mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 14:34:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Vzgoja dveh psov
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzgoja dveh psov  (Prebrano 50965 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #165 : torek, 30.06.2009 : 18:47:36 »

Je za vas "ko se stepeta, primeš vsakega za kravatljc in butneš v tla" pregrob prijem?
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #166 : torek, 30.06.2009 : 18:53:11 »

Pazimo da ne pride do pretepa, ampak ker tavelki noce biti podrejen, se zaganja vanj, tako da tudi ni cisto nedolzen. Tamali pa zacne izzivati. Oba polozimo na tla, damo na hrbet in ju naderemo. Je tako, da je malo bolj grobo, ampak ni pa hitrih gibov in ni udarcev. Samo moja jeza, da se ve, kdo zna bolj lajat v bajti. Delamo na izboljsanju, ce so moje metode kakorkoli napacne, me prosim opozorite, jst sem samouk, sicer dal solo cez, veliko prebral, ampak se nimam za nobenega strokovnjaka. Vsak nasvet je dobrodosel.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #167 : sreda, 01.07.2009 : 08:35:03 »

Zoia: odvisno od psa. Pri nas se zgodi točno to, če se ne nehajo repenčiti ob prvem povelju. Potem pa sledi hlajenje na prostoru - grešniki morajo ležat (vsaj klečat jim ni treba) en zraven drugega brez mrdanja, dokler se meni zdi potrebno. Potem pa je prekršek pozabljen kot da ga ni bilo.

Yago: ne obupaj prehitro, tamladega dajejo hormoni, puberteta je huda reč. Ampak prej ali slej mine.
Logiran
ZabicaKrakica
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #168 : sreda, 01.07.2009 : 09:50:03 »

Lep pozdrav vsem skupaj.
Sama imam doma dva nekastrirana samca, od katerih je eden bolj dominanten. Stara sta 4 leta.
Med prvim in drugim letom starosti so se tudi pri nas pojavljali podobni izgredi.
Do dolgotrajnega premirja med zvercama pa je pripeljalo ravnanje, kot ga opisuje Lanabela.
Največ, kar sta si psa lahko dovolila, je dvig repa oz. postavljanje ali repenčenje =)
Sledil je moj preteč znak za prekinitev vedenja: FUJ TO DELAT.
Čim se je začelo zamolklo renčanje ali če je slučajno prišlo do pretepa,
so sledile sankcije (ukrepal je tisti, ki je bil priča: jaz, oče ali brat):
oba pribit na tla in držat dol, dokler se nista popolnoma umirila,
nato pa prostorovat (ležat) en zraven drugega nekaj minut,
dokler nismo dovolili, da vstaneta. Skratka, vedno sta šla "v kot sedet" oba.
Tako sta se oba naučila dve lekciji: ni dobro niti izzivati, niti reagirati na izzivanje z agresijo ali napadom.

V začetku smo morali velikokrat posegati vmes, zadnji dve leti pa večinoma zadostuje glasen FUJ TO DELAT ali VOZI, da postavljač povesi rep in se pospravi stran. Če se ob povelju slučajno kdaj zgodi, da kateri od njiju samo čisto majčkeno negoduje in godrnja, ga čaka ista usoda, kot če bi prišlo do pretepa: na tla in mirovanje.

Kako ravnati v takšnih primerih, je sicer zelo odvisno od tega,
kakšna psa imaš. Bistvo je, da vsem udeležencem pokažeš, da je najboljši mir
in da se je treba fizičnim obračunom izogniti.
Ker če bo prišel red delat alfa, bodo vedno sledile iste sankcije, ki pa za nikogar niso nagrada.

Veliko sreče!
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #169 : sreda, 01.07.2009 : 11:11:44 »

Je za vas "ko se stepeta, primeš vsakega za kravatljc in butneš v tla" pregrob prijem?
Ne. Pa psi niso iz vatke in ne bojo travmirali, če bo lastnik kdaj pa kdaj po potrebi tudi grob z njimi.
Logiran
white rose
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 149



WWW
« Odgovor #170 : sreda, 01.07.2009 : 12:05:09 »

Moje izkušnje so malce drugačne. Pri dveh ali več psih nisem nikoli posegala v njihovo hierarhično lestvico. Celo nasprotno, tudi sama sem jo vedno upoštevala. Se pravi, ko pridem domov, vedno najprej pozdravim najstarejšo "alfa" samico, potem alfa samca, nato pa še vse ostale po rangu. Ravno tako pri hranjenju, najprej dobi za jest alfa samica, potem alfa samec in zopet isti vrstni red. Tudi pri tem, kdo sme na kavč, je isti vrstni red, skratka psi vseh opravilih. Od tega komu najprej nataknem ovratnico okoli vratu, ko gremo na sprehod, pa do tega, kdo bo prvi skočil v avto.
Lahko rečem, da stvar odlično funkcionira, tudi razna rangiranja med starejšim in mlajšim samcem vedno ignoriram in sta zmenjena samo z dvigom grebena starejšega samca. Tako imam lahko vedno na kupu 6 + odraslih psov, tudi sama peljem na sprehod običajno vsaj 4 in nikoli nobenih problemov. Do sedaj mi ni bilo treba še nobenega "metat po tleh" Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #171 : sreda, 01.07.2009 : 13:27:04 »

Stvar seveda funkcionira. Če se držiš njihovega reda ali pa če se ga ne. Toliko časa, dokler imaš stabilno krdelo, v katerem je vsakemu članu jasno, kam sodi. In ima sposobnega šefa (šefico).  Ko pa se to poruši (recimo takrat, ko šef opeša ali pogine, ali pa ko postane breja kakšna nižje rangirana psica, ali ko pripelješ k hiši prepotentnega mladostnika, ki bi najraje vse postavil na glavo) pa moraš včasih poseči tudi po kakšnem bolj konkretnem sredstvu. Dokler ne vidiš, kako grdo se znajo sklati psi, ki so bili vedno prej kot bubice, ne moreš verjeti. Najgrše je pa to, da gredo ponavadi vsi na enega.
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #172 : sreda, 01.07.2009 : 16:22:20 »

Uf jst si sploh ne predstavljam, kako grozno mora zgledati, ko gre vec psov na enega. Mojedva mata skupaj 15 kil, pa se ju vsak opazovalec ustrasi, kadar sta razpistolana, kaj sele vec vecjih psov.
Zaenkrat stanje nic kaj boljse, tamali renci takoj ko vidi tavelkiga. Tavelki pa tud takoj nazaj odreagira. Dejansko bi se vedno oba bila alfa samca. Se trudimo naprej  Smiley
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #173 : sreda, 16.09.2009 : 08:24:10 »

Javljam, da smo končno rešili probleme, se je pa vleklo kar nekaj mesecev, potem pa smo dobili hvalevreden nasvet. Začeli smo tako, da ga je mami kakšen teden ignorirala (tamali je čisto nor nanjo), potem pa smo počasi šli v bolj aktivno fazo, in sicer smo kupili nagobčnik. Ko je imel nagobčnik, je bil užaljen, gledal v tla, se ni odzival, se pravi imel neprijeten občutek. Potem smo pripeljali starejšega, tamali je takoj začel renčati, vendar smo v tem trenutku uporabili vodo in ga zalili, prav tako velikega, če je zarenčal nazaj. Po nekaj tretmanih se je tamali umiril, tako da smo dali nagobčnik dol, v posodici pa imeli hrenovko, tako da sta dobila hrenovko takoj, ko sta sedel drug poleg drugega brez renčanja. Po nekaj dnevih je tamali prvič spremenil odnos, in pozval drugega za igro, ki se je lepo odzval, od takrat se igrata, ližeta, in nasploh ni nobenega incidenta več, ne le da se tolerirata, celo vseskozi drug drugega vzpodbujata k igri.
Puberteta je kot kaže res huda reč  Smiley
Logiran
majave
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #174 : torek, 03.11.2009 : 10:12:10 »

Ja, lahko je problem in nas preseneti. Mi smo k starejšemu psu (5 let) pripeljali njegovega sina - mladiča. Pasma - španski mastif. Zanimivo je bilo gledati, še, ko je bil mali mladiček, se mu je starejši ves čas umikal, ni mu pustil so sebe, ni se hotel igrat z njim. Pustil ga je kvečjemu na razdaljo 2 m, če pa je mali tiščal bližje, se mu je umaknil na drugo stran parcele. Ker med njima ni bilo ljubezni, je bil mlajši v naši odsotnosti vedno in je še, zaprt v pesjaku. Napako smo naredili samo 2x. Prvič sem starejšemu skozi okno dala priboljšek in nisem vedela, da je mali tudi spuščen. Ta je seveda pritekel zraven in rinil v starega. Takrat pa se je zgodilo... takšno renčanje, da me je bilo groza in starejši je mlajšega dobesedno skotalil po stopnicah pred hišo in pri tem grozeče renčal in ga malo tudi ugriznil v uhelj. Šola je bila dobra za par mesecev, potem pa je naš pubertetnik enkrat odkorakal do pesjaka starejšega in skušal iz njegove posode pojesti brikete, ki jih je pustil v posodi.. podobno kot prej - grozovito renčanje in ugriz v uhelj. priznam, da se nisem preveč mešala, ker se mi je zdelo prav, da mali ve, do kod sme in kaj je prepovedano. Zdaj, ko sta oba odrasla, je med njima neko spoštovanje - mlajši ne rine v starega, še vedno imata "varnostno razdaljo", samih jih ne puščam skupaj, ker ne vem, kdaj bo mogoče mlajši poskušal nadvladati starega. Markira pretežno samo starejši, mlajši pa bolj prikrito - ne dviguje noge, kar je tudi znak podrejenosti.
Torej zaenkrat se ve, kdo je šef in to tudi funkcionira. Seveda pa razlik ne delamo niti pri hrani, niti pri pozornosti, za katero pa se mlajši veliko bolj aktivno trudi, kot starejši.

Lep pozdrav!

Maja
Logiran
Tarchyca
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #175 : ponedeljek, 27.09.2010 : 17:33:18 »

Živjo! sem nova tukaj in foruma ne poznam preveč dobro zato se opravičujem če vprašanje ponavljam.
Torej doma imamo psičko tibetansko terierko. Naša Tala je naš prvi pes in, ker se njeni vzgoji nismo pretirano posvečali(bili smo v pasji šoli in to dvakrat-pa je bila na končnih preizkusih vedno zadnja) zato ni ravno primerek najpridnejšega psa. Stara je 9 let in zadnje čase imam občutek, da se malo dolgočasi in bi ji prav prišla pasja družba. Z drugimi psi se razume tako tako-s sosedovo psičko, ki nam dela družbo skoraj na vsakem sprehodu se ignorira, kdaj pa kdaj tudi igra.
No zdaj pa k vprašanju: Slišala sem, da maljši psi (posvojili bi mladička) radi ponvaljajo za starejšimi.mi pa si pri kosilu res ne želimo dveh pasjih glasov, ki nas nenehno prosita za hrano in dveh lajajočih psov,ki ob obisku prijateljev opozarjata nase. Torej ali je mogoče novega psa vzgojiti drugače kot starejšega?
Kako je s sprehodi? Je dva psa težko obvladati?

Hvala za odgovore!
Tara
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #176 : ponedeljek, 27.09.2010 : 19:57:12 »

Tarchyca saj vidimo, ko se v stari temi pojavi nekaj novega, nič ne skrbi Smiley

Če boste pri vzgoji mladička dosledni, bo verjetno poskšal ponavljati za starejšo članico, če pa se mu ne bo obneslo verjetno ne bo nadaljeval. Vse je odvisno predvsem od vas.
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #177 : petek, 16.11.2012 : 06:30:13 »

Pozdravljeni!

Kako je z dvema psoma, ki sta enako stara in začneta živeti skupaj v cvetu pubertete (8 mesecev) ?
Ima kdo tako izkušnjo?

Najbrž je odgovorov toliko kot pasjih parov ... torej je veliko odvisno predvsem od značaja prvega psa in seveda potem tudi drugega.

Če se bom odločila za drugega psa, se bom definitivno zato, ker bi imela 2, zelo velik faktor pa je ta, da moj prvi zelo trpi samoto. Za tiste, ki ga ne poznate je moj Pritlehni opisan tukaj http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,44802.0.html.

Neustrezno vedenje, ki bi ga drugi pes lahko pobral od prvega, je predvsem vezano na ločitveno tesnobo (ki pa je že veliko manjša kot je bila, ker pes ne da glasu od sebe, se pa še vedno občasno pokaka ali polula, predvsem pa grizlja copate, igrače ... cunje ... časopise).
Problem bi nastal, če mu drugi pes ne bi potolažil strahu pred samoto in bi npr oba uničevala ...  Evil Moja usoda, če bo sreča, je še 30 let delovne dobe - to pomeni odsotnosti 8 ur na dan. Je pa res, da bosta čez dve leti že otroka tako velika, da bosta prišla po pouku domov in se bo čas samote znatno zmanjšal.  Smiley
Problem bi nastal tudi, če bi se tepla, čeprav je moj prvi zelo miroljuben in podredljiv, se pa zna postavit zase, če se jih več spravi nanj ali pa, če je kateri pes malo bolj grob in vsiljiv ( v pasji šoli sem ga slišala celo zarenčat na sošolca Grin). Sicer je prijazen in se razume z večino psov in psic tako v našem naselju kot tudi v šoli.
Je zelo poslušen in vodljiv ter bolj umirjene sorte, čeprav se zelo rad razigra, ko mi to od njega pričakujemo ali ko je v pasji družbi.

Drugi pes, o katerem razmišljam, je približno enako star, prilagodljiv in oba sta kastrirana.

Prosim za mnenja  Smiley!


Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #178 : petek, 16.11.2012 : 08:37:28 »

Hmm, zdele tuhtam, če sem že imela kdaj tako kombinacijo Wink. Ampak tudi če se ne poglabljam konkretno v starost, velikost, karakter ... so se moji pari, trojčki, občasno četvorčki in peterke obnesli čisto vsi. Tisti, ki je najtežje prenašal samoto in temu primerno tulil, je bil OK, če je bil v družbi z mojima psoma. Dokler nisem bila prepričana, da nihče nikomur ne bo težil, bognedaj resno skočil v drugega, je bil novoprišlek pač ločeno v boksu, ko so bili sami.

Nimam nekega boljšega nasveta okrog tega, kaj pa če, kot da probate (seveda s psom, za katerega se že dobro ve, kako pa kaj in vsaj zelo dobro kaže, da bi ustrezal) ...
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #179 : petek, 16.11.2012 : 15:15:47 »

Jaz bi bila danes vsekakor najbolj pozorna na to;

- da sta psa fizično vsaj približno enakovredna, mislim predvsem na njune gibalne sposobnosti.
Delat dnevno vsakič 2 ločena sprehoda, je na dolgi rok sila naporno

- najverjetneje bi samčku iskala partnerko.
Vidim kako drugače se Bindi igra s psi in psicami, četudi je fašistična vzgoja stalno prisotna   Angry

- zavedati se moraš, da bo potrebno delati še z obema in to tudi ločeno
Vprašanje časa, ki si ga namenila psom in ki lahko postanejo predmet očitkov ostalih družinskih članov

- obvezno bi bila v času odsotnosti ločena, vendar seveda v skupnem prostoru
Ni ga čez sobni boks  ljubezen

- računati moraš, da bo tudi pridni Jack, vsaj v začetku kazal znake neposlušnosti in večje trme
Rivalstvo, enako človeškemu

- težja logistika pri iskanju varstva v nujnih primerih
Enako kot pri otrocih, po mojih iskušnjah  Sad Enega bi vsi, dveh pa najraje nihče  sram

- stroški, ki pri zdravih psih sicer niso 2x višji, so pa vsekakor višji
Mi futramo 2 zelo dragi dieti in ene dobre, a vedno akcijsko najugodnejše brikete

Za Jacka pa vsekakor neprecenljiva in najboljša odločitev šefice  Wink
Logiran
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Vzgoja dveh psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines