mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 01:32:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Flat Coated Retriever
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 155   Dol
Natisni
Avtor Tema: Flat Coated Retriever  (Prebrano 199552 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
cebelica
gost
« : petek, 12.04.2002 : 16:45:29 »

Lep pozdrav vsem,

Skoraj dva meseca ze imam svojo flatico, ampak v zivljenju sem videla -pri nas- le 2 Flat coated retrieverja! Moja ljubezen ima enega pa zadnjic na veterini sem videla enega in to je vse.
Sicer jih ima najina vzrediteljica (hr.) kar pet, ampak pri nas pa kot da jih ni. Saj vem, da so, ampak hecno je, ker je pasma tako krasna pa jih je se vseeno tako malo.

Se bo javil kdo in mi kaj napisal o svojem divjaku/divjakinji? Saj pasmo kar dobro poznam, a kljub temu.


lp,Maja in Goma
Logiran
cveto
gost
« Odgovor #1 : petek, 12.04.2002 : 21:38:03 »

zdravo

veseli me, da si se med vsemi pasmami odločila prav za fcr. tudi jaz imam psičko, staro 9 let in še nekaj in se zaenkrat kar dobro drži za svoja leta. jih mora biti v sloveniji pa še kar nekaj (100 do 200) po moji oceni.
so bistri psi, morda malce občutljivi, zaradi njihove igrivosti jim nekateri pravijo peter pan. ob pravilnem šolanju (dovolj pohvale, pa tudi graje ko je to potrebno) zmorejo skoraj vse.izvrstni prinašalci, odlični plavalci. relativno zdravi in odporni na slabo vreme. in še in še superlativov.

lp cveto 02 7206905

Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #2 : petek, 12.04.2002 : 22:36:58 »


V Sloveniji še ni 200 FCRjev, statistika pa pravi, da je bilo od leta 1996 do 2001 komaj 12 legel prijavljenih.
Koliko jih je bilo skoteni ne vem, verjetno pa precej manj, saj samo primerjava med 2000 in 2001 pove, da so bila v 2000 prijavljena tri legla in skoteno samo eno, v 2001 pa prijavljeni in skoteni dve legli.

Sicer pa segajo začetki pasme pri nas v 1986, ko sta bili kot prvi FCRjki pripeljani sestri, Centa in Corina v. Felsbach. Eno je imel v lasti T.Hočevar, ena pa je bila v psarni Mimojska (Erženovi).
Tako da nič čudnega, da nikjer ne videvaš predstavnikov te pasme, saj jih je bilo precej na začetku prodanih v tujino, precej pa jih tudi ni več med živimi (hudi problemi z rakom v linijah).

V Sloveniji nam žal manjka vzrediteljev ali lastnikov te ene najbolj čudovitih retrieverjev, ki bi pasmo promovirali. Tudi, če že imajo psičko pa se ponavadi ne odločijo za leglo, ker jih je zelo težko prodati. Res škoda.
Poznam celo primer, ko so se vzreditelji FCRjev zaradi problemov zdravstvenih odločili za drugo pasmo in imajo zdaj nekaj mesecev staro border colliejko...

So pa na splošno to vsestranski psi, za razliko od goldijev in labradorjev veliko bolj stabilni a tudi trmoglavi. So tudi malce bolj "nasilni" oziroma ostrejši kot ostali dve pasmi. Definitivno pa so daleč najboljši delavci in imajo v sbei še ogromno naravnih zasnov.

V Sloveniji je recimo dokaj znana Ola, ki je uspešna v reševalnih vodah, pa tudi v agilityu tekmuje en FCR iz KD Maribor.
Da pa so vsestranski pa je dokaz ravno Cvetova Palmeta, ki je celo zastopala Slovenijo na enem izmed evropskih prvenstev v agilityu (ali je bilo se evropsko?), ima pa opravljen recimo tudi PNZ (preizkus naravnih zasnov - lovska verzija, prinašanje race).
Sicer pa tudi Sanja s svojo FCRjko tekmuje v agilityu, opravljeno pa ima tudi čisto pravo lovsko tekmo.

No ja, nekako za to pasmo nimam slabe besede, je pač bolj nepredvidljiva zaradi svojega klovnovskega značaja in to mi je ponavadi všeč bolj kot pa da ti ni treba bit kak telepat, da pogruntaš kaj gre psu po glav...

Logiran
cebelica
gost
« Odgovor #3 : sobota, 13.04.2002 : 07:44:13 »

Saj pravim, da pasmo kar dobro poznam, ker sem kar nekaj casa prezivela z enim prekrasnim fcr-jem in glede na to, da sem prej imela Irsko Seterko in nisem zelela ponovno iste pasme (psu bi lahko podzavestno delala skodo s primerjavami), je pa fcr zelo podoben -fizicno- irskemu setru, se bolj podivjan, sem se odlocila za to pasmo. In ni mi zal, ceprav imava malo tezav. Kot bi imela doma piranje!!!!!

Rak pravis?? Nisem vedela, vem pa, da ''moj'' Kan ni bil do zdaj v sedmih letih se nikoli bolan. (Naj bo se naprej tako.)

Tudi moj namen je delati z njo. Agility bo definitivno na najinem urniku, ampak jaz bi se kaj pa se ne vem kaj. Bomo videli. Kaksen nasvet?? Tamala je ful popadljiva, nenormalno ucljiva in hiperaktivna. Malo me moti, ker je ZELO dominantna, je pa super, ker je vztrajna.

Ja, Cveto, sami superlativi, vmesnih postaj ni. Zivljenja pod geslom normalno ne poznajo. Vse je na ful. To mi je najbolj vsec. No ja, saj sva si v bistvu kar precej podobni. Ha-ha-ha...
Se dobro, da me je Sanja opozorila kaj me (lahko) caka, ker sicer bi najbrz ze obupala ob toliko energije in ... 'zlehtnobe'. Vcasih je prav zleht!


Pisala bi lahko v nedogled glede na to kolk 'se ji dogaja' pa meni tudi, ampak napisite mi se kaj o fcr-jih, kaj cesar se ne vem.

zivzau ljubiteljem fcr-jev, Maja in mala posast
Logiran
Aljosa
gost
« Odgovor #4 : sobota, 13.04.2002 : 12:20:00 »

Hej!

Lepo je brat sporocila od navdusencev nad flati...

Sam prenasam ze drugega mulca. Prvi, Nik Mimojski, je bil sine Corine von Felsbach o kateri govori "Sirtaki", ki je poleti 2000 umrl za rakom na pljucih. Zdaj imam pa od 1. septembra 2000 Jona (Toffedreams Glen Ila), Sveda po izvoru. Da sem sel na Svedsko ponj, me je spodbudilo predvsem dejstvo, da so (bili) v SLO vsi flatcoati potomci Felsbachovih. Tako tudi Nika nisem (kljub kakim 20im CACIBom in 4. mestu na svetovni razstavi 1996 na Dunaju) nikoli paril!!! Se pa verjetno vsi strinjamo, da so flatcoati "najbolsa" pasma (hehe, tako kto se cca. 1000 lastnikov drugih pasem za "svoje" pasme) in da bi bilo fino, da bi jih bilo cim vec v Sloveniji.


Kot sem omenil je Nik umrl za rakom, ki je velik problem pri flatcoatih (recimo, Nikova mama Corin je imela raka, prav tako en njegov brat in sestra istih starsev vendar iz prejsnjega legla). Bojda je razlog v tem, da so jih Anglezi na veliko uporabljali med II. svetovno vojno in jih je zato po koncu vojne ostalo le malo. Zato so se v naslednjih letih parili predvsem med sabo, kar je zelo "fajn" za prenasanje dednih bolezni, kar rak deloma je. Poleg tega Shargleam Blackcap enkrat v zacetku 80ih zmagal na Cruftsu in se danes pojavlja v rodovnikih bolj ali manj vseh Evropskih flatcoatov (recimo, Niku je bil praded, Jonu pa se dva pra-ja vec), zna pa bit, da jim je predal tudi nagnenje k raku.

Ampak, upanje umira zadnje, tako da, dejmo jih cim bolj mesat, se bodo ze pobrali in se cim bolj znebili raka (in epilepsije, ki je bojda problem predvsem bolj na severu v Skandinaviji in na Nizozemskem).

