Nego potrebuje vsak pes

Datum 18.8.2003 21:08:58 | Rubrika: Nega

Nego potrebuje vsak pes

Nego potrebuje vsak pes - tako kot hrano, gibanje in ljubezen lastnikov. Nega ni samo česanje ali krtačenje; je skupek dejavnosti, ki jih moramo opravljati redno in temeljito. Le tako bomo svojega psa obdržali zdravega, zadovoljnega in lepega. Za to ne potrebujemo dragih pripomočkov; potrebujemo le nekaj časa in volje.

Z redno nego vzdržujemo osnovno higieno psa (tudi tistih, ki živijo zunaj!), odpravljamo težave in odkrivamo zdravstvene spremembe.

K osnovni negi prištevamo:
  • česanje in krtačenje,
  • kopanje,
  • pregled in čiščenje zobovja,
  • pregled šapic in krajšanje krempljev,
  • pregled in čiščenje (po potrebi) ušes,
  • pregled oči,
  • pregled celega telesa in iskanje morebitnih sprememb,
  • striženje (po potrebi).

  • OSNOVNI PREGLED
    Kdaj ste nazadnje položili svoje roke na psa in ga celega pretipali? Pa ne mislim pobožali ali pocrkljali, temveč temeljito pregledali? To je popolnoma osnovna stvar, ki bi jo morali redno izvajati vsi lastniki psov! Dobro morate poznati telo svojega psa, zato da lahko takoj zaznate spremembe, ki bi lahko nakazovale začetek bolezni. Psom je to všeč, poglablja se vez med lastnikom in psom, pa še pes se tako navaja na preglede in obiski pri veterinarju, frizerju ali na razstavah so tako manj težavni.

    Vsak pes se mora pustiti pretipati po celem telesu; ne sme ga motiti pregled zobovja, uhljev, šapic, zadnjika ... Zato na to začnemo navajati že mladička!

    Postopek pregleda pa je takšen:
    Kuža naj bo miren (najbolje je takšen pregled opraviti po sprehodu ali krtačenju), okoli nas naj ne bo motečih dejavnikov. Ne zganjajte panike "Ajde, Fifi, zdaj se morava pa pregledati. Mirno stoj, da te prešlatam"! Vse skupaj naj izgleda bolj kot božanje. Pes naj stoji ali leži, mirno mu prigovarjajte. Začnite z božanjem in sicer na tistih delih telesa, kjer psa najmanj moti (po vratu, hrbtu). Potem pa sistematično - začnite z glavo. Preglejte zobovje, oči in sluhovode. Nato položite roke plosko na glavo (ne svojo!) ter nežno in počasi potujte proti repu in navzdol po nogah. Dvignite vsako nogo posebej in preglejte šapice in kremplje. Preglejte tudi analno odprtino in spolovilo. Pozorni bodite na kakršnekoli spremembe - izcedek, bule, otekline, poškodbe, rane, mesta brez dlake, suha-prhljajasta koža, vnetja, zobni kamen, tujki ... Vsako nenormalno stvar, ki jo najdete, morate opazovati - če se stanje slabša, morate obvezno obiskati veterinarja.

    Fino je, če imate nad psom toliko avtoritete, da se pred vami uleže na hrbet ali vsaj na bok. Tudi to pride prav pri veterinarskih posegih.

    ČIŠČENJE ZOBOVJA
    čiščenje zobovja ni ravno ena najenostavnejših stvari na svetu. Še posebej, če pes ni navajen posegov okoli ust. Zato morate na to začeti navajati že mladička. Večkrat ga primite za gobček, mu odprite usta, potegnite s prsti po zobeh zgoraj, spodaj in ob straneh.

    Psu čistimo zobe s posebno krtačko in pasto, ki jo dobite pri veterinarju. Ne uporabljajte zobnih past za ljudi! Postopek čiščenja pa je takšen kot pri ljudeh. Skrtačiti morate vse zobe. Pogledati morate tudi, ali pes nima kakšnega zlomljenega ali manjkajočega zoba. Seveda bi bilo najbolje krtačiti vsak dan, a tudi dvakrat na teden je bolje kot nikoli!

    Pri oralni higieni pomaga tudi pravilna prehrana in ne pozabite občasno dati svojemu psu žvake ali kosti (ne kuhanih!), ki pomagajo pri mehanskem odstranjevanju zobnih oblog.

    Če ima vaš pes hud zadah iz ust, na zobeh pa so vidne obloge, boste morali k veterinarju, ki bo s posebnih zobnim ultrazvokom odstranil zobni kamen.

    Pripravila Tanja Bončina



    Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
    //www.mojpes.net

    URL za ta prispevek je:
    //www.mojpes.net/article.php?storyid=12