mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 12:49:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje analnih vrečk
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vnetje analnih vrečk  (Prebrano 57211 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sado
gost
« : ponedeljek, 08.07.2002 : 06:07:04 »

Pozdravljeni, sem lastnica 6 let starega škotskega ovčarja. Zadnja leta imamo nonstop probleme z vnetjem analnih vreč. Vsake nekaj mesecev moramo poiskati pomoč pri veterinarju, da mu jih sčisti, nato pa je spet OK. Če zamudimo, si začne gristi kožo nad repom. Ima kdo kakšne podobne probleme? Ve kdo rešitev? Kje naj bi bil problem?

LP, Saša
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #1 : ponedeljek, 08.07.2002 : 07:30:37 »

Pozdravljen,
Na žalost boš moral svojega kužka kar redno voziti k veterinarju na "praznenje" analnih vrečk. Ker ima oslabljene mišice okoli paraanalnih žlez, si jih ne more več čistiti sam. Če so mišice normalne, se le te praznijo same od sebe, ko se kuža napne pri bolj močnem "kakanju", ko ga kaj razburi ali kaj podobnega.
Ker pa so se mu mišice zrahljale ali pa ste mu od vsega začetka "praznili" žleze in so se mišice polenile in te funkcije več ne opravljajo.
zato vam priporočam, da ko se kuža začne gristi okoli ritke, ali se začne "dričati" po tleh ga čimprej odpeljite do veterinarja. Morda bi bilo pametno, da vam pokaže kako se prazni in to začnete delati sami.
Logiran
Jasna
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #2 : ponedeljek, 08.07.2002 : 12:34:23 »

Se strinjam s Simi, vendar ne cakati, da se zacne grist in sanjkati po riti. Najbolj je prazniti vrecke vsaka tri meseca (to jaz delam sama in ni tako komplicirano - nisem veterinarske stroke ali kaj podobnega). Najbolj bos to ocenila gdaj po "mirisu", ki se siri okrog psicke - resko - kisli vonj, ki ti zelodec zavrti (vsaj meni - ko cedim zlezde ponavadi sem za ta dan koncala z jelom in zaradi tega to delam proti veceru). Prej pa poskusi se s spremembo hrane. Moja psicka ima tezave takrat ko je premocno hrano (ponavadi v casu nosecnosti in dojenja) in ko joj zamenjam na lazjo je vse OK.

LP in pogumno

Logiran
pia15
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 171


« Odgovor #3 : petek, 12.07.2002 : 11:23:33 »

Hojla!
No mi smo mel enake težave pr našem višavu in je imel dlako nad repom in okoli čisto rdečo. Tak da mu tudi zdej veterinar redno čisti analne vrečke. V eni knjigi sem celo zasledila da lahko to sam doma prazniš pa sm probala pa mi nekako ni uspelo.

LP

Pia
Logiran
Jasna
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #4 : petek, 12.07.2002 : 12:14:10 »

Pia- je dokaj enostavno. Ne vem ali bom bila popolnoma razumljiva vedar bom poskusila natancno opisati kako to jaz delam. Takole:
1. pesa daj na nekaj, da ti je njegova ritka v visini tvojega komolca in da podlaga ni prevec stabilna - da bo miren (ne se smejati razlagi vendar je tud meni smesno), dok se ne naucis potem bos to delala tam kje ti najbolj pase-jaz to delam v kopalnici v kadi.
2. primi ga za rep s polno roko in rahlo obrni proti hrptu, da bo zadnjica napeta
3. pod izhodom iz debelega crevesa-priblizno pri visavcu 1 cm - bos napipala z obe strani bulice (predvidevam nekje vekilosti  graha)
4. pod bulicami z dva prsta (palcem in kazalcem) zacni tiskati proti gor in bo zacelo spricati-mora spricnuti (cvrsto brez strahu ni meni ni takoj uspevalo) - da vse ne zasvinjis poskusi to narediti z vato, ce pa ne bo slo potem brez- to ponovi se enkrat za vsak primer, da ni kaj ostalo

To je to, ce rabis se kaksno dodatno pojasnilo samo vprasaj, bolj bi bilo, da ti mogu pokazati. Pa veselo na delo Grin

LP
Logiran
sspszork
gost
« Odgovor #5 : petek, 12.07.2002 : 19:09:57 »


Zdravo!
Stran me je zanimala, kerseže večkrat slišala o tej zamašitvi analnih žlez.Do sedaj (že spet trkam po lesu)še nismo pri nobenem psu imeli tega problema in če priznam, po tem kaj sem prebrala, da je nadležno kar se da. Osebno bi vse skupaj prepustila veterinarju, ne vem če bi bila to "sposobna" sama narediti.

Pogum!
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 156



« Odgovor #6 : sobota, 19.10.2002 : 10:18:22 »

Jasna:
mene zanima nekaj stvari bolj podrobno o tem ker se sama odločam da bi to naredila doma. Torej: Ni mi jasen ta del: primi ga za rep s polno roko... pa potem  mi ni jasno to s prsti. Drugače me pa zanima od kod si ker sem interesent za to da mi nekdo pokaže kako se čisti ta žleza. Jaz sem iz Maribora, če je kdo od blizu prosim za pomoč.
Lp, Pia
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #7 : sobota, 19.10.2002 : 12:52:23 »

Draga Pia!

Govorim lahko v svojem imenu, pa vendar; je pri nas na klubu Petra in še kdo, ki ti bo brez problema pokazal, kako se to dela. Za praznjenje analnih vrečk je res nepotrebno obiskovati veterinarja, sploh, če je to pogosta zadeva. Zato si vljudno vabljena na KD Maribor, Danjkova ul. 4 (pod baumaxom pri bivšem citroenovem salonu). Oglasi se med tednom proti večeru, da se dogovoriš. Smo na agility-ju ali pa za šankom Grin in ne grizemo.
LP, Mateja
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : ponedeljek, 24.02.2003 : 20:00:07 »

Ker ima Kaja že več kot dva meseca težave z vnetjem analnih vrečk me zanima, če ima kdo tu izkušnje z operativno odstranitvijo! Hvala in lp
Logiran

kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #9 : ponedeljek, 24.02.2003 : 20:36:05 »

Da še malo dopolnim.... najprej je dobila antibiotike v obliki tablet in injekcijo. Kakšen teden je bilo vse OK, potem pa se je spet začela lizat kot nora. Vrnili sva se k veterinarju, ta ji je spet spraznil vrečke in dejal, da naj še malo počakam preden ji dam ponovno antibiotike. Ker se ni izboljšalo sva šli k najinemu veterinarju v Ljubljano, kjer ji je temeljito spral vrečke in ji dal antibiotik direktno po injekciji. To smo potem ponavljali še štirikrat. Nazadnje 17.2. Danes se je spet začela lizat. lp
Logiran

Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #10 : ponedeljek, 24.02.2003 : 21:24:52 »

Kaja,
naš šarplaninec je pred leti imel ravno tako hude probleme z analnimi vrečkami, k veterinarju smo ga vodili kar naprej, dokler ni dobil pri analni odprtini grde fistule in so nam svetovali operacijo. Po operaciji je bil nekaj dni velik revež, saj je na potrebo zelo težko šel-pomagali smo mu s parafinskim oljem. Ko se je vse skupaj zacelilo, je bilo vse OK, razen, da ni več kontroliral svojega blata in so mu kakci padali ven, ko je ležal, hodil in podobno. Možno je, da so mu po nesreči poškodovali mišico zapiralko in da je bila to prej izjema kot pravilo. Najboljše, da se pozanimaš.
lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #11 : ponedeljek, 24.02.2003 : 22:06:21 »

mene pa zanima, če je tudi drsanje z zadnjico po tleh lahko znak za zamašene an. v.??
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #12 : ponedeljek, 24.02.2003 : 22:50:12 »


 Lahko je znak to, ali pa , če se kuža vneto liže zadaj. Nekateri psi si to sami očistijo z lizanjem, drugi pa ne.

 Čao-Slavi
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #13 : sreda, 26.02.2003 : 08:51:07 »

Moj Jon se drsa po zadnjici, če poje kaj neprimernega in je zaradi tega zaprt ali pa dobi drisko. Najprej sem mislila, da so zamašene analne vrečke, vendar je veterinar ugotovil, da ni to. Lahko se zgodi, da se pes drsa, če ima parazite(gliste).
Logiran
Miska
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 195


« Odgovor #14 : sreda, 26.02.2003 : 14:22:58 »

No, mogoce boste lahko pomagali se meni...

Pred priblizno enim mesecem sem opazila, da se moj sestmesecni kuza grizlja po sprednji taci in hrbtu. Sem mislila, da so bolhe in sem mu dala Frontline. Stanje se ni popravilo in sem ga peljala k veterinarju. Ta je ugotovil, da ima zamaseno analno zlezo, mu jo stisnil in dal antibiotike v inekciji.

Stvar se je cez en teden ponovila in spet smo sli k veterinarju. Tokrat je se enkrat stisnil analno zlezo in jo tudi spral z raztopino joda. Hkrati sem mu po nasvetu veterinarju zamenjala postopoma tudi hrano. Iz Royal Canina mini junior sem presla na Hill´s puppy lamb&rice.

Na spiranju vreck smo bili pred tocno enim tednom in danes se je zacel "vozit" po riti. Zanima me, od cesa to pride, ce je mozno da je res alergicen na kaksno hrano in kako naj to ugotovim. Naj povem, da je samo brikete in trenutno ne dobiva nobenih priboljskov.

Upam, da mi bo kdo znal pomagat,
                                              Miska
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Vnetje analnih vrečk
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines