mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 23:12:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: IRSKI RDEČI SETER - predstavitev pasme
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: IRSKI RDEČI SETER - predstavitev pasme  (Prebrano 4342 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« : sobota, 04.03.2006 : 21:58:42 »


Ari in njegova mama Red Ruby Ankaranska in oče Master (Roni)
Foto: Martina Oitzl



Uvrstitev pasme

7. FCI skupina (2. sekcija - ptičarji britanskih otokov); za dosego šampionatov potrebujejo delovni izpit


Kratek pregled zgodovinskega razvoja pasme

Pasma se je razvila na Irskem kot delovni pes za lov na ptiče. Nastala je iz irskega rdeče - belega setra in neznanega lovskega psa. Zagotovo vemo, da pasma v 18. stoletju še ni bila podobna današnjim setrom. V želji, da bi ta elegantni lovec postal enovita pasma, so leta 1882 ustanovili pasemski klub z namenom promovirati pasmo. Klub je objavil prvi standard leta 1886. Organiziral je lovske preizkušnje in razstave. Od samih začetkov Klub skrbi tako za delovne pravilnike kot tudi za razvoj in spremembe standarda. Ne skrbi samo za promocijo pasme, ampak tudi za to, da pasma ohranja svojo namembnost in enotnost.


Standard


Seterday Dark Princ
foto: Blayo


Standard, ki velja danes, je bil sprejet 13. 3. 2001. Preberete ga lahko na straneh Mednarodne kinološke zveze (www.fci.be), kjer je na voljo tudi v angleškem jeziku. Največjo polemiko med lastniki, vzreditelji in razstavljavci je povzročila omejitev višine pri pasmi. Pred letom 2001 namreč pasma ni bila omejena z višino, poudarjala se je skladnost posameznega psa.


Videz


Seterday Dark Princ
Foto: Slavica Skalar


Irski rdeči seter mnoge med nami očara s svojo rahlo valovito srednje dolgo dlako mahagoni barve ter naravno eleganco tako v gibanju kot v stoji. Plemenita glava ima močno izražen stop. Oči so temne in mandljaste oblike, ušesa pa tako dolga, da se z njimi lahko dotaknemo smrčka. Vrat je dolg in močan in se nadaljuje v močna ramena. Prsni koš je globok, predprsje pa dobro razvito. Trebuh mora biti pritegnjen. Rahlo padajoča hrbtna linija se nadaljuje v dolg in ravno nošen rep. Gibanje je izdatno in skladno.


Značaj

Setri so izjemno živahni in samostojni psi, ki ostajajo večni otroci. So psi z izjemno izraženim lovskim nagonom. Če setra prepustimo samemu sebi, bo dokaj hitro postal neukrotljiva pošast, ki bo svojo odvečno energijo in nagon usmerjala v uničevanje stanovanja in tudi v večdnevne pobege. Zato setri med ljudmi veljajo za nepoboljšljive Casanove in pse, ki jih je nemogoče ukrotiti in vzgojiti. Vendar to še zdaleč ni res. Setri radi ugajajo svojim ljudem, njihova želja po delu je izjemna. To je potrebno usmeriti v kaj koristnega (pa naj bo to lov, agility, rally obedience ali klasična poslušnost) že od samega začetka, ko majhna, ljubka rdeča kepica pride k nam.


Ari je eden redkih setrov, ki se je uspešno preskušal v agilityju.
foto: Martina Oitzl


Vse, kar delajo, delajo setri z izjemnim navdušenjem. Radi imajo otroke, vendar je potrebno biti izjemno previden, saj lahko v svojem huronskem navdušenju otroka podrejo. Mnogi menijo, da so setri po pravilu in brez izjem, dobrodušna in prijazna bitja. To velja, vendar je izjem kar precej. Rdeče zverine so lahko tudi hudo dominantne spake, ki se dobro zavedajo svoje velikosti in moči.


Šolanje


Čakaaaaaaaaaaaaaaaaj!
foto: Jožica Barborič


Setri potrebujejo odločno (nikakor pa ne grobo) roko. Že od samega začetka se moramo zavedati, da je k nam prišel lovski pes in da bo potrebno njegov nagon in energijo usmerjati v delo. Zelo pomembno je, da utrdimo odpoklic, saj imamo sicer težave v vsakdanjem življenju in na sprehodih. Vedeti moramo, da se setri tako pri delu, za katerega so namenjeni (pri lovu) in tudi pri zabavi zelo samostojni psi, ki se od svojega vodnika zelo oddaljijo. Pravzaprav od napotkov svojega človeka niti niso odvisni. Vodnik je prej njihov partner pri delu kot pa njihov nadrejeni. Potrebujemo izjemno veliko energije in domišljije, predvsem pa doslednosti, da veliko rdečo pošast, ki hoče biti lovski pes, pripravimo do civiliziranega obnašanja. Ko pa nam to uspe, smo lahko prepričani, da nas spremlja prijazen in vodljiv spremljevalec, s katerim ne bo ne na sprehodih in ne doma nobenih težav.


Sedi!
foto: Jožica Barborič



Seter kot družabnik

Seter je odličen družinski pes, ki potrebuje aktivne in odločne ljudi, ki pa so v srcu večni otroci. Potrebujejo družbo svojih ljudi, redne sprehode, dosledno delo in vzgojo, saj v nasprotnem primeru postanejo nevrotični, začnejo uničevati stvari in bežati od doma. Nobene usluge jim ne naredimo, če jih strpamo v pesjak in spustimo na vrt, češ saj ima dovolj sprehoda in aktivnosti. Če to počnemo, se ne smemo čuditi, če postanejo zavzeti vrtnarji ali rovokopači ter vaški ljubimci. Primerni so za aktivne ljudi, ki so jim dolgi in aktivni sprehodi v veselje ter potrebujejo veselega, prijaznega psa, ki je vedno pripravljen na kako akcijo, pa naj bo to resno delo ali pa kake druge neumnosti.


Pa še nekaj splošnih napotkov

Nega
Razen rednega česanja (enkrat ali dvakrat na teden) seter posebne nege ne potrebuje. Potrebno je pregledovanje in redno čiščenje njegovih ušes, saj je pasma (tako kot druge pasme s spuščenimi ušesi) nagnjena k pogostim vnetjem ušes. Zato je potrebno tudi redno striženje dlak pod ušesi. Sem in tja moramo pogledati dlake med prsti in jih po možnosti postriči, saj se dlaka ravno tam pogosto zavozla. Če vozla ne odstranimo takoj, se lahko vname, kar psu povzroča bolečine. Ni potrebno posebej poudarjati, da je treba redno čistiti tudi zobe.


Zdravje
Setri so načeloma zdrava pasma. Pojavlja se sicer kolčna displazija, vendar so jo v zadnjem času zelo omejili, saj je za setre za pridobitev vzrejnega dovoljenja obvezno slikanje kolkov (vsaj stopnja B). Občasno lahko pride pri setrih tudi do entropije. Pasma pa v splošnem ni nagnjena h kakšnim drugim dednim boleznim.

Kaj seter potrebuje za vzrejno dovoljenje?
preskus naravnih zasnov za ptičarje
telesno oceno najmanj prav dobro
slikane kolke (najmanj B)






Avtorica: Neža Vilhelm,
Prispevek je bil pripravljen za mojpes.net.
Tekst in fotografije so avtorsko zaščiteni. Vsako kopiranje, ki ni v skladu s pogoji uporabe spletnega portala mojpes.net (točka 14), je strogo prepovedano.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: IRSKI RDEČI SETER - predstavitev pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines