mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 07:19:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Presnete mačke
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Presnete mačke  (Prebrano 34232 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : torek, 30.05.2006 : 10:15:58 »

PRESNETE MAČKE

Hinavske so, brez kakršnih koli opozoril kar usekajo, ko jim kaj ne ustreza. Hodijo po vrtovih in delajo škodo. Uničujejo vse, kar jim pride pod kremplje, prenašajo vse mogoče bolezni in sploh so nemogoče. Pa še čisto preveč jih je.

      

Kaj res? V resnici potrebuješ le malo časa in daru za opazovanje, pa morda je dobro kakšno knjigo v roke vzet.... da ugotoviš, da gre za prijetne živali, zelo vezane na svojega človeka, če ga le imajo. Da so učljive, da jim je moč dopovedat skoraj vse. Morda le tega ne, da grozdne jagode na pultu niso primerno nadomestilo za miško. Ali pa tega, da mehka in topla blazina, ki pripada skrbnici, nikakor ne more biti prelepa mačja ljubica. Sploh ne za kastriranega mačkona. Pa tega, da se vrat ne sme odpirati, če so zaprta. Sicer se pa vse da, če se hoče. Tisti, ki mačke razumemo, se z njimi ukvarjamo, so nam všeč in uživamo v njihovih igrah, bi se morali zavedati, da smo odgovorni za njih. In če smo odgovorni, se moramo zavedati, da prostoživeče, četudi lastniške muce naredijo dosti škode v okolju. Lovijo ptice in ostale živali, ki se jih sploh loviti da, se s posebnim veseljem spravijo na sosedove pravkar urejene gredice z rožami in zelenjavo, mimogrede nekje staknejo mikrosporijo ali mačji aids ali levkozo. Ali pa jih povozi avto, zgrabi pes, trešči z lopato neusmiljen in razjarjen sosed in še kaj... Zelo malo mačk, ki so prostoživeče ali imajo dostop do zunanjega sveta, doživi naravno starost. Ne bi verjeli, ampak statistični podatki kažejo, da prvi rojstni dan doživi le približno 10 odstotkov takšnih muc. In najbrž le približno podoben odstotek ljudi meni, da je s tem nekaj narobe.

   

Spreminjanje odnosa do teh živali je očitno trši oreh, kot bi si želela. Muca je v naši družbi očitno še vedno le potrošni material, uporaben za lovljenje voluharjev. Ko ga pobere, takšnega uporabnega robotka vendar lahko poberemo za vsakim vogalom. Ali pa ga pridemo iskat v zavetišče, kjer so žival že testirali na prisotnost vseh mogočih bolezni in po možnosti že sterilizirali oziroma kastrirali. Do naslednjič... dokler ne bo na sosedovem vrtu brez nadzora skrbnika uničil sosedov vrt in končal svoje življenje. Ob tem običajno še slišimo, da je muca vendar napol divja žival, ki nujno potrebuje svobodo.

Uničeni medsosedski odnosi, sproščena domišljija, ki omogoča odstranitev mačkonov na vse mogoče nezakonite in krute načine; in mrtev maček, seveda. Se splača? Ni bolje imeti živali le zato, da prinaša veselje?

Da ne bo pomote: zelo dobro vem, da je nekaj muc, ki jim je življenje pod nadzorom težko sprejemljivo. Za tiste se trudimo najti varno okolje, v katerem s svojim bivanjem ne povzročajo sovražnega odnosa do njih. Od vseh, ki to berete in pravite, da so vam mačkice všeč, pa pričakujem, si želim in upam, da jih boste vsaj sterilizirali/kastrirali in imeli kolikor se da pod nadzorom, če vam je že življenje s temi prijetnimi bitji v stanovanju/hiši odveč.

Polona

www.zavetisce-horjul.net


Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : torek, 30.05.2006 : 10:22:57 »

Ker vem, da je zgornji tekst Polona spisala kot klic v sili, kot trkanje na vest vseh ljudi, kot pomoc vsem mackonom, ki se ne po svoji krivdi potikajo naokrog, bolni, ranjeni, mokri, lacni... in za pomoc vsem macjim malckom, ki se niti se skotili niso, pa so ze obsojeni na pocasno in strasno umiranje v mukah, sem ta tekst dala tudi sem, da ga prebere vsak, ne glede na to, ali macka ima ali ne, da se vsak zamisli in po svoji vesti naredi z mackom, ki mu prekriza pot to, kar je prav. Ce ne morete pomagati tem nesrecnim, po svetu potikajocim se dusam, jih vsaj pustite pri miru ali pa poklicite tja, kjer vedo, kako pomagati in kaj z bolj ali manj kosmatimi kepicami storiti.

Opozorite na to tudi svoje prijatelje, sosede, znance, sodelavce! Povejte jim, kam se naj obrnejo po pomoc, ce jim begajoc macek prekriza pot! Oborozite jih z napotki, da bodo ob srecanju z mucami ravnali prav. Pozovite nestrpne sosede na strpnost in opozorite lastnike mack, zaradi katerih prihaja do sporov v soseskah, kaj je njihova dolznost. Bolj, kot se bo slisal nas glas, vec muckov bo morda imelo lepse in boljse zivljenje, vec jih bo lahko svojim lastnikom vracalo vso neznost in zabavo, ki jo samo macki lahko dajo.

Naj se tudi za mackone in mackonke zacnejo spreminjati casi na bolje!

Ne morem pa pri tem pisanju mimo nastopajocih v zgornji zgodbi Grin. Nekaj macje zlehtnobe, ki veje iz Poloninega besedila, je prispeval nas Zmaj Wink.
Kako? Ze pregovorno je znano, da je to en prav poseben macek in vceraj sem po zasebni zapisala, da je to najbolj nor, ampak tudi najbolj sladek macek, kar smo jih kdaj imeli.
Kaksne so njegove vragolije, ste nekateri ze brali, saj je bilo prve mesece, ko smo ga kot Trbovca pripeljali domov, izjemno hudo. Celo strasila sem Kajo, da ga bomo vrnili. Ker je odpiral vsa vrata, tecnal, se cele noci drl, zmetal z vseh polic vse, kar ni bilo pritrjeno..., smo za zacetek obrnili vse kljuke v bajti, zaceli zaklepati kopalnico in kuhinjo, pa se vedno so se vrstile neprespane noci. Pri vsem svojem pocetju je bil tako smesen, da je tudi sredi noci vsa jeza hitro izpuhtela in proti jutru, ko se je zavlekel pod mojo odejo, je bil najbolj sladko bitje pod soncem. Ko smo nekoliko umirili nocno dogajanje, vpitje in razmetavanje, smo pripeljali domov se "ormoškega kmeta", krasnega sivega mackona, ki do prihoda k nam ni poznal cloveske roke drugace, kot orodje, ki preganja. In kaj se je zgodilo? Mars je v trenutku postal najbolj crkljivo bitje pod soncem, totalno neproblematicna zival, ki se je stiskala in predla od jutra do vecera. Po nekaj dneh pa so se zaceli problemi z Zmajem. Postal je miren, ni jedel, ni pil in dobil je krvavo drisko. Hospitaliziran je bil na vet. kliniki, kjer je v nekaj dneh prisel k sebi, ceprav se ni nikoli ugotovilo, kaj ga je napadlo v resnici. Po nekaj tednih je dobil izpuscaje po precej veliki povrsini telesa, kjer mu je izpadla vsa dlaka. Spet klinika, spet vse mogoce preiskave, spet brez konkretne diagnoze. Po nekaj dneh je bil dober in od tedaj naprej se je ocitno sprijaznil, da Mars ostaja. Namrec, po vseh mogocih posvetih je bila nasa skupna ugotovitev, temeljeca na strokovnih znanjih in ugotovitvah, da je Zmaj odreagiral z boleznimi na prihod novega mackona k hisi. Zdaj je ze dolgo brez takih tezav, pisem pa vam to zato, ker marsikdaj ljudje premalo razumemo macji svet in prehitro obupamo, ko je z mackonom kaj narobe. Nemalo zgodb se namrec ne konca tako, kot so se Zmajeve, ker ljudje ne vedo, da telesne bolezni marsikdaj odrazajo psihicne odzive na spremembe v macjem domu.

Kako je zdaj z nasim Zmajem in kje v Polonini zgodbi nastopa? Ja, kriza je vrhunska, ceprav iz besedila tega ni cutiti. Pred dvema mesecema se je namrec odlocil, da se ne bo vec obnasal kot kastrat, temvec nam bo pokazal, kako prijetno ljubezensko gnezdece je vsaka blazina, ki jo v bajti najde. Predvsem si je vzel za fetis mojo blazino in samo predstavljate si lahko, kako "zabavno" to izgleda. Dere se kot med najhujsim paritvenim obredom, zajaha blazino, prestopa z zadnjimi tacami, s sprednjimi pa mesi in mesi in mesi... Z gobckom drzi kaksen vogal blazine tako mocno, da mu je ne mores izpuliti, gleda po japonsko, useska drzi nazaj in je v totalnem transu. Najprej smo se jezili, saj je vcasih ponoci kaksno clovesko nogo zamenjal za blazino in na vso moc ugriznil. Zdaj je s tem prenehal, ostaja pa se blazina. Smejimo se mu, kaj pa naj. Je namrec najbolj utrgan, pa tudi najbolj nas macek. Z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi.

Naj bodo tudi vasi macki za vas najbolj vasi, ne glede na to, kaksne neumnosti jim rojijo po glavah in ne glede na vse tezave, s katerimi se v zivljenju s temi samosvojimi zivalskimi predstavniki srecujete.

Ena Zmajeva med njegovim sedanjim najljubsim opravilom... Grin


... in ena skupna z Marsom, s katerim v dveh letih in pol nista postala prava prijatelja


ko je zunaj se sijalo sonce Sad
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #2 : sreda, 31.05.2006 : 09:10:37 »

Kamorkoli pogledaš, muce...najdene, za na dudo, poškodovane, zdrave...odnos do njih pa tak, da nam je res lahko slabo. Če ima kdo kakšno idejo, kaj naredit še razen tega, kar itak delamo, povejte..
Logiran

Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #3 : sreda, 31.05.2006 : 19:25:32 »

No,jaz imam  macko in mackona.Eden je kastrat,ki se vedno misli da je glavni sef na vasi in s svojimi 8 kilami radevolje pretepe kaksnega mackona in najraje oznaci cisto perilo.Druga pa je steriliziranka,ki je glavna v bajti in z veseljem pretepe mackona.Oba prezivita dneve na prostem,noci pa obvezno doma-ce nocejo prit domov jih polovim po ulici in pred "mojimi glasilkami "se z veseljem zatecejo v poznano kosaro.Kot je napisala Jana z veseljem lovijo vse kar se lovit da.In ker se nisem vec dobro pocutila ob vseh mrtvih pticih so dobili na vrat zvoncke.Prav tako sta rada kopala po svezih gredicah mojih sosed,pa je resitev zelo enostavna...ne spustim jih ven dokler rastlinice ne zrastejo,pol pa jim itak ni vec do tega da bi kopala.
Macji svet je res nekaj posebnega in ljubezen macke ni tako lahko pridobit,ko jo pa enkrat imas ne mores vec brez. Tudi jaz upam da se bodo odnosi do mack spremenili,saj potrebujejo prav toliko nege in ucenja kot nasi psi.In pravlice o tem, da je steriliziran muc samo se za na kavc so prava fikcija in samo nas ego nam ne pusti misliti da je muc "brez jajc" se vedno super muc.
Lp
Logiran
sarabenji
odvisnež
*****
Sporočil: 818


« Odgovor #4 : petek, 09.06.2006 : 12:24:36 »

se podpišem pod mnenja iz prejšnjih posotov in upam, da bo to temo prebralo čim več ljudi. in se zamislilo.
Logiran
LULIKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #5 : petek, 09.06.2006 : 12:48:21 »

Živjo! Sama sem vzgojila 4 mlade mucke z dudo! In še posvojila 6 mačk z ceste!
Čeprav imam še psa ni nobenega problema pri tem. Mačka je tudi žival, ki ti na lep način pokaže, kako nežno in čudovite živalce so, ki ne potrebujejo veliko! Želijo le hrano in topel objem!
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #6 : petek, 09.06.2006 : 13:30:41 »

Zanimivo. Tudi naš mačkon Buc še danes ni pravi prijatelj z drugim mačkonom Murijem, ki se je k nam cel sestradan in z gnojno bulo čez polovico glavice pritepel že pred kakšnimi 4 leti. Samo v kakšnem mesecu po prihodu Murija je naš razvajeni Buc tako shujšal, da smo se že bali, da če bo tako nadaljeval, da bo čisto shiral. Ampak čez čas se je vse skupaj uneslo. Spita sicer vsak v svoji sobi, hrano imata vsak svojo, čeprav Muri včasih poje tudi Bucu. Buc pa se noče niti dotakniti tistega, pri čemer je imel Muri že prste vmes, noče niti ležati tam, kjer je ležal Muri. Muri je pa pravi borec. Se mu pozna, da se je v življenju moral boriti za preživetje. Od začetka je pojedel vse, kar je kje videl, četudi je potem bruhal. Pa še danes hoče biti povsod zraven, vedno prvi. Hoče ležati, kjer ponavadi leži Buc ali na Bonijinem mestu, hoče da božamo samo njega, ne Buca in Bonie itd. Zna biti pravi nadležnež. On je nek "šefe" med našimi domačimi živalcami. Čeprav sta Buc in Bonie sklenila pakt proti njemu in ga včasih uspeta celo skupaj pregnati  Wink Bucko ga pričaka v zasedi in ga s tacami preklofuta (brez krempljev seveda), Bonie ga pa nato nažene Roll Eyes Čeprav sta tako pogumna bolj redko, večinoma pa potem, ko se Muri vleže na Bonijin ležalnik, Bonie žalostno hodi gor in dol in ne ve, kam naj zdaj da svojo rit, na koncu pa se revica uleže kar na tla zraven...

Sicer pa sta tako Buc kot Muri sterilizirana (Buca smo dali sterilizirati že majhnega, Murija pa po prvem potepu, ko se je vrnil z razcotano tačko Huh) in se držita samo našega dvorišča. Sploh Muri se ne premakne. Pravzaprav moramo oba včasih prav na silo "vrečt" malo ven, da se gresta malo ven posončiti.

Ja, hecne so te živalce. In kljub temu, da ne rabijo rednih sprehodov kot psi, pa rabijo vsaj enako, če ne še več, pozornosti lastnikov, kakovostno hrano in veterinarsko oskrbo. In navsezadnje muce niso luštne igrače, kot misli preveč ljudi, in ja, tudi kaj uničijo v stanovanju, ampak zato jih še vedno ne moremo enostavno brciniti skozi okno...

P.s.: Muri je bil očitno tudi en tak revež, ki se ga je nekdo naveličal, ko je odrastel. Saj je bil ob prihodu star kakšno leto dni in več kot očitno je bilo, da je bil navajen ljudi in da je prej živel samo v stanovanju, saj se zunaj sploh ni znašel, še zdaj si ne zna sam poiskati nobene hrane, pa tudi braniti pred ostalimi mačkoni se takrat ni znal. Pa komaj zdaj po tolikem času opažam, da več ne reagira z ugrizom in kremplji v kožo na hitre gibe z roko proti njemu...
Logiran
draga
novinec
*
Sporočil: 37


« Odgovor #7 : petek, 09.06.2006 : 15:06:54 »

živjo
Danes je tako lep dan in sem se odločila s kužiko iti na dolg sprehod ,ki pa me je na žalost po 20h minutah minil.Na sredi ceste je ležala tako lepa muca in breja.povožena, ki pa je še trzala.Vroke sem pograbila kužiko pa hitro pozvonila pri prvi hiši .Žal se ni nihče oglasil avti pa so švigali mimo z neverjetno brzino in se umikali, skoraj bi jih pokasirale s tamalo ko sem poskušala muco vsaj s ceste potegniti.Pa sta se k sreči pripeljala dva dečka pa sem njiju zaprosla,in sta jo potegnila za rob ceste.Zanima me kaj storiti v takšni situaciji, na koga se obrniti??Naknadno sem izvedela da je bila muca od sosede ,kjer sem pozvonila.
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #8 : petek, 09.06.2006 : 15:25:30 »

Bogica  Cry .
Jana: hahahaha Zmaj se je odločil, da ne bo več kastrat. Res nikoli še nisem videla mačka naskakovat (kaj drugega kot mačke). Sicer verjamem, da je zoprno, samo pomoje bi umrla od smeha, če bi to videla  Wink  Cheesy  Grin.
lp
T.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #9 : petek, 09.06.2006 : 15:31:15 »

draga, nekaj podobnega se je pred časom pripetilo meni in mojemu psu. Zagledala sva mucko v luži, ki je še trzala, ampak ji ni bilo več pomoči.

Kako je pa s to, ki si jo ti s ceste potegnila?
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #10 : petek, 09.06.2006 : 17:43:44 »

V našem zavetišču je ta hip 19 malih mačic, starih do dva meseca in tri odrasle, stare do leta in pol. Iščejo odgovorne posvojitelje...
Logiran

draga
novinec
*
Sporočil: 37


« Odgovor #11 : petek, 09.06.2006 : 21:57:50 »

živjo
Ja točno tako kot si ti opisala,tudi ta lepa mucika je 2krat trznila pol pa tako počasi stegnila nžice.Joj mi je zanjo hudo , ker imam tudi jas poleg kužike 15 let staro muco Piko,pa niti pomisliti ne smem kaj bo ko bo njen čas .Saj ko si zelo hudo bolan in ne moreš obremenjevati drugih ti tako ogromno pomeni bližina živali ,vsaj meni.Moja PIka je spala na moji prsi takrat ko mi je bilo grozno teško in boleče (rak).Takrat še ni bilo kužike.Sedaj pa cartam 1krat eno drugič drugo,da ni zamere.
Logiran
Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #12 : sreda, 15.11.2006 : 21:14:33 »

draga, tudi jaz sem imela včeraj okoli ene ure ponoči primer, ko sem ob cesti videla muco, ki se je zelo težko premikala in bilo je očitno, da jo je zbil avto. Tiščala se je k robniku in grozno jokala, položila sem jo na jakno, odnesla v avto in odpeljala na najbližjo veterinarsko postajo, videla sem zvonec in telefonsko št. kamor lahko pokličeš v primeru, da ni nikogar na postaji. Res se na zvonenje ni nihče odzval zato sem klicala tisto št., javil se je dežurni in ko sem mu razložila situacijo je prišel v 10 minutah. Ocenil je, da ima muca poškodbe glave, ker ji je jeziček visel iz ust in zlomljeno nogico. Rekel je, da je muca v šoku jo namestil v kletko kamor je položil termofor zavit v brisačo in mi naročil naj pridem zjutraj ob 8h na postajo, da bodo zjutraj tam kirurgi, ki jo bodo slikali in pregledali in da se dogovorimo, če sem pripravljena prevzeti stroške. Zjutraj okoli 7h me kličejo iz postaje, da muca žal ni preživela ker je imela prehudo poškodbo glave in da naj pridem poravnat stroške sprejema. Šla sem plačat in vprašat kako je s tem in razložili so mi, da nosim stroške jaz ker sem muco pripeljala, v primeru, da bi jaz klicala v zavetišče in bi mucka prevzeli oni, bi tudi stroške krili oni. V primeru, da bi mucek preživel in jaz ne bi želela oz. ne bi mogla kriti stroškov zdravljenja, bi mu na postaji nudili najnujnejšo pomoč potem pa bi bilo spet na meni, da se dogovorim z zavetiščem za prevzem mucka. Tole draga je bil moj primer, če ima kdo kakšno drugačno informacijo naj prosim napiše, da bomo vedeli za drugič, čeprav bi jaz ravnala isto kot sem, ne glede na stroške, kajti predno bi doklicala koga iz Zonzanija, ki je meni najbližji bi lahko bilo že prepozno. Tudi v mojem primeru je mucka poginila ampak jaz sem jo spravila tja kjer je bilo najbližje in če  bi bile poškodbe majnše bi ji morda ravno to, da nisem nobenega čakala, da jo nisem vozila ne vem koliko km do najbližjega zavetišča, rešilo življenje. Strašno sem žalostna, da je muca poginila, kajti, ko sem se zjutraj zbudila, da grem na postajo, sem bila odločena kriti stroške in muco obdržati, nekako bi že pregurali. Vem, da sem v tistem trenutku naredila kar sem lahko, vendar nikakor ne morem pozabiti njenega joka  Cry

P.S.
Upam, da nisem bila predolga
lp
Logiran
MaksiMaša
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 919


« Odgovor #13 : sreda, 13.12.2006 : 20:31:40 »

Ko ljubi kastrat:)..........je ravno tako goreče, strastno in prisegla bi, da mu ni ravno "vseeno" Smiley.

Kar tako,praktično čez noč, se je odločil postati ljubimec do takrat "samo" ležalni prijateljici dekici, ki ima (mora imeti, zagotovo) nekje v mačjem jeziku napis...don't touch....saj jo prav ljubosumno pazi.  Prizor, ki ga nikakor ni bilo vajeno moje oko, me je presenetil in ni mi bilo sprva povsem jasno, kaj se gremo. Je to nova oblika igre, saj smo nekaj časa pred tem odkrili, da se lahko tudi skrivamo, pa meni kozmetiko krademo, pa avtomobilske ključe pod omaro pospravimo in kar nekaj časa je trajalo, da se je moje prepričanje, da je dr. Matko opravil s te sorte zadevami temeljito in zares dokončno, malce omajalo.
Malce na boku, z kančkom deke v gobčku, mencajoč z zadnjimi in gnetenjem sprednjih tačk, je sledil pogled, ki ga pozna verjetno vsak pošten mačkon.... kot kaže, je to postala, kot je omenila Jana, glavna zabava in danes cela stvar ne zmoti več očesa:)..... če se kdaj slučajno vprašam, ko je vse mirno in tiho po stanovanju, kje je Maks, mi je skoraj v istem trenutku kristalno jasno....aja....uživa:)
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 13.12.2006 : 21:01:20 »

Huh, MaksiMaša, zdaj sem pa pomirjena, da ni z Zmajem nic narobe, saj kot je videti, tudi tvoj Maks zivi pravo uzivasko (dobesedno) zivljenje..., brez jajck Wink
 
Ja, res je zabavno, vsekakor pa vsake toliko kaj novega. Ko si ze preprican, da te ne more macek z nicemer vec presenetiti, je tukaj z novo foro. Pri nas se vedno "gnetemo" blazine, spimo v omari, mecemo s polic vse, kar se na njih znajde, mlatimo kolega, krademo hrano in lomimo zaluzije..., se stiskamo in predeeeeeemo ter cakamo na kaksno novo pogruntavscino.

Krasni so tile nasi mackoni Smiley.
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Presnete mačke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines