mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 07:40:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: kako naj naučim prostor
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: kako naj naučim prostor  (Prebrano 17617 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #30 : torek, 03.10.2006 : 13:56:12 »

Hm, imam eno vprašanje za vas. moj Ben sicer že zna prostor. zdrži tudi že na prostoru kar nekaj minut, recimo ene 5. je pa en problem-da je ta prostor precej v počasnem posnetku. Zdaj sem pogruntala, da najhitreje izvede vajo, če je zraven žogica, tako da zdaj vadiva z žogico-prej se uleže prej pride do žogice. to je kar učinkovito, ampak še vedno mu moram dost nakazovat s kretnjo, ne zadostuje samo povelje. kako najlažje torej to kretnjo odpravit?
pa še ena stvar, prostor med hojo. tu žogica odpove, saj gre za mano in čaka na žogico, povelje enostavno presliši. brez žogice pa je stvar precej precej počasna, po možnosti se še obrne in leži narobe obrnjen, tako da mi kaže rit ko grem jaz naprej. torej, kakšna ideja kako izboljšat vajo?
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #31 : torek, 18.08.2009 : 00:51:31 »

Še malo, pa spet šola.  Smiley Ravno sem dobila obvestilo, da že 1. septembra začnemo...

Midva bova ponavljala 1. razred ( = A ). Vadila sva kar nekaj med počitnicami, ampak odlaganje (in nasploh vaja "prostor") je pa še vedno bolj tako... na psu. Bom poskusila z vprašanjem v tej zaprašeni temi in v upanju, da dobim kaki instant delujoč, učinkovit, zanesljiv... odgovor.

Kot sem že napisala, imam kar velikega, zelo plašnega in negotovega psa, ki bi pa vseeno malo po svoje... Ja, saj vem, krasna kombinacija za paranje živcev,   Tongue ampak kaj čem zdaj.

Buča je sicer brihtna in točno ve, kaj se od njega zahteva. In če ni nobenih motečih elementov, pa če je ravno pri volji, dela vaje u nulo. In po pol leta ponavljanja verjetno že lahko pričakujem, da bo naredil prostor takrat, ko se mu reče; ne pa takrat, ko njemu je... ali pa mu ni.

Ampak, ne.

Vsake toliko ga prime, da si bo malo delal norca iz mene.  Angry Postavi se ko en magarac in se dela, da ne sliši. Čim potegnem priboljšek iz žepa in grem z roko mimo nosa in proti tlom, pa takoj razume celo zgodbo.  Roll Eyes

Potem pa, kadar je ravno razpoložen za norčije, bog ne daj, da odpnem povodec in se umaknem za par korakov. Gladko vstane in pricaplja za mano. In gleda čisto navdušeno, kao,  Cheesy Cheesy jupi, kuku, tu sem, a zdaj se bomo pa igrali? Meni pa pritisk na plafon in para na ušesa. Ampak če ga bom kregala, ko pride za mano, vnaprej vem, da bo naslednjič pač zavil nekam po svoje, kar je še slabše. Ga pač zapnem, odpeljem na izhodišče in delava vajo še enkrat.

Kake nasilne tehnike z "zabijanjem" na prostor pri njem ne pridejo v poštev. Ker je paničar, je za njega kar zahtevno, ostati na prostoru. Kaj če mu kdo takrat skoči na hrbet in ga zgrabi za vrat? Shocked Po drugi strani pa je "prostor" tako skrajno dejanje podrejanja, da se mu včasih zdi, da on pa to vseeno ne bi. Saj ne, da je neko dominantno strašilo, ampak da mu neka baba kar nekaj komandira... pa prostor, pa sedi, pa prostor, pa poleg... In se zna v takih trenutkih upirat in govorit nazaj.  Huh Nikakor pa se nočem spuščati v konflikte, kjer bi lahko z ugrizom karkoli dosegel. Pa ne, da bi se ga bala. Ampak če te taka mrcina čapne, četudi narahlo, spustiš enih par sočnih in ti je tisti trenutek malo mar, ali je on na prostoru ali kje drugje. Kar bi za njega pomenilo zmago. In kar bi pri njegovem bliskovitem sklepanju pomenilo, da bo naslednjič poskusil isto. Potem sem pa slabše kot na začetku.

S klikanjem raje niti ne začenjam. Imamo še določene težave pri vljučevanju v okolje (sem pisala v temi o zaganjanju v mimoidoče) in v kakem kritičnem trenutku potrebujem obe roki, kje šele, da bi se motovilila s klikerjem.

Če skrajšam: očitno mi za eno sicer prijazno, ampak precej trmasto in svojeglavo ovčarsko čudo manjka velika žlica avtoritete.  sram Vprašanje torej glasi, kako to avtoriteto pridelati oz. popraviti NA MIREN NAČIN, oz. konkretno v tem trenutku pri vaji "prostor" in odlaganju.

Ali pa mogoče prehitevam? V Mb namreč nimamo posebej šole za posvojence in ostala bitja s travmami, tako da imam za merilo samo "navadne" pse. Pa od mojih prejšnjih tudi noben ni bil tako zahteven. 
Logiran
Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: kako naj naučim prostor
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines