mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 12:09:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Papillon (Metuljček) - predstavitev pasme
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Papillon (Metuljček) - predstavitev pasme  (Prebrano 5137 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« : torek, 21.03.2006 : 17:51:25 »

SPLOŠNO O PASMI

Papillon je velik pes v majhnem telesu. Skorajda ni naloge, ki je papilloni ne bi bili zmožni opraviti. Večkrat so se izkazali kot pomočniki invalidom, v agilitiju, obediencu, flayballu... Kljub čudovitemu karakterju in velikosti psa to ni pasma za vsakogar, saj so lahko značilnosti, ki nekatere navdušujejo, drugim odveč.

Inteligenten pes

So zelo inteligentni psi, ki radi ustrežejo lastniku, vendar pa od lastnika zahtevajo aktivno ukvarjanje z njimi. Kljub inteligentnosti ali pa bolje, zaradi tega, je zaželjeno, da se pse šola. Ker papilloni zelo dobro rešujejo težave in prepreke, na katere naletijo, jih lahko dolgočasje privede do nezaželjenega vedenja.



Geraldine de Pompadour

Kljub ustrežljivosti pa so papilloni občutljive duše in hitro zaznajo razpoloženje gospodarja, zato takoj zaznajo naše razočaranje. To moramo upoštevati pri šolanju in papillona šolati samo s pozitivno motivacijo in nikoli s kaznovanjem! Pomembno je vedeti tudi to, da papillon zazna, kdo je vodja "krdela" in se po tem ravna. Zato je pomembno, da ga kljub skušnjavi ne razvadimo do te meje, da bo mislil, da je nad nami. To seveda ne pomeni, da ne sme bit pes crkljivček in recimo spati z nami na postelji, ampak le to, da se z njim aktivno ukvarjamo in ga šolamo celo življenje.

Družabnik in Družinski pes

Načeloma imajo papilloni zelo radi družbo, tako človeško kot pasjo. Zelo lepo se ujamejo tudi z otroci in so lahko čudoviti družinski psi. Vse to pa lahko dosežemo le tako, da pse vodimo v družbo različnih ljudi, otrok in živali in jih tako navajamo nanje že od malega. Prav tako moramo poučiti otroke o ravnanju s psom, saj je papillon vseeno majhen pes in če otroci z njim niso nežni, lahko pride do neželjenih poškodb. Odlično se razumejo tudi z ostalimi malimi živalicami kot so muce, zajčki, morski prašiček...



Luna in Geraldine de Pompadour

Seveda je papillon najraje od vsega v družbi svojega gospodarja. Zaradi majhnosti in prilagodljivosti ga lahko praktično povsod vzamemo s sabo. Za prenašanje lahko kupimo torbico za na ramo in psa vzamemo s sabo na avtobus, vlak in celo v letalsko kabino (odvisno od letalske družbe). Tudi če papillona pustimo v varstvu pri znancu, se bo hitro prilagodil in za ta čas sprejel novega gospodarja. To je vsekakor prednost papillona pred mnogimi pasmami, ki trpijo zaradi ločitve od gospodarja. Seveda vas bo ob vrnitvi veselo sprejel in "začasnega lastnika" kaj kmalu pozabil. Zaradi velikosti pasme pa največkrat varstvo med dopustom ni potrebno, saj gre lahko pes povsod z nami. Pomembno je poudariti, da papillona ne smemo prikleniti nase in ga moramo ustrezno socializirati z ostalimi ljudmi, saj lahko privede napačno ravnanje včasih tudi do pretirano navezanega psa. Za papillona definitivno velja, da ima samo enega lastnika, ki pa ga po potrebi brez večjih težav lahko zamenja.
Najljubše mesto tega malega psa je naročje. Najbolj srečen papillon je papillon, ki ga ljubkujemo v svojem naročju. To, da je papillon od vedno veljal za naročnega psa, torej ni naključje.


Gan Dei Rufolo in Geraldine de Pompadour


Po naravi niso bevskači in lajajo le, ko npr. kdo pozvoni ali potrka na vrata, kot opozorilo na prišleka. Kljub temu pa ne bi mogli reči, da je papillon dober čuvaj, saj prišleku kaj kmalu zleze v naročje in se za pravo mero božanja hitro proda.
Papillon ni boječ pes, vendar pa se zadnje čase pojavljajo tudi taki psi, zato moramo ob nakupu preveriti, kakšen je karakter mladičkovih staršev oz. tudi drugih psov, ki jih ima vzreditelj. Mladički so po naravi še posebno radovedni, tako da mladiček, ki bi se stiskal v kotu sobe, vsekakor ni dober znak pri nakupu.


Geraldine de Pompadour
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #1 : torek, 21.03.2006 : 17:56:36 »

Vseeno majhen pes...

Kot sem že omenila, je potrebna prava mera previdnosti ob stiku psa in majhnega otroka. Otroci velikokrat nimajo pravega občutka pri igri s tako majhnim psom, kar nikakor ni dobro za tanke kosti, ki jih ima papillon. Čeprav papilloni niso agresivna pasma, se lahko zgodi, da pride ob vlečenju otroka za pasji rep, ušesa itd. do ugriza. Če se odločite, da boste papillona prinesli v hišo k majhnemu otroku, je zelo pomembno, da nista pes in otrok nikoli sama skupaj.


Geraldine de Pompadour

Ker so papilloni poskočna pasma in radi skačejo, obstaja tudi nevarnost, da skočijo iz prevelike višine in se pri tem poškodujejo - npr. iz naročja. Zato moramo biti previdni pri prenašanju papillona v naročju, še posebno pa ob dviganju psa s strani neznancev, ki psa ne poznajo in niso pripravljeni na njegove reakcije.

Življenje s papillonom...

Papillon je vsekakor pes, ki mora živeti v stanovanju s svojim gospodarjem in nikakor ne zunaj. Kljub dolgi dlaki, ki za razliko nekaterih dolgodlakih psov nima značilnega pasjega vonja, ni prilagojen nizkim temperaturam, saj nima podlanke. Lahko bi rekli, da je krovna dlaka veliko bolj namenjena lepemu izgledu kot pa varovanju pred mrazom. Kljub temu pa papillona v večini primerov pozimi ni potrebno oblačiti. Obleči je smiselno predvsem mlade pse ali pse v fazi menjave dlake, stare pse in pa ko gremo na kratke sprehode, kjer pes mirno hodi ob naši nogi. Če peljemo psa na sprehod, kjer se lahko zdivja in veselo skače okoli, plašček ni potreben, saj se pes segreva s telesno aktivnostjo. Za hitre sprehode v smislu opravljanja potrebe v nizkih temperaturah pa je plašček več kot dobrodošel, saj psa dobesedno damo iz hiše ven, kar predstavlja veliko temperaturno razliko.


Geraldine de Pompadour


Geraldine de Pompadour

Papillon lahko živi z nami tudi v garsonjeri ali enosobnem stanovanju saj ne potrebuje veliko prostora. Tudi če ima celo hišo na razpolago bo vedno capljal za lastnikom in se večinoma igral le v enem prostoru. Glede vsakodnevnih aktivnosti mu zadoščata kratek sprehod ali urica igranja (npr. metanje žogice), kar pa ne pomeni, da ne mara dolgih sprehodov, nasprotno! Papillon lahko tudi več ur nepretegoma hodi s svojim lastnikom (seveda mora biti za to primerno pripravljen!) ali pa cel dan poležava na dvorišču. Kljub temu je dobro da psu omogočimo vsaj en polurni sprehod na dan, da se razgiba tako telesno kot psihično, saj je tudi mentalno aktiven ob gledanju in raziskovanju novih stvari in poti. Sicer ni nič narobe, če včasih ne utegnemo it ven s psom in se le poigramo v hiši, so pa sprehodi vsekakor priporočljivi in zaželjeni.

Pomočnik invalidov

Kot zanimivost naj še omenim, da v Ameriki obstaja več skupin ljudi, ki se ukvarjajo s šolanjem papillonov za pse pomočnike invalidom. Čeprav se sliši neverjetno, je prav njihova velikost velika prednost. Papillone šolajo za pomoč tetraplegikom in ostalim invalidom.


Geraldine de Pompadour

Papilloni opravljajo dela kot so pobiranje svinčnikov, kovancev ali časopisa s tal, prinašanje telefonske slušalke, pobiranje perila iz pralnega stroja, pomoč pri pripravljanju postelje, odpiranje vrat... Naučijo se lahko več imen predmetov, ki jih potem prinašajo lastnikom. Zanimivo je, da se naučijo celo številk na dvigalu in pritiskajo gumbe namesto njihovih lastnikov.

Za konec

Sliši se dobro... mali pameten pes, zelo prilagodljiv in izredno učljiv, ampak pred nakupom razmislite. Ali je to res pes za vas? Vsi ti plusi lahko prav za vas predstavljajo minuse. Da je pes poskočen pomeni, da na vrtu potrebujemo srednje visoko ograjo; to da je učljiv pomeni, da se bomo morali z njim ukvarjati in ga šolati... Če pa je to pes, ki vam ustreza, se pripravite na čudovito družabništvo in na možnost, da pride v vaš dom še en papillon. Pravijo, da kdor ima enkrat papillona, ima vedno papillona in ponavadi ne samo enega.


Geraldine de Pompadour in Jonathan de Pompadour
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #2 : torek, 21.03.2006 : 18:00:10 »

ZGODOVINA

Predniki papillonov so Kontinentalni toy španijeli, ki so bili zelo priljubljeni po Evropskih dvorih od začetka prejšnjega tisočletja. Ker v tistih časih niso pisali rodovnikov, na žalost točna zgodovina papillonov ne bo nikoli znana. Prav tako je težko govoriti o tem, iz kje papillon izvira. Španjel pomeni pes iz Španije, po drugi strani pa je papillon francoska beseda, ki pomeni metulj. Lahko bi rekli, da si zgodovino pasme delijo Španija, Francija in Belgija. Še preden je bil papillon tak kot je danes, je obstajala samo pasma phalene. Kasneje so z mešanjem nekaterih drugih pasem dosegli tudi dvignjena ušesa.

Legende o papillonih

O papillonih kroži veliko anekdot. Ena govori o Francoskem kralju Henriju II. Henri je bil zaljubljen v to pasmo in je zapravil veliko denarja za svoj konjiček povezan s papilloni. Leta 1576 je zapravil preko 100.000 kron za svoje ljubljenčke. Osebno je potoval do svojega vzreditelja v Lyonu. Vzreditelj je seveda videl kraljevo šibkost in je postavljal ogromne cene za mladičke. Henri je jemal svoje papillone povsod s seboj, zato ni čudno, da je spravljal člane državnega sveta v nejevoljo s tem, ko je prihajal na sestanke z odprtim košem okoli vratu, v katerem so bili papilloni.


Clarissa Strozzi by Titian

Henrijevi trije najljubši papilloni so celo spali z njim in so imeli nalogo varovanja njegovega veličanstva. Psička Lilene je bila s Henrijem v Sv. Cloud-u, ko je prišel menih Jacques Clement obiskat kralja. Liene se je do meniha obnašala napadalno in kralj jo je moral zapreti v sobo z ostalimi papilloni. Ko je menih ostal sam s kraljem, ga je zabodel in hotel zbežati. Papilloni so začutili, da se je zgodilo nekaj strašnega in začeli močno lajati, s čimer so priklicali osebje, ki je meniha aretiralo. Ampak za kralja je bilo prepozno. Ko je umiral, so bile njegove zadnje besede: "ko bi vsaj poslušal Liliene".

Tudi Mari Antoinette je bila zelo navezana na njena dva papillona. Legenda pravi, da je enega papillona celo vzela s sabo pod giljotino. Po njeni smrti so za papillona skrbeli v njeni hiši v Parizu, ki je še danes znana kot "Hiša Papillonov". Njena papillona sta se imenovala Inez in Mimi. V njeni sobi na nočni omarici pa so našli kipec, ki spominja na papillona.


Mme de Pompadour, François Boucher, 1759

Obstaja grafika imenovana "The faitful" (zvest), ki je delo Barona Alberta Houtarta, na kateri je Madame de Pompadour s svojim papillonom na krilu. Madam Pompadour je naslikana na več slikah s svojima papillonoma.

Papilloni in Umetnost


Mme de Pompadour, François Guérin

Glede na položaj, ki so ga papilloni uživali na kraljevih dvorih, ni nič presenetljivega, da so se v času renesanse veliko pojavljali v raznih freskah in znanih slikarskih delih. Papillone so slikali znani Evropski slikarji kot so Van Dyke, Goya, Rubens, Murillo, Boucher... Ali je bil papillon na portretih želja lastnika ali slikarja, žal ni znano. Najstarejše slikarsko delo s papillonom je iz leta 1270. Naslikal ga je italijanski slikar Ambrogi de Boudose Giotti. Slika je bila obešena v cerkvi v Italiji. Črno belega papillona je naslikal tudi Italijanski slikar Sasetta (1392-1450). Tiziano Vercelli (Titian) je v 16. stoletju naslikal rdeče belega papillona v sliki "The Venus of Urbino", naslikal je tudi dvoletno Clarisso Strozzi s phaleno (1542). Antoine Plesne (1683-1757) je narisal Kraljico Sophio Dorotheo z njeno phaleno.


Mme de Pompadour, François Boucher, 1758
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #3 : torek, 21.03.2006 : 18:12:48 »

STANDARD

IZVOR: Francija, Belgija.
Datum publikacije veljavnega standarda: 17.09.1990.
Namembnost: Družni pes.
KLASIFIKACIJA F.C.I.: 9 FCI skupina Družni psi sekcija 9 Continental Toy Spaniels.

SPLOŠNI IZGLED: Majhen, dolgodlak pes, skladno grajenega telesa, zmerno dolgega gobca, ki je krajši od lobanje. Živahnega karakterja, graciozen in robusten, ponosne drže z elegantno in lahkotno hojo. Telo je malenkost daljše kot višje.


Geraldine de Pompadour

GLAVA: V normalnih proporcih s telesom, proporcialno lažja in krajša od velikih in srednjih španjelov.
LOBANJA: Ne preokrogla iz profila niti od spredaj. Po sredini lobanje se včasih čuti rahla vzdolžna odprtinica. Dovolj poudarjen stop. Dovolj poudarjena vdolbinica med čelom in smrčkom - med očesoma. Pri težjih psih je manj očitna, ampak še vedno prisotna, pri zelo majhnih psih pa je jasno vidna, ampak ne daje videza nenadnega preloma.
GOBČEK in SMRČEK: Majhen črn in okrogel smrček, rahlo sploščaten na vrhu. Gobček je krajši od lobanje, droben, koničast in ne preveč vdrt ob straneh. Ne sme bit obrnjen navzgor. Ustnice so dobro pigmentirane in ozke. Čeljust je dokaj močna s pravilnim škarjastim ugrizom. Jezik ne sme biti konstantno viden oz. viseč iz gobčka.
OČI: Oči so velike, dobro odprte v obliki mandljev in ne izbuljene. Nastavljene nekoliko nižje na glavi. Notranji rob je na stičišču lobanje in gobčka. Oči so temne barve in zelo ekspresivne, veka je močno obarvana.
UHLJA: Uhlja sta tanka ampak čvrsta. Hrustanec se ne sme končati koničasto. Uhlja sta nastavljena raje zadaj na glavi, dovolj oddaljena drug od drugega da poudarita malce zaokroženo obliko lobanje. Nastavljena sta visoko. Uhelj je dobro odprt in obrnjen na stran. Notranja stran uhlja tvori horizontalno kot približno 45°. Uhlja sta bogato odlakana.

VRAT: je zmerno dolg, rahlo obokan na tilniku.


Geraldine de Pompadour

TELO:
Hrbet: Ne prekratek ali ukrivljen ampak vseeno ne raven.
Prsni koš: širok. Obseg prsnega koša, ki se meri med zadnjima dvema rebroma mora biti približno ekvivalenten plečni višini.

REP: Nastavljen dokaj visoko, dokaj dolg in bogato odlakan. Ko je pes v akciji, ga nosi ukrivljenega čez hrbet, v ekstremnih primerih se lahko dotika hrbta, ne sme pa plosko ležati na hrbtu.


Geraldine de Pompadour

OKONČINE: Tace so ravne, čvrste in drobne. Pes ne sme zgledat dvignjen ne od spredaj ne od zadaj, tace so vzporedne. Mora biti normalno okoten.
NOGE: Dokaj dolge, imenovane "zajčje noge", ravno ležeče na blazinicah. Močni kremplji, zaželjeni so črni, svetli pri rjavih ali belih kožuhih (beli kremplji pri belih psih ali psih z belimi tacami ne predstavljajo napake, če je pes drugače dobro pigmentiran). Prsti so močni s čvrstimi blazinicami in odlakani med prsti. Dlaka tvori konico.

GIBANJE: Ponosno, lahkotno in elegantno.

DLAKA: Nima podlanke. Je gosta, bleščeča, lahko valovita (ne pa kodrasta!), ne premehka ampak odporna na dotik, s svilnatim odsevom. Dlaka je vsajena ravno, dokaj drobna. Je kratka po glavi, gobčku in sprednji strani tac. Srednje dolga je po telesu, daljša po vratu, kjer tvori nabran ovratnik, ki valovito pada po prsnem košu. Tvori resice na ušesih in zadnji strani prednjih tac. Lahko so manjši šopi dlake med prsti, ki se lahko podaljšajo na zgornjo stran in dajejo vtis podaljšanja noge.
BARVA: Dovoljene so vse barve z belo podlago. Po telesu in tacah mora prevladovati bela barva. Zaželjena je bela lisa na čelu. Bela barva je dovoljena na spodnjem delu glave. Večinoma bela glava predstavlja napako. Ustnice, veke in predvsem smrček morajo biti pigmentirani.


Geraldine de Pompadour

VELIKOST IN TEŽA:
Plečna višina: okoli 28 cm.
Teža: dve kategoriji:
1) manj kot 2,5 kg (psi in psice).
2) od 2,5 kg do 4,5 kg za pse, od 2,5 kg do 5 kg za psice
minimalna teža: 1,5 kg.


Geraldine de Pompadour

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgornjih točk se šteje kot napaka in resnost napake se meri sorazmerno z odstopanjem.

- Ploska lobanja, jabolčna lobanja in izbočena kot pri malih angleških Toy španjelih.
- Premalo ali preveč poudarjen stop
- Smrček, ki ni črn
- Usločen gobec ali vdrt
- Nepigmentirane ustnice
- Pred in še posebno podgrizavost
- Majhne preokrogle oči, izbuljene, presvetle, vidna belina, ko pes gleda naravnost
- Depigmentiranost robov vek
- usločen ali izbočen hrbet
- Zavit rep, plosko ležeč na hrbtu, padajoč na stran
- Navzven obrnjene noge (v obliki črke o)
- Enojni ali dvojni sledniki na zadnjih tacah so nezaželjeni in predstavljajo lepotno napako.
- Noge obrnjene navznoter ali navzven
- Kremplji, ki se ne dotikajo tal
- Redka dlaka, mehka ali blown (puffed up), volnena dlaka, podlanka

IZKLJUČUJOČE NAPAKE:- Roza ali delno roza obarvan smrček
- napačen ugriz (do meje ko se sekalci ne dotikajo več)
- ohromljen ali stalno viden jezik

N.B.: Samci morajo imeti dve na videz normalni modi, spuščeni v mošnjo.


Menine`s Great Balls of Fire in Heléne Desireé de Pompadour
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #4 : torek, 21.03.2006 : 18:17:39 »

NEGA

Čeprav papillon nima podlanke, je redna nega obvezna. Nekateri pravijo, da pasma ne pušča dlake, kar vsekakor ni res. Res je, da psi s podlanko puščajo več dlake, ampak ob menjavi kožuščka (dvakrat letno) tudi papillon kar veliko dlake "zmeče s sebe". Dlaki po stanovanju pa se seveda lahko izognemo z redno nego psa.


Geraldine de Pompadour

Pripomočki

Za nego dlake potrebujemo kvalitetne pripomočke, ki jih ponavadi dobimo na razstavah in v bolje založenih trgovinah. Najprej potrebujemo železen glavnik. Najbolje je, da imamo dva glavnika z različno razmaknjenimi zobmi, obstajajo pa tudi obojestranski glavniki. Naslednji pripomoček je kvalitetna krtača. Za mladička je najbolj primerna mehka krtača iz naravnih ščetin (natural bristle brush), potrebujemo pa tudi krtačo s kovinskim zobci, ki niso zaključeni v bunkico (pin brush), saj krtače z bunkico samo cefrajo dlako. Za striženje dlake na tačkah potrebujemo škarjice z zaokroženimi konicami in pa škarjice za kremplje. Tu nam bodo še najbolj prav prišle škarjice za striženje mačjih krempljev, saj so ravno prave velikosti. Za kopanje mladička potrebujemo blag šampon, za odraslega psa pa kvaliteten šampon za svilnato dlako in dober balzam. Prav nam bo prišel tudi sprej za razčesavanje dlake. Ne smemo pa pozabiti še na nego zob. Za to potrebujemo zobno ščetko, ki jo lahko kupimo v trgovini za male živali, ali pa kupimo ščetko za dojenčke in pa pasjo zobno pasto (človeška nikakor ni primerna!).



Česanje in kopanje

Čeprav pasma nima zahtevne dlake, je dvakrat tedensko česanje nujno. Če psa redno češemo, nam to ne vzame veliko časa, saj vozli niti ne nastajajo, naš pes pa ima lep in sijoč kožušček. Česanje je dobro tudi zaradi prekrvavitve kože in vzpostavljanje posebnega odnosa z našim ljubljenčkom. Ko se lotimo razčesavanja psa, najprej preverimo, če je kje novo nastali vozel in razčešemo večje vozle. Vozli ponavadi nastajajo na trebuhu in na ušesih, zato bodite še posebej pozorni na ta območja. Ko se prepričamo, da ni več vozlov, psa razčešemo s krtačo. Preden se lotimo česanja, psu dlako malo poškropimo z vodo ali s sprejem za razčesavanje, saj česanje suhe dlake le-to lomi in vsekakor ne pripomore k lepemu kožuščku. Ušesa in rep razčešemo z glavnikom. Na ušesa ne nanašamo nobenih preparatov.


Geraldine de Pompadour

Ko je pes razčesan, se lahko lotimo kopanja. Nikoli ne kopajmo zavozlanega psa, saj se bodo vozli le še utrdili! Psa najprej temeljito zmočimo z vodo in nanesemo šampon, ki ga nežno vtremo v dlako. Če je pes še posebej umazan, šampon nanesemo dvakrat. Šampon nanašamo od zadaj naprej in ga nazadnje nanesemo na glavo. Pri nanašanju šampona na glavo moramo paziti, da ne gre v oči ali v ušesne kanale - isto velja za vodo. Šampon moramo temeljito izprati, saj ostanki šampona na dlaki dražijo kožo. Nato nanesemo balzam in ga pustimo nekaj minut delovati, ter ga temeljito izperemo. Ko je pes čist, ga zavijemo v brisačo, vendar pa nikakor ne drgnemo brisače po dlaki, saj se tako zavozla in razcepi. Nato psa delno posušimo s sušilcem za lase in ga ponovno razčešemo ter posušimo do konca. Pozorni moramo biti na temperaturo sušilca, saj visoka temperatura uničuje dlako.
Papillona kopamo približno enkrat mesečno oz. po potrebi. Če ima pes le blatne tačke, mu jih lahko speremo pod tušem brez šampona. Nekateri razstavni psi se kopajo tedensko, če pa bomo našega ljubljenčka kopali tudi na dva meseca, ne bo nič narobe. Dlaka se večinoma sama čisti in tudi če dobi v mokri travi vonj, suha ne smrdi. Da je pes neokopan, se po dlaki razen na ušesih ne pozna. Ušesa postanejo prej "mastna", medtem ko ostala dlaka praviloma zaradi umazanije ni mastna.


Geraldine de Pompadour

Čiščenje ušes in zob

Tudi ušesa čistimo po potrebi, vendar je priporočljivo, da jih tedensko pregledamo. Če je na zunanjem delu ušesa vidna umazanija, jo očistimo z mokro krpico ali z vato. Ušes nikakor ne čistimo s paličicami za uho, saj lahko resno poškodujemo bobniče. Uho čistimo tako, da ne gremo dlje od tam, do koder sežemo s prstom. Če ima uho neprijeten vonj, ali pes otresa z glavo, je to zanesljiv znak vnetja. V tem primeru se posvetujte z veterinarjem. Obstaja tudi posebna tekočina za čiščenje ušes. To tekočino stisnemo v uho, pomencamo uho pri korenu in pustimo psu da se otrese, s čimer izloči odvečno tekočino iz ušesa. Prekomerna uporaba čistilne tekočine ni dobra. Uho čistimo s tekočino po potrebi (npr. ko ima uho rahlo neprijeten vonj), nikakor pa ne pogosteje kot mesečno.

Za čiščenje zob potrebujemo zobno ščetko, ki mora biti zelo mehka in pasjo zobno pasto. V trgovini lahko dobimo zelo različne pasje zobne ščetke. Od navadnih do takih, ki jih nataknemo na prst. Lahko pa enostavno kupimo ščetko za dojenčka, ki je prav tako mehka in majhna, ter primerna za našega psa. Na ščetko nanesemo pasto in z njo nežno drgnemo vodoravno po zobeh. Dlesni ne drgnemo in paste tudi ne izpiramo.


Geraldine de Pompadour

Urejanje šapic

Sicer se papillonov ne striže, vendar pa moramo šapice kljub temu oblikovati in primerno postriči dlako. Prednji del tačke postrižemo tako, da lepo zaokrožimo obliko tačke in postrižemo pramene dlake, ki štrlijo čez taco. Tako pes tudi lažje hodi, saj ne stopa po lastni dlaki. Če je potrebno, moramo postriči tudi spodnji del tačke med blazinicami, saj pes z dolgo dlako na spodnjem delu tačke ne hodi lepo. Dlako na tačkah strižemo s škarjicami z zaobljenimi konicami. Dlako na tačkah strižemo po potrebi na en mesec ali dva.

Kremplje strižemo z majhnimi škarjicami, ki se uporabljajo tudi za mačke. Pasje kleščice so prevelike in je delo z njimi nerodno. Če ima pes svetle kremplje, je delo zelo enostavno, saj je na belem kremplju lepo viden roza živec. Krempelj strižemo do tega živca in pazimo, da ga pri tem ne poškodujemo. Če pa je krempelj črn, je delo malce težje, saj praktično strižemo po občutku. V primeru, da krempelj preveč odstrižemo in poškodujemo živec začne pes iz kremplja močno krvaveti. Čez krempelj takoj položimo in tiščimo kos gaze, dokler se krvavitev ne ustavi. Pri striženju ne smemo pozabiti na peti krempelj na sprednjih tačkah, ki je nekoliko višje od ostalih štirih in se tudi manj obrablja. Kremplje strižemo na dva tedna ali en mesec. Če pes veliko teče po asfaltu, pa mogoče tako pogosto striženje ne bo potrebno. Vsekakor pa redno pregledujemo dolžino krempljev, saj lahko predolgi kremplji deformirajo razvoj tačk pri mladih psih.


Geraldine de Pompadour

Avtor: Mojca Vojska
vir: www.z-in-g.net
Tekst in fotografije so avtorsko zaščiteni. Vsako kopiranje, ki ni v skladu s pogoji uporabe spletnega portala mojpes.net (točka 14), je strogo prepovedano.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #5 : torek, 21.03.2006 : 18:20:20 »

Avtor teksta in fotografij: Mojca Vojska

VIRI:
- F. Michael Truex (2000): Papillon. Interpet Publishing, England
- Deborah Wood (2003): The New Owner's Guide to Papillons. TFH, Neptune City
- David Roe, Carolyn Roe (1999): The Complete Papillon (Book of the Breed S). Interpet Publishing, England
- www.fci.be

Prijetno branje želim Wink


Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Papillon (Metuljček) - predstavitev pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines