mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Weimaranec
8. FCI skupina - Prinašalci, šarivci in vodni psi
<< nazaj | pomoč
Angleški koker španjel (English Cocker Spaniel)

Avtorica Neža Jereb
Povzeto po "Influence américaine sur le toilettage et la présentation du Cocker Anglais,
avtorice Catherine Jacquier-Graveleau, psarna Vaccares, Francija
"
Objava na mojpes.netu: 2. 11. 2012

Ameriški vpliv na striženje in prezentacijo angleških koker španjelov

Zadnje čase postaja ameriški vpliv na "grooming" in prezentacijo angleških koker španjelov vedno močnejši. Kakšna škoda! Naši dragi kokri nimajo kaj zavidati svojim sorodnikom na drugi strani Atlantika. Vsak po svoje! Če so se Američani odločili narediti iz kokra zelo sofisticirano žival z veliko dlake, ki jim omogoča oblikovati in zakrivati telesne napake, potem so Angleži ostali vdani originalni ideji kokra: atlet v majhni postavi, aristokrat, "gentelman". To ni simpatični ameriški klovn, ki srfa na penastih valovih, ampak se veličastno giblje kot lord z veliko elegance. Mislite, da si Janet Jackson in princesa Kent lahko zamenjata svoji vlogi? Prav gotovo ne. Enako je z angleškim in ameriškim kokrom. Vsak naj ostane v rokah njegovih občudovalcev.

Grooming

Sama menim, da je angleški koker španjel dobro postrižen, ko daje vtis, da na njem ni bilo opravljeno veliko dela.
Njegov izgled dlake mora delovati zelo naravno. Brez sledu brivnika ali škarji. Ko le te uporabljamo, moramo paziti, da ostanejo sledovi skriti. Dlaka kokra je ravna in svilena in taka mora tudi ostati. Ko jo strižemo, postane trda in kodrasta. Ni lepšega občutka kot objeti svojega psa in božati mehko svileno dlako. Meni osebno predstavlja to veliko zadovoljstvo.


Slika A


Slika B


Slika C

Standard določa "bogate a ne pretirane zavesice". Na slikah A, B in C lahko na levi vidite angleške pse, na desni pa ameriške pse. Primerjajte njuno striženje. Mislim, da je razlika očitna. S pomočjo bujne dlake Američani prekrivajo telesa psov in spreminjajo njihovo obliko.


Slika H

Zakaj bi brili in strigli dlako na vrhu glave in ušes? Menim, da je to grdo. Poglejte ti dve sliki H - dve glavi angleškega koker španjela. Leva predstavlja psa, ki živi v Angliji, desni pes pa je ameriški. Slednji ima popolnoma drug izgled kot prvi in tako ni več tipičen za svojo pasmo.

Prezentacija


Slika D


Slika E


Slika F

Na slikah D, E, F, lahko vidite, kako izgledajo psi, "narejeni v Ameriki". Menite, da je to naraven položaj? Še ko lovski koker najde sled, še ko se najdejo vsi njegovi nagoni in tvorijo njegov najlepši pogled in držo, ne bo stal v taki pretirani stoji. Za kokra je zelo nenaravna in atraktivna stoja zanj ni značilna.

Zakaj držijo glavo tako visoko? Zakaj taka naduta drža? Zakaj visoko dvignjen rep? Od kje ta aroganca? Zakaj agresija? V angleškem koker španjelu je vse gladko, mehko, iz njega sije ljubezen. Na slikah B in C kokri ne delujejo naravno, ne mirno, uravnoteženo (balanced), izgledajo napeti, kot da nekaj prikrivajo, nepravilnosti morda?

Gibanje

"Hitreje kot se gibljem, bolje izgledam!" Se strinjate? Nekateri mislijo, da mora sodnik postaviti hitrejšega psa pred počasnim. Če ameriški koker španjel potrebuje določeno hitrost, da pokaže tipično gibanje zanj, še ne pomeni, da je enako z njegovim angleškim bratrancem.


Slika G

Slika G prikazuje dva psa v gibanju. Oba imata netipično gibanje za španjela, a zaradi hitrosti delujeta atraktivno ter skrivata pomankljivosti. Angleški koker španjel mora biti predstavljen brez tekanja po ringu, handlar mora hitro hoditi ter tako omogočiti psu, da pokaže pravo moč v gibanju, t.j. moč odriva zadnjih nog ter prostor, ki ga pokrije s pomočjo tega odriva. Ne smemo pozabiti, da to ni nemški ovčar ali afghanistanski hrt, kot tudi ne ameriški koker španjel.

Angleški koker španjel se mora dobro gibati s pomočjo močnih zadnjih nog, ki porivajo telo naprej, a ne dajejo izgleda premočnega iztegovanja ali utrujajočega gibanja. Vse skupaj mora potekati v zmernem tempu, skozi katerega se pokaže vsa njegova moč in dostojanstvo. Všeč mi je predstavitev psa v Angliji - trikotnik nato pa vrnitev psa na sproščeni vrvici. Napeto vrvico prihranijo za kdaj drugič.

Malo vrjetno je, da bi sodniki postavili mejo in poskrbeli za pravilno selekcijo tipičnih psov. Marsikdo je očaran nad prekrasnim valovanjem dlake skozi hitro gibanje psa, ampak to ni angleški koker španjel. Veter, psi ki se gibljejo kot veter. Pomislite še enkrat, kaj določa standard. Pasmo imamo radi tako, kot jo le ta določa. Naj ostane tako. 

Povzeto po "Influence américaine sur le toilettage et la présentation du Cocker Anglais,
avtorice Catherine Jacquier-Graveleau, psarna Vaccares, Francija"
Povezava: http://vaccares.online.fr/index.php?vu=1&ch=Toil - pres

Neža Jereb

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.