mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 07:14:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Anatolski ovčar/Kangal
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Anatolski ovčar/Kangal  (Prebrano 45532 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
janchy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 43


« Odgovor #45 : četrtek, 10.03.2005 : 11:32:06 »

Lep pozdrav vsem!
Toliko casa je minilo, da sem ze cisto izgubila upanje, da se bo ta tema razživela. Se ze cisto pozabila nanjo, sedaj pa slucajno pogledam in vidim, da ste spisali ze stiri strani. Shocked  Grin

Moja kangalka Diba bo kmalu dopolnila 1 leto. Kmalu bodo na ogled tudi slikice.

Kako pa ste ostali lastniki kangalov oz njihovi ljubitelji? Smiley

Logiran
Delta
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #46 : četrtek, 10.03.2005 : 14:20:33 »

halo Diba, potem si moja sestrica! tudi jaz bom 27.3. dopolnila 1 leto!

pozdravček, Delta
Logiran
janchy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 43


« Odgovor #47 : četrtek, 10.03.2005 : 20:06:46 »

Cao Delta!
Me veseli, da sva se koncno spoznali! Podobnost med "tamalima" je ocitna Grin

Ce zelis mi lahko pises tudi mejl na **
Toliko za zdaj, med vikendom bo malo vec casa in takrat se kaj pripisem.

Lp,
jana
Logiran
janchy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 43


« Odgovor #48 : sobota, 12.03.2005 : 11:43:43 »

Za razjasnitev in ponazoritev - nekaj malega o Kangalih:

Zacetki pasme kangal segajo dalec nazaj v zgodovino, ko je z vzrejo Kangalov pricela turska druzina Aga Kangal. Druzina izhaja iz pokrajine Anatolije, natancneje province Sivas Kangal - od tod tudi ime pasme Sivas Kangal. Psi so bili ze od vsega zacetka in so se danes vzrejani za cuvanje cred in vasi oz. posesti.
V svoji domovini je Kangal poimenovan tudi kot Karabash (v prevodu bi to pomenilo "crna glava" - znacilna crna maska+crni uhlji). Vendar uradno tursko poimenovanje se vedno ostaja Sivas Kangal. Kljub temu obstajata v Turciji dva "tipa" Karabasev: prvi spadajo v vzrejo druzine Aga Kangal - Sivas Kangal, drugi "normalni" Karabasi oz. Kangali, ki so rezultat vzreje anatolskih prebivalcev (vascanov, kmetov).

Ce so v Turciji delitve pasem jasne, potem o FCI tega ni mogoce trditi. S strani FCI se namrec Kangalom godi precejsnja krivica. Zakaj?
Pod stevilko FCI 331/2.2 spada "pasma" Anatolski pastirski pes/ovcar. Kar preprosto povedano pomeni, da so pod to oznako dobesedno v isti kos vrzene povsem razlicne pasme: Akbash (bela glava); Karabash oz. Kangal in Karshund. Akbash, ki prihaja iz Z Turcije, se od Kangala, po svoji pojavnosti, mocno razlikuje: gre za velikega belega psa, ki je po videzu se najbolj podoben Kuvasz-u ali psu pasme Maremmano. Prav tako Karshund, ki izhaja iz SV dela Turcije, nekateri ga po svoji pojavnosti primerjajo celo s pasmo Kavkazijski Ovtcharka. Tako ima FCI dobeseden patronat nad omenjenimi tuskimi pasmami - za razlicne pasme kratkomalo enka standard!Na podlagi odlocitve FCI l. 89 tako uradno ni priznana pasma Akbash, kaj sele Karshund. Da o Kangalu niti ne govorimo.

Uradno pa obstaja vendarle en "mesanec" vseh treh pasem  - Anatolski ovcar. Tako je cista vzreja Kangalov, se posebej zunaj meja Turcije, prepuscena pravim vzrediteljem, ki se zavedajo pomena te pasme. Tako tudi ni cudno, da bi se morala selektivna vzreja Kangalov prepustiti zgolj Turkom. Tezava, ki se pri tem pojavlja pa je, da enostavno ni dovolj mocnega lobija kinoloskih zvez, ki bi si prizadevala za cisto in pravilno vzrejo.

Kangal v svoji domovini se zdalec ni vec zgolj ena izmed pasem, skozi svojo popularnost je postal nacionalni simbol (ki se tudi uspesno trzi). Upodabljajo ga celo na postnih znamkah, pri tem pa tudi ni vec potrebno poudarjati, da je ze zdavnaj postal statusni simbol. Med drugim vsako leto v Sivasu prirejajo festival Kangalov.

V Turciji je Kangal se vedno po vecini delovni in ne hisni pes. Njegovo poslanstvo je se vedno cuvanje cred pred volkovi, medvedi in ostalimi vsiljivci, kot tudi varovanje posesti, kjer so ti psi pogosto pripeti na verige.
Napisano je med drugim povzeto po clanku Gudrun Beckmann "Steckbrief des Kangals", revija Partner und Hund.

Za boljsi prikaz - delitev pasem:

Levo-Akbas, sredina - Kangal, desno - Karshund

slika je iz www.kangalhund.de

Lp,
jana Smiley

Logiran
bibi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #49 : četrtek, 12.05.2005 : 08:21:36 »

Pozdravljeni!
janchy-zanima me kje je mogoče dobiti mladička Kangala? Moji starši imajo trenutno kavkaškega ovčarja ki je v 7 letu in razmišljamo o nakupu anatolskega ovčarja, da bi si delala družbo oz.še rajši kangala Smiley-če po pravici povem sploh nisem vedla da (kangal)obstaja?
Zanima pa me če je lahko ta pasma zunaj na prostem(recimo: naš kavkaški ovčar ima  veliko kočo in ležišče pred hišo, je ves čas spuščen in se prosto giba po parceli ki je ogromna in zagrajena, pač kolikor hoče sam-pozimi se nastavlja snegu in marazu Smiley, poleti se pa čez dan skriva na hladnem Wink)?

...prosila bi če mi lahko kaj več napišete o tej pasmi!

hvala, lp Petra (sama sem namreč lastnica nemške doge, ki najbolj uživa na svojem kavču Smiley)


Logiran
janchy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 43


« Odgovor #50 : sobota, 14.05.2005 : 22:32:25 »

Cao Petra!

Zaenkrat je, kolikor mi je znano, edini vzreditelj *****. Najbolje se bo za podrobneje informacije obrniti kar nanj.
Kot lahko preberes v prejsnjem postu je precejsnja zmeda glede poimenovanja, zame je moj pes pasme Kangal.
Kavkaski ovcar in kangal sta si po osnovnih znacajski karakteristikah podobni pasmi. Seveda je pa od psa odvisno kako bi sprejel novega clana (je kar nekaj morebitni - , ki bi jih bilo dobro premisliti: pes ima ze 7 let, glede na pasmo predvidevam, da ima močan karakter, kako bi se navadil na novega psa - po moznosti samca...) Verjetno, pa ste to ze tako vzeli v postev. Smiley

Ti psi dobro prenasajo mraz in nikakor niso zmrzljivci, tako da se lahko glede zimske vzdrzljivosti mirno kosajo s kavkazijci.
Ce imate doma kavkaskega ovcarja, potem veste, da s parimi kvadratnimi metri vrta ne bi bil zadovoljen, pri kangalih je isto. Plus seveda visoka in mocna ograja Wink
Svetujem ti da se obrnete na ****, verjamem da vam bo znal svetovati. Seveda lahko tudi mene vprasas vse kar te zanima.
Lep pozdrav,
Jana
Logiran
bibi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #51 : ponedeljek, 16.05.2005 : 13:31:01 »

Zdravo!
janchy,
hvala za vse informacije Smiley
Kar se tiče visoke ograje-jo imamo že zdaj, prostora pa je dovolj za tri takšne pse (če bi se razumeli med seboj seveda Wink)

Res smo ze razmišljali o tem, kako bo kavkaški ovčar sprejel novega psa, ker je dejansko  zdaj samo on  gospodar Huh
No kadar koli je kdo prišel na obisk z psom ni bilo nikoli težav, seveda pa je druga stvar če bo en pes konstantno poleg?
Bomo še razmislili, pokontaktiram g. **

Veseli me predvsem, da je ta pasma lahko zunaj in da  ima podobne osnovne značajske karakteristike kavkaškemu ovčarju!

lp vsem
petra
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #52 : ponedeljek, 16.05.2005 : 21:31:20 »

Aja, sem mislila da gre za **
Logiran
mateja02
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 9


« Odgovor #53 : sreda, 27.07.2005 : 20:55:02 »

Pozdravljena Jana!

Vidim, da ti podajanje informacij na tej strani kar gre od rok. Cestitam ti, ker se toliko ljudi obrača nate. Moram priznati, da me ze kar nekaj casa ni bilo na tej strani, tako da sem imela veliko za prebrati, kaj se pise o tej pasmi.Sporocam pa tudi to, da se pri tej pasmi res da potruditi in narediti izpit B kategorije, vendar kljub temu ne priporocam, da se to pasmo spusca v naravi, vendar le v ogrejenem prostoru - na velikem vrtu. Narava je zelo mikavna za te pse.
Jana: imas se kaj stikov z g**
Lp
Mateja
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #54 : torek, 13.02.2007 : 10:08:54 »

Na enemu forumu se pogovarjamo ravno o Anatolskih ovčarjih. Ravno o tem imamo debato, da Anatolski ovčar ni isto kot Kangal. Sedaj pa me zanima, ali je to res in kakšna je razlika med njima?

LP, Branka
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #55 : petek, 14.11.2008 : 15:40:41 »

No upam, da bo po letu dni kaj debate o kangalih. Mojemu možu so zelo všeč, pa smo šli k vzreditelju... Sprva se mi niso zdeli nič posebnega, saj po sliki sodeč. Ko pa smo prišli tja....čisto druga pesem. Ima dve psički v zagrajenem prostoru in lahko smo šli notri k njima....si predstavljate? Bili sta zeloooo prijazni in neverjetno igrivi. In to je tisto, kar je name naredilo največji vtis: dve velikanki, ki sta tako nežni in pa to, da si je vzreditelj vzel skoraj 2 uri časa, da nam je vse razložil:o zgodovini, prehrani, negi, vzgoji, o parjenju, izbiri primernega samca (ki ne sme kazati agresije), o razlikah med psico in psom, o mladičkih, ki so mimogrede vsi vnaprej rezervirani,o tem kako vzgajajo mladičke, o razstavah,.. . Mislim, da bi moral imeti leglo te mesece, če sem prav razumela.

Imam tudi slikice, ampak žal ...niso to moji kužki.
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #56 : ponedeljek, 08.12.2008 : 15:06:51 »

Povzetek o Kangalu in še čem iz strani www.moloss.com Tamare Taylor in Susan Kocher / Turkish Dog Controversy/.
Turčija ima več avtohtonih pasem.
Bila naj bi tudi izvorno dežela prednikov Bloodhounda. Edinaše prisotna lovska turška pasma je Tazi.
Nato imajo skupino pasem coban kopegi, to so ovčarske pasme, ki pazijo ovce in ostalo pred nevarnostjo. Poleti spremljajo pastirja in čredo na pašnike, pozimi pa se z njimi vračajo v dolino in opravljajo vlogo čuvaja. Za Turke so coban kopegi enostavno vaški pastirski pes, kjer ni načrtne rodovniške vzrejein se razlikujejo od vasi do vasi.
Vendar pa so v nekaterih predelih Turčije določene linije ovčarskih psov postale pravi simbol, ponos pokrajin.
1. Akbash: ta pasma je bela (več na omenjeni spletni strani).
2. Kars Dog : ima več barv, drugačno strukturo dlake (več na omenjeni spletni strani).
3. Kangal: črno masko.
Te 3 pasme se razlikujejo po dlaki (barvi sestavi), konstrukciji/postavi in po izvoru (glede na regijo). To so samostojne pasme. Izven Turčije samo American United Kennel Club registrira Akbasha kot samostojno pasmo. British Kennel Club, FCI, American Kennel Klub pa ne: vse 3 sampstojne pasme so stlačili v Anatolskega ovčarja). L. 1998 American United Kennel Club prizna še Kangala kot samostojno pasmo. Turški coban kopegi (se pravi ovčarski pes) je prišel v USA l. 1950, 18 let pozneje pa je ameriški časrnik pripeljal 2 psa, ki sta bila temelj za poimenovanje pasme leta 1970 v Anatolski ovčar. Podatkov o uvozu Tazi in Kars dog v USA ni.
Kangal s svojim velikim telesom, močnim prsnim košem, rahlo skrajšanim gobčkom in visečimi ušesi spominja odseva vpliv zgodnjega mastifa. Prvič se v zahodni literaturi pojavi l. 1983 (David in Judy Nelson), in sicer kmalu po omejitvi izvoza Kangala iz Turčije.
Turško ime za Kangal je Kangal Kopegi ali Sivas Kangal Kopegi, ki izvira iz regije Sivas-Kangal. Turki so nanj zelo ponosni: turška vlada namenja denar za psarne in vzreditelje in jih seveda podpira!!! Poleg plemiške družine Kangal naj bi jih vzrejali tudi sultani že v 17. stoletju pod imenom Samsun dogs.
Turški pastirji jim kupirajo ušesa in jim nataknejo kovano ovratnico s špicami, tako da je pojava tega psa res nekaj posebnega (mimogrede, originalno vratnico iz Turčije sem videla tudi jaz pri našem vzreditelju, ki jo je dobil v dar in je res huda!!!). Kljub svoji višini, moči in ponosu je to zelo zvest, inteligenten in nežen pes. Ko opravlja delo je pozoren na vse, kar se dogaja okoli njega. Ko sliši ali zagleda kaj nenavadnega, postane zelo pazljiv do črede, hitro vstane in gre raziskovat. Ponavadi je močan glas dovolj, da prežene vsiljivca. Je pa to edina psama v Turčiji, ki ubije volka.
 Dlake: medla, sivorjava, do jekleno sive in črna maska(karabash), kratka dlaka, nekoliko daljša pri vratu in ramenih, poddlaka
Bi se pa strinjala z gospodom Žnidarjem, lastnikom Kangala, da se Kangalu pod imenom Anatolski ovčar godi velika krivica in tudi jaz upam, da ga bo FCI kmalu priznala kot samostojno pasmo.

Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #57 : ponedeljek, 08.12.2008 : 23:16:47 »

Se opravičujem za pravopisne napake, sem prehitro kliknila Sporočilo.

Več o standardu pasme na spletni strani www.kangalkopegi.org/breed-standard.html.
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #58 : ponedeljek, 08.12.2008 : 23:27:12 »

 Turkish Kennel Club bolj natančen standard, ki je bil objavljen na drugem mednarodnem simpoziju (Kangal Dog Simposium) leta 2005 odobri. Standard objavi doc.dr. Ozcan iz istambulske veterinarske fakultete (katedra za vzrejo živali).

Opis je zelo natančen in dolg; natančno so predstavljene tudi napake.
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #59 : ponedeljek, 08.12.2008 : 23:36:04 »

Na omenjeni spletni strani sem našla še en podatek. Poleg Turčije in United kennel Club (ZDA), kangala (kot samostojno pasmo) priznavajo še Avstralija, Nova Zelandija in Južnoafriška republika.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Anatolski ovčar/Kangal
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines