Odgovorno skrbništvo psov

Datum 28.12.2010 11:23:21 | Rubrika: Splošni nasveti

ODGOVORNO SKRBNIŠTVO PSOV
Tekst in fotografije Katarina Wallas

Veliko ljudi ima pse za družabnike, nekateri za varnost, drugi za zabavo ... Vendar pa se mora vsak, ki je skrbnik psa, zavedati, da je to odgovornost.

Biti odgovoren skrbnik pomeni:
  • razumeti potrebe psa in
  • zavedati se odgovornosti, ki jih kot skrbnik psa imate do skupnosti/okolice, v kateri živite.

  • Odgovorno skrbništvo se začne že pred prihodom psa v vaš dom - ko o psu šele razmišljate. Če po treznem premisleku ugotovite, da za žival nimate dovolj časa, primernega načina življenja, sredstev, da se niste pripravljeni odpovedati kakšni stvari zaradi tega, je najbolj odgovorno, da se za psa sploh ne odločite.


    Na kaj morate pomisliti pred posvojitvijo/nakupom?

    Kaj pomeni imeti, biti skrbnik psa

    Imeti psa ni le odgovorno in dolgoletno, ampak tudi čustveno in finančno zahtevno dejanje, v katero se ne spuščajte nepremišljeno.

    Kakšnega psa bi imeli

    Vprašati se morate:
  • kakšen je vaš način življenja,
  • koliko prostega časa imate,
  • kakšen pes bi vam in drugim družinskim članom (tudi preostalim domačim živalim) ustrezal.
  • Vzeti mladiča ali odraslo, morda celo starejšo žival?

  • Pasemski pes

    Če se odločate za pasemskega psa:
  • izberite vašemu načinu življenja primerno pasmo,
  • preverjeno psarno, katere eden glavnih ciljev je, da gre žival v dobre roke, in
  • pomislite, ali je okolje, v katerem živite, primerno pasmi.

  • Azilaš

    Če se odločate za azilaša:
  • poiščite takšno zavetišče, ki svoje varovance dobro pozna in pred oddajo živali izvede s potencialnimi posvojitelji konkretne in detajlne razgovore,
  • posvajajte s posvojitvenimi pogodbami.




  • Pes je izbran, pred njegovim dejanskim prihodom pa:

    Nakup opreme, hrane itd.

    Pravočasno nakupite ustrezno opremo, hrano, priboljške, pripomočke za nego, ovratnico, povodec, ležišče, igrače itd.

    Obveznosti družinskih članov

    Za začetek je pomembno, da se z novim psom strinjajo vsi člani družine. Le tako boste lahko med družinske člane razdelili obveznosti, ki bodo povezane s skrbjo za novega družinskega člana. Zahtevnost teh obveznosti naj bo primerna starosti, znanju, količini prostega časa posameznika. Prav tako se mora, če živite v najemniškem stanovanju, s tem strinjati stanodajalec.

    Varno bivanje

    Zavarujte v svojem stanovanju tiste dele, ki bi jih lahko pes poškodoval, uničil, pokvaril in s tem ogrozil tudi lastno varnost, zdravje (lomljive stvari, strupene, pod električno napetostjo, zelo težke ...). Morda boste za psa potrebovali bivalno kletko.

    Varna okolica

    Če imate okoli hiše vrt, na katerem naj bi bil vaš pes, preverite "prepustnost" ograje, vrat. če boste imeli preverjenega "plezalca", poskrbite za ustrezen in varen privez.

    Pasji kotiček

    Določite prostor, kamor bo lahko hodil pes počivat in kjer bo imel mir brez nepotrebnih motenj.

    Veterinar

    Določite veterinarja, kamor boste vozili psa.



    Končno! Pes je doma!

    Sprejem družine

    Vsa družina naj psa sprejme ljubeznivo, potrpežljivo in s spoštovanjem.

    Prvi trenutki

    Dovolite mu, da se počasi prilagodi novim razmeram. Zaradi spremembe je pričakovati, da bo pes na začetku negotov in plah, mladiček pa bo pogrešal svojo mamo in druge iz legla. Pokažite mu ležišče, hrano in vodo, potem pa pustite, da raziskuje okolico.

    Predstavitev družini in drugim

    Družini ga predstavite počasi in postopoma. Preveč rok, ki božajo in trepljajo, lahko psa preplaši. Pozneje ga predstavite okolici in sosedom, občasnim obiskovalcem in družinskim prijateljem.

    Druge živali v družini

    Psa je treba seznaniti tudi z drugimi živalmi v družini. Ne pričakujte, da se bodo takoj dobro razumeli, in ne silite jih v igro, če si tega ne želijo. Dajte jim čas, da se privadijo drug na drugega. Nekateri se privadijo zelo hitro, pri nekaterih lahko traja več mesecev, nekateri pa se nikoli - v teh primerih je potrebno ločevanje nezdružljivih živali.

    Sobna čistoča

    Če pes še ni sobno čist, obstaja več načinov za doseganje sobne čistoče, pomembno ob tem je, da izbrano ali določeno metodo uporabljajo dosledno vsi člani družine. Vedno pa se lahko zgodijo "nesreče", zato imejte pri roki ustrezna sredstva za čiščenje.

    Pravila

    Določite osnovna "hišna pravila" in psa na pravilen način seznanite z njimi - psu že na začetku povejte, kakšno vedenje je dopustno in kakšno ni. Tudi tu je pomembno, da pri tem dosledno in vztrajno sodelujejo vsi člani družine. Doslednost je eden od ključev za lepo vzgojenega psa.



    Pes naj bo zdrav!

    Obiski pri veterinarju

    Z veterinarjem določite urnik cepljenj in kontrolnih pregledov ter upoštevajte vsa morebitna navodila, ki ste jih dobili ob posvojitvi/nakupu.

    Prehrana

    Prehrana mora biti primerna starosti, velikosti, aktivnosti. Prehod z ene vrste hrane na drugo mora biti postopen, v nasprotnem primeru lahko pride pri psu do prebavnih motenj (driska).

    Telesna aktivnost

    Pes za ohranjanje dobrega zdravja potrebuje tudi primerno telesno aktivnost, zato mu omogočite dovolj sprehajanja, teka, iger z žogo ali drugimi varnimi predmeti. Pri aktivnem psu je tudi možnost vedenjskih težav manjša.

    Redna in preventivna cepljenja

    Psa redno cepite, vse dokumente, ki se povezani s tem in z drugimi veterinarskimi storitvami, pa skrbno in dosledno hranite.
    Preventivna cepljenja so priporočljiva za preprečitev drugih bolezni in ne spadajo v okvir zakonske regulative. Glede na teritorij, kjer živite, je lahko pes v rizičnimi skupini denimo za srčnega črva, o tem se posvetujte z veterinarjem.

    Zajedavci

    Zajedavci, kot so bolhe in klopi, so poleg tega, da povzročajo neugodno počutje, tudi povzročitelji marsikatere bolezni, zato je redno odpravljanje zelo pomembno. Vzdržujte psa, njegovo in vaše bivališče brez zajedavcev z metodami, ki jih priporoča veterinarska stroka.

    Rutina

    Bodite seznanjeni z "rutino" svojega psa (prehranjevanje, pitje, spanje in izločanje), saj lahko marsikatero bistveno odstopanje od teh rutin nakazuje zdravstveno težavo, s katero morate seznaniti veterinarja.

    Žvečenje

    Psa redno oskrbujte z žvečljivimi predmeti, saj psi potrebe po žvečenju ne prerastejo (žvečenje je lahko tudi pomiritvena aktivnost), s tem pa boste pred mogočim uničenjem obvarovali tudi predmete v hiši/stanovanju.

    Nega

    a) Tudi s kopanjem in vzdrževanjem dlake ohranjate psa zdravega. Kopanje je priporočljivo v skladu s pasmo in okoljem, v katerem živite. Prepogosto kopanje je lahko škodljivo za kožo, ob tem bodite pozorni na uporabo ustreznega šampona, ki ga na koncu vedno dobro izperite.
    b) Z rednim krajšanjem krempljev skrbimo, da je pasje gibanje udobno, preprečimo poškodbe tac in poškodbe tal v hiši/stanovanju. če slišite zvok krempljev na trdi podlagi, potem so predolgi, če s krajšanjem nimate izkušenj, se prej posvetujte z veterinarjem ali osebo, ki ta postopek obvlada.
    c) Z rednim čiščenjem zob boste preprečili zobno gnilobo, dentalne bolezni in bolezni, ki so posledica slabega zobovja. Večina psov bo sprejela čiščenje s ščetko, če boste to uvedli počasi in brez prisile. Kot pripomoček lahko služijo tudi ustrezni trši keksi, vrvi za žvečenje in kosti iz najlona.

    Telesna teža

    Debelost pri psu preprečimo z vzdrževanjem idealne telesne teže, ki jo doseženo s primerno prehrano in ustreznim rednim gibanjem. Ne nasedajte milim pasjim pogledom ob "človeški" hrani, saj je ta običajno psu škodljiva. Bodite pozorni na zasuk želodca (znaki: nemirnost, pes kaže bolečino, lahko bruha, ima napet in povečan trebuh, dihanje je kratko in pogosto).

    Preventiva pred zastrupitvijo

    Poskrbite, da bosta vaš dom in vrt brez škodljivih/za psa strupenih substanc, kot so npr. antifritzi, ki imajo dober okus, a lahko zaradi njih pes resno zboli ali celo pogine. Vedno imejte za vsak slučaj pri roki veterinarjevo telefonsko številko. Pazite tudi na strupe zunaj, v naravi, ki so lahko nastavljeni ali odvrženi. če je pes glede tega "kanta za smeti", se na rizičnih lokacijah priporoča uporaba nagobčnika. Znaki zastrupitve: pretirano slinjenje, penjenje okoli ust, bruhanje in druge prebavne motnje, apatija.

    Staranje

    Ko se pes začne starati, bodite pozorni na njegove spremenjene potrebe - morda potrebuje drugačno prehrano, dieto, več spanca in manj aktivnosti. Naredite vse, da mu bo v zrelih letih čim bolj prijetno in udobno. Morda ni več tako "zabaven", kot je bil včasih, ampak je še vedno isti pes, ki ste ga vzljubili kot mladička.

    Smrt
    Ko pes zaradi bolezni ali visoke starosti doseže točko, ko je kakovost njegovega življenja resno in nepopravljivo ogrožena, mu omogočite, da na human in dostojanstven način "odide". Ne podaljšujte njegove agonije zaradi lastnega strahu pred izgubo.



    Pes naj bo varen!

    Ustrezne identifikacijske oznake

    Pes naj bo vedno vidno označen z ustreznim obeskom na ovratnici (z vidnimi vgraviranimi podatki), na katerem naj bodo podatki, ki bodo v primeru pobega najditelju vašega psa omogočali čimprejšnjo vrnitev - vaša telefonska številka oziroma številka oseb, ki jih pes najbolje pozna in se bodo najbolje odzvale v primeru pobega. čipi so seveda tudi ustrezna oznaka (in zakonsko predpisana), vendar je pot čipiranega psa do čitalca čipov in vpogleda v register daljša, če na ovratnici ni dodatne oznake.

    Visoke in nizke temperature

    a) Pes naj bo varen pred soncem in visokimi temperaturami, saj lahko v nekaj kratkih minutah podleže vročinskemu udaru. Zato nikoli ne pustite psa v avtu na soncu ali visokih temperaturah - niti za par minut. Kadar je pes zunaj (na vrtu), mora imeti senčno zavetje in vedno dovolj sveže ohlajene vode. Znaki vročinskega udara: sopihanje, driska, bruhanje, rdeče ali blede dlesni, omotičnost, depresivnost.
    b) Pozimi in v hladnih mesecih morate za psa skrbeti skladno s pasmo, zdravjem in telesno kondicijo, paziti morate na nizke temperature, psa zaščititi pred ozeblinami, soljenimi površinami, preprečiti je treba tudi uživanje snega.

    Transport

    Zelo pomembna je tudi varnost med transportom. V avtu za varen transport uporabite kletko, transporter, varovalno mrežo ali varnostni pas in ne dovolite/omogočite psu, da skače po avtu, moli glavo skozi okno, leži v vašem naročju ali pri nogah - niti na kratkih razdaljah ne. Poskrbite tudi za varen vstop in predvsem izstop v avta.

    Naravne katastrofe

    Če se zgodi naravna katastrofa (požar, poplava, potres ...), imejte vnaprej pripravljen "pribor prve pomoči za psa", ki naj med drugim vsebuje čisto pitno vodo, hrano in osnovno prvo pomoč. Vnaprej se pozanimajte, ali zaklonišča v vaši bližini dovolijo vstop domačim živalim, in če ne, pravočasno poiščite alternativo.

    V času odsotnosti

    V času vaše daljše odsotnosti naj bo za psa varno in kakovostno poskrbljeno - ali ga pustite v "hotelu", pri prijateljih ali uredite kakšno drugačno oskrbo, ki mora biti vsakem primeru zanesljiva in kakovostna. Za dogovorjeno namestitev ali oskrbo podpišite pogodbo.
    Določite sorodnika, prijatelja, soseda kot kontaktno osebo, ki bo poskrbela za psa v primeru vaše nenadne bolezni, poškodbe, hospitalizacije ipd. Ta oseba naj bo nekdo, ki ga pes dobro pozna in se ob njem počuti udobno. Ob tem sestavite seznam z osnovnimi navodili in informacijami, ki naj bo varno spravljen.

    Oporoka

    Naredite "oporoko", v kateri naj bo določeno, kdo bo v primeru vaše smrti poskrbel za psa. Ne domnevajte, da bodo za to na primeren način poskrbeli člani družine.



    Bodita prijatelja!

    Igra

    Večina psov se rada igra, zato si vsak dan vzemite vsaj nekaj časa za igro, pri kateri bosta uživala oba (igrače, tekanje, iskanje predmeta, prinašanje, skrivalnice ...)

    Sprehodi

    Redno sprehajajte psa, ki bo užival v raziskovanju okolice in gibanju. Ob tem poskrbite za ustrezno opremo in imejte psa stalno pod nadzorom. Prav tako je pomembna tudi ustrezna (športna) oprema vodnika.

    Komunikacija

    Ogovarjanje/prigovarjanje - tudi če pes ne bo razumel vseh besed, bo užival ob vašem glasu in pomirjujoči intonaciji. Za pohvalo ali korekcijo vedenja lahko uporabite različne glasovne nivoje.

    Priboljški

    Kot nagrado lahko uporabite priboljške, ki jih je pes praviloma vedno vesel in so lahko odlično dopolnilo k redni prehrani. Po okusu naj bodo boljši od redne hrane, majhni in naj ne povzročajo prebavnih motenj.

    Igrače

    Igrače naj bodo iz neuničljivega materiala, dovolj je, da jih ima pes le nekaj. Animirajte psa s "kroženjem" njegovih igrač - pospravite nekaj njegovih igrač za mesec ali dva, potem pa mu jih dajte nazaj - pes se bo zabaval z njimi, tako kot se je, ko so bile nove.

    Vključitev v družinske aktivnosti

    Pes je socialno bitje in lahko podleže stresu, če ni vključen v družino in dogajanja v njej. Zato naj bo z vami, če je le mogoče, tudi na izletih in počitnicah. Pes doda nepogrešljiv element zabave v družinske izlete in počitnice, zato poskusite izvesti čim več takšnih aktivnosti skupaj s psom. Za počitnice se predhodno pozanimajte o kapacitetah, kjer so domače živali dovoljene ali celo zaželene.



    Poljubčki

    Občasno "cmoknite" psa in videli boste, koliko poljubčkov boste dobili nazaj.

    Eden ali dva?

    Psi so po naravi krdelna bitja in imajo običajno radi družbo drugih psov. Vendar bodite pri izbiri drugega psa prav tako preudarni in odgovorni, kot ste bili pri izbiri prvega. Pravočasno spoznajte delovanje krdela in kako s krdelom živeti. Ob tem se je treba zavedati tudi tega, da niso vsi ljudje primerni za obvladovanje več psov, prav tako pa nekaterim psom bolj ustreza, da so "eni in edini".

    Pes računa na vas

    Ne izigrajte ga! Zavedati se morate, da niste odgovorni pasji skrbnik samo za božič, med vikendi, ob popoldnevih ali kadar imate kaj prostega časa. Niste njihov skrbnik samo takrat, ko se lepo vede, ko je srčkan mladiček ali ko na tekmovanjih/razstavah dosega uspehe. Ko prinesete psa v družino, postane vaš za vse življenje. Če ne morete izpolniti obveznosti, se ne odločite zanj. In ko se enkrat odločite, obveznost izpolnite. Življenje vašega psa je odvisno od vas!



    Vzgajajte ga!

    Vodja krdela

    Alfa v družini/krdelu: psi morajo vedeti, kdo je vodja krdela, in ta vodja morate biti vi. Vam in psu bo veliko bolje, če si boste ustvarili in uspešno vzdrževali svojo pozicijo kot vodja krdela.

    Osnovna povelja

    Naučite psa vsaj osnovnih povelj, kot so "sedi", "prostor", "čakaj", "pridi" in "hoja ob nogi/poleg". S tem si boste olajšali življenje, hkrati pa psu omogočili, da izpolni željo po učenju in zadovoljevanju vas.

    Socializacija

    Preudarno in postopoma izpostavite psa različnim ljudem in različnim situacijam. Peljite ga v park, trgovino za živali, sprehodite se po mestu. Pohvalite ga, ko/če sprejme božanje prijaznih tujcev, in za mirno vedenje ob drugih psih. Bolj ko bo spoznal svet, v katerem živite, in okolico, bolje se bo počutil.

    Pasja šola

    Peljite ga v pasjo šolo, ki je lahko krasna izkušnja za oba. Morda tam odkrijete, da ima vaš pes talent za učenje, ter se odločite za kakšno od tekmovalnih disciplin.

    Pohvala

    Uporabljajte pohvalo. Pes vam želi ustreči, ugajati, ugoditi, zato ga pohvalite, ko izpolni vaše navodilo ali ko se vede zaželeno. Zaradi uporabe pozitivne (raje kot negativne) motivacije se bo pes raje učil in ob tem užival. Pohvala je lahko priboljšek, prijeten dotik, igra, gibanje, prijazna beseda, nasmeh ...

    Pes in otroci

    Nadzorujte igro z otroki in tudi vse druge njihove medsebojne stike. Otroci in psi so lahko krasna družba drug drugemu, vendar je pri vsaki njihovi igri potreben nadzor. Vaš pes je morda "prijazen do otrok" - kaj pa, če pride zraven otroka, ki "ni prijazen do psov"? Majhni otroci nikoli ne smejo biti sami s psom ne glede na to, kako miren je pes.



    Zaposlite psa

    Naj bo vaš pes aktiven in pozoren. To boste dosegli tako, da mu boste dajali razne naloge (ga ustrezno nagradili), s tem se bo moral nekatere najprej naučiti. Denimo, da vam prinese časopis, copate, da vam prenaša nakupovalno vrečko ali košaro. Lahko vam izprazni tudi sušilni stroj, na primer. Naj se usede, preden dobi priboljšek, ali naredi "prostor", preden gresta na sprehod. Ko boste dali psu občutek "namembnosti" in mu velikokrat omogočili biti uspešen, bo to izboljšajo njegovo počutje/blagostanje.

    Genetika in pasemske značilnosti

    Pri delu in vzgoji psa upoštevajte pasemske značilnosti, ki jih imajo tako rodovniški pasemski psi kot mešanci. Zavedati se moramo, da iz psa ne moremo narediti vsega, kar želimo. Tudi priljubljena fraza, da je pes tak, kakršnega naredimo skrbniki, ne drži v celoti.

    Telesna govorica, miritveni in svarilni signali

    Večinoma vsi prihajate v stik s psi, ki pa v nasprotju z vami za komunikacijo ne uporabljajo govora in besed, ampak glasove, telesno govorico in "signale", s katerimi sporočajo okolici, kako so "razpoloženi" ali v kakšnem "stanju" so. Psi med sabo razumejo in upoštevajo te signale, ki lahko opozarjajo oziroma svarijo, celo grozijo ali sporočajo, da so mirni, neagresivni, zadržani, morda boječi, negotovi, v stresu itd. če ljudje prepoznamo take signale, lahko veliko bolje razumemo svojega ali tujega psa, če jih znamo uporabljati, pa nas bo vsak, tudi tuj pes razumel - seveda glede na okoliščine.



    Nekaj nasvetov, kako lahko v situacijah s psi s svojim pravilnim in psu razumljivim vedenjem zmanjšate možnosti konflikta in posledično poškodbe/ugriza.

    PRIBLIŽEVANJE PSU
  • Odrasli in otroci naj se ne bi približali psu, ki ga ne poznajo.
  • Nikoli ne tecite proti nepoznanemu psu (tudi pri poznanih je potrebna previdnost).
  • Na splošno se izogibajte božanja/dotikanja nepoznanih psov.
  • Vedno predčasno pridobite dovoljenje skrbnika, da lahko pobožate psa (a kljub temu opazujte pasje signale, saj praksa kaže, da precej skrbnikov svojih psov ne pozna).
  • Psu se ne približajte frontalno ali od zadaj, ampak "pod kotom"/diagonalno.
  • Dotikate/božate lahko psa ob strani prsnega koša ali pod brado, in ne po vrhu glave ali ramenih.
  • Takoj se prenehajte dotikati psa, če se umika ali pokaže kak drug svarilni signal (pogled izpod čela, postane "trd" ...)

  • ČE SE VAM PRIBLIŽA NEZNANI PES
  • Izogibajte se očesnemu stiku.
  • Ne dotikajte se psa.
  • Ne tecite stran, ne vpijte, stojte pri miru.
  • Ne brcnite proti psu, ne poskakujte, ne cvilite.
  • Držite roke ob telesu in ne zamahujte okoli psa ali proti njemu.
  • Umikajte se počasi.
  • Ko se pes umakne, nadaljujte hojo normalno.

  • PREPOZNAVANJE VEDENJA/ZNAKOV
    Pes lahko ugrizne iz strahu, ko je "sprovociran" v agresivno vedenje ali kot posledica kombinacije obojega, zato pustite psa, ki kaže katerega od naštetih svarilnih znakov, pri miru.

  • Preplašen pes:
    - ušesa poležena nazaj, grba,
    - spodvit rep,
    - želi se narediti čim manjšega, tako da se uleže ali počepne/zgrbi.

  • Agresiven pes:
    - kaže zobe, laja ali renči,
    - ima naprej in pokončno postavljena ušesa,
    - dvignjen rep,
    - želi narediti vtis čim večjega, tako da naredi greben na hrbtu in stoji na prstih,
    - se pomika proti vam.

  • Miritveni signali so signali, ki jih oddajajo psi, ko se počutijo nelagodno ali ko želijo nasprotnika (drugega psa ali človeka) "pomiriti":
    - izogibanje očesnemu stiku: obračanje glave vstran, odvračanje pogleda, priprt pogled,
    - zehanje,
    - oblizovanje,
    - prijazno mahanje z repom,
    - počasno približevanje v loku,
    - praskanje, vohanje po tleh,
    - priklon (povabilo k igri) ...




  • Vzrejajte odgovorno

    Pasemski psi

    Vzrejajte jih, da izboljšate pasmo. Glavni namen (če ne edini) vzreje naj bi bil izboljšanje/napredovanje pasme. Pred vzrejanjem se posvetujte z vzrediteljem vašega psa/psice. Pravočasno premislite o vseh posledicah in stroških ter pridobite čim več realnih informacij s tega področja. Če se odločite za vzrejo, je zelo pomembno, da je pes oziroma psica pred tem veterinarsko pregledana oziroma da opravite teste za ugotovitev možnosti prenosa genetskih nepravilnosti na potomce.

    Mešanci

    Če ne vzrejate in imate mešanca, ga sterilizirajte oziroma kastrirajte, saj je to najučinkovitejši način za preprečevanje nezaželenih legel oziroma "upsov" in preventiva pred lahko tudi zelo usodnimi boleznimi reproduktivnih organov tako pri psih kot pri psicah.



    Bodite pasji ambasador!

    Bodite vzor drugim

    Kot skrbnik psa ste odgovorni ne le za svojega psa in njegovo dobrobit, ampak tudi za status drugih psov. En neodgovoren skrbnik lahko povzroči sitnosti vsem drugim skrbnikom. Če imamo prijaznega, urejenega, vzgojenega psa, se to pozitivno odraža na celotni vrsti in lahko posledično zavaruje naše pravice do skrbništva domačih živali.

    Sosedje in okolica

    Spoštujte sosede in okolico ne glede na to, ali živite v hiši ali v bloku. Ne morete pričakovati, da bodo imeli vsi radi vašega psa, tako kot ga imate sami. Zato ga imejte stalno na svoji posesti in ne vsiljujte njegove družbe sosedom, sploh če se ob psih ne počutijo sproščeno.
    Ne dovolite, da bi čezmerno in moteče lajal, absolutno preprečujte (oziroma imejte pod nadzorom) kakršnakoli negativna ali agresivna vedenja do ljudi, psov, mačk in drugih živali.

    Iztrebki

    Počistite iztrebke za svojim psom. Vedno imejte pri sebi dovolj vrečk za čiščenje pasjih iztrebkov in jih redno uporabljajte. Z neupoštevanjem tega pravila kažete nespoštovanje do svoje okolice.

    Zakoni

    Upoštevajte zakonsko regulativo, ki velja v vašem kraju, saj lahko z neupoštevanjem izgubite pravico do skrbništva in povzročite sitnosti drugim skrbnikom, ki se zakonov držijo (ZZZiv, Javni red in mir, Javne površine, Promet itd.).





    Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
    //www.mojpes.net

    URL za ta prispevek je:
    //www.mojpes.net/article.php?storyid=1691