mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 17:47:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Reverse Sneezing
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Reverse Sneezing  (Prebrano 15823 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« : četrtek, 15.06.2006 : 12:24:21 »

Ker nisem zasledila teme o reverse sneezing jo odpiram na tem mestu - če je že odprta se opravičujem.

Moja psička je imela lansko leto nekajkrat 'dihalni napad' seveda smo bili panični in smo mislili da ima kaj v sapniku in da se duši. Stvar sem raziskala in ugotovila da gre lahko za RS kar je potrdil tudi veterinar. Čez zimo so se ti napadi umirili, pred ca 2 tedni pa so se zopet začeli, tokrat malo pogosteje. Zanima me če ima kdo izkušnje s tem. Na veterini so rekli da ni razloga za preplah ampak glede na pogostost napadov me že prav skrbi.

Če ima kdo izkušnje z RS bom zelo vesela če jih deli z mano.

LPK

Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1 : četrtek, 15.06.2006 : 12:27:41 »

Kako pa to izgleda tocno, malo me spominja na to, kar se moji psicki dogaja obcasno, le da mi nismo nic hodili k veterinarju.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #2 : četrtek, 15.06.2006 : 12:40:52 »

Kako pa to izgleda?
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #3 : četrtek, 15.06.2006 : 12:48:26 »

U bistvu zgleda grozno kot da se duši in se bo vsak čas zadušila, ampak za psička baje ni tako grozno kot zgleda (vsaj tako piše v literaturi ki sem jo zasledila). Je pa to nekako obratno od kihanja namesto da kiha vleče vase - sploh ne znam drugače razložiti.  To traja nekaj trenutkov nato se umiri in je normalno igriva, kot da se sploh nič nebi zgodilo. Med napadom ima iztegnjen vrat kot bi se borila za sapo in jaz jo narahlo masiram.

LPK

Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #4 : četrtek, 15.06.2006 : 12:57:22 »

Pa zraven hrope?

To se baje pogosto dogaja pri buldogih. Pri obeh mojih sem to že opazila, ampak le 1x letno-v glavnem zelo poredko. Vzreditelj mi je rekel, da je treba dat mokro brisačo na tilnik in da se to navadno dogaja, če se pes pregreje. Ampak ko jaz zmočim brisačo, že vse mine.
Logiran
rožica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 420


« Odgovor #5 : četrtek, 15.06.2006 : 13:02:12 »

Kimi, to se dogaja pri mojem 16 letnem mešancu, približno enkrat dnevno, neodvisno od letnega časa. Traja približno 10 sekund, nato je vse normalno. Veterinar mi je rekel, da se to pogosto dogaja pri starejših psih, da pa vzroka za to ne vedo. Predlagal mi je, da mu v tistem trenutku pihnem v nos. No, to je bolj težko izvedljivo, glede na to, da traja 10 sekund. Mu pa pomaga, če je ravno zraven mene, da ga rahlo (ampak res rahlo) stisnem za grlo pod gobčkom. V trenutku preneha.

Lp, Urša
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #6 : četrtek, 15.06.2006 : 13:10:18 »

Ja tudi hrope zraven.

A da se pregreje? Možno ker pri nas se vedno to dogaja ko je toplo, pozimi ni imela napada.

Pri nas je bil prvi napad zelo dolg (takrat je mene skoraj kap - sem vmes klicala na lokalno veterino in vprašala kaj naj naredim da ji pomagam pa so mi rekli naj jo peljem v LJ, torej 1 uro vožnje za psa ki se duši - katastrofa) sedaj pa so tako kratki (par sekudn) da tudi jaz nebi imela časa zmočiti brisače. Sem pa zaledila da božanje po vratu psa sprosti in ker vidi da jaz nisem panična tudi ona ni.

So pa menda napadi pogostejši pri pasmah s potlačenimi gobčki.

LPK
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #7 : četrtek, 15.06.2006 : 13:21:07 »

To mi je pa kar malo čudno?? Praviš da vsak dan in na veterini ne poiščejo razloga zakaj? Meni so svetovali da dokler je redko je OK če bodo pa napadi pogostejši pa moram iti do internista, ki ima s tem več izkušenj in to tudi nameravam če se stanje ne bo izboljšalo. Baje da tudi alergije lahko povzročajo takšne napade oz. jih izzovejo. Nočem te strašiti ampak vsak dan je res malo prehudo.

Jaz sem npr. dobila nasvet da psički med napadom zatisnem nos da posledično zrak potegne skozi usta. Ko sem to omenila veterinarki je rekla, da ona to svojemu psu nebi nikoli naredila, ker se lahko ustraši in ga zgrabi panika, tako da naj jo raje malo božamo da jo umirim in tako tudi napad hitreje mine.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #8 : četrtek, 15.06.2006 : 13:44:19 »

Ej, ta veterinarka pojma nima, kaj govori! Ker ne pozna pasme...

Pes je že itak v paniki, ker ne more dihat, ko ji zatisneš nosnici, pa panika mine, ker  bo morala vdihnit skozi usta, mehko nebo se odlepi od luknjic noska v žrelu in problem je rešen.

Šicuji imajo kratek gobček, mehko nebo pa je daljše. Zato se jim včasih zalepi na dihalni luknjici od noska v žrelu. Kuža kot nor vleče zrak skozi nosek vase, ker ne more dihat, ampak nebo se samo še bolj zalima. Če pa mu zatisneš nosnici, mora potegniti zrak skozi usta, mehko nebo se odlima in stvar je rešena.

Ko je naša Tara imela prvič takšen napad, sem jo pol noči božala, pa panika ni bila nič manjša. No, potem sem izvedela za to finto in stvar je rešena v par sekundah. Če se mehko nebo res dobro prime, lahko takšen napad traja cele ure, da ne opisujem, v kakšni paniki je pes. Ko izvedem ta manever, napad zelo hitro mine, Tara me pa celo polubčka. Kje je tu kakšna panika? Zaradi mojega posega sigurno ne.

Zdaj v bistvu Tara že ve, kako ji bom pomagala, zato mirno sama stoji in čaka, da ji zatisnem nosnici. In to čeprav teh napadov nima pogosto. Enkrat do dvakrat na leto.

Veterinarji lahko posredujejo samo tako, da skrajšajo mehko nebo, ampak to samo v zelo hudih primerih. Priporočam ti, da se po nasvet obrneš na dr. Viceta Zaninoviča. Našo pasmo zelo dobro pozna in ti bo vse razložil. Ko sem se jaz prvič srečala s tem problemom, sem imela srečo, da sem šla k njemu. Postopal je zelo korektno. Se prepričal, če je s sapnikom vse v redu, potem pa mi je razložil specifike pasme.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #9 : četrtek, 15.06.2006 : 13:51:07 »

Ja, potem pa se to dogaja tudi moji Arwen, mislim zgodilo se je enih 2x v teh 4 mesecih odkar jo imam, mine pa v 15-20 sekundah. Jaz v bistvu nisem delala s tega nobene panike, ker je bilo obakrat zelo kratko, ampak sem predvidevala da je spet kaksen prah jedla in se ji je to zgodilo, mozno pa je da je kaj taksnega tudi.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #10 : četrtek, 15.06.2006 : 13:54:50 »

Probi naslednjič zatisniti nosnice, pa boš videla, pri čem si...

A danes prideš?
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #11 : četrtek, 15.06.2006 : 13:55:30 »

zanimiva tale težava. Jaz imam whippeta pa iste probleme (vsaj sklepam, da je to to). Sem pa ugotovila, da se mu pojavlja kadar dobi kakšen priboljšek iz govejega mesa (suha pljučka, sapniki..). In to lovljenje sape se mu pojavlja samo ponoči.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #12 : četrtek, 15.06.2006 : 13:57:30 »

Hecno je, res, ker v bistvu sploh ni nekega vzorca, ne moreš predvidevat. Pri nas je vsakič drugače.

Je pa enostavna, mehanska zadeva. Nobene tragedije.
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #13 : četrtek, 15.06.2006 : 14:08:04 »

Ne boš verjela, da sem ta nasvet dobila ravno v njegovi ambulanti, ne pa od njega in veterinarka je na posvet poklicala celo še eno veterinarko in so bile istega mnenja.

Mi je pa ravno sedaj, ko sem to ponovno omenila pri pregledu oči dr. Zemljič svetoval, da če se bodo napadi stopnjevali obiščem prav G. Zaninoviča in to imam tudi v planu.

Pa mogoče veš kaj je takšen napad spodbudilo pri Tari? Ali gre res samo za podaljšano mehko nebo ali so še kakšni drugi dejavniki? Lina se je npr. včeraj zjutraj zbudila, malo pretegnila potem pa je sledil napad in to mi je najbolj grozno, ker se zgodi brez razloga? Aja a je imela Tara napad tudi ko je bila še mladiček? Lina je imela prvega pri ca 4 mesecih in od takrat do danes vsega skupaj ca 6 napadov (od tega 3 v zadnjih tednih).

Kako pa je pregledal če je s sapnikom vse OK? Ali gre za kakšno slikanje ali samo na otip?

LPK
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #14 : četrtek, 15.06.2006 : 14:12:25 »

babyjaz meni so ravno sedaj rekli da lahko napad izzove tudi alergija tako da poskusi ukiniti priboljške iz govejega mesa in boš videla če ima vseeno napade.

LPK
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Reverse Sneezing
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines