Napadalna višavka

Datum 21.11.2005 13:59:04 | Rubrika: O napadalnosti

Vprašanje:
Imam psičko pasme beli višavski terier. Dvakrat se je že zgodilo, da je ugriznila človeka. Enkrat se je morda ustrašila, ker je mladenič pritekel po stopnicah in "doskočil" poleg nje, prvič pa je ugriznila nekega starejšega gospoda, ki je šel mimo nje v trenutku, ko smo odpirali vrata dvorišča, kjer jo je čakala njena prijateljica psička in je bila naša Miša (tako ji je ime) vsa nora od veselega pričakovanja. Poleg tega se je še nekajkrat zapodila ljudem v hlače, vendar njeni zobje dlje kot do hlačnic k sreči niso prišli. Obakrat ob ugrizu je bila psička privezana na kratki vrvici. Sicer je kot večina višavcev zelo svojeglava, vendar pa za razliko od drugih zelo plašna. Plašnost je najbrž prinesla s seboj na svet, skotena je bila namreč kot zadja in je bila manjša od ostalih mladičev, slabih izkušenj pa zanesljivo ni nikoli imela, ne v leglu in ne pri nas.
Sicer je zelo pridna, v stanovanju jo včasih iščemo, kje sploh je. Večinoma je najraje na balkonu, kjer nadzira mimoidoče ljudi in "nadira" pse, ki ji niso po godu. Ker imam sina, starega dobro leto, sploh ne upam iti več z obema naenkrat na sprehod, ker se bojim, da bo vsakič, ko bom pogledala stran, Miša koga napadla. Da bi grizla zaradi novega družinskega člana, ne verjamem, ker se tudi sicer ne obnaša nič drugače kot pred njegovim prihodom, niti ni ljubosumna nanj. Tudi, da bi ga imela kaj pretirano rada in bi se do njega zaščitniško obnašala, ne morem reči. Vendar je bil obakrat, ko je ugriznila, Tibor z nama v vozičku. Poizkusila sem tudi že z nagobčnikom, pa se ga boji "kot hudič križa", na sprehodu, kadar ji ga nadanem, se niti ne polula, pač pa se vso pot trese, doma pa se mu izogiba na najmanj dva metra.
Leja

Odgovor:
Predlagam vam, da poiščete strokovno pomoč, kajti z vso resnostjo je potrebno najprej določiti, zakaj se to dogaja. Vi menite, da je plašna, morda pa je vzrok kje drugje. Obstaja več tipov agresije in vsakega je treba odpravljati na drugačen način. Nasvet, ki bi vam ga dal samo na podlagi vašega opisa, morda ne bi bil pravi in bi prinesel več škode kot koristi.

Odgovarja: Martin Simončič


Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
http://www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
http://www.mojpes.net/article.php?storyid=496