mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 01:16:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!  (Prebrano 39023 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #15 : četrtek, 05.10.2006 : 11:47:04 »

In če imate v bližini lastnike, ki imajo pse brez opravljenega cepljenja proti steklini, potem, ne bom rekla, da jih je potrebno prijaviti, opozorite jih na to, kakšni stroški jih čakajo v primeru ugriza takšnega psa.

Ne gre za stroske v primeru ugriza, temvec za to, da je ZAKONSKO OBVEZNO CEPLJENJE IN CIPIRANJE!

Koliko lastnikov pa pricakuje, da bo njihov pes kdaj koga ugriznil? Morda 5% ali pa se to ne. Dokler ni moj pes ugriznil cloveka, sem vedno rekla: "Mah, moj pes je pravi mucek, ki ne bo nikol nobenemu nic zalega naredil."
Po tej logiki ne bi bilo skoraj nikomur treba psa cepit.
Cepljenje in cipiranje NI IZBIRA, temvec je ZAKONSKA OBVEZNOST.

Zakaj se derem? Zato, da boste najprej videli to, kar je obvezno narediti in ob tem pogledali se, kaj se v resnici naredi. Kaksno resitev iscemo? Kako pripraviti tiste, ki MORAJO PO SLUZBENI DOLZNOSTI preganjati krsitelje, da opravijo svoje delo in koncno zacnejo izvajati zakon in pravilnik, na katerih se nabira prah. Ce so za preganjat poleg nevestnih lastnikov tudi veterinarji, prav.
Logiran

ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #16 : četrtek, 05.10.2006 : 11:58:03 »

Tudi meni se že nekaj dni po glavi mota vprašanje kako je mogoče da je tako malo čipiranih = se pravi tudi cepljenih proti steklini. Še bolj od tega pa razmišljam kaj storiti da bi bilo bolje… Ena od poti je spet »vojna« z mojimi »najljubšimi« uradniki na VURS-u, druga varianta pa bi bila dejansko nekakšen dogovor o tem da se naredi neka skupna akcija opozarjanja na zakonsko obveznost cepljenja skupaj z njimi. A sem totalen optimist?

Resnično mi je žal za tako genialno možnost, da se označi pse in s tem zmanjša število brezdomčkov. Mogoče bi tudi občine in mediji pripomogli k temu da se objavi opozorilo o tem, da je cepljenje in čipiranje obvezno… Kolikor jaz poznam naše »gorenjčke« jih bo po takšni objavi kar nekaj teklo k veterinarju, da jih ne bi kdo štrafal.

ostržka, ki najbrž sanja o koruzi…  Roll Eyes
Logiran
ostrzek
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #17 : četrtek, 05.10.2006 : 12:01:42 »

Kako pripraviti tiste, ki MORAJO PO SLUZBENI DOLZNOSTI preganjati krsitelje, da opravijo svoje delo in koncno zacnejo izvajati zakon in pravilnik, na katerih se nabira prah.

Prepričana sem, da lahko npr. lokalno društvo zahteva podatke oziroma statistike (npr. iz Gmajnic) o številu prihodov psov v zavetišče in o številu čipiranih med njimi... potem pa naš preljubi Direkt napiše: večina psov v Sloveniji ni cepljena proti steklini... Kaj delajo pristojni? ... pa bo v sekundi Bruselj stal na glavi, inšpekcije bodo pa na terenu.

hmpf ostržka
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #18 : četrtek, 05.10.2006 : 12:05:21 »

Ja, se strinjam, ampak dokler posameznega človeka (pa naj bo to neodgovorni lastnik živali, veterinar ali birokrat v javni upravi) nekaj pošteno ne udari po žepu ali pa ga postaviš pred facto dejstva, je imun za vse, kar nalaga zakon ali drugi formalno pravni predpisi. Na žalost!

Se pa strinjam tudi z Ostržko. Informiranost bi morala biti večja, vsekakor in tudi sankcije, ki so predvidene ob nespoštovanju predpisov. Ti ponavadi sežejo samo v prvo vas, kje je pa šele deveta.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #19 : četrtek, 05.10.2006 : 12:21:15 »

Jaz veterinarja opomnim, da mi pregleda psa. Na začetku, ko sem bila še sama čist frišna lastnica psa, ga nisem, ker sem verjela v njegovo znanje. No zdaj po ničkolikšnih napakah in to brezvezni več v njihovo strokovnost ne verjamem toliko. Ampak ne vem zakaj bi mogla sploh veta opomnit naj mi pregleda psa pred cepljenjem?! Saj nisem jaz veterinar, da bi ugotovila, če z njim ni vse ok. Saj je to njegovo delo.  Res, da mi z njimi živimo, vendar vseeno, če je npr. kaj s srcem narobe in pač pes ni bil toliko obremenjen, da bi se to opazlo, jaz tega ne morem vedet. Zato je vet, ki je plačan. Sicer pa tudi, ko sem si šla po potrdilo, da sem lahko šla čez mejo, mi vet ni nikoli pregledal psa. Prav smešno je bilo, ko sem vedno vse uredila kar pri blagajni. Sploh ne bi rabla psa poleg vzet.
No pa še glede čipiranja, ja tudi za to so veti dolžni opomnit lastnike. In je kateri, ki to naredi? Jaz ga še žal nisem srečala. Oni so tisti, ki bi naj vzpodgujali k temu. Sploh na vaseh, ko gredo ljudje svoje pse cepit na dogovorjeno mesto, kamor pride vet in ne na vet postajo. Tudi tam bi mogli veti čipirat pse (no sej eni jih, ampak koliko pa jih je takšniH?!). Namreč, žal morajo se zavedat, da enim ni in če so si že "toliko" časa vzeli in šli psa cepit, potem jim ga še naj čipira. Ti ljudje si ne bodo vzeli čas še za to, da bodo psa peljali na postajo. Žal tako je. Niso vsi navdušeni pesjanarji. Ampak če poskrbijo za osnovne stvari je tudi ok.
Kar se pa tiče zakona. Saj je ja. Normalno, da če zakon obstaja, da bi se ga naj držali. Saj tudi zakon obstaja npr. glede prometnih predpisov. Skozi našo vas bi se tudi naj peljali 50, pa se marsikdo pelje 100. Včasih ma kateri srečo, včasih pa tudi prileti na mino. Ampak  tu se vsaj zakon preverja, zakon o čipiranju in ostalem pa se ne. Razen pri rodovniških seveda - tam vsi na veliko pregledujejo, ker so registrirani in se ne rabijo preveč mantrat pri iskanju. Kdo pa pregleduje pse od npr. M., če so čipirani in cepljeni? Kdo sploh pregleduje, če so rodovniki pristni?? Noben!
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #20 : četrtek, 05.10.2006 : 12:32:26 »

Vsekakor bi bila rešitev, kot prvo na večjem obveščanju ljudi. Marsikdo ne uporablja interneta in če ga že ne bo šel na net brat o psih. V časopisje dat različne uporabne članke o tem kako se ravna z živalmi in zakaj. V časopisje se naj, da tudi kakšen članem o mučenju. Ljudem je treba odpret oči. Nekateri mislijo, da se to sploh ne dogaja pri nas. To je samo v Ameriki, pri nas je vse zlato. In tudi ko je čas cepljenja, bi moralo poleg obveznega cepljenja pisat tudi obvezno čipiranje - takega napisa še jaz nisem vidla. In tudi na radiju, ko objavljajo, kdaj bi naj prišel vet cepit, še nisem slišala, da bi kdo govoril o ovbeznem čipiranju.
Torej najprej bo treba več naredit na obveščanju - govorim o stalen vsakoletnem obveščanju. Ne o raznih enodnevnih akcijah, potem pa vse skupaj zaspi. Kot drugo pa preverjanje samega zakona. Jaz še nisem slišala, da bi kdo kdaj šel po naselju in preverjal, če imajo ljudje cepljene in čiirane pse. Sicer je res, da v zasebno življenje ti nima kdo kaj posegat, ampak lahko bi bile kakšne sankcije, če kdo ne bi želel dat dokazila o cepljenju in čiširanju. V glavnem zakon je, kazni tudi obstajajo, zdaj je še samo treba vse skupaj izvajat in ljudi informirat.
Logiran
medom
novinec
*
Sporočil: 36


« Odgovor #21 : četrtek, 05.10.2006 : 12:47:48 »

KOLIKO PA SPLOH STANE ČIPIRANJE PSA, KI JE SKOTEN PRED 2003??
TUDI TEGA NISEM ŠE NIKJER ZASLEDILA.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #22 : četrtek, 05.10.2006 : 12:49:24 »

medom, o tem je ze veliko napisanega v temi ČIP!

Pisanje z velikimi crkami pomeni, da se deres na nas, kar pa najbrz ni bil tvoj namen.
Logiran

BELA Tisa
rad pišem
****
Sporočil: 358


« Odgovor #23 : četrtek, 05.10.2006 : 13:07:03 »

Še eno dejstvo. Velika večina necepljenih psov je ravno na vaseh in obrobjih mest. Vetrinarji pa so tam najbolj pogosti obiskovalci, zaradi ostalih živali. Večina vetov je na terenu in se z "malo prakso" ne ukvarja v ambulantah. A mislite, da kdaj kateri od njih zateži domačemu gospodarju, ko pride osemenit kravo, da mora dati tudi psa cepit, čipirat in evidentirat. Če v hlevu ni vse po rekeljcih, če je kaka krava tam na črno, ga bo prijavil, če ima pa neregistriranega psa je pa vse o.k.. Na področju govedoreje so znali narediti red  (ali vsaj pribljižno) zakaj ga VURS ne zna narediti še na področju kinologije. Je res potrebna PASJA GRIPA, da se bodo zmigali na teren.

Pa ni rešitev v kakšni množični evtanaziji, ampak v kaznih, mogoče v prepovedi imeti ponovno psa, in še enkrat v visokih kaznih, saj ti nevestneži ogrožajo vse nas. Lisice cepimo, kaj pa pse, ki so bljižje in nas bolj ogrožajo.
 
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #24 : četrtek, 05.10.2006 : 13:14:42 »

Samo kot zanimivost, kolegica je pred kratkim pri svoji triletni psicki ugotovila, da nima cipa, ceprav je bila (ceprav ocitno ni bila) cipirana kot mladic...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #25 : četrtek, 05.10.2006 : 13:15:52 »

Samo kot zanimivost, kolegica je pred kratkim pri svoji triletni psicki ugotovila, da nima cipa, ceprav je bila (ceprav ocitno ni bila) cipirana kot mladic...

kaj pa pravi evidenca? Je pod njenim imenom kaksen cip naveden ali ne?
Logiran

Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #26 : četrtek, 05.10.2006 : 13:16:50 »

Ne vem, ne vem... vem samo, da jo je potem se enkrat cipirala.
Logiran
medom
novinec
*
Sporočil: 36


« Odgovor #27 : četrtek, 05.10.2006 : 13:22:40 »

Ne ni bil moj namen karkoli se dret. V službi imamo en računalnik, pri katerem moram z velikimi pisat, drugače mi ne dela pol črk.

Hvala za info!!
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #28 : četrtek, 05.10.2006 : 13:54:08 »

Zaenkrat je tako, da se nekaterim veliko bolj splača da psa ne cepijo. Nekaterim se zdi pravo bogastvo dati 7000 za psa, ker se jim ne zdi nič vreden. Tako ali tako vedo, da jih ne bo nobena kazen udarila po žepu. Če nikoli policaji od nas ne bi zahtevali prometnega potrdila, bi se ogromno ljudi vozilo z neregistriranimi.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #29 : petek, 06.10.2006 : 07:32:26 »

Jana v prvem postu si omenila tudi bližajoče se volitve. Če se strinjate, jaz pošljem vpašanje na RTV (za oddajo lokalne volitve 2006), formulirala bi ga pa nekako takole:

Kako nameravate rešiti problem vse več brezdomnih živali ter zagotoviti dosledno spoštovanje zakonskih predpisov, ki urejajo cepljenje proti steklini ter čipiranje ali tetoviranje psov, mlajših od 3 let.

Na pomoč (to je namenjeno vam)
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Čipiranje je očitno samo za bedake!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines