Kje je prava resnica o papežu in pobojih psov v Sarajevu?

Datum 27.3.2015 21:38:45 | Rubrika: Razno

Kje je prava resnica o papežu in pobojih psov v Sarajevu?

Na internetu se je pojavila peticija (zanimivo, da ne sarajevska ali bosanska, temveč slovenska) z naslovom Ustavimo masovno pobijanje psov zaradi obiska Papeža v Sarajevu!, ki se začne takole:

"V mesecu juniju, natančneje 6. 6. 2015, bo Sarajevo gostilo papeža Frančiška. Zaradi njegovega obiska so na državni ravni odločili Sarajevo 'počistiti' brezdomnih psov. Tako bi naj na brutalen način umrlo 12.000 nedolžnih bitij."

Kot običajno so skrajni senzacionalisti takoj objavili članke ter pozvali množice k podpisu 'peticije', ki po obliki in po vsebini ne zasluži tega imena, še manj pa pozornost. S tem so spet dali možnost množicam komentatorjev, da brez vsakršnih zavor pod objave stresajo sovražni govor in 'grozijo s smrtjo' papežu in drugim. O tem, da imajo prebivalci Sarajeva zaradi uličnih psov že nekaj let resen problem, ne navajajo nič.

Res je, da prihaja papež Frančišek junija v Sarajevo in zagotovo bodo v ta namen mestni veljaki uvedli celo vrsto varnostnih ukrepov, tudi umik psov z ulic. Vendar ..., problem pouličnih psov se je pojavil in začel reševati že prej, preden je papež Frančišek sploh razmišljati začel o prihodu v Sarajevo. Celo prej, preden je Frančišek sploh papež postal.


foto vir internet
Nekaj hudo hudih številk

9. septembra 2014 je Oslobođenje objavilo, da je po podatkih Zavoda hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo

poiskalo pomoč zaradi ugriza psa:
* leta 2010 = 433 oseb
* leta 2011 = 577 oseb
* leta 2012 = 745 oseb
* leta 2013 = 948 oseb
* januar - avgust 2014 = 678 oseb
* v zadnjih 30 dneh (avgust 2014) = 92 oseb


Članek najdete tukaj.
Ne vem, kako je živeti v mestu, kjer psi pogrizejo toliko ljudi.

Vstaja prebivalstva kliče po takojšnjih rešitvah problemov

Teden dni po objavi zgornjih podatkov so predstavniki šestih organizacij, med njimi Sveta staršev učencev in dijakov Kantona Sarajevo (KS), Združenja učiteljev KS, Združenja ravnateljev sarajevskih osnovnih šol in Združenja srednjih šol KS, v imenu 66.000 otrok, učencev in prosvetnih delavcev s področja Kantona Sarajevo javno izrazili ogorčenje in zaskrbljenost zaradi vsakodnevnih napadov uličnih psov na otroke, učence in zaposlene, ter zahtevali od občinskih veljakov, mestne uprave, župana, ministrov, vlade, inšpekcij in drugih, da z ulic KS takoj odstranijo pse, ki se prosto gibljejo, so brez kontrole, pogosto v skupinah in napadajo ter grizejo brez povoda, mnogi pa so bolni in napadalni. Zagrozili so z organizacijo vseh, z zakonom dovoljenih aktivnosti, tudi z državljansko nepokorščino, bojkotom, protesti, zaporami ..., vse dotlej, dokler ne bodo psi umaknjeni z ulic in bo življenje v mestu spet varno.

Kot vsepovsod drugje, so tudi v Bosni za rešitev potrebna sredstva, še posebej, če problem šteje 12.000 uličnih psov. Vsi se strinjajo, da je težava res velika, še večja, oz. verjetno neobvladljiva pa bo postala, če se pojavi steklina. Glavna kantonalna veterinarska inšpektorica Joka Hlubna je povedala, da so njihove ekipe stalno na delu, saj so pozvani zaradi pasjih ugrizov tudi po petkrat dnevno. Ko gre za ugriz uličnega psa, higienskemu servisu odredijo odlov, le-ta pa mora inšpekcijo obvestiti o ukrepih. Žal je bil v jeseni 2014 na področju Kantona Sarajevo samo en higienski servis, odgovorni pa niso imeli posluha za izgradnjo zavetišča. Zanašali so se na zavetišče v Prači, vendar so od tam sporočili, da psov ne morejo sprejemati, ker nimajo dovolj sredstev za njihovo vzdrževanje in prehrano.

Občinski in kantonalni veljaki so staknili glave in še pred koncem septembra 2014 obljubili kafilerijsko ekipo v podjetju Rad ter tri terenske ekipe z vozili. Načrt je bil, da ob prisotnosti veterinarskih strokovnjakov in na podlagi pozivov občanov ter drugih subjektov pse odlovijo, nevarne evtanazirajo, ostale pa namestijo v stare ali nove azile. Higienski servisi bi opravljali preglede in sterilizacije. Povdarili so, da je na ulicah Kantona Sarajeva cca 11.000 uličnih psov, da je nemogoče pričakovati namestitev 10.000 psov naenkrat v azile, ki jih ni, so pa obljubili, da bodo delali postopoma in s tem tudi postopoma zmanjševali problem, za kar pa morajo najti dodatna sredstva.

Ko se nič ne izide po načrtih

Žal se menda večina napovedanega in obljubljenega ni uresničila, saj kafilerijska ekipa ni začela z delom, po podatkih pristojnih pa je bil decembra 2014 edini, ki je odlavljal ulične pse, Higienski servis Lokom, medtem ko so ugotovili za podjetje Murai-komerc, ki je gradil azil v Prači, da z njim zaradi neskladnosti s predpisi oblasti ne morejo sodelovati oz. njihove dejavnosti zavetišča za živali in higienskega servisa ne morejo financirati.

Januarja 2015 se je, po enem od odmevnejših napadov, pojavila ideja o zaprtju sarajevskih vrtcev, dokler se psov iz njihove bližine ne odstrani. Psi so napadali zaposlene, ogrožena pa je bila tudi varnost otrok in staršev, ko so prihajali v in odhajali iz vrtca.
Več v člankih tukaj, tukaj in tukaj.

Zgornje je samo en majhen delček iz poročil o težavah z uličnimi psi, ki jih imajo že vrsto let prebivalci Sarajeva. Vsak lahko sam z malo truda pride do še več podatkov. Verjetno se ni težko takole od daleč postaviti v bran psom, je pa zagotovo težje tam oditi vsak dan v vrtec, šolo, službo, po opravkih, če te spremlja strah, kdaj te bo kakšen pes napadel. Statistike strah krepijo, vsak odmevnejši napad psa na človeka pa ga celo potencira.

Ponovno stikanje glav in iskanje celovitih rešitev

Svetniki mesta Sarajeva so v začetku letošnjega marca na tematski seji mestnega sveta razpravljali o problematiki izvajanja Zakona o zaščiti živali v praksi, tudi z vidika mestnih predpisov s tega področja. Ugotavljali so, da je potrebno najti celostne rešitve, da kafilerija ni namenjena samo evtanaziji psov, temveč tudi za umik psov z ulic in ravnanje s pasjimi kadavri, vendar je za to potrebnih veliko sredstev. Na primeru 'Prača' so ugotovili, da hitre in trenutne rešitve ne dajejo ustreznih rezultatov in da se bodo morale v reševanje težav vključiti tudi državne inštitucije, saj gre pri Zakonu o zaščiti živali za predpis, ki ga je sprejel državni parlament.

Na seji je bila tudi Sanja Bianculli, predstavnica Dogs trust Bosna in Hercegovina (DTBH), ki je povdarila, da samo sterilizacije ne bodo zmanjšale števila uličnih psov, temveč je potrebno vzpostaviti sistem, v katerem bo dajala učinke kombinacija izvajanja zakonodaje, sterilizacije, zdravljenja, evtanazij in zaščite in da se je v praksi že pokazalo, da ni rešitev v dragih azilih, temveč v higienskih servisih.

DTBH je bil ustanovljen leta 2012, v njem pa dela le domače osebje.
Njegova naloga je pomagati lokalni skupnosti z nizom programov:

- akcije brezplačnih sterilizacij za lastniške in ulične pse - do sedaj 8.435 psov;
- izobraževalni materiali o varnem in odgovornem lastništvu psov;
- profesionalni treningi za veterinarje in veterinarsko osebje - skozi program usposabljanj, ki ga izvajajo v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto Univerze v Sarajevu, o najnovejših tehnikah kirurgije in anestezije je šlo 79 veterinarskih strokovnjakov;
- akcije informiranja o obstoječi živalovarstveni zakonodaji in potrebi njene popolne implementacije - v izobraževalne programe je vključenih 196 šol, do sedaj organizirano 1.553 delavnic za skupno 33.258 otrok.


Cilj DTBH za leto 2015 je sterilizirati 80% populacije psov v Kantonu, kar pomeni 10.000 psov, program pa vključuje brezplačno sterilizacijo, cepljenje proti steklini, tretma proti parazitom in mikročip, za ulične pse pa še dodatno ušesno značko. Za lastniške pse bo potekal projekt vse leto, za ulične pse pa so predvideni trije terminski sklopi.

Izjava za javnost DTBH

19. marca 2015 je DTBH objavil obvestilo za javnost z naslovom Evidentno kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i Hodograma ugrožava i pse i građane, v katerem poročajo o informacijah, ki jih redno dobivajo iz različnih virov, večinoma s strani državljanov, ki so lovilce psov higienskega servisa Lokom sami videli na delu. Ljudje so zgroženi in razlagajo, da postopajo lovilci nezakonito in nehumano, predvsem pa lovijo neproblematične pse, ki zaupajo in se približajo človeku, mnogi med njimi so označeni in veterinarsko oskrbljeni (sterilizirani, cepljeni ...), nekateri so mladi. Opozarjajo, da taka praksa ne pripomore k rešitvi problemov uličnih psov, temveč jih še poslabšuje. Namesto bolnih in napadalnih psov z lokacij odstranjujejo zdrave in veterinarsko oskrbljene pse, s čimer delajo prostor prav tistim psom, ki so nevarni za prebivalce. Verjamejo, da je situacija eksalirala zaradi šestletnega ignoriranja živalovarstvene zakonodaje in nereševanja problematike. Le z doslednim in popolnim izvajanjem zakonodje in vzpostavitvijo sistema za obvladovanje populacije uličnih psov, podobnega tistim, ki ga imajo razviti evropski centri, se bo situacija učinkovito izboljševala in problemi resnično reševali.

Pozivajo vse odgovorne akterje, službe, inštitucije in druge, da naredijo vse, da se kršenje zakonodaje ustavi, higienski servis Lokom pa, da podajo informacije o odpeljanih psih ter da delujejo transparentno.

Medije pozivajo, da spremljajo dogajanje in da se za dodatne informacije obrnejo na javno podjetje Lokom, občino Novi Grad, resorno ministrstvo Kantona Sarajevo, veterinarske inšpekcije in ostale občinske in druge akterje, ki lahko z direktno ali posredno podporo taki praksi postanejo kršitelji veljavne živalovarstvene in druge zakonodaje.
Celotno obvestilo je tukaj.

Kaj ima pri tem papež? Ne vem. Presodite sami.
Se boste podpisali pod pismo papežu? Ne vem. Odločite se sami.

Jana Pahovnik
27. marec 2015

Članki in spletne strani:
* O psima lutalicama: Stanje na ulicama je rezultat pet godina nerada!, emdl.xy.com.ba, 7. 7. 2014
* Gorući problem u Sarajevu: Ove godine zabilježeno 678 ujeda pasa lutalica, rješenja nema, oslobodjenje.ba, 9. 9. 2014
* Masovna sterilizaija pasa u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu, sutra.ba, 11. 9. 2014
* Oformljen kafilerijski tim: Od naredne sedmice rješenje problema "psećeg grada", klix.ba, 15. 9. 2014
* Zahtijevamo da se s ulica KS odmah uklone psi lutalice, vijesti.ba, 18. 9. 2014
* Uprkos obećanjima nadležnih čopori pasa i dalje traumiraju građane Sarajeva, klix.ba, 5. 2. 2015
* Potpuno uklanjanje napuštenih životinja s ulice imperativ, novovrijeme.ba, 11. 3. 2015
* Općina Centar Sarajevo i ove godine izdvojila sredstva za sterilizaciju pasa lutalica, four.ba, 13. 3. 2015
* Čopor agresivnih pasa lutalica terorizira stanovnike Grbavice, bosnjaci.agency, 22. 3. 2015
* Dogs Trust Bosna in Hercegovina
* BH Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja

- Tema na mojpesForumu



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2356