mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 23:32:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Kila pri mladičku
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kila pri mladičku  (Prebrano 22391 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« : sreda, 12.11.2003 : 18:17:34 »

 ???V nedeljo grem po mojega psička in danes sem govorila z vzrediteljico in je povedala da ima moja psička majhno kilo berjetno zato ker zelo veliko ska če čez vse ovire, jutri jo pelje k veterinarju in naj bi dobila dva šiva. Sedaj pa me zanima ali je to kaj hudega ali bo vse v redu?

Hvala.
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #1 : sreda, 12.11.2003 : 18:42:38 »

No tko nisem prebrala preden sem poslala, zdaj pa bolj jasno, se opravičujem.

Malo prej sem govorila z vzrediteljico psičke po katero se opravljam v nedeljo in mi je rekla da jih je danes obiskal veterinar in je pri moji psički odkril kilo, ter da jo bo jutri odpeljala  k temu veterinarju in jo bo, ne vem nekako operiral, ne vem kako poteka to ali samo izreže kilo in psička bo dobila dva šiva.

Zdaj pa sprašujem tiste, ki o tem kaj vejo da mi odgovorijo kako lahko to vpliva na psičko, če sploh vpliva in kaj to sploh pomeni? Hvala!
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #2 : sreda, 12.11.2003 : 19:23:00 »

Kilo naj bi bimela?
Sanja se mi ne kaj je to sram
Ce kdo ve,mene tudi zanima,kaj je to kila Shocked
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 12.11.2003 : 20:11:46 »

Liza: bom kar po domace povedala. Kila nastane ko se trebusna prepona raztegne ali celo poci. takrat se crevesje pomakne naprej in nastane bula. Ponavadi se ta prepona zasije. Vsaj pri cloveku naj bi bilo tako, kaksne pa so metode pri psih pa ne vem.
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #4 : sreda, 12.11.2003 : 22:31:21 »

Sama operacija pruha obicajno ni nic posebnega, razen da je pac operacija, ki je normalno stresna kot vsaka druga. Mladic se obicajno kaj hitro pobere. Jaz sem Grammy ze drugi dan lovila po hisi, ker niti slucajno ni hotela biti vec pri miru. Jedla je kaksnih pet ur po operaciji. Cetrti dan pa mi je usla v sveze zapadel sneg, da je bila rana vsa mokra. Pa je vseeno lepo okrevala.

Lp, Mojca
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #5 : četrtek, 13.11.2003 : 09:38:47 »

Ena Galina sestrica je tudi imela kilo (cisto malo), po besedah vzreditelja zato, ker je bila premocna. V tem primeru je strosek operacije-mislim da 5000,00 sit,
placal vzreditelj, sama operacija pa menda sploh ni zahtevna.

LP, maj
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #6 : četrtek, 13.11.2003 : 10:24:09 »

Živjo!
Tudi jaz imam trenutno ta problem pri dveh svojih mladičkih. Imama samo 3 v leglu, pa sta zato oba, ki imata kilo res prava korenjaka. Mislim, da sem kriva jaz, ker jih stalno vlačim po rokah - če so pa tko luškani... Smiley Vedno sem jih jemala v naročje z roko pod ritko, tako da ne vem ?? - to je moje prvo leglo.
Izkušen vzreditelj mi je svetoval (glede na to, da sem pojav opazila zelo zgodaj - pruhek je imel v premeru kake 7-8 mm), da mu dam na trebušček s gazo oblepljen kovanček, ki ga pritrdim z lepilnim trakom za obvezovanje - ne vem imena... Sliši se logično.
Sedaj bom počakala par dni, da vidim kaj bo.
Če ne bo bolje, jim bo pač pomagal veterinar. Upam, da ne bo treba. Je pa to pogosta stvar pri malih kepicah.

LP,
Dunja
Logiran
EXTREME
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 155


« Odgovor #7 : četrtek, 18.08.2005 : 12:34:24 »

Da malce obudim to temo. Zadnjič je bila pri meni na obisku prijateljica, ki mi je rekla, da ima moj Sai lahko kilo. Kilo  Shocked UndecidedHuh Na trebuščku cca. 5 cm višje od lule ima majhno mehko bulico. Nič ga ne boli, če jo pritisnem in meni se ni zdelo nič posebnega - do obiska prijateljice  Huh. Kako vem, ali ima kilo ali ne  Sad? Je potreben obisk veterinarja ali gre samo nazaj?

Če mi kdo zna pomagati, prosim - vsak nasvet bo dobrodošel.

Pozdravček, Špela
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #8 : četrtek, 18.08.2005 : 12:41:20 »

Špela, kar k veterinarju pojdi. Bula je na takem mestu, da bi res znala biti kila. Drugače se te neboleče bulice lahko naredijo tudi zaradi udarcev pri igri...
Logiran
EXTREME
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 155


« Odgovor #9 : četrtek, 18.08.2005 : 13:11:31 »

Ja, nič - kar pot pod noge, pa spet na Gorkičevo. Mislim, da sva si letos zaslužila že VIP kartico, ker sva bila tam skoraj na 14 dni. Hvala, Tina - se kaj slišimo/vidimo...
Logiran
tjashybosty
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 122


« Odgovor #10 : četrtek, 18.08.2005 : 14:25:47 »

Ojla!

Extreme, sigurno je popkovna kila, pa nič zato Wink. Moja psička jo ima tudi, bile sva pri veterinarju, ki je dejal, da je operacija zadnji izhod, ker je kila bolj moteča iz vizualnega kot pa iz zdravstvenega vidika - da se zastopimo, črevesje ji ni ušlo ven, samo malo maščobice in potrebušnica ?, v nasprotnem primeru bi bila operacija potrebna.

Kilo ob vsaki priložnosti potisnem nazaj v trebušno votlino in območje nežno, krožno masiram. Po veterinarjevih besedah se večina popkovnih kil do šestega meseca samih 'popravi'.

Poleg tega pa tvoj kuža s kilo čisto neobremenjeno živi in uživa, tako kot moj, skrbi pa ostanejo nam, lastnikom Huh

Koliko pa je kuža star?
Logiran
EXTREME
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 155


« Odgovor #11 : petek, 19.08.2005 : 10:28:20 »

Hvala za nasvet - po vsej verjetnosti bova tako kmalu spet pri veterinarju zaradi kakšnih drugih stvari (tam sva namreč vsaj 1x mesečno - pač, smola) in bom takrat vprašala, kako resno je. Samo zaradi tega ga ne bom obremenjevala. Sai je drugače star 7 mesecev in 3 tedne.

Lp, Š.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #12 : petek, 19.08.2005 : 19:36:51 »

Mogoce je res dobro, da si zadevo ogleda veterinar. Naj pa te potolazim, da je nas pes imel kilo do svojega 5 leta, pa se zdaj bi jo imel, ce ne bi slucajno vmes sel na operacijo in ker so ravno tam morali narediti rez, so se bulico odstranili. Hehe, zastonj. Wink Je bil pa ze pred tem pod narkozo zaradi kastracije in sem vprasala, ce bi se kilo operirali, pa so mi rekli, da naj pustim kot je, ker nima smisla. Upam, da tudi pri tvojem ne bo potrebna operacija. lp
Logiran

KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #13 : nedelja, 21.08.2005 : 16:39:18 »

Če je ta kila majhna, se načeloma pri mladičih ne operira, razen, če začne povzročati probleme s prebavo ali pa če raste (oz. se odprtina veča), ker lahko v tem primeru povzroči vkleščenje črevesja. Če je ta kila velika pa se priporoča operacija, pri kateri se v bistvu samo prereže koža in zašije najprej potrebušnica ter nato še koža nazaj. Vse skupaj traja 5 minut. Je pa pri večjih kilah priporočljivo ravno zaradi večje možnosti vkleščenja črevesja v luknjici v potrebušnici.
Če vas skrbi pokažite veterinarju in vam bo svetoval ali je potrebno šivati ali ne...

Upam, da je bilo razumljivo...

LP, Katja
Logiran
EXTREME
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 155


« Odgovor #14 : nedelja, 21.08.2005 : 21:29:16 »

Hvala za vse nasvete  Smiley! Pri Saiu je zadeva velika približno kot zrno fižola - predvidevam, da stvar še ni alarmantna  Shocked. Ker pa smo pri veterinarju že stalni gostje, bom ob priliki tudi to pokazala, pa bojo že oni povedali, kaj z njo  Undecided.

Lepo se imejte, če pa vas zanima, kakšen podkožnik  Kiss je Sai, si poglejte njegov album (link je spodaj).

Pozdravček, Špela
Logiran
Mety
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #15 : sobota, 10.06.2006 : 11:18:42 »

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo kaj izkušenj s popkovno kilo pri mladičih. Namreč moj bodoči samojed, ki je še pri vzreditelju je dobil pruh (kila). Kinološki veterinar je odkril 1,5 cm premera veliko bulico blizu popka na trebuhu in priporočal operacijo čimprej. Sedaj je kuža star 10 tednov. Kaj vi mislite glede operacije? Potem so kužija odpeljali še na veterinarsko kliniko, kjer so rekli, da tega za zdaj še ne bodo operirali, ker je še premajhen. Nato so šli z mladičkom do drugega veterinarja, ki je potrdil diagnozo popkovna kila in rekel , da se ga naj operira pri starosti približno 6 mesecev, ko bo dal skozi vsa cepljenja. Ali ima kdo podobne izkušnje? In kaj ste storili? Od česa je to nastalo in kako ravnati sedaj? Ta veterinar je tudi rekel, da sumi da je nastalo zato ker je psica po porodu preblizu oz predaleč odgriznila popkovnico. ne vem točno. Ampak sedaj nisem razumela vzreditelja ko mi je rekel, da ima sedaj luknjico noter in da izteka neka maščoba in da je nevarnost da ven pride črevo ki se potem lahko preščipne. Sedaj me pa res skrbi kako in kaj. Prosim če mi ahko kdo svetuje ko ima s tem več izkušenj. Druga zadeva ki me še zanima... ali naj vseeno vzamem tega kužka ali se naj odločim za katerega drugega kajti starši doma so proti temu da bi jemali kužka ki ima že zdaj težave. Kajti vzreditelj je ponudil da si lahko izberem katerega drugega od preostalih in pa ponudil je še da on krije stroške operacije in mi za toliko denarja spusti ceno kolikor bi prišla operacija. Ampak zanima me še ali bi mi moral spustiti ceno tudi zato ker ima kuža to težavo še dodatno? V bistvu to zanima mojega očeta, ki je rekel da mora spustiti ceno za takega kužka. Meni se to ne zdi smiselno ampak vseeno vprašam kaj storiti če se kdo kaj bolj spozna na to. Kuža je rodovniški samojed. Prosim za nasvete in pomoč. In nisem hotla nič slabega ampak samo sprašujem da ne bom ravnala narobe ker dostikrat začne na tem forumu kdo napadat ljudi ki sprašujejo. Hvalabogu da vprašajo in ne delajo kar po svoje. Zato vas prosim za miren nasvet.  sram To bo moj prvi kuža in sem še čista začetnica. Hvala za pomoč.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #16 : ponedeljek, 12.06.2006 : 10:03:55 »

Popkovna kila je naceloma relativno ne-nevarna stavr, operacija pa rutinska, v stevilnih primerih sploh ni potrebna, ker so kile majhne. Operacija stane mislim da okoli 20 tisoc tolarjev.

Glede spuscanja cene pa je tako, da tak kuza v veliki vecini primerov nadalje nima vec nikaksnih tezav in je zato spust cene zaradi operacije najvec kar boste lahkjo dobili od vzreditelja. Glede zamenjave mladica pa je takole - pretehtaj za in proti, ne pises zakaj ste se odlocili ravno za tega mladicka, ali vam ga je sugeriral vzreditelj, ali vam je bil najbolj vsec izmed psickov, katere karakterne znacilnosti ste gledali pred izborom, ali boste razstavljali, itn. To vse so faktorji, ki morajo biti pri tem upostevani in tukaj ti tezko kdo svetuje ali naj vzames drugega mladicka iz legla. Recimo ce bi se odlocala jaz in bi recimo izbirala mladica za hisnega ljubljencka, brez razstav in vzreje, bi najbolj gledala na karakter mladicka in ce bi mi iz legla en mladic karakterno ustrzal, bi ga izbrala kljub popkovni kili.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #17 : ponedeljek, 12.06.2006 : 10:38:20 »

Popkovna kila je kar pogosta in večinoma popolnoma nenevarna. Razlogi zanjo so lahko različni. Do nje lahko pride tudi zato, ker mladiček takoj, ko se rodi že na vse kriplje leze k seskom, posteljica, na katero je pritrjena popkovina, pa je še v mamici. To kvečjemu kaže na vitalnost mladiča. Včasih se popkovna kila sama zaraste. Poznam kužke, ki z njo živijo celo življenje, pa ni nič narobe z njimi. Če je kila prevelika, jo je treba zašit (tudi na primer pred paritvijo, če ima kilo psička). Pri zelo mladem kužku je vsak operativen poseg tvegan, zato je bolje počakati par mesecev. Operacija pa je sicer rutinska. Vsekakor pa popkovna kila ni nekaj dednega, kot se je včasih domnevalo, temveč gre za mehansko poškodbo ob kotitvi.

Če ima kuža samo kilo, drugače pa je pasemsko in karakterno tipičen in zdrav, bi ga na vašem mestu vzela, sploh če je vzreditelj pripravljen kriti stroške operacije. Popkovna kila nikakor ne pomeni, da bo kuža bolehen ali da je nekaj narobe z njim. Včasih od veterinarjev slišimo tudi drugačne trditve, toda to je treba jemati z rezervo, saj veterinarji med drugim prodajajo svoje storitve.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #18 : ponedeljek, 12.06.2006 : 10:53:00 »

Naš starejši samec ima kilo. Pes je star skoraj 8 let, pa nikoli ni imel težav. Jaz zaradi tega ne bi odpovedala psa in kot vzreditelj ne bi nižala cene.

Naš pes je bil operiran pri 3 mesecih (hkrati s tumorjem), ampak se mu je kila ponovila. Ker ni prevelika, ga nismo še 1x operirali. Jaz 10 tednov starega mladička ne bi dala na operacijo. Raje bi počakala in se kasneje odločala. Če se veča-operacija; drugače pa je to samo lepotna napaka. Brez skrbi Wink Kila ni tako zelo grozna.
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #19 : ponedeljek, 12.06.2006 : 11:00:30 »

Moja psička je imela kot mladiček kilo. Vzrediteljica nam je predlagala da je ne izpostavljamo operaciji v kolikor se kila ne bo povečala. Kila se ni povečevala ampak je celo izginila.

Tudi jaz mladička nebi izpostavljala operaciji, počakajte da vidite kako bo napredovala / nazadovala.

LPK
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #20 : ponedeljek, 12.06.2006 : 11:54:05 »

zdravo. tudi svojo psičko sem dobila s kilo ( samo je vzrediteljica le-to spregledala  Wink ). annie sem morala operirati, ker se ji je kila večala in so predlagali, da je bolje, da jo operiram. mislim pa, da v večini primerov kila ni problematična. tako da, če ti maldiček ustreza, le vzemi tega!
Logiran
tjashybosty
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 122


« Odgovor #21 : ponedeljek, 12.06.2006 : 14:49:02 »

Ojla!

Tudi moja psička ima pokovno kilo (spregledana oziroma 'spregledana' s strani vzrediteljice, ki me je opozarjala, da lahko do kile pride zaradi moje nepazljivosti, ampak to je druga zgodba Roll Eyes...), veterinar mi operacije ni priporočal, vse kar delam je to, da kilo ob vsaki priložnosti potisem nazaj v trebušno votlino in območje krožno masiram, sama bulica pa ima premer kakega centimetra.

Zaenkrat moja pikica pri starosti 15-ih mesecev nima zaradi kile nobenih težav in tudi operacije se ne mislim posluževati, razen, če jo bom kdaj parila.

Ti pa tudi še malo premisli, konec koncev je lahko narkoza bolj nevarna, kot pa mala popkovna kila...

LP Tjaša in 'pruhasta' Šia Wink



Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #22 : ponedeljek, 12.06.2006 : 17:41:06 »

to, kar si v oklepaju napisala, je meni tudi znano  Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #23 : ponedeljek, 12.06.2006 : 17:44:52 »

Tile vzrediteljici sta pa res hecni. Saj popkovna kila ni nič takšnega! Obe naši punci iz našega legla jo imata, pa se nihče ne vznemirja, čeprav bosta obe za vzrejo. Bolje je biti iskren, stvar razložiti, mogoče eventualno kriti stroške operacije, čeprav se mi tudi to zdi nepotrebno, ker lahko pes z navadno popkovno kilo, ki ni prevelika, normalno živi in ni nič slabši zaradi tega. Dosegljivi so mu vsi šampionati tega sveta, če so drugi pogoji seveda izpolnjeni.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #24 : ponedeljek, 12.06.2006 : 20:10:12 »

Moj pes je 5 let povsem brez tezav zivel s kilo in sama se nikoli ne bi odlocala za operacijo, ce kila ne bi povzrocala tezav (ponavadi svetujejo operacijo, ce gre za samicko, ki jo zelis pariti). Ko pa je pes imel neko drugo operacijo in so ga "odpirali" ravno tam kjer je bila bulica, so potem se to odstranili oz. zasili. lp
Logiran

ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #25 : sobota, 05.08.2006 : 22:37:53 »

Zakaj pišete, da če je psička za vzrejo potem pa ja kilo odstranit? A tudi če ni tako velika? Koliko pa mora biti velika, da ni več vredu?
Moja psička ima tudi kilo, veliko kot fižolček, s tem da je vmes ni imela, pojavila pa se ji je spet sedaj ko se je prvič gonila (čudno).

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #26 : četrtek, 17.08.2006 : 18:55:35 »

Med brejostjo je psičkino telo zelo obremenjeno, trebuh zelo napet in težak, zato je pred parjenjem treba zašiti kilo, ki je luknja v trebušni priponi. Drugače se lahko kila med brejostjo nevarno poveča. Drugače se pa kile pri mladičkih pogosto sčasoma same zarastejo.

Gonitev s ponovnim pojavom kile ni nič povezana. Kila se še ni čisto zacelila pa se je zdaj spet pojavila - mogoče zaradi povečanih poletnih aktivnosti?

V glavnem, ni razloga za skrb. Če se kila ne bo zacelila sam od sebe, jo daj zašiti pred paritvijo.
Logiran
vižlar
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #27 : nedelja, 04.10.2009 : 14:30:09 »

Mojemu psu pa se je kila poslabšala (povečala), tako da moramo naslednji teden na operacijo. A morda kdo ve, kakšne so cene takih operacij na področju Lj?
Hvala,
Logiran
zally3
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 193


« Odgovor #28 : ponedeljek, 23.11.2009 : 18:09:22 »

Pozdravljeni!

Tudi mi imamo probleme z pruhom oz. kilo. Je pa tako, da je na začetku kazalo, da ne bo povzročala problemov, bulica je bila namreč majhna, brez problema se jo je potisnilo noter. Sedaj pa ima psička že par dni bolj napret trebušček, bulica se je povečala, tako da v kratkem šibamo k vetu. Je pa stara sedaj 9 mesecev, gonila se pa še ni (razen če je imela tiho gonitev, kar me trenutno ful skrbi (glede na to, da je bila pred kakim mesecem in pol nenadzorovano v sobi z polno papillončki - tudi samci), ampak to paše že drugam...)
Me pa zanima koliko to prib. stane in kakšne imate izkušnje

se priporočam za odgovore,

Zala
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Kila pri mladičku
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines