mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 12:51:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pes na ketni
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes na ketni  (Prebrano 24122 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Matejcha
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 99


« Odgovor #75 : sreda, 21.09.2011 : 19:36:39 »

airedale, isto, kot sem se spraševala tudi sama, ko sem brala kakšne debate na forumih...

Mi imamo psa na vrtu pred hišo in v vetrolovu, ker pa poleti na ta del sonce sije praktično od jutra do večera, psa takrat damo na zajlo za hišo v senco pod drevesa, kjer pa ni ograje. Zajla je dolga tam 7 - 10 metrov (tiste, ki se kupijo v trgovinah pač).

Smo se veliko pogovarjali o pesjaku (ki je bil že v začetku mišljen), pa si do danes nismo na čistem, kam ga postaviti. Ali lega glede na sonce ne štima, ali pa je predaleč od hiše. Naša namreč obvezno vključi sirene, ko ve, da smo blizu, pa ne pri njej. Starši jo privežejo tudi, ko kaj delajo na vrtu ipd., da se jo ima zraven.

Tako se nam vsem zdi, da ji s to zajlo delamo več koristi, kot škode. Definitivno je pa veliko več z nami in ima več gibanja, kot pa sosedov NO, ki cele tedne preživi na 4 m2...

Zajla pa seveda ne nadomešča sprehodov ...

Me pa zanima kaj je tekalna veriga, deteljica. Tista škripec varianta?
Logiran
Laetitia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #76 : četrtek, 22.09.2011 : 07:09:11 »

Hehe, malo pretiravate. To, da psa za nekaj ur privežeš na daljšo zajlo/štrik, še ne pomeni, da imaš zdaj kar naenkrat ketnarja  Smiley Jaz imam tudi mojega psa privezanega na slednem povodcu poleg sebe, če kaj delam okrog bajte, ali npr. ko sem zunaj in se ukvarjam z otrokom, ali če na vrtu čvekam z obiski - pač takrat, ko psu ne morem nameniti 100% pozornosti in bi verjetno šel malo po svoje raziskovat, če bi se začel dolgočasiti.
Ima sicer čisto svojih 150m2 ograde poleg hiše, ampak tisto je okej samo, ko me ni doma. Sicer pa mora biti zraven, v nasprotnem primeru so operne arije.

Pod tekalno verigo si jaz predstavljam tisto zajlo, ki je napeta čez recimo celo dvorišče, po njej pa drsi druga zajla, na katero je pripet pes.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #77 : četrtek, 22.09.2011 : 08:41:30 »

Jap takoteklano verigo mislim. Nekoč so bile prav razširjene in so jih omeli pogosto kmetje s kmetijami tipa ravninske - se pravi hiša dvorišče in hlev na drugi strani dvorišča, potem pa gospodarska poslopja nanizano od hiše odl in od hleva dol. Osnovna zajla je pokrivala celotno dolžino dvorišč. Edini problem teklanih verig je enak kakor "nevidnih ograj"- da lahko zunanji nemotemo prihajajo k psu. Vsekakor pa nudi več prostor ain druženja kot pesjak. Ob tem so nekoč pse po vaseh ,ki sem jih jaz poznala tudi pogosto jemali sabo na njivo in kadar so šli v gozd delt. S časom, ko so konje in peš poti zamenjali traktorji, pa se je to počasi nehalo. In tekalne verige so zmenjali  mikro boksi pri kao "naprednejših"
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #78 : četrtek, 22.09.2011 : 12:03:44 »

Saj mi že vse vemo kje bo pesjak, le postaviti ga je še treba. Mi je pa slabo pri verigah ker gredo lahko vsi k psu. In na vasi je viliko spuščenih psov in kaki ljudje gredo kaj iskat, Dix pa ne mara ravno tujcev če so preveč vsiljivi in psov tudi ne. Ampak še vedno boljša dolga veriga kot majhen pesjak.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pes na ketni
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines