mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:30:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Navidezna brejost
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Navidezna brejost  (Prebrano 41879 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« : sreda, 09.10.2002 : 11:27:50 »

Živjo,
Mene pa zanimajo vaše izkušnje v zvezi z navidezno brejostjo.
Naša Shait se zdaj prvič goni in bi radi vedeli kaj več o znakih n.b. Zanima me tudi, če kaj lahko pomaga veterinar.
Logiran
kristi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 154


« Odgovor #1 : sreda, 09.10.2002 : 14:01:34 »

Pozdravljeni!

Navidezna brejost se kaže navzven kot resnična brejost. Psica se "debeli" in kaže povsem enake znake, kot breja psica. Edini način, da se ugotovi dejansko brejost, je pregled z ultrazvokom. Tukaj vam lahko pomaga veterinar, sicer pa...

Torej, če povzamem, je pregled (ultrazvočni) nuja, če kolebate in premišljujete o namišljeni brejosti.

Lp
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #2 : sreda, 09.10.2002 : 14:15:36 »

Shait,
moja kolegica ima flat coated retrieverko. Ko je bil moj zlatko se mladicek, star 3 mesece, sta se zelo veliko skupaj igrala.
In psica (se nikoli ni bila breja) se je kar naenkrat zacela debeliti, seski so se ji povecali... vse kot da bi bila res breja. Baje je imela se celo neke "porodne" krce, celo nekaj podobnega posteljici je skotila, iz seskov je tekla neka tekocina tisto pozrla in spet je bilo vse OK.
Veterinar ti lahko samo pove, ali je res breja ali ne, psica pa mora sama iti skozi celotno fazo navidezne brejosti. Ta pojav se pojavi  pri psicah, ki niso nikoli skotile, kontakt z mladici pa to pospesi oz. povzroci- ta psicka je bila izredno materinska do mojega kuzka ze med samim igranjem in smo vsi pricakovali, da bo prislo do pojava navidezne brejosti.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #3 : sreda, 09.10.2002 : 15:53:06 »

Shait...pri nas je navidezna brejost že kar "klasika".  Roll Eyes

Sicer se ponavad naše babnice ne redijo kar nekam u tri krasne, je pa res da dobijo mleko nekaj dni pred "kao rokom", pa praskajo po tleh (pridelali smo že luknjo v tapisonu v dnevni sobi, pa luknjo v jogiju v spalnici....), pa nosjo skup razne cunje, pa nehajo jest pa bruhajo (in včas celo driskajo), pa cviljo pa cviljo pa težijo, da jih bi blo lažje nosit kot prenašat.  Huh Včas se celo zgodi, da posvojijo kako igračko al pa copat pa izigravajo skrbno mamico.

V glavnem....veterinar mi je rekel, da mormo pač mal potrpet in da ne priporoča zdravljenja s hormonsko terapijo, ker pač to za psico ni preveč dobr. Problem nastane, če je mleka tolk, da dobi mastitis....pol pa je treba zdravit - ni kej.

Se pa ne strinjam povsem s kristi, ki pravi, da je ultrazvočni pregled nuja.  Smiley Je nuja za psice, ki živijo zunaj brez nadzora (oz. brez STALNEGA nadzora)... za naše babe npr., ki živijo z nami v stanovanju pa itak vem a so v času gonitve "izigravale nune" ali pa je prišlo do paritve. In če paritve ni, pol tud breja ne more bit, a ne?!  Grin Vsaj pravjo, da je svet duh že pred kakimi 2000 leti vrnu obrtno dovoljenje, hehehehe... Wink

Lp, Breza



Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #4 : sreda, 09.10.2002 : 20:28:28 »

Jaz imam drugačno izkušnjo. Kaja ni kazala nobenih zgoraj napisanih znakov navidezne brejosti. Šele pregled pri veterinarju 3 mesece po gonitvi je pokazal, da ima psička v seskih mleko in, da je "preživela" navidezno brejost. K veterinarju sem jo peljala, ker sem na sesku začutila bulico, veterinar pa je ugotovil, da je to strjeno mleko, nekaj pa ga je tudi stisnil iz seskov. Da se to ne bi več ponovilo je edina rešitev sterilizacija. Zdaj samo čakam kako bo pri naslednji gonitvi, ki bo v kratkem. Če bo spet navidezno breja (in se bo zraven tako tudi obnašala) gremo spet k veterinarju. lp
Logiran

Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #5 : četrtek, 10.10.2002 : 14:26:46 »

Ja Kaja ima prav...tudi sterilizacija deluje ... in če ne želiš vzrejati, potem ni odveč, če pomisliš tudi na ta poseg, saj je baje psički marsikej prihranjeno.  Smiley

Lp
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #6 : sobota, 26.04.2003 : 11:47:29 »

Mene pa zanima, če se navidezna brejost pojavi tudi pri samicah, ki so mladiče že imele? Moja se je gonila pred slabimi dvemi meseci in opažam, da se ji seski iz dneva v dan povečujejo, zelo se je umirila in doma se me drži kot klop. Tako da se mi dozeva, da jo kar pošteno matrajo hormoni. Drugega mi res ne pride na pamet  Huh
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #7 : sobota, 26.04.2003 : 12:46:06 »

Čeprav nekateri pravijo, da do navidezne brejosti ne bo več prihajalo, ko bo psička skotila (pa gnojnega vnetja maternice ne bo, pa tumorjev na seskih...larifari) to ni res. Mogoče se to dogaja v manj primerih, vendar vem, da se. Lahko tudi v zelo neprijetni obliki, kot je napisala Breza, da psička koplje, dobi mleko ipd. Problem je mastitis, ki ga je treba zdraviti... je tudi Breza že napisala. Predvsem pa bodi pozorna na izcedek (približno 2 meseca po gonitvi), tudi če bo le prozoren gre lahko za vnetje maternice in ne odlašaj predolgo. Sploh pa če bo temnejše barve in bolj gost takoj k veterinarju. lp
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : nedelja, 27.04.2003 : 14:45:02 »

Navidezna brejost lahko nastane pri vsaki psici, ki ni sterilizirana, ne glede na to, ali je imela mladiče ali ne. Se pa ponavadi malce loči od prave brejosti, vsaj pri mojih psicah se je. Kmalu po gonitvi psica postane lena in neuporabna za resno delo, pa zelo se ji poveča tek. Če je zares breja, takih težav na začetku nima. Nadaljni potek navidezne brejosti se da pogosto ustaviti, samo metoda je precej kruta - psici se zmanjša dnevni obrok vsaj na polovico, vsaj podvojimo dnevno dozo gibanja in psici brez milosti poberemo vse igrače, ki jih ima za svoje mladičke.
Če se navidezna brejost pojavi sem ter tja kdaj, ni panike, če pa se ponavlja je psico treba ali pariti ali pa sterilizarati.
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #9 : ponedeljek, 28.04.2003 : 11:56:46 »

Danes smo bile z Luno pri veterinarki in pravi, da se ji bo verjetno res razvila navidezna brejost. Svetovala mi je točno to, kar je napisala Lanabela. Torej manj hrane, čimveč gibanja, odstranitev vseh igračk... Zdaj vsaj vem, zakaj je tako lena in poklapana zadnje čase. Doma se vleče kot megla in že dolgo ni sama začela igre :-/. Prav pogrešam staro Luno in upam, da bodo te težave čimprej mimo..
Logiran
TT
gost
« Odgovor #10 : ponedeljek, 28.04.2003 : 14:39:43 »

Zdravo!

Tudi moja psička je imela pred kratkim navidezno brejost - to je bila sicer njena prva gonitev (stara je 1 leto). Seski so ji zatekli, postala je lena, na sprehodu je vse ovohavala in pogosto urinirala. Hrana ji ni bolj teknila in tudi drugače se ni začela "debeliti" tako kot nekateri navajajo.
Kar lahko narediš je to, da se s psičko čim več ukvarjaš, jo zamotiš in da ji vzameš igračke v primeru, da jih začne raznašati. Če psička želi da jo čohljaš po trebuščku je bolje da ne, ker lahko stimuliraš nastajanje mleka v seskih.
Drugače pa mi je veterinar rekel, da če se psički pogosto ponavlja navidezna brejost, je bolje da se jo sterilizira. Navidezna brejost po vsaki gonitvi izredno izčrpa telo, isto kot če ne bi bilo namišljeno.
Jaz upam da se to po naslednji gonitvi ne bo ponovilo in da bova lahko normalno uživale na dolgih sprehodih Cheesy

LP

Silvia
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : četrtek, 01.05.2003 : 13:52:13 »

Če se držiš navodil, psico ponavadi mine že po enem tednu ali morda kak dan več.
Logiran
TT
gost
« Odgovor #12 : sobota, 03.05.2003 : 17:30:04 »

Tudi če se držiš Lanabelinih, mojih ali drugih navodil ni garantirano, da bo psico minila navidezna brejost. Pri nekaterih to deluje, pri drugih na žalost ne, ali pa deluje kaj drugega. Psi so tako različni, vsak pes je nekaj posebnega in ni nekega splošnega recepta za odpravljanje kakršnihkoli težav.

LP
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #13 : nedelja, 04.05.2003 : 21:43:55 »

Luni gre na bolje! Cheesy Sicer ni še čisto taprava, je pa že bistveno bolje. Spet je dobila tiste nagajive iskrice v očeh in divja kot nora za svojo žogico  Grin No, OK, igra jo na hitro mine, ampak prej si lahko kot nor poskakoval okoli nje z raznimi žogicami, cufami pa je nardila tisti "a-si-totalka-butasta-al-se-ti-je-zmešal" pogled in je bilo konec veselja. Sem bila pa te dni bolj stroga do nje, ker bi si mojo pozornost in naklonjenost po svoje razlagala in bi s tem naredila več škode kot koristi. Psička v takem stanju ne sme imeti občutka, da smo njeni zaščitniki in zavezniki, ki bi varovali njo in njeno "leglo". Torej tudi nič crklanja in čohanja. Jaz sem Luno le z besedami ful pohvalila, ko sva kaj vadili in jo pobožala, ko si je to res zaslužila. Priznam, da se je bilo težko zadržati -  posebno ko je skočila k meni na kavč, položila glavo na noge, zavzdihnila in me trpeče pogledala... Roll Eyes Malce sva tudi zmanjšali obroke, predvsem pa sva veliko hodili na sprehode in se s tem izoginili polnim seskom in nabiranju vode. Ji pa sedaj seski precej visijo in zadeva ne zgleda preveč lepo. Verjetno se to ne bo več popravilo, vsaj bistveno ne  Huh
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #14 : ponedeljek, 03.11.2003 : 11:50:52 »

Ali so kakšne pasme bolj podvržene temu pojavu, kot ostale??
npr. boxer??
 Undecided
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Navidezna brejost
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines