Za pse smrtna bolezen Aujeszkega (BA)

Datum 10.11.2018 8:37:18 | Rubrika: Zdravje

Bolezen Aujeszkega
Izjava za javnost Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
9. 11. 2018

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 7. novembra 2018 prejela informacijo o pozitivnem rezultatu preiskave na prisotnost virusa, ki povzroča bolezen Aujeszkega. Prisotnost virusa je bila potrjena pri dveh lovskih psih, ki sta bila udeležena pri lovu na divje prašiče in sta prišla v stik z enim od ustreljenih prašičev na območju Območnega urada Uprave Koper. Eden od psov je poginil, drugi pa je bil po pojavu kliničnih znakov evtanaziran.

Za človeka bolezen ni nevarna.

Bolezen Aujeszkega spada med obvezno prijavljive bolezni, za katere velja, da je ob sumu treba takoj poskrbeti, da se bolezen potrdi oziroma da se sum ovrže. Ob sumu se opravijo potrebne klinične in laboratorijske preiskave.

Bolezen Aujeszkega (BA) ali pseudorabies povzroča herpesvirus tipa 1. Za okužbo s tem virusom lahko poleg prašičev zbolijo tudi prežvekovalci, glodavci in mesojedi, ki za razliko od prašiča praviloma poginejo.

Virus se pri prašičih izloča z nosnim izcedkom, slino, spermo, vaginalnim izcedkom, mlekom, iztrebki in občasno z urinom. Živali se okužijo, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom. Ker se virus nahaja tudi v mesu okuženih prašičev, se lahko prostoživeče mesojede živali okužijo z uživanjem mesa okuženega divjega prašiča, kar velja tudi za pse in mačke. Lovski psi se lahko okužijo že med lovom, če pridejo v stik z obolelim divjim prašičem.


Fotografija je simbolična, © arhiv mojpes.net
Bolezen ima velik vpliv na rejo domačih prašičev, saj so v primeru potrditve bolezni pri domačih prašičih prepovedani premiki in trgovanje s prašiči in njihovimi proizvodi. Od leta 2010 ima Slovenija priznan status države, uradno proste bolezni Aujeszkega pri domačih prašičih. Na podlagi tega statusa ima priznana dodatna jamstva pri trgovanju s prašiči, kar pomeni, da morajo prašiči, ki prihajajo iz držav članic z nižjim statusom (ali brez statusa) izpolnjevati dodatne pogoje glede te bolezni. Za ohranjanje statusa države, uradno proste BA, se v skladu s programom Uprave, na podlagi letne odredbe, opravijo preiskave krvi in organov odstreljenih divjih prašičev in preiskave krvi domačih prašičev.

Situacija glede BA pri divjih prašičih ne vpliva na status države. Vendar pa moramo striktno izvajati ukrepe za preprečevanje morebitnega prenosa bolezni s populacije divjih prašičev na domače prašiče.

V zvezi s tem bi radi poudarili, da je zelo pomembno, da imetniki psov upoštevajo, da morajo imeti svoje ljubljenčke na javnih mestih na povodcu.

Prav tako je upoštevanje biovarnostnih ukrepov ključnega pomena za preprečevanje prenosa bolezni z divjih prašičev na domače.
Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2625