Poziv lastnikom psov - preverite svoje podatke v CRPSi

Datum 14.2.2014 11:17:48 | Rubrika: Predpisi in dokumenti

Poziv lastnikom psov - preverite svoje podatke v CRPSi

Vsak pes v Republiki Sloveniji mora biti označen, vpisan v register psov in redno cepljen proti steklini.

Konec leta 2013 je začel veljati nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Ur.l.RS 98/2013). Nadzor nad cepljenjem proti steklini Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja tudi s pomočjo Centralnega registra psov, zato je za varovanje zdravja ljudi in živali pomembno, da so v Centralnem registru psov podatki pravilni. Z namenom, da bi del neurejenih podatkov uredili, Uprava v letu 2014 vsem, ki so v registru vpisani kot lastniki psov, pošilja izpise iz Centralnega registra psov.

V poslanem izpisu lastnike pozivamo, da preverijo podatke v registru in jih v primeru, da podatki v izpisu niso pravilni, napotimo, da podatke ustrezno uredijo v katerikoli veterinarski organizaciji s koncesijo za cepljenje psov proti steklini. Ob tem so vsi lastniki psov seznanjeni s spremembami predpisov v letu 2013. Lastniki, ki so v letu 2013 opravili cepljenje svojega psa oziroma psov, bodo hkrati obveščeni tudi o obveznosti ponovnega cepljenja.

Centralni register psov je register vseh psov v Republiki Sloveniji, v katerem se beležijo podatki o psu in njegovem lastniku.

Register ni javno dostopen, lahko pa v del podatkov o svojem psu vpogledate preko spletne aplikacije, ki jo najdete
TUKAJ.


foto mojpes.net 2013
Označitev, prijava psa in druge obveznosti lastnikov psov

Prijava psa
Zakon o zaščiti živali (Ur. l. RS, št. 38/2013, ZZZiv-UPB3)

Lastnik psa mora zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen z elektronskim transponderjem, s t. i. mikročipom.

Lastnik mora v sedmih dneh od pridobitve psa urediti prijavo psa pri pooblaščeni veterinarski organizaciji za cepljenje proti steklini. Mladiča mora prijaviti najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti.

če je lastnik psa fizična oseba, se lahko v Centralni register psov kot lastnik vpiše le oseba, ki je dopolnila 18 let, pri čemer se starost lastnika ugotavlja z vpogledom v osebni dokument. če postane lastnik psa oseba, mlajša od 18 let, se v Centralni register psov do njene polnoletnosti vpiše njenega zakonitega zastopnika.

Odjava psa
Zakon o zaščiti živali (Ur. l. RS, št. 38/2013, ZZZiv-UPB3)
Pravilnik o zaščiti hišnih živali (Ur.l.RS, 51/2009)
Pravilnik o veterinarskih pogojih, ki morajo biti izpolnjeni za nekomercialne premike hišnih živali, in o modelu potnega lista, ki mora spremljati te živali (Ur.l.RS, 25/2008, 55/2008, 3/2009)

Lastnik psa mora pooblaščeni veterinarski organizaciji za cepljenje proti steklini prijaviti pogin, spremembo lastništva in evtanazijo psa, če ni izvedena v pooblaščeni veterinarski organizaciji.

Lastnik mora vsako spremembo lastništva psa pisno ali po elektronski pošti javiti pristojni veterinarski organizaciji v sedmih dneh od nastanka spremembe in priložiti ustrezen dokument, ki je naveden v naslednjem odstavku. Pogin psa mora veterinarski organizaciji pisno ali po elektronski pošti javiti v roku 30 dni od pogina psa.

Veterinarska organizacija spremeni lastništvo psa v Centralnem registru psov na podlagi računa, kupoprodajne pogodbe, ustreznega dokumenta o oddaji psa v ali iz zavetišča ali izjave lastnika o spremembi lastništva psa, ki je kot Priloga 1 sestavni del Pravilnika o zaščiti hišnih živali.

Ob smrti psa mora lastnik psa potni list vrniti najbližji veterinarski organizaciji. Ta potni list uniči in ga shrani. Na željo lastnika se lahko uničen potni list vrne lastniku.

Lastnik lahko za odjavo psa uporabi priporočen obrazec za odjavo.

Pogrešani in odtujeni psi
Zakon o zaščiti živali (Ur. l. RS, št. 38/2013, ZZZiv-UPB3)
Pravilnik o zaščiti hišnih živali (Ur.l.RS, 51/2009)

Pobeg oziroma odtujitev psa lastnik psa prijavi veterinarski organizaciji ali zavetišču za zapuščene živali. Skrbnik živali mora izgubo hišne živali prijaviti v roku treh dni, sicer se šteje, da gre za namerno zapustitev živali.

če je pes pogrešan in ga do datuma naslednjega cepljenja niste našli, ga do tega datuma na veterinarski organizaciji odjavite kot mrtvega oz. trajno pogrešanega.

Predpisane globe za fizično osebo v primeru ugotovljene kršitve glede dolžnosti prijave psa: od 200 do 400 €.

Več o obveznem cepljenju proti steklini lahko preberete tukaj.

V prihodnje lahko lastnik psa prejeme SMS-sporočila o poteku veljavnosti cepljenja svojega psa, če ob cepljenju veterinarju pove številko mobilnega telefona, na katero želi prejemati sporočila.

Predpisane globe za fizično osebo glede kršitve obveznosti cepljenja: od 125 do 417 €.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
www.uvhvvr.gov.si



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2216