medijih . Za to dejanje se bila posebej odlikovana (Medal of Honour from the Dutch Police Force!!!!!!!).  


p.s. pa vseeno kri ni voda. Če genetika ne bi igrala tako pomembne vloge, ne bi tuji vzreditelji sodelovali z različnimi institucijami, ki se ukrvarjajo z genetiko
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #7 : sreda, 23.10.2002 : 09:51:13 »

ok se opravičujem res nism full natančno prebrala tvoj post, nism pa še vidla trening za obrambo, ker sva midva šele v mali šoli, tako da naju to še čaka.

LP Tjaša
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #8 : sreda, 23.10.2002 : 10:05:18 »


Citat




sama dopisujem tisto, kar sem začela v prejšnjem postu (ps ponovno težave z logiranjem)
zgodba , ki sem jo začela gre o psički Dea Dolores vom Franckenhorst. Psička je bila LEPOTNI IDEAL v času največjega dobermanskega razcveta v Evropi. Izpit IPO II podajam pravilno prepisano oceno je bil 96(80(85. Posebnost te psičke je bila v tem, da jo je častno odlikovala NIZOZEMSKA POLICIJA - zakaj? lahko preberete




Se popolnoma strinja s teboj, da je to dvoje zdruzljivo, a zato clovek ne more hoditi v sluzbo, ker mu je sluzba njegov pes.
Zgornji primeri obstajajo in so. Ampak za take primere moras imeti tako sreco, da taksnega psa dobis (mislim, da se tak pes sploh skoti).
Ok sej sem vedla, da bo primer iz obrambe jedro "spora", mogoce, ne bi bilo neumno, ce se enkrat o obrambi in napadu pogovorimo v neki zanjo primernejsi temi kot je ta.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #9 : sreda, 23.10.2002 : 10:10:02 »


Meni osebno gre na jetra delitev na delovne in razstavne pse. Tako kot je rekla Barbka so t.i. "delovni" psi ponavadi komaj se podobni svoji pasmi, standard pa mogoce dosegajo le v barvi ali pa se to ne vec. So tista pasma le zato, ker jim pac tako pise v rodovniku.
Najvecja fora pa je ravno tem, da imajo delovni in razstavni psi iste prednike, pri enih pasmah manj pri drugih vec generacij nazaj.

Najbolj se zabavam, ko poslusam debate v stilu kaj je nastalo prej, jajce ali kokos ali aplicirano v pasji svet, ali so se razstavni psi razvili iz delovnih oziroma obratno  Roll Eyes

Vsak zagovarja svojo teorijo, jaz pa pravim da standardi niso bili napisani ne enim ne drugim na kozo ampak za "originale". Tisti, ki ustrezajo standardu so torej "tapravi". Pa naj bodo to delovni ali razstavni. Mi je vseeno.

Kaj psa naredi delovnega? Definitivno njegova dedna zasnova in pa vodnik. Vec ko ima ze zasnove lazje bo delo z njim, manj se bo vodnik namatral in obratno. Seveda je veliko odvisno tudi od izkusenosti vodnika. Se tako odlicen delovni pes (ce upostevamo njegovo naravno zasnovo) bo v nepravih oz. neizkusenih rokah ziva katastrofa.

V Sloveniji opazam, da obstaja neverjetna ozkousmerjenost okoli tega. Da je precej ljudem, ki se imajo za poznavalce, popolnoma nemogoce recimo razloziti razliko med delovnimi in razstavnimi linijami ter delovnim in razstavnim tipom Smiley  Da to pac ni isto.
Zdi se mi recimo mission impossible kadar razlagam, da je moja psica iz razstavnih linij, ampak delovnega tipa. Se dobr, da se lahko izgovarjam, da sem pac blond - uporabim, ko vidim da je ves trud razlage zaman  Grin

Tako da, ce povzamem vse skupaj, je pes dober delavec zaradi zasnov+vodnika, ne glede na videz (tudi mesanci so vec kot odlicni delovni psi). Ce je pa pasemski pa mora tako ali drugace ustrezati standardu.

Primer ene ovcarske pasme: po standardu morajo imeti dvojno dlako, torej s podlanko, ki jih varuje pred vremenskimi vplivi. To pomeni, da predstavnik dolgodlake verzije s pravilno dlako pac vizualno zgleda malce masivnejsi. Nepoznavalcem jasno. Slednji ga takoj proglasijo za razstavnega, pa da ni sposoben delat pa uh in ah in oh. Sploh ne dajo sanse takemu psu, da dokaze kaj ima v zasnovi. Po drugi strani pa forsirajo pse, ki nimajo dvojne dlake. Ker so "bolj okretni" itd. Jih ne broga kaj pise v standardu...
Ohja, se kdo vidi v vsemu skupaj nesmisel  Huh



Logiran
lenja
gost
« Odgovor #10 : sreda, 23.10.2002 : 10:11:51 »

Citat


Ok sej sem vedla, da bo primer iz obrambe jedro "spora", mogoce, ne bi bilo neumno, ce se enkrat o obrambi in napadu pogovorimo v neki zanjo primernejsi temi kot je ta.

kje vidiš jedro spora? Sama ne bi preveč razpravljala o obrambi, ker se mi enostavno ne da. Se mi pa zdi , ta tema, ki je odprta toliko bolj zanimiva.

Je pa dejstvo, če hočeš dozakati dejansko sposobnost psa, da je sposoben delati in biti vrhunski predstavnik svoje pasme - ne samo, da ti je služba pes, še kakšnega hendlarja
pa trenerja moraš imeti, kajti v delovni in lepotni eliti je pač izredna konkurenca. V tujini to niti ni tako redko. PA TUDI ZA PSA JE TO KAR VELIKA OBREMENITEV.

Je pa dejstvo, da se v genetskem smislu lahko skotijo mladički z sposobnostmi v obeh vejah - samo naprej je pa od človeškega faktorja odvisno.
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 23.10.2002 : 10:46:11 »

Samo pripomba - nisem mislila na obrambo. Dela je veliko vrst! Govorim na splosno.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #12 : sreda, 23.10.2002 : 10:51:58 »


Citat

Delovnega psa ne naredijo samo geni, ampak predvsem vodnik.
Geni so pomemebni, ker ce pes v sebi nima dolocenih nagonov, jih tudi nikoli ne bo imel.


S cim drugim pa sem jaz zacela?

Citat
Je pa dejstvo, če hočeš dozakati dejansko sposobnost psa, da je sposoben delati in biti vrhunski predstavnik svoje pasme - ne samo, da ti je služba pes, še kakšnega hendlarja
pa trenerja moraš imeti, kajti v delovni in lepotni eliti je pač izredna konkurenca. V tujini to niti ni tako redko. PA TUDI ZA PSA JE TO KAR VELIKA OBREMENITEV.


V Sloveniji imamo vrhunske razstavne pse in imamo dobre tekmovalce. Nimamo pa  vrhunskega tekmovalca in lepotnega sampiona v "enem" psu.
Zakaj?
Prvic je vse skupaj povezano z ogromnimi financnimi sredstvi. O cenah hendlarja imam nepreverjene tarife. O cenah trenerjev pa cene poznam (med drugim si sama postavljam svojo ceno).
Startam iz zacetka, to pomeni, da vodnik in pes ne znata nic. Da prides do osnovne "izobrazbe", bom vzela najcenejso tarifo.
Minimalen strosek 4 mesecnega dela, govorim o osnovni "izobrazbi", po kateri pes ni pripravljen za na "najbolj kmecko" tekmo je brez prevoza in stroskov tvoje in pasje opreme okoli 80.000,00 SIt. Upostevano pa je tudi dejstvo, da pes in vodnik nimata vecjih problemov. Kar pa se zgodi v redkih primerih, zato je zgornja vsota kaj kmalu okoli 100.000,00 SIT
Kdo si lahko privosci toliko denarja? Bore malo ljudi.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #13 : sreda, 23.10.2002 : 10:57:26 »


Citat


Meni osebno gre na jetra delitev na delovne in razstavne pse. Tako kot je rekla Barbka so t.i. "delovni" psi ponavadi komaj se podobni svoji pasmi, standard pa mogoce dosegajo le v barvi ali pa se to ne vec. So tista pasma le zato, ker jim pac tako pise v rodovniku.
Najvecja fora pa je ravno tem, da imajo delovni in razstavni psi iste prednike, pri enih pasmah manj pri drugih vec generacij nazaj.





Nacrtna vzreja "tekmovalnih" psov traja kar nekaj generacij, ker poskusajo "izvleci" ven najboljse genske zasnove.


Citat
Kaj psa naredi delovnega? Definitivno njegova dedna zasnova in pa vodnik. Vec ko ima ze zasnove lazje bo delo z njim, manj se bo vodnik namatral in obratno. Seveda je veliko odvisno tudi od izkusenosti vodnika. Se tako odlicen delovni pes (ce upostevamo njegovo naravno zasnovo) bo v nepravih oz. neizkusenih rokah ziva katastrofa.


Gensko "delan" deloven pes, lahko postane za neizkusenega vodnika izredno neobvadljiv in v skrajnih primerih nevaren pes.

Zelo redki so primeri, da je vodnik s svojim prvim psom postal aktiven in uspesen tekmovalec, pa cetudi je imel fantasticnega psa. So pa pogosti primeri, ko pes zamenja vodnika in pride v prave "roke" in postane dober tekmovalec.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #14 : sreda, 23.10.2002 : 11:02:30 »


Citat

Samo pripomba - nisem mislila na obrambo. Dela je veliko vrst! Govorim na splosno.


Ker govrim o stvareh za katere vem, da nekaj vem, govorim o delovnih psih, ki delajo - tekmujejo v poslusnosti (kamor pa sodi tudi sled in obramba).


Ce pa ze govorimo o delovnih psih, kot o psih, ki delajo, pa so zame osebno to le psi, ki so v policiji, vojski in na carini. Tem spom lahko recemo delovni psi. Ampak te psi pa zivijo malce, OK cisto drugacno zivlenje, kot nasi psi. Temu primerni so tudi nihovi treningi.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Kaj naredi psa za psa, sposobnega delati
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines