15 nasvetov za začetek učenja s klikerjem

Datum 9.10.2003 23:03:43 | Rubrika: Vzgoja

15 nasvetov za začetek učenja s klikerjem

Učenje s klikerjem je nov, znanstveno dognan način komunikacije z vašim hišnim ljubljenčkom. Lažje se ga učimo kot tradicionalnega učenja s povelji. S klikerjem lahko učite živali vseh vrst, vseh starosti. Mladiči ga obožujejo. Stari psi se naučijo novih trikov. S klikerjem lahko učite mačke, ptice in druge živali. Tu je nekaj preprostih nasvetov za začetek:

1. Pritisni in spusti upogljiv del klikerja, da dvakrat klikne. Nato nagradi. Priboljški naj bodo drobni. Uporabi slastne priboljške na začetku: za psa ali mačko drobne kocke pečenega piščanca, ne briketov.

2. Klikni MED željenim vedenjem, ne PO njem! Čas klika je bistven. Ne bodite presenečeni, če žival konča vedenje, ko sliši klik. Klik konča vedenje. Po njem dajte nagrado; čas nagrade NI pomemben.

3. Klikni, ko tvoj pes ali druga žival počne, kar želiš. Začni s čim preprostim, kar žival že obvlada (npr. se usede, pride k tebi, se dotakne roke s smrčkom, dvigne taco, se dotakne in sledi predmetu-svinčniku ali žlici).

4. Klikni enkrat. Če želiš izraziti posebno navdušenje, povečaj število priboljškov, NE število klikov.
5. Učne lekcije naj bodo kratke. Veliko več se žival nauči v treh lekcijah po 5 minut kot v uri dolgočasnega ponavljanja. Dosežeš lahko dramatične rezultate in naučiš žival mnogo novih stvari z nekaj kliki tu pa tam na dan med vsakdanjimi opravki.

6. Odpravi nezaželjeno vedenje s klikanjem lepega vedenja. Klikni mladičku, če je opravil potrebo na pravem mestu. Klikni za tačke na tleh, ne na obiskovalcih. Namesto kazni za lajanje, klikni za tišino. Zdravi vlečenje za povodec tako, da klikneš & nagradiš tiste trenutke, ko je povodec ohlapen.

7. Klikni za prostovoljne (ali naključne) premike proti tvojemu cilju. Žival lahko zvabiš v željen položaj ali željeno gibanje, toda NE z vlečenjem, potiskanjem ali držanjem v ta položaj. Pusti živali, da sama odkrije položaj, ki ga želiš. Če potrebuješ povodec zaradi varnosti, si ga povezni čez ramo ali si ga zaveži okrog pasu.

8. Ne čakaj na "popolno sliko" ali popolno vedenje. Klikni & nagradi majhne premike v pravo smer. Želiš da se pes usede, on začenja upogibati hrbet: klikni. Želiš da pride, ko ga pokličeš, pes pa naredi nekaj korakov proti tebi: klikni.

9. Zvišuj tvoj kriterij. Takoj ko dobiš odgovor - ko pes, npr. prostovoljno leže, pride k tebi, ali se večkrat usede - zahtevaj več. Počakaj nekaj trenutkov, dokler pes ne leži malo dlje, pride malo bližje, se useda malo hitreje. Nato klikni. To imenujemo "oblikovanje" vedenja.

10. Ko se je žival naučila nekaj opraviti za klike, bo začela spontano kazati vedenje, v upanju, da boš kliknil. Zdaj je čas, da ji ponudiš povelje, besedo ali znak z roko. Začni klikati za to vedenje le, če ga žival opravi potem, ko ste izrekli povelje. Začnite ignorirati vsa vedenja, ki jih žival ponuja, ko ji ne izrečemo povelja.

11. Ne ukazujte živali; učenje s klikerjem ni snovano na poveljih. Če vaša žival ne odgovori na znak, ni neubogljiva; le da se ni še naučila celotnega znaka oz. povelja. Poveljuj ji na več načinov in klikni za željeno vedenje. Poskusi delati v mirnem prostoru brez motečih dejavnikov. Če imaš več kot eno žival, jih moraš pri učenju ločiti in delati z njimi v izmenah.

12. Nosi kliker pri sebi in "ujemi" ljubke stvari kot dvigovanje glave, lovljenje repa, držanje ene tačke gor. Lahko klikneš za mnoga različna vedenja, ko jih slučajno opaziš, brez, da bi žival zmedel.

13. Če se razjeziš, odloži kliker. Ne mešaj karanja, potegov s povodcem in učenja s korekcijami z učenjem s klikerjem; izgubil boš zaupanje živali v kliker in mogoče v sebe.

14. Če z določenim vedenjem ne napreduješ, zelo verjetno klikaš prepozno. Pravilen čas je pomemben. Poskusi tako, da te nekdo opazuje in morda nekajkrat klikne namesto tebe.

15. Predvsem - zabavaj se. Učenje s klikerjem je čudovit način za obogatitev odnosa s katerim koli učencem.

Avtorica Karen Pryor,
prevedla Manja Žiberna




Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=360