mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 16:49:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Reverse Sneezing
Strani: 1 2 3 [4] 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Reverse Sneezing  (Prebrano 15822 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sue_
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #45 : ponedeljek, 18.02.2008 : 00:06:00 »

Tudi pri nas imamo kdaj tak napad in ko se je zgodil prvič me je skoraj kap,ker nisem vedla kaj naj naredim,sem mislila da se bo zadušil.Sem že mislila,da je kaj takega pojedel,da se mu je zaletelo in sem ga stisnila za trebušček*.Potem sem se že bala,da nima kake astme,se zgodi vsake tolk,da dobi napad.Bom probala mu nosek stisnit,ko bo spet dobil napad.

*Pa ne me zdej kregat,ne morem vsega vedet...še Smiley.
Logiran
MaTaAtos
novinec
*
Sporočil: 46


« Odgovor #46 : sobota, 23.02.2008 : 21:13:57 »

ma....atos ima to zadevo tudi že odkar smo ga domov pripeljali. veterinar (na viču  Smiley) je reku, da je to za mlade pse značilno lahko, naj mu pihnem v smrček, bla bla, nekdo je reku, da psa gladi po grlu...večinoma to pri nas ne pomaga, vsaj če ima kak močnejši "napad", tko kot je blo nekaj časa nazaj, ko se je ene pet minut tam dušil, js sm pa izvajala te prijeme, ki sploh niso pomagali. realno, se poskusim ne sekirat, ker je po tem vedno vse ok in kot da se nič ne bi zgodilo. ga je pa ful grozno gledat k veš da nč ne pomaga.
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #47 : sobota, 23.02.2008 : 21:58:54 »

Nam so tudi za Anito rekli:
- da je predebela (takrat je bila res bunkica Tongue )
- naj ne skrbimo, dokler nič iz nosa ne teče
- da se to manjšim pasmam skoraj vsem dogaja ...

Ko smo imeli Thora na operaciji pri dr. Matku, pa sem ga čusto mimogrede še vprašala glede tega dušenja, pa je popokal babnico, jo dal na rentgen in ugotovil, da so njena pljučka precej boga. Sumil je na kronični bronhitis in jo potem nekaj časa zdravil z injekcijami, zdaj pa smo super. Sicer se še zgodi, ampak tako poredko, da se ne spomnim, kdaj je bilo nazadnje. Včasih pa je bilo ob vsakem navdušenju (ko smo se zbudili, ko sva prišla iz službe, med igro) ali kar tako in pogosto sem res mislila, da mi ne bo več zadihala...

Če pa se že zgodi, pa ji jaz že kar iz navade zamašim nos, da vdihne skozi usta, pa se mi zdi, da je prej mimo.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #48 : nedelja, 24.02.2008 : 12:59:20 »

Če se to dogaja sem in tja kdaj pa kdaj, potem načeloma ni nič hudega, če pa do tega prihaja dnevno, celo večkrat na dan, potem pa absolutno na pregled k veterinarju.

Logiran
cac
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #49 : nedelja, 24.02.2008 : 14:17:30 »

Pozdravljeni....

Mislim da se to dogaja tudi mojemu borderčku in borderju moje prijateljice (in to obema se je začelo skoraj istočasno, na isti dan)... Sedaj traja že nekaj dni, eni napadi so kratki (par sekund) eni pa daljši in bolj grozni.

Veliko ste mi pomagali na teh straneh, hvala vsem, bom pa šla vseeno k veterinarju jutri, da ga pregleda. Lahko da je od kakega prehlada (psi trenirajo agility, pašo in frisbeeje, in veliko vode popijejo (hladne) po treningih).

lp
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #50 : nedelja, 24.02.2008 : 19:29:32 »

Ja, to je fajn potem vsaj pogledati. Včasih je lahko težava prehlad oz. vnetje dihalnih poti, lahko celo težave z zobmi ... določeni pa imajo dejansko težave z podaljšanim nebom, ki jih ovira do te mere, da imajo dnevne napade - celo večkrat na dan, kar pa seveda ni ok.
Logiran
Eva D.
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 205


« Odgovor #51 : četrtek, 19.06.2008 : 14:20:40 »

No, izgleda, da ima tudi moj Endy napade RS, sicer diagnoza že ni uradno potrjena s strani veterinarke, ki za to še slišala ni!

Pred 14 dnevi se je zjutraj prebudil iz trdega spanca in pričel na ves glas hropeti - kot bi kaj pogoltnil in bi ga dušilo! Napad je trajal skoraj celo minuto, jaz pa vsa panična, da bo umrl  Cry! Takoj sva šla k veterinarki in ta ga pregleda, pa je rekla, da naj bi imel malce rdeče žrelo, kar je lahko znak prehlada? Naj pa bi razsajal tudi kužni kašelj med psi, tak da je kot preventivo dobil 2 injekciji, ena izmed njiju naj bi mu pomagala sprostiti mišice... Naslednji dan sva morala zopet iti na kontrolo, pa je rekla, da je Endy prehlajen (čeprav ni imel ne vročine, izcedka iz nosa ni bilo, tudi zaspančki v očkah niso bili "gnojni") in zopet je dobil injekcijo  sram... Spet je rekla, da naj prideva nazaj naslednji dan... No, naslednji dan pa je rekla, da naj ga čuvam in ne vozim več na sprehode in da ne sme biti v stiku z drugimi kužki, ter zopet je dobil 2 injekciji in neke (močne) antibiotike (Cefadroxil)... Potem pa sem ji rekla, da ji nočem "solit" pameti, ampak da Endy ni prehlajen, ker nima nobenih znakov prehlada, pravtako nima kužnega kašlja, ker pri slednjem bi bilo dihanje močno oteženo... omenila sem ji, če je možno, da ima napade reverse sneezinga, ker kuža se obnaša čisto normalo, je zeloo ješč, živahen in vse, napade je dobival samo takrat, kadar je spal (ponavadi zgodaj zjutraj) in ima vse simptome oziroma se med napadi enako obnaša, kot ste opisali tu gor (iztegne vrat, želi priti do sape, pa ne more, glasno hrope, itd.), tak da se mi ni zdelo prav, da je dobival vse te injekcije, če sploh niso vedli kaj mu je... antibiotike sem mu devala 3 dni zapored, nato pa ne več, ker so se pri njem pojavili močni stranski učinki  Angry!

Endy je še vedno živahen kot se za 7-mesečnega shih-tzujčka spodobi, napadi pa... včasih tudi po 5 dni zapored ni ne duha ne sluha o njih, nato pa včasih kak dan celo večkrat zaporedoma (ampak samo takrat, ko spi)! Pač nardim mu tako kot je kalsang napisala, da mu smrček primem dol in res tudi Endyju ta "prijem" pomaga, ker se napad takoj ustavi!

Strah me je samo kadar je sam doma, ko me ni zraven, da bi napad ustavila! Ali je možno, da bi se zaradi tega lahko celo zadušil  Cry?
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #52 : četrtek, 19.06.2008 : 14:33:16 »

Eva D. če se napadi pojavljajo večkrat ga pelji h drugemu veterinarju - na prvih straneh je kar dosti napisanega. Lina ima še vedno tu in tam kakšen napad, ko jih je imela bolj pogosto smo vzroke iskali drugje in jih našli ter uspešno odpravili.

lpk
Logiran
Eva D.
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 205


« Odgovor #53 : četrtek, 19.06.2008 : 15:21:44 »

Kimi*, vse napisano sem že prebrala (večkrat), zato sem toliko bolj prepričana, da imava RS. Kakšni pa so bili vzroki za pogoste napade pri Lini, če smem vprašat? Da vem, na kaj naj konec koncev tudi veterinarja opozorim, da bo vedel/a, na kaj mora biti bolj pozoren pri pregledu...
Logiran
Lucija_p
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


« Odgovor #54 : četrtek, 19.06.2008 : 15:34:24 »

Eva D., tudi naša psička ima te napade, pa so nam na slovenjgraški veterinarski postaji predpisali nek inhalator, ki zares pomaga. Imamo ga zraven vedno in če pride do napada zadošča en brizg in se takoj pomiri. Niti ni treba psu "špricnit" direkt v gobček, lahko nastaviš pred gobček roko in brizgneš med gobček in roko...pri naši so se napadi pomirili prej kot pa če smo ji zatiskali ali zmočili nosnice. Meni izgleda kot da pri tem reverse sneezingu pride do nekakšnega krča, te sestavine v inhalatorčku pa sprostijo mišice v grlu in kuža lahko spet normalno zadiha.
Smo pa ugotovili, da se napadi pri naši psički začnejo v času cvetnega praha in košnje trav...tako da je verjetno vzrok alergija.
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #55 : četrtek, 19.06.2008 : 15:35:08 »

Takrat ko je bilo najhuje je bil krivec povečan endem v grlu, kar lahko povzroči tudi alergija. Drugače pa jaz nisem nikoli našla nekega pametnega vzroka, vedno se je začelo kar iz nič Huh Včasih je zjutraj vstala in imela napad, drugič je počivala, tretjič je norela...vedno drugače.
Je pa tudi mene grabila panika da bo imela napad ko me ne bo doma in ji ne bo mogle nihlče pomagati...pa ga je imela mogoče parkrat v varstvu in so 'varuške' lepo odreagirale - zatisnili so nosnice in je bilo OK. Če ga je mela kdaj ko je bila sama ne vem. Me je pa veterinar potolažil da res ni smrtno nevarno...je pa sigurno zelo stresno.
Če se ti zdi prepogosto ga pelji na pregled....Name je Lina takrat prvič in zadnjič zarenčala, ko sem jo hotela pobožati po vratu...sicer mi je zraven lizala roko, ampak sem takoj vedela da to ni normalno in da ji mora biti res hudo, da ji grem na živce....pa smo šle na veterino in zadeva je bila takoj rešena.

lpk
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #56 : četrtek, 19.06.2008 : 16:59:05 »



Možni vzroki oz. diferencialne diagnoze:
- nasopharingealna obolenja (obolenja nosu in žrela): tujki, paraziti,
dražilci (alergeni - cvetni prah, pršice in drugi, dim, prah,...),
novotvorbe
- obolenja sinusov

Predispozicija določenih živali glede na starost, pasmo, uporabo:
Ker je ta pojav le posledica nekega drugega stanja oz. obolenja in sam po
sebi ne predstavlja obolenja ampak le simptom, je treba upoštevati katero
obolenje ga je povzročilo in katere živali oz. pasme so bolj nagnjene k
njemu. Pri mladih živalih se je treba vprašati, če gre mogoče za kakšno
kongenitalno (prirojeno) obolenje, pri starejših mogoče za kak tumor,
raznovrstna obolenja dihal pri brahicefaličnih (kratkogobčnih) pasmah,
hiperplastični rinitis pri irskem volčjem hrtu in druge. Upoštevati je
potrebno tudi "uporabo" psa - npr. pri uporabi za lov je potrebno pomisliti
na kakšen tujek,...  Pomembno je tudi okolje, kateremu je kuža izpostavljen
- alergeni, onesnaževalci v njem, in ostalo ter izpostavljenost kužnim
obolenjem dihal (na raznih razstavah in prireditvah...).

Samo zdravljenje sestoji iz zdravljenja obolenja oz. stanja, ki je ta
simptom povzročilo.

Povzeto po: Textbook of veterinary internal medicine: diseases of the dog
and cat/ (edited by) Stephen J. Ettinger, Edward C. Feldman. - 5 th edition,
2000 by W:B: Saunders Company

LP, T


Reverse sneezing, kot sem že zgoraj omenila, ni obolenje, temveč simptom. Kateri je osnovni vzrok pa je treba potem ugotoviti. Tako, da je lahko primarni vzrok tega simptoma tudi kužni kašelj.
Logiran
nanica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 17


« Odgovor #57 : ponedeljek, 03.11.2008 : 18:25:19 »

Pozdravljene.
sama imam mešanko posvojeno iz zavetišča. Imam jo tri tedne, v tem času pa sem opazila napade. najprej sem mislila da ji dela slabo, sele prejšnji teden pa sem na prehodu opazila da ji pravzaprav ne dela slabo ampak da hlasta za zrakom. Najprej sem mislila da je oprsnica, ampak sem opazila da je ne nikamor pritiska oz ne vleče. Glede RS me zanima kako je pri vaših psih? Ali vlečejo zrak skozi nos??
Moja namreč vleče skozi napol odprta usta. Prvič se je to zgodilo sredi noči, nato dvakrat v avtu, sedaj pa mislim da je vse pogosteje. Po pol ure sprehoda več napadov zapored in tudi po 2 minutah sprehoda navsezgodaj zjutraj.
Nebi rada delala panike vendar to meni ni normalno, nebi pa rada letela k veterinarju zato me zanima kaj mislite.
Vem da je veliko napisanega ampak kot sem prebrala naj bi vaši vlekli zrak skozi nos, moja pa skozi usta.

Najlepša hvala za vaše odgovore  Smiley
Lep pozdrav
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #58 : sreda, 05.11.2008 : 23:24:36 »

Pozdravljene.
sama imam mešanko posvojeno iz zavetišča. Imam jo tri tedne, v tem času pa sem opazila napade. najprej sem mislila da ji dela slabo, sele prejšnji teden pa sem na prehodu opazila da ji pravzaprav ne dela slabo ampak da hlasta za zrakom. Najprej sem mislila da je oprsnica, ampak sem opazila da je ne nikamor pritiska oz ne vleče. Glede RS me zanima kako je pri vaših psih? Ali vlečejo zrak skozi nos??
Moja namreč vleče skozi napol odprta usta. Prvič se je to zgodilo sredi noči, nato dvakrat v avtu, sedaj pa mislim da je vse pogosteje. Po pol ure sprehoda več napadov zapored in tudi po 2 minutah sprehoda navsezgodaj zjutraj.
Nebi rada delala panike vendar to meni ni normalno, nebi pa rada letela k veterinarju zato me zanima kaj mislite.
Vem da je veliko napisanega ampak kot sem prebrala naj bi vaši vlekli zrak skozi nos, moja pa skozi usta.

Najlepša hvala za vaše odgovore  Smiley
Lep pozdrav

Sem zlahta od Nanice ...
Nanica je psicko peljala k vetu, pa niso nic pametnega pogruntali. Pravi, da bo treba raziskati, kaj je vzrok, zato bo sla na slikanje. Hmm, za reverse sneezing pa tudi najbrz ni se slisal, hehe ...
Danes je nanica dobila se mnenje druge veterinarke, ki je rekla, da je mogoce reverse sneezing in prav tako svetovala slikanje. Psicke gre torej najprej na slikanje, potem pa bomo videli ...

A ima kdo vseeno se kaksen predlog za nanico?
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #59 : sreda, 05.11.2008 : 23:29:38 »

Ja, meni se je tudi že zgodilo, da 3 veterinarji niso slišali za RS, in so me vsi trije prav čukasto gledali, o čem hudiča jaz  to govorim.  Roll Eyes
Sicer je bil pri mojemu razlog za RS gronolom na enem zobku, po tem se je tudi RS umiril in se mu zgodi le še včasih, recimo največ 1x na mesec, ampak to pa ni nobena panika.

Če gre na slikanje, slikajte še zobke - ne vem koliko je stara psička? Predvidevam pa, da bodo preverjali kako podaljšano je nebo. Običajno je to največkrat vzrok.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Reverse Sneezing
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines