mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:54:04

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pes na ketni
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes na ketni  (Prebrano 24100 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ninacuma
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #60 : petek, 12.08.2011 : 11:35:08 »

gre za tipično zodbo o sosedih, ki se nikakor ne razumemo, saj imamo o veliko stvareh, ne samo o živalih, popolnoma različno mnenje. Na začetku, ko so ga dobili, se jim je konstantno odvezoval, oz. vsaj jaz sem mislila, da se jim je, in sem jim ga vozila nazaj in ga pripenjala, saj nisem hotela,da se mu karkoli zgodi.. in enkrat so me videli, s tem da sem že povedala to ženski v hiši, kar pa pri njih ne šteje kaj dosti, ker me je naslednjič moški tako nahrulil, da sem mislila da mi bo glavo odneslo, češ kaj se jaz grem, da privezujem njihovega psa.. tako da nek razumni pogovor z njimi ni mogoč..
zgodbo z vožnjo na sprehod pa že imam od druge kužike, ki sem jo dnevno vozila na sprehod, ker je njen lastnik retardirano bitje, če povem lepše; in po enem letu, se je njemu odpelo in mi z motiko v roki zagrozil, da naj si najdem svojega psa,če ga že tako hočem, ker ona ne sme več na sprehod, ker je že godna za parjenje (jaz sem jo vozila od majhnega, ker se mi je smilila, ker je imela pesjak urejen napol v hlevu, s senom, in je bila popolnoma prekrita s klopi, sem pol to uredila,.. v glavnem dale sva veliko čez s tole kužiko) in tako je to kužiko za večne čase zapru v pesjak(ki ga je nato uredil, in je sedaj v zakonskem najlepšem redu, in ironično, mu spet ne moreš nič očitati)..   
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #61 : petek, 12.08.2011 : 20:19:23 »

Aha...torej se z njim ne da pogovoriti najlepše.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #62 : petek, 12.08.2011 : 20:38:03 »

Če kršijo zakon jih prijavi, če ga ne, pa se ne vtikaj v njihove zadeve. V takih primerih se da kaj spremeniti samo s prijaznim pogovorom in prepričevanjem, lepo taktično - postopno po majhnih korakcih. Če to ni mogoče, pač ni mogoče. Nimaš nobene pravice vtikati se v življenje tistih, s katerimi se ne strinjaš - dokler ne kršijo nobenega zakona.
Logiran
ninacuma
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #63 : petek, 12.08.2011 : 22:14:01 »

Saj to je bil moj point, da mi je hudo, ker ne moreš nič.. samo stran lahko pogledaš in se ne vtikaš v "njihove zadeve", ampak moj problem je v tem da je ta zadeva živo bitje.. 
če bi prebrala moj prvi post, je bilo zastavljeno vprašanje, kako mirne vesti pogledati vstran, in ves čas govorim o tem, da je problem ravno v tem ker je zakonsko vse v redu; torej neko ponavljanje že navedenih dejstev nima ravno večjega smisla. sem pa vedno mislila da je forum, sploh takšne narave, kraj kjer lahko mirne vesti izraziš svoje mnenje
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #64 : petek, 12.08.2011 : 22:24:01 »

Kot sem napisala: edini način, da v takem primeru kaj dosežeš, je pogovor. Za kar je prej potrebno vspostaviti s sosedi nek znosen odnos. Dokler o njih govoriš kot o retardirancih, je to seveda nemogoče.
Včasih je možno psa tudi odkupiti, če ti je res toliko zanj, vendar ljudje ponavadi psa nočejo prodati za nobeno ceno nekomu, ki ga ne marajo - celo če jim za psa ni nič in jim je samo v napoto. Iz inata.
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #65 : sobota, 13.08.2011 : 00:20:24 »

Včasih je možno psa tudi odkupiti...

Kar pa včasih pomeni, da bo taisti zbasal denar v žep in na isto že čez dan ali dva postavil novega psa, od katerega boš moral odvračat pogled... Sad
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #66 : četrtek, 15.09.2011 : 12:12:06 »

Ampak mene pa zanima, kaj je pravzaprav narobe s ketno samo? Kaj ni isto če je pes v boksu ki ima še manj prostora in je enako oskrblej ali če je na daljši verigi in je oskrbljen tako kot tisti v boksu. Mi (živi pri babici) imamo psa na ketni. Ima kvalitetno hrano (cibau), dolgo verigo, izolirano uto, garažo vedno odprto, vodo seveda, 2 dolga sprehoda na dan, vsaj trikrat na teden vadba (trikci, poslušnost, igra...), je v dobrem zdravstvenem stanju... Skratka ima kar dobro življenje. Sosedi pa imajo psa v pesjaku in pes ne dobiva redno hrane, ko jjo so to ostanki (veinoma star kruh), ima sicer uto, pesjak je zelo majhen proti naši ketni (kaka 2 metra v dolžino in šitino), ne gre na veliko sprehodov, nima ukvarjanja, niti garaže... Pa mi mučimo psa temu pa je super ne?  Shocked Shocked Shocked In vem da je pes socialno bitje ki potrebuje stik s človekom, sama bi psa sigurno imela v hiši... ampak še vedno se mi zdi da ni vedno ketna boljša od pesjaka. Malo grdo je res ko pes vleče ko kaj vidi in skače ampak v pesjaku se bo pa v steno zaletaval... Saj tudi jaz navijam za pesjak da bi bil tam lepo prosto spuščen in vse.  Wink Ampak nikoli me ne boste prepričali da je psu bolje v pesjaku kot na verigi ne glede na vse. Pa tudi zanj mogoče na prvi pogled zgleda da ni oskrbljen - ampak v resnici je!
Tukaj kjer živi Dix je nekaj psov na ketnah, nekaj v pesjakih, nekaj prosto spuščenih, tudi v ogradah okoli hiše jih je nekaj.  Smiley Ampakše vedno jih večina ni dobro oskrbljena - nima kvalitetne hrane, sprehodov, ukvarjanja... Undecided Saj bi se poskusila s kom pogovorit ampak da bodo neki starejši ljudje, ki so prepričani da imajo prav poslušali eno mestno  letnico? - to pa nikakor!  Angry
Saj niso mi dobre ketne (niti pesjaki) ampak me vseeno zanima zakaj so ketne tako mučenje.  Tongue Rebeka
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #67 : četrtek, 15.09.2011 : 17:19:50 »

Rebeka, saj nihče ne trdi, da je "ketna" sama po sebi stvar mučenja. Tako kot imate to urejeno pri tvoji babici, je prav gotovo super za tega psa (OK; saj vemo, da bi si vsi želeli, da bi ga babica spustila tudi v hišo, ampak očitno se pač ni tako odločila). To, kar si napisala ti, je tisto, kar vsak pes potrebuje za lepo in zdravo življenje: dobra hrana, dobra oskrba, zaposlitev, sprehodi ... in če je pač privezan na dovolj dolgi ketni medtem, ko so njegovi ljudje zaposleni in ima tudi s ketno dostop do sence, zavetja, hrane in vode ter je v varnem okolju, ni s tem nič narobe. Vsekakor mi lahko verjameš, da bom stokat raje videla psa na verigi, ki je tako dobro oskrbovan kot tale vaš, kot psa, ki se bo "v imenu svobode" prosto potikal po vasi, naskakoval vse živo, brskal po smeteh in lulal po tujih vrtovih, ogrožal promet z lutanjem po cesti, preganjal divjad po gozdu in tako sebe in druge izpostavljal nevarnosti. Vse to v imenu "svobode". Po vsem, kar si ti napisala o babičinem psu, ti ne more nihče ne more očitati mučenja!
Ja, ketna je omejevanje svobode, se strinjam - ampak omejevanje svobode je tudi vse ostalo, kar počnemo odgovoni lastniki psov, ki jih imamo ves čas pod nadzorom. Pes je "omejen" tudi, če je zaprt v še tako fensi pesjaku, ogradi, garaži ali spalnici na svilenih povštrih. Itak, da je omejen - ampak to je zgolj zaradi njegove varnosti in naše (ter tudi zakonske) odgovornosti. Bistveno je, da je pes varen, da se nima priložnosti sam potikati okoli v času naše odsotnosti in seveda naš čas, ki mu ga namenimo, ko smo doma.

Saj je tudi moj posvojeni horjulček zdaj v poletnem času par ur dnevno "ketnar" (sicer nikoli v času naše odsotnosti ampak le takrat, ko smo tudi mi doma in zunaj). Naše dvorišče oz. vrt, ni povsem ograjen, zato si ga niti pod razno ne upam ppred hišo spustiti odvezanega - ker je par metrov naprej pač precej prometna cesta. In tako ima na dvorišču dve dolgi vrvi s karabini, na kateri ga pripenjam, ko smo skupaj zunaj - in sem brez skrbi, da bo medtem, ko jaz nabiram solato na vrtu slučajno iz popoldanskega dremeža v senci drevesa šibnil direkt na cesto za kakim ptičem ali kaj takega.

Kar se nam vsem zdi problematično pri večini "ketnarjev" je to, kar so poudarjale že predhodnice: v veliki večini so psi, ki so na ketno privezani pred hišo, namenjeni zgolj za t.i."čuvajsko službo" in je tisti njihov privez vse, kar poznajo. Na žalost taki psi niso deležni ne rednih sprehodov, kaj šele kakšne zaposlitve, šolanja itd., ne igric s svojimi ljudmi ... skratka, v dosti primerih so obravnavani zgolj kot neka "stvar" na dvorišču. In prav zaradi tega nas je večina "alergična" na ketne Sad
Kar pa je pri verigi (zajli, vrvi) zakonsko nedopustno, je dolžina, če je manjša od treh metrov, merjeno pri tleh. Nedopustno je tudi, da pes, privezan na verigo oz. kakršenkoli privez, ne doseže sence, zavetja (koče), vode in hrane.

Na žalost naša zakonodaja pač ne predvideva čustvene oz. duševne zapostavljenosti živali. Če je pesjak zadosti velik, če je ketna zadosti dolga, če je pes cepljen in čipiran, če mu hrane in vode in zavetja ne manjka, na žalost nikogar od pristojnih ne zanima, ali je pes kdaj sprehojen, pobožan itd. ... Na žalost. Minimalni standardi so res minimalni Sad
Logiran

Unikatne tablice in portretki
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #68 : četrtek, 15.09.2011 : 18:27:17 »

Hvala za odgovor... To pa sigurno da je večina psov na verigi neoskrbljeni. Saj Dix bo zdaj dobil pesjak ker se mi zdi fanj da ne morejo drugi k njemu (niti psi niti ljudje) in je lahko prosto spuščen, pa še bolj varno je. Saj jaz si ne predstavljam da bi svojega psa imela zunaj, če bi ga bi ga v hiši, ampak z njim je pač tako saj je bil kupljen zelo neodgovorno. Ko se bomo preselili pa bo on čist moj pes, kot če bi posvojila starekšega iz zavetišča bova šla v šolo in vse, do takrat pa se moram znajti.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #69 : četrtek, 15.09.2011 : 23:29:10 »

Tudi pri moji babici so imeli pse na ketni, pa psico nesterilizirano da je imela potem mladiče, no in sem jim res dolgo razlagala da naj ji le postavijo pesjak in sterilizirajo in na srečo ima zdaj vsaj pesjak revica, ker ketnarji se mi res grozno smilijo, jaz osebno ne razumem kako lahko da kdo psa na ketno, ker ketna se lahko zamota okoli kakšnega kamna, ali kake ovire pač in potem so psi reveži odvisni od lastnika da jih odmota, vsaj tako sem jaz videla to psico večkrat, sploh pa če imaš res psa rad ga boš spustil v hišo, saj ne rabi ravno na postelji in kavču spati, ampak vsaj da je med svojimi ljudmi ne sam zunaj, osameljen, brez družbe človeka, to se meni sploh ne zdi in takih ljudi ne razumem, potem po moje bolje da psa nimaš kot da je celo življenje na ketni.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #70 : petek, 16.09.2011 : 07:50:57 »

mamaF, super napisano super bravo
Airedale, ti pa imaš podstrešje čisto lepo pospravljeno in verjamem, da boš tudi v prihodnje poskrbela, da bo za vašega kužka (in za tiste, ki jih boš imela pozneje sama) maximalno poskrbljeno, kot se v danih okoliščinah da. Kiss
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #71 : petek, 16.09.2011 : 11:53:51 »

Ja saj ponavljam da bi jaz psa sigurno imela v hiši, tukaj sem le vprašala zakaj je v vsakem primeru boljši pesjak kot verige. Glede noter-zunaj pa itak ni dileme.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #72 : petek, 16.09.2011 : 17:34:12 »

aierdale, saj ni "štos" v tem, da bi bil pesjak vedno boljši od verige. Ampak če gre za ljudi, ki podstrehe nimajo tako lepo pospravljene in si nabavijo psa ima tisti v pesjaku velikokrat vseeno boljšo možnost za lepo življenje kot tisti na verigi. Razlog za biti tudi to, da pesjak zahteva od lastnika veliko več dela, časa in denarja, veriga stane pa 20€, nekam jo pripneš in to je to in potem se enako gleda tudi na psa.
V pesjaku je tudi malo bolj zaščiten pred ostalim okoljem in ima manj možnosti, da se "odveže" z verige.

Ni pa veriga prav nič boljša od pesjaka, če pes ne dobiva hrane, gibanja in nekaj pozornosti.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #73 : petek, 16.09.2011 : 19:22:41 »

Razlog za biti tudi to, da pesjak zahteva od lastnika veliko več dela, časa in denarja,
Ja, ce govorimo o pesjaku, ki je vreden te definicije. Na zalost vsi vemo, kaj vse se na soncni strani Alp smatra za pesjak ... vse sorte "zajcnikov" brez strehe, podna in sence, pa take reci  Angry Lips Sealed
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #74 : sreda, 21.09.2011 : 07:27:18 »

Sem pri tistih, ke jih dober privez (tekalna veriga) zdi boljši od slabega pesjaka ( al pa priveza na pol metra štrika za radiator ali čepenja v kovinski kletki ure in ure v stanovanju).
Zdi se mi, da se pretirano poudarja privezovanje kot glavnega problema nekvalitetne oskrbe psov. Pri tem, da prav isti ploskajo zakonom in predpisom, ki striktno zapovedujejo vodenje psov vedno in povsod izključno na vrvici.
Res je privezovanje bolj značilno z aokolja ,kjer imajo pomankljiv odnos do psov ampak problem ni privezovanje samo ampak ostalo. Kar veliko psov s ej ev zadnjih letih n apodlagi takih kampanij proti priovezu preselilo z dežja pod kap- z ustrezne verige pred hoišo v majhne kovinske kletke imenovane pesjaki, kjer je  prostora komaj za uto in da se pes obrne okoli osi, postavljene v kakšen odročen del vrta.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pes na ketni
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines