mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 13:55:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: RENČANJE malo drugače
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: RENČANJE malo drugače  (Prebrano 24615 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ulpi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #30 : četrtek, 16.11.2006 : 13:26:34 »

Shaya.. moj 5 mesecev star kavalircek, tudi zacne rencat, oz. to je bolj neko brundanje, ko ga zbudim na silo. Drugace pa nikoli ne renci, do vseh psov in ljudi je zelo prijazen..Tudi ostali psi so do zdaj vedno bili prijazni do njega. To glede brundanja pa mi res ni jasno. Ve kdo kaj vec o tem?
Katja
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #31 : četrtek, 16.11.2006 : 13:49:38 »

Psi imajo celo paleto zvokov in eni jo z zadovoljstvom uporabljajo...recimo moj škot se ob igri z najboljšo prijateljico tak dereta, da bi nekdo mislim, da uprizarjamo pasje boje, da ne govorim, da zmerom ko mu je nekaj pri igri izjemno zabavno, spusti "medvedji" zvok. Tudi ko lepo ajča na kavču in ga pocartam, spušča take glasove, kot da prede, samo malo bolj na debelo. Mislim, da ni vsak malo boj globok zvok renčanje. Sama pa verjetno najbolje veš, kakšen zvok spusti ob dejanskem renčanju in boš vedla postopat.Pri mojih mi je vedno jasno, kdaj je zvok iz igre in kdaj gre zares, da morem naredit red.

Lp, Tina
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #32 : četrtek, 16.11.2006 : 14:44:40 »

tole ˝klofanje˝ kužkov, ki se ga nekateri poslužujejo.. ne vem no, jaz osebno sem bolj nežna dušca in ne bi mogla svoje pisčke nikoli klofnit. Sicer ne trdim, da rahla klofuta ni vzgojna, sam meni bi stežka šla z roke oz. se roka tega nikol nebi nit omislila. Sem pač prot kakršnem kol tepežkanju živali. Tole, da ga obrneš na hrbet mi je bolj všeč, čeprav večji kot je pes težje je to prakticirat. Moje nasprotvanje klofutam pa tudi zato ker poznam kar nekaj primirov ko se je to sfižilo! En primer je v našem bloku, ko gospodar s svojim psom, ki ga tudi imenuje ˝Pes˝ prav grobo ravna, ne samo da se dere nanj ˝Ps, dej mir˝ (mislim, nit imena mu ni dal?!  Shocked) ga tud prou nasilno cuka za povodec in verjetno ga je tud že kdaj klofnil.. Vedenje tega psa je glede na odnos gospodarja pričakovan - je namreč čisto divji, renči, laja in zaletava se v vsakega. Mislim, da če pri vzgoji psa pretiravaš z grobostjo dobiš ravno nasprotno od željenega, namesto ubogljivga psa dobiš napadalno mrcino. Taki kužki se mi prav smilijo, ko nič krivi dobijo tako nezaiteresirane gospodarje, ki ga mal sam zato da ga ma  Cry

No, še dobro zame, da imam tako nežno in prijazno psičko, ki nima navede renčati, ubistvu se redko sploh kaj oglaša, razen ko v spanju smrči ali pa zagodrnja ko se preteguje, kjer ni potrebno posegati po klofanju pri vzgoji. Dobro za tiste, ki ste tega zmožni in lahko tako ukrotite neprimerne zamisli svojih psov.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #33 : četrtek, 16.11.2006 : 16:13:53 »

Klofute in tepež čisto nič ne pomagajo.

en primer je tudi opisan. Pomagal je šele polet na hrbet, kar je za psa višek kazni in ponižanja.

Moji prejšnji je bil dovolj grd pogled. Zdajšnja je pa tudi že mela priliko počivat na hrbtu Wink
Včasih je pač treba, pri nekaterih nikoli. Da bi pa to počel psu v povprečju enkrat na teden je pa pretiravanje.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #34 : petek, 17.11.2006 : 07:43:03 »

he, he.. danes ponoči slišala, da zna tudi moja Rubi renčat   Grin
Ker imam te dni bolj rahel spanec, da slišm če je z njo kaj narobe, me je tokrat sprva malce prestrašila, ko je sred noči začela nekaj javkat in renčat, a ko sem pogledala k njej sem videla, da mirno leži na svojem mestu in spi! Tisto javkanje in renčanje je bilo zgleda zaradi sanj  Smiley  no upam, da niso bile neprijetne.
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #35 : petek, 17.11.2006 : 14:45:44 »

Heh, to pa tudi nasa tamala nonstop renci v spanju... Prav smesno, se ti nastima na noge ali pa na blazino in ti potem renci tam, ti pa celo paniko, zakaj zaboga mrcina renci nate. No, ja, pa na drugo psico renci, ce ima kaksno posebno poslastico, ki jo mora po nevemkaksnem kljucu vedno glodati na njeni in ne na svoji postelji. Videti je pa to prav smesno, ko se 30-kilska psica boji 7-kilske Cheesy

Tavelika ima pa novo foro, da cuva svojo flasko z vodo (od kod ji to, mi ni jasno, ker pasjim obiskom dovoli jesti in piti iz svojih skled). Drugace je pa alergicna na samce, ce jo ovohavajo, in jim to s posebnim rencanjem tudi pove.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #36 : petek, 17.11.2006 : 15:26:34 »

Renčanje na samce... posebno področje v katerem se tudi moja izredno odlikuje  Roll Eyes

Je težko učit brezbrižnost s spuščenimi in tečnimi samci.  sram
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #37 : petek, 17.11.2006 : 19:36:00 »



Je težko uèit brezbrižnost s spušèenimi in teènimi samci. sram

Se ne bi mogla bolj strinjati! In sploh se mi ne zdi vec cudno, da se raje druzi s psickami, ce ji pa psi nonstop okoli riti snofajo.
Logiran
romchy
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #38 : torek, 21.11.2006 : 15:57:23 »

Nujno!

To obračanje na hrbet se je meni kar krepko maščevalo.  Sad

Prvič je šlo vse v redu (psa sem obrnila na hrbet na blazini, kjer je šavsnil za žogo, ki sem mu jo vzela), nato še drugič, tretjič pa je ob tem zagrabil mojo roko in jo kar pošteno stisnil. Cry Cry Cry

Ob tem se mi je pošteno zameril, zato sem ga klofnila po gobcu in spodila iz svoje sobe, kar bi sedaj presodila kot nepravilno ravnanje, vendar je bil šok prevelik za razmišljanje. Kaj takšnega se mi še ni nikoli zgodilo.

Nato sem iz principa vstrajala še pri hrani (naslednji dan). Zahtevala sem naj sede, dokler mu ne odložim posode s hrano, kot vedno. Med tem ko je jedel sem ga najprej mirno pobožala po hrbtu in je še vedno renčal. Zmedena sem bila ker je dal rep med noge, kot da ga je strah in se je počasi odmaknil od hrane. Zavezala sem mu gobec (ker nagobčnika nimam, ker ga do sedaj še nisem rabila), da me ne bi ponovno ugriznil in ga obrnila na hrbet. Ob tem obračanju se je močno upiral in še vedno renčal, čeprav sem mu ves čas govorila NE!!! Na hrbtu sem ga držala dokler se ni umiril, ampak tudi še sedaj vedno renči ob hrani, čeprav sem to že ene parkrat ponovila. 

Od kar sem ga začela obračati se mu ušesa vedno povesijo in rep spusti kadar ga pogledam.  sram Undecided Undecided sram Danes na primer, ko sem odhajala od doma je prišel do mene z repom med nogami, spuščenimi ušesi in s tresočimi zadnjimi nogami, kar mi sploh ni bilo jasno. Tudi ko ga pobožam sedaj po glavi, kar spusti glavo. Ne vem ali je to strah ali kaj in če je zaradi česar. Sedaj zamaha z repom le ob mojem prihodu in ko mu pravim da greva ven.

Ko je bil manjši ni nikoli renčal ob hrani. Mirno si mu lahko vzel posodo in mu jo vrnil, potem pa kar naenkrat ne več. Sedaj vem da je bila moja napaka, da ga nisem obrnila na hrbet že ta prvič ko je zarančal ob posodi, ampak skrbi me da se tega ne bo več dalo odpraviti.

Ali mogoče kdo pozna kakšnega strokovnjaka, ki bi mi lahko ob tem pomagal oz. če ima kdo podoben problem, kaj ob tem storiti in ali je to pravo ravnanje.

Hvala za odgovore




Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #39 : torek, 21.11.2006 : 22:33:43 »

E ja. Možen izid, če pes misli, da je šef in se s tem pač ne strinja. Mislim pa da se tako ne obnaša samo zaradi tega ker si ga dala na hrbet. Pes je vsekakor zmeden, ampak ti si tudi. Pes to tudi vidi in ker si tako nenadoma reagirala, ko pa je bilo logično v pasjih očeh da tega ne smeš, si s tem postala nepredvidljiva.

Veliko bo treba delat na poslušnosti, spoštovanju in predvsem tvoji doslednosti. Maš problem in bo treba zadeve postavit na svoje mesto. Vse si bo moral zaslužit, nikoli bil višje od tebe, zadnji skozi vrata... pač te standardne zadevščine.

Hrano bi mu pa jaz dajala do nadaljnjega iz roke. Pol ko bi jasno vedel, da hrana prihaja iz roke, bi mu jo počasi, briket za briketom spuščala v njegovo posodo ali pa bi kar novo kupila, da bo nevtralno. To je pač odvisno od situacije...

Pes bo moral pač spoznat, da vse dobro prihaja od tebe in da te je treba upoštevat in ubogat.

Nikakor se ga pa ne smeš bat ali smilit sama sebi. Najprej boš morala zaupat sama sebi.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #40 : sreda, 22.11.2006 : 11:42:11 »

Romchy morda bi bilo pa dobro poskusiti s kako drugo tehniko učenja psa kaj sme in kaj ne. Psi niso ravno navdušeni nad agresivnimi metodami, sploh pa ne, če si ti med učenjem nesigurna. Pes to čuti, kot je rekla že AngSeter. Ti moraš najprej vase bit 100% prepričana drugače psa samo zmedeš, ko mu z dejanji dopoveduješ eno on pa v tvojih vibracijah občutkov bere drugo. Bi ti priporočala si kdaj pogledat ˝Dog Whisperer˝ na National Geographic. Ali pa če imaš možnost si ga kje na netu dol pobrat. Sicer vseh epizod nisem videla, ampak v teh ki sem jih, se ne poslužuje nobenih takih metod kot je klofanje psa ali metanje na hrbet. Meni osebno se zdi to mal pretirano ker sem pač včas mal prenežne duše morda, ampak kot si doživela sama se znajo take nekolko grobe metode maščevat in pes postane ravno obratno od željenga. Pokaži kdo je šef brez uporabe nasilja!

Tud pri svoji žverci opažam, da je, ko nisem sigurna vase, zmedena in takrat se lahko še tok ˝derem˝ pa nou nič. Sploh je bil problem it iz stanovanja brez nje, ko je kar norela in skakala naokoli, da gre tud ona in enkrat mi je celo pobegnila iz stanovanja! Sicer je ko sem jo lepo poklicala prišla nazaj, ampak je zelo moteče, da se moraš izmuznit skoz vrata, tak da me more za tabo (dobesedno se stiskat skoz ozko režo, čisto malo odprtih vrat) vsakič ko moraš kam skočit in ona ne more zraven. Pa sem poskusila s to metodo, ki jo izvaja ˝Dog Whisperer˝ da psa umiri in je delovalo! Zdaj lahko mirno vrata na stržaj odprem in ona lepo čakajoč leži na svojem mestu. Pri tej metodi gre za to, da psa umiriš kot bi ga njegova mama. Kdo bi rekel, da je isto kot ga zbit na hrbet a je velka razlika! Sploh v pristopu! Ko psa zbireš na hrbet to narediš na grobo silo, umirit da na način njegove mame pa je bolj mirno! in tu tud ni nujno da gre na hrbet samo podredi se ti. Za opisat je to bolj težko ker ne vem če si boš pravilno predstalvjala, zato najbolj da pogledaš kako oddajo, ker je vizualno vseeno bolje.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #41 : sreda, 22.11.2006 : 12:03:07 »

No, jaz upam, da ko sva midve z AngSeter pisali o tem, da psi pristanejo na hrbtu ob dolocenih izredno nezazelenih vedenjih, ni zvenelo tako, da ga ti fliknes z vso silo in agresijo na tla, je bilo bolj misleno v stilu dog whispererja...heheheheheh.Mislim, da tukaj nihce ni omenjal agresivne metode kot nacin ucenja.  Se mi pa tudi zdi, da ce ti hoces delovati kot je v oddajah Dog Whisperer, mores imeti marsikaj razcisceno v glavi, da lahko tako postopas s psom, zato bi sama vseeno predlagala pogovor s strokovnjakom in tudi prakticna pomoc ob izvajanju, preden se bo komu kaj zgodilo, ker ocitno si je ta pes v druzini ze konkrertno utrdil alfa pozicijo in se bo za njo tudi boril.

Lp, Tina

   
Logiran
romchy
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #42 : sreda, 22.11.2006 : 13:43:52 »

V bistvu, ko sem ga obračala na hrbet, sem mu najprej dala prostor, tako da sem ga lažje obrnila, vendar od začetka nisem bila nesigurna vase, to sem sedaj, ko me je ugriznil, ker se bojim da bi me še enkrat.  Undecided Undecided

Ker mi ta metoda obračanja na hrbet ni prav dobro uspevala ob hranjenju, ga sedaj že tretji dan hranim z roke in pri tem hvalim ter božam, da se bi navadil spet, da se ga lahko boža tudi ob hrani.

Ob drugih ukazih je zelo priden, tudi čez vrata grem prva in podobno, samo pri hrani in pri novi igrači pa je dominanten in tega se skušam otresti.

Hvala za vaše nasvete  Smiley Smiley Smiley
Logiran
ulpi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #43 : sreda, 22.11.2006 : 13:52:26 »

srcica rubi, kak tocno psa umiris? Jaz tega dela Dog Whispererja nisem gledala, bi nam pa zelo prav prislo.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #44 : sreda, 22.11.2006 : 14:15:38 »

hmm.. se bom potrudla, da bom opisala čim bolj nazorno in razumljivo  Cheesy

V bistvu gre za to, da si dominanten nad njim v smislu trdno a ne nasilno! Pač obnašaš se kot je v naravi psov. Sej tud drugi, ki pišejo tu imajo svoj prav, samo je pač treba ločit kdaj si pes res zasluž da ga daš na hrbet in kdaj je dovolj da ga umiriš. Seveda bo pes sledil močnemu vodji ne pa ljubečemu človeku, ker taki pač so, samo bit grob zna met neželjene posledice. Tale Cesar ˝Dog Whisperer˝ uporab svojo roko, da ponazori ˝ugriz˝. Em, to zgleda tak, da daš prste v pozicijo, kot bi mačka hotla svoje kremple kam zapičit - tak nastane gobec z zobmi (no.. navidezen) Tud pasja mati ko mladič skače okol nje in jo nervira ga nežno zagrabi in drži na tleh dokler se ne umiri. Morda je ravn to napaka taktike ˝obrni/vrži psa na hrbet˝ ker ga ne držiš v tem položaju dokler se ne umiri ampak ga flikneš in spustiš, kar je zanj igra morda celo iziv in postane še bolj ˝hiperaktiven˝. Torej, s tem ˝ugrizom˝ (pač ga dregneš - pa ne da mu rebra spahneš) spraviš v podrejen položaj in ga tam držiš dokler se ne umiri, ko se umiri ga pa pohvališ, kot bi tud mama psica začela lizat svojega, zdaj pomirjenga mladiča.

Upam, da je kokr tok jasno napisan, drugače pa kar pogosto to uporablja na oddajah tak da če ste zamudli eno nič hudga. Se da pa dobit na netu celotne sezone tak da če ste kj računalniški ne bo problem.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: RENČANJE malo drugače
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines