mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:38:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Testi pred paritvijo
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Testi pred paritvijo  (Prebrano 24319 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« : četrtek, 30.10.2003 : 08:47:20 »

Neskončno sem hvaležna Jani, da je prenova končno končana, ker se Ajša še ne goni.

Na tem forumu ste tudi vzreditelji, ki upam, da mi boste pomagali.
Torej: moj "otrok" gre seksat!

Zdaj pa zelo prosim vse, ki ste delali teste (jemanje brisa, ali merjene prostegorona), da mi poveste svoje izkušnje.
Ker gre seksat kar daleč (sramežljivost  - SLO je majhna i jo lahko kdo spozna  sram  Grin) res ne bi rada, da "otrok" izgubi nedolžnost in ni breja.

Kateri testi in pri katerih zdravnikih....
Zaenkrat imam informacijo, da je Dr. Cepuder kar uspešen pri merjenju prostegorona, a imam tudi informacije, da je bila psica vseeno "prazna", kjub temu, da so vsi testi kazali na to, da bi morala biti godna.

Hvala vsem za pomoč.
Logiran
raraavis
novinec
*
Sporočil: 32



« Odgovor #1 : petek, 31.10.2003 : 19:33:49 »

Živjo!

Po moje je dobro za zdravje tvoje psice tudi to, da od lastnikov plemenjaka s katerim misliš pariti, zahtevaš potrdilo , da je pes zdrav...mislim na spolno prenosljive bolezni...ogromno svinjarije lahko naredi okužen plemenjak med gonečimi psicami. Med gonjenjem  so namreč rodila psice še toliko bolj občutljiva. Vsekakor pa tudi vožja, kot dejavnik stresa, vpliva na ovulacijo. Psica naj bo tudi popolnoma zdrava, dehelmentiziraj jo kak teden pred paritvijo.
Sicer se dela vaginalni bris...kjer gledajo celice nožnice, ki pred ovulacijo spremenijo obliko in število in glede na to ugotavljajo primeren čas za pripust.
Tudi progesteronski test je super...
...kaj več o tem pravgotovo vedo na Veterinarski fakulteti, na Kliniki za reprodukcijo. Kontaktiraj mag.Kunca na janez.kunc@vf.uni-lj.si.
Logiran
raraavis
novinec
*
Sporočil: 32



« Odgovor #2 : petek, 31.10.2003 : 19:35:28 »

...mislila sem na  celični bris vagine


hihi, Maja
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #3 : petek, 31.10.2003 : 22:40:40 »

Dr. Capuder je itak zakon. Ne samo, da kr natancno doloci, kdaj je psica godna, tudi zelo zogdaj otipa mladicke (beri, ko so male frnikole, tik preden se mehurji pricno polniti z "vodo", med 3. in 4. tednom brejosti.
Po mojih izkusnjah je celicni bris dokaj zanesljiv, ce ga pricnes delati dovolj zgodaj, da veterinar lahko spremlja spremembe (ne da prides, da se ne da dolociti, a je sele zacetek ali ze konec) in, kar se je meni vedno zdelo pomembno, da ti dela vedno isti veterinar. Krvne teste sem jaz - pred 10 in vec leti - delala v Avstriji in so se obnesli (ena psica je bila po celicnem brisu godna kar 10 dni. Problem je bil, da samec ni bil istega mnenja...).
Mi smo ravno te dni parili in lastnik psice je "na priblizno" dolocil, da psica je godna (po poprejsnjih izkusnjah) in res je bila. Sama imam izkusnje, da je vecina psic godnih okrog 14. dneva - posebej, ker ujamemo sedaj ze prvo kapljo krvi. Ko sem sla sama pariti v tujino (nekaj ur voznje), sem si vzela kaksen dan rezerve - za prej in potem.
Srecno,
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #4 : torek, 04.11.2003 : 19:11:54 »

Testi? Po eni strani jim zaupam, po drugi pa ne. Imam namreč pozitivne in negativne izkušnje z njimi.

1. Brisi - iščejo T celice in na podlagi njihove količine lahko določijo ali je psica že v estrusu. Je pa tako kot je rekla Barbka zadeva lahko prav čudna. Trenutno si namreč glavo razbijam s tem kako je lahko vaginalni bris pokazal ovulacijo v dveh državah pri dveh veterinarjih, a pes ni psice niti pogledal.

2. Krvni testi - popolnoma NEUPORABNA zadeva, če se ne ve kolikšna je normalna količina iskanega hormona v psičkini krvi v normalnem obdobju, v dneh pred ovulacijo in med ovulacijo. Ene psice imajo lahko namreč med ovulacijo raven to 10, ene pa samo 6. A če se vsaj ene gonitve prej zadeva ne spremlja, ti testi niso ravno zanesljivi.
Krvnih testov zato raje ne uporabljam vec, so enostavno predragi + predolgo cakas na rezultat (testiras zjutraj, rezultati popoldne) kar ni fajn, ce je slucajno casovna stiska.

Ne glede kaj naredimo, je še vedno pes tisti, ki se odloči ali bo psico naskočil ali ne, ter na drugi strani jasno psica, ki lahko psa ornk pretepe, če jo samo pogleda, ker pac ni pripravljena in ga zato zafrustrira do konca.

Seveda te pa cisto razumem Simi, da hoces zadeti the D day...posebno ker greš v Mainz al kam ze...jst sm si vzela 4 dni pocitnc v Toskani. Upam, da bo rezultat viden kmalu (veterinarski testi gor al pa dol). Lahko pa da je bilo vse skupaj le stran vrzen denar.
Na tvojem mestu bi uporabila kakega samca za "test"...ko mislis da je Ajsa ready, jo nastavis temu psu in gledas kako se obnasa...jasno bohnedaj dopustit da pride do UPS  Grin Bo verjetno se najbolj sigurna metoda to.




Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #5 : torek, 04.11.2003 : 19:15:53 »


In imam spet 666 mesažov (to sm že mela enkrat, wonder where are they now?)...ampak hehehehehe očitno je beseda v... bris cenzurirana in mi meče namest te to svetovno girlythingly  Grin Roll Eyes Huh Shocked
Logiran
bbluette
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 401


« Odgovor #6 : sreda, 05.11.2003 : 22:34:45 »

zivjo

verjamem da e skrbi in vsak bi bil rad siguren preden gre na pot.
no jaz se nikoli ne premaknem od hise ce nisem sigurna da je psicka pripravljena oziroma da gre za d day.
zato se ne strinjam s sirtaki ki pravi da so krvni testi popolnoma neuporabni.. to sigurno ni res.

sem sla povprasat prav mojega moskega ki ima za sabo precej vec kot 20 letno veterinarsko prakso in s tem tudi prakso na progesteronih.

in sicer ce se dela progesteron vedno z isto napravo in vedno izrazeno v isti enoti je test zagotovo zanesljiv. kaksna je vrednost psickinega progesterona ko se ne goni to je v normalnem obdobju tukaj ne igra vloge. bistvo je da so vse psice ne glede na pasmo plodne doloceno stevilo ur potem ko progesteron preseze neko raven (po slovenskih testih je to cca. 30-33 ur po tem ko raven progesterona preseze vrednost 20 nanomol/liter).

da se torej ugotovi vrednost progesterona oziroma d day pri psicki zato ni potrebno da se dela progesteron ko se psica ne goni ker to (rraven p.) nima nobene zveze s tem kdaj je godna.

dovolj je da dovolj zgodaj peljes psicko k veterinarju ki ima izkusnje in vezo z dobrim laboratorijem in to dovolj zodaj da bo veterinar gledal narascanje progesterona in dolocil dan. navadno zadoscajo 2-3 testi.

test ni drag!!! in zagotovo najbolj ucinkovita metoda dolocanja plodnosti psic ki je trenutno na voljo v sloveniji.

moje izkusnje so take da so testi ki jih dela veterinarska fakulteta v ljubljani zelo dragi. sama (oziroma moja mama, ki trenutno vodi mojo psarno blusher bluette v sloveniji) se posluzujem testov ki jih dela dr. bernik iz klinike loka v skofji loki. magister bernik vzame kri nato jo stranka sama dostavi na polikliniko v ljubljani, kjer so zelo prijazni in ce se mudi naredijo rezultat zelo kmalu (2 uri), test pa ne stane vec kot 4000,00 SIT. tocne cene ne vem lahko povprasate ampak v primerjavi z drugimi ki teste posiljajo na vet. fakulteto kjer je test krepko cez 10.000,00 SIT je to zame zelo poceni.

nasa psarna je delala v oktobru tak test 2x in za eno psico lahko ze potrdim brejost.

ce gres res dalec se posvetuj z veteriinarem in pojdi na pot kaksen dan prej in opravi progesteron v tujini in pari a tocno pravi dan.

se nekaj v zvezi s tem kar je napisala sirtaki. raven progesterona v krvi pri psici ki se ne goni se meri l izjemoma. navajam primer kaeremu sem bila prica pred kratkim. chow chow psicka po 4 paritvah ni bila breja. veterinar je pol leta zaporedoma vsak teden jemal kri in spremljal nihanje progesterona v negonitvenem obdobju da se je tako dolocila krivulja progesterona in nasla precizna vrednost v gonitvenem obdobju (taka psicka je zmozna oploditve samo nekaj ur in  cca. 2 dni kot normalno).

jaz ti priporocam progesteron test, ki je zagotovo bolj zanesljiv kot celicni bris, ki vcasih lahko tudi zavede. pri moji psicki je celicni bris kazal popolnoma napacen dan (3-4 dni prezgodaj)  progesteron pa je kazal d day in ker se zanasam na progesteron sem parila in bilo je uspesno.

res pa je kar pravi sirtaki da je na koncu vedno pes tisti ki skoci ali ne skoci. izkusen pes je dober pokazatelj ali je psica godna ali ne. sitnosti nastanejo ce pes ne skoci, lastnik psa pa ne dovoli umetne oploditve (to se mi je pred kratkim zgodilo v nemciji, kjer je umetna oploditev prepovedana ker pes ob tem ne uziva - ne vem kako je za ostale pasme za doge je 100% res).
v takem primeru ti noben test ne pomaga.

veliko srece in dobro opravi in sporoci nam ce je bilo uspesno.

lp ksenija
veliko srece.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #7 : četrtek, 06.11.2003 : 01:30:38 »

zato se ne strinjam s sirtaki ki pravi da so krvni testi popolnoma neuporabni.. to sigurno ni res.


Če trdim to jaz verjetno res ni kake kredibilnosti v rečenem, če pa ti to zatrdijo na Kliniki za reprodukcijo na Veterinarski fakulteti, ki pač sicer drago računajo ta test, potem že mora biti neki na temu ne?

No ja tudi sama sem imela izkušnje pred leti že s svojo zlato prinašalko. Progesteronski test je kazal, D Day...in smo se usedli v avto in šli v Milano. Tam pes psice niti povohal ni. Izkušen plemenjak. Ponovljen je bil progesteronski test in ponovno je kazalo prave dni. Vendar nič. Psico je pes bil na koncu pripravljen naskočiti šele čez en teden! Na žalost je splavila zaradi urgentnega operativnega posega po vrnitvni domov.

Pri naslednji gonitvi sem ponovno delala progesteronske teste in ponovno je kazalo D Day, psica pa je še krvavela. In sem počakala še par dni, naredila bris, ki je prav tako kazal D Day in smo šli spet v Milano. Tokrat uspešno.

Ko sem jo ponovno parila 3 leta kasneje, sem delala le še bris, za pokazatelja pa sem uporabila kar domačega psa, ki se je vmes že naučil kako se obnaša pravi plemenjak. Za vsak slučaj sem šla pred odhodom na parjenje narediti še bris, ki je bil pozitiven. psica je bila še isti dan parjena brez problemov in to s psom, ki je paril prvič.

Če nam zdja ne rata in če se slučajno spet odločim za parjenje, bom zelo verjetno poiskala pred odhodom kakega izkušenega plemenjaka tu v bližini in ga uporabila za pokazatelja. Potrjevala bom le z brisom.

LP


Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #8 : četrtek, 06.11.2003 : 08:19:12 »

Najlepša hvala vsem za nasvete.

Moram reči, da sem že zelo živčna, ker se mi bo psica začela gonit v nekaj dneh. Lansko leto se je gonila 5 novembra, letos 1 maja, zato je sedaj pod drobnogledom.

Skoraj 100% sem, da bom delala progesteroronske teste.
Cena je res kar visoka, v Kranju so mi rekli okoli 12.000, v Lj tudi tam nekje.
Danes sem dokončno brata poslala nekam v *** in mu zagrozila da ga ubijem, če mi danes ne da odgovora Undecided.
Namreč najhuje je, ker je domača kobila vedno bosa in mi čisto nič ne pomaga, da sem vse delala namesto njega, ko je on študiral veterino Angry. K*** pa veterinar, ki je v pisarni in je še bolj paničen od mene sram.
Sedaj se že sprašujem, če je pametna odločitev, da gre on z njo "seksat", ker se resno bojim, da bo ugotovil, da je nekaj zelo narobe, ko bosta 15 minut skupaj Grin
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #9 : četrtek, 06.11.2003 : 08:48:58 »

Še eno vprašanje, ker je tale moj brat, ko je potrebno kaj zvedeti zame ali za Ajšo organizacijsko nesposoben Angry Angry.
Kdaj je dovolj zgodaj. Dr, Capuder je rekel 8 dan, moja kmečka logika je da je to mogoče malo pozno.

Prosim, prosim za pomoč.

Hvala
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 06.11.2003 : 09:01:07 »

Simi,
jaz zaupam bolj krnvim testom kot celičnim. Zaradi celičnih smo šli enkrat 1000 km v eno stran (zaman, bilo je prepozno), enkrat 600 km (zaman - bilo je prezgodaj), enkrat pa je neumita "raca" pripeljala do vnetja, in smo psico komaj resili (seveda, s paritvijo ni bilo nic). Na progesteronske teste smo vedno imeli mladice.

Pa se to, ker vidim, da gres res dalec, pojdi kaksen dan prej. Da se psica spocije in umiri.

Ce ti je Capi rekel 8 dan, potem mu zaupaj.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
bbluette
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 401


« Odgovor #11 : četrtek, 06.11.2003 : 10:31:13 »

jaz progesteronskim testom popolnoma zaupam in samo progesteronskim testom.

simi verjetno nisi brala mojega sporocila... testi so dragi vendar ne povsod!!!

delaj jih na kliniki skofja loka, kjer so po mojih podatkih najcenejsi (ce se ne motim test stane 3.400,00 SIT, zagotovo pa ne vec kot 4000.00 SIT). so dalec najcenejsi verjemi mi in poleg tega ce te kaj potolazi moja mama jih je s piscko delala tam oktobra, dan so zadeli tocno in psicka je breja.

poklici dr. bernika li dr. skulj na 04 515 35 50

srecno!

ja z dr. capudrom imam tudi jaz dobre izkusnje kar se tice celicnega brisa, sem sla parit v svico in je dan zadel tocno, vendar je to kar nekaj let nazaj, ko se nismo delali progesterona.

ksenija
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #12 : torek, 25.11.2003 : 00:41:39 »


Ekola bris ima ravnokar en glas več, saj se je izkazal za zadetek v polno: delan 7. in 9. dan, parjenje 9. in 11. dan...rezultat pa pozitiven  Cheesy

Pa so mi eni rekl, da je bris nezanesljiv in da sem jo definitivno prezgodaj peljala k psu  Tongue
Logiran
Ivana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #13 : torek, 25.11.2003 : 09:57:56 »

No pa da še jaz dodam moje izkušnje. Glede na to, da sem pred kratkim parila psico (začetek oktobra) so izkušnje še čisto sveže. Na srečo imam doma tudi kastriranega samca in mi je bilo to precej v pomoč. No bilo je takole. Psica je pač začela krvaveti in 5. dan je ona že peljala samca v sobo in bila skoz okoli njega. Šesti dan je že stala kot pribita. Pa smo šli 6. dan k veterinarju narest celični bris in je rekel, da še ni nič in da bomo delali km zastonj. Pa smo počakali. Potem sem jo pa 10. dan (ko je še vedno stala) peljala spet pogledat nožnični bris in je veterinar rekel, zdej se pa usedi v avto in šibaj proti Budimpešti. No in smo šli. Z vzrediteljico sem se zmenila, da bomo parili še isti dan in naslednji dan ponovili. Ampak, ko smo se pripeljali v Budimpešto, je psica rekla, da njej pa ta mali črni pes ni všeč in da bi ona rajši kakšnega, ki ga že pozna. Nisem se ji pustila prepričati in smo ju vseeno sparili. Še isti večer se je gospodična odločila, da naš domači samec ji je pa všeč. Naslednji dan smo paritev ponovili. Tako, da smo parili 10. in pa 11. dan. Bilo je uspešno  in sedaj samo čakamo mladičke, ki bi morali biti konec tega tedna, saj je danes že 56. dan.
Glede na vse to se meni zdi precej zanesljivo spremljanje psicinega obnašanja. Če se le ukvarjaš s svojo psico dovolj (v kar ne dvomim) ti nebi smelo uiti njeno "nastavljanje". Pa tudi izcedek iz nožnice postane bolj voden in ni več krvav. Res pa je, da imam jaz mini psico in bo verjetno pri tvoji precej drugače. Lahko je to vse kasneje. V knjigi Moja psička piše, da parimo od 9.-12.dneva. Ampak velikokrat to ne drži.
Upam, da ti je to v pomoč.

Lp, Ivana
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #14 : torek, 25.11.2003 : 10:43:05 »


Moje izkušnje od tele prve paritve: psica je pomalem krvavela od prvega do zadnjega dni, gonitev je trajala tocno 14 dni (sreda-sreda), na 14. dan je bila namrec tako kot ponavadi ze "suha" in brez vonja.
Od prvega do zadnjega dni gonitve je tvegal vsak samec, ki so je poskusal samo povohati, kaj sele se je dotakniti.
Nobene opisane izkusnje mi ne bi pomagale, ce ne bi poznala psice tako dobro, da vem da je fertik po dveh tednih. Le bris je bil edini indikator da je godna.

Sicer pa sem z goldenco imela dve legli ko je bila parjena na 17 in 19 dan  Roll Eyes



Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Testi pred paritvijo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines