mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 15:18:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kdo je začetnik?
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdo je začetnik?  (Prebrano 13376 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Labradorka333
otrok do 14 let
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #15 : petek, 04.11.2011 : 12:03:34 »

Lanabela ja verjamem, to je bilo sicer  na Hrvaškem, ampak potem so jo dali nekat drugam sterilizirat. :S
airedale: NITI NE POMISLIM na to, dabi pri nas zaupala svojo psičko njim! Raje grem na konec Slovenije. Še z mačkami smo imeli hude izkušnje. Sad
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #16 : petek, 04.11.2011 : 12:58:42 »

Pri meni se je vse skupaj začelo z prvim psom-mešancem,ko sem bila stara 7 let.Po dobrem mesecu dni so se starši zaradi stalnega nerganja soseda,ki ni maral psov, odločili,da psa dajo k starim staršem.Naslednjih 16 let sem lahko pse opazovala samo od daleč.Dokler se nisem odločila in brez vednosti mame domov pripeljala psico,ki je bila produkt dveh čistokrvnih psov,katera pa sta bila oba izvržena iz vzreje zaradi streloplahosti.Že dovolj zgodaj sem z to psico začela obiskovati malo šolo in kasneje nadaljevalne tečaje.Z njo sem končala šolanje po programu C.Hvala bogu!Zaradi šolanja in pa vsega truda vloženega v njo je bilo bivanje z njo znosno.Vse njene brate in sestre so namreč zaradi popadljivosti(nihče se namreč ni ukvarjal z njihovo vzgojo)kaj kmalu poslali na drugi svet.Tudi ona je imela svoje izpade,ki pa sem jih lahko predvidela in preprečila.Drugače bi bilo zaradi nje kar nekaj pogriženih ljudi.Vseeno je dočakala lepo starost.Odšla je z 14 leti zaradi tumorja mlečne žleze in za seboj ni pustila nobenega potomca.Še pred njeno smrtjo je k hiši prišel nov pes,predstavnik nove pasme in pes,ki je bil narejen za popolnoma drugačne namene.Basset Hound!Tudi Lojze je začel svojo pot v mali šoli.Tudi on je opravil izpit B in kasneje še B-BH ter se šolal tudi kot lovski pes.Njegov največji užitek in veselje pa je bilo sledenje in pa trening obrambe.Oboževal je društvenega markerja,ki mu je znal rokav lepo in dobro nastaviti.Za Lojzem smo vso stvar ponovili pri Berry.Danes so pri hiši trije psi-Zani,Zaina in Tinka.Vsi imajo opravljeno osnovno poslušnost in lovske izpite.Vsi so tudi dobri sledarji.Zame je šolanje zelo pomembno,to sem spoznala dovolj zgodaj in to s pridom uporabljam še danes.
Tjaša
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #17 : petek, 04.11.2011 : 13:42:10 »

malo offtopica, ampak si ne morem pomagat  Evil

dedkov brat se je pred leti poročil z  neko žensko in se kasneje ločil.
tu je bil še začetnik  Grin
Potem pa sta se spet zbližala in se spet poročila. Zdaj živita skupaj.
evo, zdaj pa štima, ko si je nabral izkušnje in ni bil več začetnik Wink

----------

poznam ljudi, ki imajo živali vrsto let, pa so še vedno začetniki.
recimo tu je bila že večkrat debata o nevzgojenih malih hreščečih pasjih tečkah, ki težijo in šavsajo ljudi brezveze.
taki lastniki so zame začetniki, pa magari imajo 20+ letni staž sobivanja z nevzgojenimi minihundusi, ki jih imajo sicer v bistvu zelo radi. primerov je verjetno malo morje.
ne vem kakšne škode malo hreščalo verjetno vseeno ne dela, dokler je dimenzija takšna, da jo skrbnik lahko fizično popolnoma obvladuje, kljub prikrajšanju za marsikaj lepega, kar bi si lahko privoščila, če bi skrbnik pravočasno in jasno postavil meje in pravila.
kar se tiče psov (o katerih nimam pojma niti ne ne vem kakšnih izkušenj), bi rekla, da je minimalna mera vzgoje oz. omejitev takšna, da pes ne posega v življenje in kakovost bivanja drugih bitij.

ljudje smo v tem smislu izredno podvrženi dunning krugerjevemu-efektu, ki deluje približno takole: če o neki stvari nimaš pojma, misliš, da veš ogromno o njej - se pravi - večji brezveznik si na nekem področju, bolj misliš, da si pameten.  šele po tem, ko se o tisti zadevi začneš učiti in jo spoznavati, se zaveš, kako malo veš o njej. ampak "veleuma", ki misli da vse ve, je izredno težko pripraviti do tega, da bi se sploh začel učiti.

zato menim, da je začetništvo v veliki meri stanje duha in tu je pravzaprav ločnico po nekih objektivnih merilih težko postaviti.
zdi se mi, da sem tu na forumu prebrala, da je v nekaterih državah v primeru lastništva psa obvezno šolanje. to se mi sploh ne zdi slaba varianta. in tisti, ki se popolnoma zaveda, da mora sebe in psino peljati v šolo, biti dosleden in tako dalje, se mi ne zdi začetnik.

je pa še ena stvar, ki jo je pravzaprav tudi težko kvantificirati oz. certificirati, ker gre za precej izmuzljiv kvalitativen pojem, ki se mu reče ljubezen. ali je bil tisti kinolog, ki tepe svojega psa, o katerem je bilo zadnjič govora, začetnik? prav gotovo ne. kljub temu pa je psiho in kot tak neprimeren za lastnika katerekoli živali, o njegovih kolegih kinologih, ki pa so to spremljali leta in leta, ne da bi karkoli storili, pa imam tudi svoje mnenje. ali so tisti lastniki razstavnih psov, ki živijo v nemogočih razmerah o katerih je zadnjič nekaj napisala Lanabela, začetniki? prav gotovo ne. kljub temu pa so po mojem skromnem mnenju prav tako neprimerni za lastništvo katerekoli živali.
ali je nekdo, ki sicer psa še ni imel, ima pa jih rad, je odgovoren, se izobražuje, nabira znanje in se zaveda obveznosti, se je pripravljen marsičemu odreči itd. itd. primeren lastnik psa? vsekakor, čeprav je tehnično gledano čisti začetnik.

pol pa bodi pameten tukaj.

sama sem dolga leta preživela z muckom, ki sem ga dobila 1983. takrat je bila morda na razpolago knjiga, dve tri o mačkah, informacije več ali manj nedostopne, s/k in obiski veterinarja z mačkom (ki ima itak 7 življenj) pa več ali manj eksotika. zdaj, ko imam spet dve zverinici, se imam še vedno za začetnico, informacij je malo morje, zato se učim neprestano.
pa en lep večno začetniški pozdrav vsem Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #18 : petek, 04.11.2011 : 14:31:35 »

pa saj začetnik ni mišljeno slabšalno, kakor tudi izkušenost ni sama po sebi nekaj pozitivnega. Bom dala primer iz akvaristike: obstajajo ribe za začetnike, ki niso zahtevne kar se tiče kemizma vode, nimajo nekih super čudnih prehranskih navad, ne požrejo vsega, kar ni večje od njih, ne med drstitvijo ne razturajo celega akvarija in se ne obrnejo okrog ob prvi majhni napaki......ob njih se bo začetnik brez nekih hudih travm in katastrof naučil osnovnega znanja, potem si bo pa omislil kaj bolj zahtevnega. lahko pa si seveda tudi popoln začetnik omisli morski akvarij s koralnimi ribicami, ampak če se ne bo prej zelo dobro podučil, bo njegova prva najmanjša  napaka zelo boleča in draga. Če bo imel izkušenega mentorja, mu bo seveda lažje.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #19 : petek, 04.11.2011 : 16:33:39 »

pa saj začetnik ni mišljeno slabšalno, kakor tudi izkušenost ni sama po sebi nekaj pozitivnega.

tako.
ko smo v tem zanimivem brain stormingu vrgli pamet na kup, se je izkazalo, da je "začetnikov" malo morje sort in da vprašanje pravzaprav ni pravo, ker se ukvarja z napačnim objektom - "začetnikom".
pravi objekt in pravo vprašanje je "kakšen je pes za začetnika", ki si ga jasno opredelila v svoji definiciji, ki se mi zdi zelo dobra, jasna in na kratko zajema bistvo.

Drugače pa - pod pojmom pasma (ali bolje pes) za začetnika si predstavljam psa, ki nima izrazito močnih nagonov, nima izrazito veliko energije, ni izrazito teritorialen , ima stabilen, trden karakter in ima vsaj malce volje do sodelovanja s človekom. Pri takem psu si lahko privoščimo tudi kakšno napako, pa ne bo hudih posledic.

jaz pa sem se kljub temu še malo pozabavala z nebistvenim objektom začetnikom, k mam zdele glih cajt Smiley
Logiran
Labradorka333
otrok do 14 let
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #20 : sobota, 05.11.2011 : 09:25:49 »

Hja, ko smo se mi (nespametno) odločili za nakup psa, ker našo "labradorko" noge niso več nosile, sem bila stara 8 let. Začetnica. Nisem dosti vedela o vsej kinogiji, ampak  sedaj je moj pes vseeno solidno vzgojen, obvlada kar nekaj trikcev, tudi na cesti lahko hodi brez povodca-edini problem(na katerem delava) je prekomerno lajanje.

Poznam pa tudi neko trenerko jahanja-ki se na te plemenite živali zelo spozna.
Lani sem bila na tečaju in mi je zaupala neko trmasto kobilo, ki rada grize in ima vrat v neki čudni legi, ker je bila kot žrebe podhranjena. Pa lahko priznam, da konjev ne obvladam tako dobro- le nekaj pohval kobilici je rabilo, pa če le zato da se je ustavila, da mi je zaupala. Vsi so se čudili kako je naenkrat tako pridna in mi niso verjeli (seveda kdo bo verjel otroku, ki nima pojma o konjih).
Potem pa jo je šla ta treneka jahat in kobila jo je "skipala". Ko sta šli v hlev sem na lastne oči videla kako jo je udarila. Sad
Nobena žival, še najmanj tako občutljiva kot konj si tega ne zasluži; v nekaterih primerih je začetnik še bolj izkušen od izkušenega.

rava:dober primer Cheesy
Logiran
Katava
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #21 : ponedeljek, 26.12.2011 : 21:28:26 »

Jaz pa mislim tako: Ljudje se celo življenje učimo, novih informacij nikoli ne zmanjka. Problem je pri ljudeh, ki mislijo da vejo vse (primer, ki ga je navedla Labradorka333). Vsak trenutek lahko pride do neke situacije, ki lahko tudi "strokovnjaku" predstavlja izziv. Če je ta oseba odprte glave za novo znanje, potem se mi zdi, da je več možnosti za uspešno rešitev te situacije, kot pa če ta "strokovnjak" trmari in vleče svoje do konca.
Tudi jaz sem mislila, da vem veliko o psih, ker smo jih imeli pri nas doma od kar se spomnim. Sedaj pa ko imam svojo psičko za katero skrbim sama, se počutim kot začetnik, čeprav sem bila vedno obkrožena s psmi in veliko sem brala o njih. Psičko bom skozi njeno življenje spoznala do potankosti, to pa še ne pomeni, da bom vse vedela in znala, ko bom imela novega psa. Novo življenje, nov izziv, nov začetek.
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kdo je začetnik?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines