Opozorila glede živali ob poplavah

Datum 23.9.2010 10:24:15 | Rubrika: Splošni nasveti

Opozorila glede živali ob poplavah

Narava nam je do sedaj prizanašala s hudimi poplavami, ki smo jih večinoma lahko gledali le v poročilih iz tujine. Tokrat je udarila po večjem delu Slovenije in prizadela ljudi na širokih območjih, uničila domove, pridelke, podjetja in infrastrukturo ... Poleg štirih človeških smrtnih žrtev beležijo mnoge žrtve tudi med živalmi.

V nevarnosti so tako domače kot tudi divje živali. Pogosto lastniki med reševanjem sebe in svojega premoženja pozabijo na privezane pse ob hišah, na mačke, na ptiče v kletkah, živino v hlevih ... Privezana ali zaprta žival nima nikakršnih možnosti, da se sama reši iz naraščajoče vode, zato nikakor ne pozabimo nanje, ko se bliža nevarnost.

Divjim živalim je voda omejila ali celo povsem prekrila njihova življenjska območja, zato se umikajo tudi tja, kjer jim grozijo nove nevarnosti. Bežeče pred vodami in radovedneži pogosto v hudem stresu stečejo proti cestam in naseljem ali celo nazaj proti vodi.

Veterinarska uprava poziva, da pomagamo najdenim živalim:
- hišne živali (mačke, pse, bele dihurje) odpeljimo na najbližjo veterinarsko postajo, da brezplačno preverijo, ali so čipirani, jim oskrbijo poškodbe, za čas oskrbe pa jim že sami ponudimo hrano, vodo in zavetje,
- rejnim živalim poskusimo poiskati lastnika in o najdbi obvestimo najbližjo veterinarsko postajo,
- divjih živali ne lovimo ali preganjamo, temveč jim omogočimo, da se v miru nastanijo na suhem in ob koncu nevarnosti odidejo same.

V primeru najdbe poginule živali obvestimo 112 ali najbližjo Veterinarsko higiensko službo, ki bo poskrbela za brezplačen odvoz.

Vse zgoraj našteto smo že po zakonu dolžni početi tudi v normalnih razmerah, ni pa odveč, če ob napovedi za nove padavine ponovno opozorimo na to, da tudi živali potrebujejo našo skrb in pomoč.

Vsem nam želim miren in ne preveč moker prihajajoči vikend,
Jana Pahovnik


Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1625