Kar se stevilke tice v SLO, po mojih izracunih mora zemljo v SLO tlaciti trenutno kakih 200 flatcoatov. Nik je imel cifro JRFR60031 (kar mislm da je pomenil 6- Slovenijo, 31 pa zaporedno cifro), Jon ima pa SLRFCR 0000226, vpisan je bil Novembra 2000 pa kar nekaj legel je bojda bilo se za tem, tako da racunam da jih je trenutno kakih 200 (recimo da je zaporedna cifra trenutno okrog 300, pa od tega jih je 100 ze mrtvih).

Z eno Sitrakijevo trditvijo se nikakor ne morem strinjati, namrec, da so bolj nasilni od ostalih retrieverjev. Sam poznam samo enega, ki se pretepa, pa ta mislim, da je bolj izjema zaradi travme v mladosti, pa kar precej labradorjev in goldnov, ki se radi stepejo. Morda se motim, tudi ne mislim povelicevat flatcoatov, ampak moje izkusnje z njimi so take, da ravno ko komu opisujem pasmo pravim, da so v bistvu po znacaji isti kot ostali retrieverji, definitivno se pa ne tepejo, kar za -sicer zelo redke - glodne in labradorje, vem da se... Tako imam tudi izkusnjo iz dveh velikih razstav z obakrat nad 100 flatcoati ko so tudi zreli samci mirno lezali drug preko drugega, v celem dnevu ni bilo pa niti zacetka kakega pretepa...

Eto, tolkle za zdaj, grem tipkat bolj dolgocasne stvari.... Ce se kdo zeli direktno oglasit (vcasih sem bil cisto nor na flatcoate, prebral vse kar se je kje dalo, tako da bi znal izbrskat se kaksen podatek), moj mail je aljosa.ravnikar@guest.arnes.si, sem Kranjcan, ce se kdo iz blizine (do 100 km :-)) zeli dobit na kakem sprehodu, javite se... Da bi pa opisoval Jonove in nikove neumnosti, sem pa trenutno prelen... :-)) Kdaj drugic! Naj samo se povem, da sem bil z Nikom noro veliko aktiven - razstave, resevalci, po hribih sem ga vlacil, pa agility sva poskusala, pa sledenje... Z Jonom sicer bistveno manj stvari (zal nisem vec dijak/student), sem pa izkusnje dobro vnovcil in me bistveno bolj uboga kot Nik (kar je res fino, pri Niku sem bil konstantno hripav :-))

Aha, na koncu se cas za reklamo, privlacne flatcoatice, Jon caka... :-) S Felsbachovimi in Mimojskimi oziroma njihovimi potomci ni v sorodu (razen preko Shargleam Blackcapa je med njim in Corino/Cento 9 kolen, se pravi S.B. je eden od Jonovi 32 praprapra dedov/babic, Corini/Centi je bil pa ded). Ravno azto, da se znebim sorodstvene veze, sem ga tudi sel iskat tako dalec... Jon vzrejno dovoljenje ze ima. Zainteresiranim lahko posljem kopijo rodovnika (v papirnati ali e-obliki).

Lp

Aljosa
PS Lahko se pa srecamo tudi 12. maja v Ljubljani na razstavi...

Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #5 : sobota, 13.04.2002 : 13:21:27 »


Citat


Z eno Sitrakijevo trditvijo se nikakor ne morem strinjati, namrec, da so bolj nasilni od ostalih retrieverjev.



Ni bilo mišljeno nasilni kot pretepači (to so manj kot labradorji in GRji definitivno), ampak da so bolj vztrajni pri doseganju nečesa pa magari z glavo skozi zid. Poskus orisa:
Če bi se naprimer človek znašel pred labijem, goldnom in FCRjem in hotel počohat vse naenkrat, bi se golden verjetno malo umaknil, labi bi malo premislil, FCR pa bi šel na vrat in na nos do človeka se pocrklat...guzva gor al pa dol..
tako nekak...
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #6 : sobota, 13.04.2002 : 15:10:07 »

Še jaz dodam lonček o FCR-jih.
Palmeta je bila med drugim tudi na svetovnem prvenstvu v agilityju v Mariboru.
In - še lansko sezono je tekmovalca FCR-jka iz Polzele, ki je bila atraktivna tudi zarad jetrne barve.
A ja - bila sem soseda Corine in res je bila ful dobra psica! Čeprav je stanovala ob cesti niso imeli ograje in onani niti enkrat stopila nanjo!
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Aljosa
gost
« Odgovor #7 : sobota, 13.04.2002 : 15:19:41 »

Hehe...

Sirtaki, s tem se pa definitivno strinjam. Trmasti (the good way...) pa scrklani so pa vsekakor... Oba moja flatcoata izvajata isto foro, ko imamo obiske: vsede se pred prvega človeka, glavo pod njegovo roko, pa čohat; ko se ta naveliča, se prestavi do naslednjega, pa ko je pr tem veselja konec do naslednjega... :-)

LP

Aljosa
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #8 : sobota, 13.04.2002 : 17:34:44 »


Citat

Še jaz dodam lonček o FCR-jih.
Palmeta je bila med drugim tudi na svetovnem prvenstvu v agilityju v Mariboru.


ja ja sej sm že napisala, da je bila Palmeta na SP...
Logiran
cebelica
gost
« Odgovor #9 : nedelja, 14.04.2002 : 09:35:52 »

Uf!!! Kolk besed. Rada berem o fcr-jih.

Poslusaj Aljosa, saj ne vem, ce si pravi: sem slisala pa se ne spomnim od koga, da si bil tako hudo zainteresiran za vse v zvezi s fcr-ji, ko si ga dobil, da si 'na-polno' sam treniral psa/s psom...in nekdo mi je celo svetoval naj te poiscem. Iz Kranja si (ne najdem kje pise)? Potem bi lahko bil pravi.
Saj pridem na razstavo, ki bo v Lj. Ne vem, a bi ze razstavljala al ne, ker je tamala tolk pobezljana, da ne vem, ce nama bo uspelo sploh priti do ringa!!! Kaksen nasvet za 3.5 meseca staro divjakinjo? In za njeno lastnico???

Sicer sva pa 'Sanjine' - zagotovo jo poznas. Jaz tako v redu cloveka se nisem srecala v zivljenju...no ja, razen svoje ljubezni. Fenomenalna zenska je in FUL jih ima rada.

Saj sem hotela se nekaj napisati, ampak...uganite??? Tako je, norcki na pohodu! Zbudila se je in zdaj moram iti, ker sicer se bo prelevila v piranjo. Uuuu!!! Ce je kdo, ki se ni prebral mojega 'klica na pomoc' (tema-vzgoja psov) naj lepo prosim prebere - lastniki fcr-jev boste ze vedeli kaj naj naredim.
Hvala.
Se kmalu spet oglaim. lp,M&G

Logiran
Aljosa
gost
« Odgovor #10 : nedelja, 14.04.2002 : 10:23:22 »

Cebelca,

za trimesecnga mulca kerekol pasme so po mojem cist ista navodila: pazt mors, da ti ne zraste cez glavo (tj. da tocno ve, da je njegovo mesto v "krdelu" pod tabo), pa hkrati, da si ga prevec ne podredis... Je pa res, da je v teoriji to bistveno lazje kot v praksi... :-) Ce jest pomislm, kaksne neumnosti sm pocel z Nikom, me je kar mal groze... :-)

Sanjo sem jest prvic srecal lani v Mariboru na prvi Jonovi razstavi. Prsla sva relativno pozno in sm ga takoj peljal v en kot v senco tko da je tam lezal kake 3 ure. Ko sem sel prvic mal naokol z njim, je Sanja kr padla po men, ces kje se skrivam, pa jo zivciram, da je vidla enga psa uvozenga izs Svedske prjavlenga v katalogu, pol pa njega od nikoder... :-)) Zdej se pa redno srecujemo na razstavah, kjer me vsakic "sekira", da moram it delat lovsko tekmo, da bo lahko v razredu delovnih pa pol morda tut medn. prvak v lepoti, pa kako ga moram razstavlat, pa... Na kratko, ista je, kot sem bil jest kakih 7 let nazaj... :-))

Na razstavo psicko le prpel, v bistvu pa ni potrebe, da jo razstavlas ze na majski razstavi (hm, ob telih vrsticah bo marsiker entuzijast zelo jezn name... :-)). Ampak, pr 4.5 mesecnem psu res ne mors se prov dobr vidt, kako se bo razvijal. Tako da, pridita obe vsekakor na razstavo, je fajn, da se navad psov.

Iz Kranja sem res (to sem ze ta prvic napisal), e-mail je pa prav tako v ta prvem oglasnju na temle forumu. Tko da, le oglasi se kaksnim konkretnim problemom...

LP

Aljosa
Logiran
cebelica
gost
« Odgovor #11 : ponedeljek, 15.04.2002 : 09:25:16 »

Aljosa,

Ce se bos kaj vozil tod okoli gremo res lahko na sprehod - jaz namrec nimam avta...no ja, v bistvu nimam izpita - da jo vidis in, da vidis, da je ta podivjanost vec kot samo normalna. Pa saj ne gre za podivjanost pac pa za kup zob, ki se sprehaja po bajti in ugrizne ravno mene!!! Pa toliko drugih stvari ima za demolirat pa se vedno grize mene!

Zakaj mislis, da naj se ne razstavljam?

Logiran
Aljosa
gost
« Odgovor #12 : ponedeljek, 15.04.2002 : 12:18:27 »

Cebelica,

za zacetek bi blo fino, ce bi povedala od kod sploh si... :-), ce zelis, da se z Jonom oglasiva...

Kar se pa razstavljanja tice, pa mors upostevat moje geografsko poreklo (Gorenjska) :-) Namrec, pes v razredu najmlajsih lahko dobi samo oceno ne/-/zelo perspektiven in to je vse. Nikamor ti ta naslov ne steje, prijavnina na razstavo pa kr nekej kosta... Je pa res, da ce Sanja prebere tele vrstice, jih bom dobu po buci. Njo bo pobral od srece, ce te maja vidi na rastavi s psicko, se tolk bolj, ce jo bos razstavljala.

Problem je tut v tem, da se pr tolk mladem psu se ne da ocent, kako se razvija, tako da sodniki sicer res v glavnem dajo oceno zelo perspektiven, ti pa to nic ne pove... Pol ko je starejsi, mas vcasih sanso, da te kaksn bl prjazn sodnik opozori na to, na kaj mors pazt pr svojem psu...

Eto, tolk...

Se tipkamo,

Aljosa
Logiran
cebelica
gost
« Odgovor #13 : ponedeljek, 15.04.2002 : 15:50:47 »

Jah, Sanja bi te najbrz res po buci  Wink  in se bolj je res, da bi/bo pocila od srece, ce se pojaviva v ringu. Bomo se videli.
Vem, da mi nic ne koristi ta 'ocena', ampak bi jo vseeno razstavljala, da se malo privadi. V Grosuplju je bila ful prestrasena, ker je bilo tolk njenih kompanjonov okrog.

Sem iz Ljubljane, ti pa se iz Kranja pripeljes tocno mimo mene (stanujem blizu Hiper-Mercatorja)-nasproti mene prodajajo avtomobile.
Lahko mi pustis st. tel. -jaz ti je zal ne morem, ker...dolga zgodba, drugic- pa te jaz poklicem in se zmenimo. Lahko se pa zmeniva tudi tukaj - napisi kje in kdaj pa je. Lahko pa mi posljes mail, kakor hoces.  
sunflowermd@hotmail.com

Saj ne morem vec pisati. Bo mogoce res bolje, da se kar vidimo, midve pa komaj cakava, da spoznava se enega crnuha in seveda tudi tebe.

lp,Maja&Goma

Logiran
cebelica
gost
« Odgovor #14 : ponedeljek, 15.04.2002 : 15:59:33 »

Jah, Sanja bi te najbrz res po buci  Wink  in se bolj je res, da bi/bo pocila od srece, ce se pojaviva v ringu. Bomo se videli.
Vem, da mi nic ne koristi ta 'ocena', ampak bi jo vseeno razstavljala, da se malo privadi. V Grosuplju je bila ful prestrasena, ker je bilo tolk njenih kompanjonov okrog.

Sem iz Ljubljane, ti pa se iz Kranja pripeljes tocno mimo mene (stanujem blizu Hiper-Mercatorja)-nasproti mene prodajajo avtomobile.
Lahko mi pustis st. tel. -jaz ti je zal ne morem, ker...dolga zgodba, drugic- pa te jaz poklicem in se zmenimo. Lahko se pa zmeniva tudi tukaj - napisi kje in kdaj pa je. Lahko pa mi posljes mail, kakor hoces.  
sunflowermd@hotmail.com

Saj ne morem vec pisati. Bo mogoce res bolje, da se kar vidimo, midve pa komaj cakava, da spoznava se enega crnuha in seveda tudi tebe.

lp,Maja&Goma

Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 155   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Flat Coated Retriever
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines