Razstava mačk skozi oči novinca

Datum 14.10.2014 12:22:28 | Rubrika: O mačkah

Razstava mačk skozi oči novinca
Foto Jana
Vse fotografije so avtorsko zaščitene in jih je prepovedano kopirati.


Pretekli vikend sta bili v Celju dve mednarodni razstavi mačk, ki ju je organiziralo Felinološko društvo Celje. Na mačji razstavi nisem bila prvič, sem se pa prvič odločila dogajanje spremljati in 'pofotkati od začetka do konca' ter poskusiti osvojiti nekaj razstavnih pravil ter potek same prireditve. V soboto sem šla že zjutraj, kot velik ljubitelj mačk, s široko odprtimi očmi in željna novih informacij, najprej v družbo teh krasnih kosmatih bitij, šele na drugem mestu je bilo spoznavanje novih obrazov z mačje scene in druženje s starimi znanci iz pasje-mačjega sveta.


Bila sem nadvse prijetno presenečena, prav navdušena. Hude zamude, zaradi česar se je sobotno dogajanje zavleklo precej dolgo v večer, in vroč prestan zrak, zaradi katerega je bilo v BIS prostoru na trenutke bolje zadržati sapo, niso mogle pokvariti vtisa. Za mačke je bilo izvrstno poskrbljeno. Prav čutilo se je, da so središče sveta. Drugače, kot za pse na pasjih razstavah. Za ta, mačje obarvan vikend, moram reči, da so bile mačke na prvem mestu za razstavljalce, za stevarde in za sodnike. In lepo je bilo videti potrpežljiv in spoštljiv odnos do živali. Nadvse vesela sem, da je bilo tako. Če je bilo v kakšnem oddaljenem kotu dvorane kaj drugače, ne vem, verjamem pa, da ne.


Vsaka v svoje misli zatopljena.


Pero.


Crkljanje.


Vse je organizirano, za vsako mačko je točno določena kletka, oštevilčena in z napisom o pasmi. Zanimivo je, da je po razstavnih pravilih dovoljeno odstraniti mačko iz razstavne dvorane, kot tudi prestavljati številke mačk ali kletk, samo s soglasjem organizatorja.

Težko rečem, katera mačka je bila zame najlepša. Res težko, ker so bile vse krasne, vsaka na svoj način. Všeč so mi sicer velike mačke, pa vendar je bilo videti tudi krasne predstavnice manjših pasem. Všeč so mi nekoliko 'divjega' videza mačke, pa vendar je bilo videti tudi krasne predstavnice, ki so imele vse dlake na svojem mestu. Všeč so mi kratkodlake, pa vendar so bile tudi dolgodlake izjemno lepo urejene. Všeč so mi okrogle, pa sem videla nekaj tako krasnih pretegnjenih mačk ... In nagci? Ja, nagci so nekaj posebnega.

Pa posebne so siamke. Priznam, navdušena sem nad siamkami. Kakšne krasne mačke so to! Edine so med BIS izborom v zborčku debatirale. In se pustile crkljat in razvajat. Eh, ja, pa sem do zdaj mislila, da so siamke hude, neprilagodljive, lahko celo nevarne. Brezvezni stereotipi. Pa črne, uf ... In bele, uf ...


Tudi zmagovalci potrebujejo nežnost in če je sila, sta celo sodnika na razstavi dobra za crkljanje. Samec, krem siamec, nedeljski zmagovalec med odraslimi mačkami razstave.

V soboto se je razstavno dogajanje začelo uro in pol kasneje, kot je bilo predvideno. Veterinarje smo lahko obiskovalci opazovali, kako skrbno so preverjali, da ne bi v dvorano prišla kakšna obolela žival. Prav je tako in zato tudi zamude ne zamerimo. Pred samim začetkom so po zvočniku pozivali nekatere lastnike, naj prinesejo mačke na preverjanje barve. Sodniki so mačke gledali, jih obračali proti svetlobi, jim gledali v oči, natančno preverjali proge in lise ... Z zanimanjem sem dogajanje opazovala, pogled v razstavni katalog pa mi je razkril verjetne razloge za takšno preverjanje barv. Med prijavljenimi mačkami so bile namreč samo pri perzijkah sledeče variacije: modra dvobarvna progasta z madeži, rdeča, rdeča dvobarvna progasta z madeži, rdeča s himalajskimi oznakami, krem dvobarvna, črna želvovinasta, črna želvovinasta pegasta progasta, črna želvovinasta s himalajskimi oznakami, črna, črna dvobarvna, črna progasta s himalajskimi oznakami, črna progasta z madeži, črna pegasta progasta, črna s himalajskimi oznakami, bela z oranžnimi očmi, črna srebrna osenčena in črna srebrna školjčna. Podobno je tudi pri nekaterih drugih pasmah. Veliko? Prepričana sem, da to še niso vse barvne variacije perzijk, zagotovo jih bo še več na Svetovni razstavi mačk 2014, ki bo čez slaba dva tedna v Pragi. Ni bilo časa, zato se z barvami mačk nisem več ukvarjala. Temu se bo treba posvetiti v prihodnje, kot tudi spoznavanju pasem, značilnosti, razlik med njimi ...


Preverjanje barve.

Pet sodnikov je moralo v nekaj urah oceniti okrog 200 mačk. V pomoč so bili stevardi, ki so med ocenjevanjem skrbeli, da so razstavljalci pravočasno in k pravemu sodniku prinašali kosmatinke, razkuževali in brisali so mize pred prihodom vsake naslednje mačke in skrbeli, da je vse teklo, kot je treba. Sodniki so lastnikom mačk podrobno razlagali svoje ocene in mnenja, v nekaterih primerih se tudi posvetovali s kolegom pri sosednji ocenjevalni mizi ... Zame zanimivo. Ni bilo opaziti nezadovoljnežev ali celo jezikavih protestnikov, kot jih lahko srečamo ob vsakem ringu na pasji razstavi. Ne pravim, da jih ni, pravim le, da jih v soboto, ko sem kar precej časa spremljala ocenjevanje, ni bilo slišati in videti.


Med dopoldanskim ocenjevanjem.

Mačke, ki so se uvrstile v Best in Show program, je čakal še popoldanski del. To je za obiskovalce pravzaprav najzanimivejši del razstave, če odmislimo sprehajanje med kletkami in morebitno pogovarjanje z lastniki. Razumem organizatorje, da je prostor verjetno velik strošek, bi si pa sama želela, da bi imeli za BIS program več prostora na voljo, tako sodniki kot obiskovalci in tudi nekaj nas, fotografov, ki smo bili, pogosto ne po svoji krivdi, v napoto, saj so gledalci stopali vse do stojal za prezentacijo mačk in prostora za ujet fotko je bilo vse manj. Kljub temu se je nabral kupček materiala, nekaj sem ga že delila z vami (galerija 1 in galerija 2), nekaj pa ga bom v prihodnje.


Tik pred pričetkom BIS programa - sodniki so pripravljeni, stojala za prezentacijo tudi, stevardi, mačke in obiskovalci čakajo na začetek popoldanskega dela razstave.

Ne glede na moje pripombe o premajhnem prostoru, je bil Best in Show nadvse zanimiv. Ob enem robu so bile nameščene kletke, kamor so dajali lastniki s pomočjo stevardov tiste mačke, ki so jih sodniki dopoldan izbrali kot najlepše v svojih razredih. Na enem koncu BIS 'ringa' je bila miza z vsemi petimi sodniki, od sodniške mize do konca 'ringa' pa razporejenih pet stojal za predstavitev in izbor mačk. Vsako stojalo je bilo opremljeno tudi s papirnatimi brisačami, razkužilom in vrečo za odpadke, stevardi pa so ves čas skrbeli, da je bilo območje, kamor je prišla naslednja mačka, pred tem razkuženo, Prav tako so si roke ves čas razkuževali tudi sodniki in osebje.


Videz vara.

Najprej sem bila nekoliko izgubljena, saj sistema nisem poznala, je pa precej enostaven, ko ga nekaj 'krogov' spremljaš. Stevardi pokažejo mačke, sodniki izberejo najlepšo in ta se uvrsti naprej, kar pomeni, da gre počakat nazaj v kletko, ostale pa vrnejo lastnikom.




Delo stevardov niti za trenutek ni bilo lahko. Dobesedno. Velike mačke imajo tudi po 10 kg in več in takole jih držati zagotovo ni mačji kašelj.

Zanimiv je tudi sam postopek izbora: Stevardi si ob vsaki novi mački, ki jo pokažejo, pripnejo na majico listek z njeno kataloško številko. Da vse teče brez napak, skrbi vodja stevardov, ki mora biti izjemno natančen in zelo dober poznavalec pasem in sistema, da vmes kaj ne zameša. Program gre hitro naprej in koncentracija mora biti popolna. Vseh pet sodnikov si ogleda vse mačke in ne boste verjeli, ampak jih vmes tudi pocrkljajo in se z njimi poigrajo ... Številko mačke, ki jo sodnik izbere kot najlepšo, zapiše na listek in voditeljica vse številke prebere ter glede na število glasov razglasi zmagovalca, ki gre v naslednji izbor. Ker je bilo 5 sodnikov, se je kar nekajkrat zgodilo, da sta dobili dve mački po dva glasova. V takem primeru so med sodniki izžrebali tistega, ki je med obema izenačenima mačkama izbral zmagovalko. Ja, zanimivo, predvsem pa demokratično. Ne vem, kako je s 'kuhinjami' na mačjih razstavah, sem pa sigurna, da je pri takem sistemu precej težko kaj 'kuhati'.


Sodniki izbirajo vsak svojega favorita.



Vmes so razglasili še najlepše mačke po izboru obiskovalcev, najlepšo kratkodlako in najlepšo dolgodlako domačo mačko, v nedeljo pa tudi najlepšo vzrejno skupino.

Pomemben del dogajanja razstave mačk v Celju je tudi Društvo za zaščito živali Poživ iz Velenja, ki je v svoj kotiček vabilo staro in mlado. Otroci so imeli na voljo ustvarjalno delavnico, v fotografskem ateljeju se je lahko vsak mimoidoči fotografiral s svojo mačko ali so mu v Poživu katero od mačk-prostovoljk posodili, na stojnici so nudili razne izdelke in sprejemali donacije, obiskovalci so lahko sodelovali v srečelovu in dobili vse informacije o delu društva. Prav je, da živalovarstvo in vzreja mačk hodita skupaj z roko v roki, saj lahko s sodelovanjem oboji naredijo za dobrobit mačk največ.


Kotiček Društva za zaščito živali Poživ Velenje je bil večino časa poln obiskovalcev.


Takole je Feliks (za razstavne potrebe tudi Poživko) zabaval obiskovalce, vendar kljub crkljanju večine mimoidočih obiskovalcev ni našel novega doma.


Sfingec George svoj dom ima, je pa (hm ...) na razstavi aktivno zbiral sredstva za pomoč Feliksu in drugim mačkonom, ki svojega doma še nimajo. Brez pomoči simpatičnih in občudovanih dvonožnih Poživovih mačk ni šlo.




Nekaj neuradnih rezultatov, ki mi jih je uspelo ujeti
Na fotografijah so mačke, ki so zasedle prva mesta, ostale fotografije pa najdete v mojpesGaleriji.

112. mednarodna razstava mačk, Celje, 11. 10. 2014


najlepši mladiči
1. ruska mačka A Flashpaw Sex in The City (AT)
2. perzijska mačka Made in Italy Winnie The Pooh (IT)
3. maine coon Gentleman Saltus ze Zahrabske (HR)
4. siamska bela mačka Wjomi del Borgo Antico (IT)


najlepši neutri (sterilizirane samice in kastrirani samci)
1. norveška gozdna mačka Linxtuft Twister (IT)
2. ruska mačka IP SC A Flashpaw's Made in Heawen JW, NW13 (AT)
3. perzijska rdeča mačka IP Sun L'Occhio di Ra (IT)


najlepše odrasle mačke
1. perzijska bela mačka Giufrans Veikko (IT)
2. burmanska črna mačka CH Alba Regia BarnaBee JW (HU)
3. maine coon Dolcetto Fino Caramelcoon JW DVM (IT)
4. siamska krem mačka IC Un Cuore cremoso al Jabal CH (AT)


najlepša dolgodlaka domača mačka
Kismet DSM NW12 NW13 (AT)


najlepša kratkodlaka domača mačka in najlepši mladič po izboru obiskovalcev
Poživka (SI)


najlepša odrasla mačka po izboru obiskovalcev
maine coon IP SI Golden Mainecoon Hari (SI)

113. mednarodna razstava mačk, Celje, 12. 10. 2014


najlepši mladiči
1. sveta birmanska mačka DK Tahobis Chinto (IT)
2. perzijska rdeča mačka Zenith del Plumbago (IT)
3. siamska bela mačka Wjomi del Borgo Antico (IT)
4. ruska mačka A Flashpaw Sex in The City (AT)


najlepši neutri (sterilizirane samice in kastrirani samci)
1. perzijska rdeča mačka A Heaven She's The One (AT)
2. ruska mačka IP SC A Flashpaw's Made in Haven JW, NW13 (AT)
3. norveška gozdna mačka Linxtuft Twister (IT)


najlepše odrasle mačke
1. siamska krem mačka IC Un Cuore cremoso al Jabal CH (AT)
2. devon rex GIC SI Raul's AXL JW NW (SI)
3. perzijska bela mačka Giufrans Veikko (IT)
4. maine coon SC Dolcetto Fino Caramelcoon JW DVM (IT)


najlepši domači mački
Poživko in Poživka, oba varovanca Društva za zaščito živali Poživ Velenje


najlepši mladič po izboru obiskovalcev in najlepša odrasla mačka po izboru obiskovalcev
dolgodlaka domača mačka Poživko (SI) in maine coon Highlander Bellamondo*PL (SI)


najlepša vzrejna skupina
svete birmanke

Kogar zanima kaj več o razstavljanju mačk ter o kategorijah in razredih, so pravila poljudno in razumljivo povzeli v članku ABC razstavljanja v FIFe na spletni strani Felinološkega društva Ljubljana.

Čeprav sta 14. in 15. marec 2015 še daleč, že zdaj vabim ljubitelje mačk na naslednji dve mednarodni razstavi, ki bosta potekali v Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani.

Jana Pahovnik
14. oktober 2014



Več fotografij:
- 112. mednarodna razstava mačk, Celje, 11. 10. 2014
- 113. mednarodna razstava mačk, Celje, 12. 10. 2014



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2311